Oyun sektörü yapay zekâ rüzgârını arkasına aldı…

Sektörün uzun zamandır beklediği manivela olan, büyük dil modellerinin gösterdiği gelişim doğrultusunda beklenen desteği görmeye başladı. Sektör, büyümesine kaldığı yerden devam ediyor…
20.05.2025 12:08 GÜNCELLEME : 20.05.2025 12:08

ALİ EFE İRALI/ Yaklaşık iki yıllık süre zarfında yapay zekânın son kullanıcıya yaptığı katkı, oyunun geliştirilme süreciyle birlikte eş doğrultuda ilerliyordu. Oyun ve yapay zekâ ilk kez yan yana gelen kavramlar değil tabii ki, hatta yapay zekânın, oyun deneyiminin içindeki önemli kural sahasını çizen mekaniklerden ve oyun seyrini etkileyen dinamiklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Üretim sahası anlamındaysa nispeten daha yeni yeni oturmaya başlayan bir sistem sunuyor. Geliştirme aşamasında önemli ölçüde diyebileceğimiz bir süre kısalmasını sağlaması bakımından, yapay zekâ platformları itici bir sistem sağlamış oldu. Geliştirme tarafında sadece sıfırdan yapılan kodlama süreçleri değil, bunların otomatik birim test süreçlerinin de ayrı bir ödülü oldu diyebiliyoruz. Hal böyle olunca, sektörün büyüme oranları da kendine gelmeye başlamış gibi görünüyor. Ama bu büyüme ne kadar kendini gerçekleştirebilir bir seviyede o konu merak ediliyor…

OYUNDA SİNYAL GERÇEKTEN DE OLUMLU MU?

Yayınlanan son dönem raporlarda çok önemli artışlar görünüyor. The Wrap'ten Kayla Cobb'un haberine göre, DDM Games 2025 yılı ilk çeyrek raporunda oyun sektörünün dinamiklerini ele almış. İlk çeyrekte gerçekleşen yatırım ve satın alma anlamındaki toplam 245 işlemde 7.8 milyar dolarlık hacim görmüş ve bu da 2023'ün son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek nokta olduğu belirtiliyormuş. Habere göre 190 işlem yatırıma odaklıymış ve 4.4 milyar dolarlık kısmı buradan geliyormuş. Sterling Select'in Infinite Reality'ye yaptığı yatırımın 3 milyarlık boyutu ise çeyreğin ön plana geçmesindeki diğer itici unsur olarak kaydedilmiş. Diğer yandan, aynı haberde bu artışın çok olumlu yönde bir illüzyon da oluşturmaması gerektiğinin ve DDM'in, raporunda işten çıkarmaların 2025 boyunca devam edeceğinin de altını çizdiği aktarılıyor. Bu çok doğru bir tespit aslında. Geçtiğimiz yıla ait Statista'nın yayınladığı 14 bin 800 kişinin COVID sonrası sektörün daralmasının ardından yaşananlar sonucunda işten çıkarıldığına dair veri var elimizde. Bunu bu köşede de çok kez dile getirmiştik aslında. Kaldı ki bu yıl daha olumlu haberler beklerken ABD-Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret gerilimi, çiplerle ilgili ABD merkezli kararlar ve akabinde gelen tarife süreci bu olumlu haber beklentilerini aşağıya çekmişti. Oyun fiyatları anlamında küresel daralmadan da payını almakla birlikte aşırı diyebileceğimiz bir noktayı görmüyor. Her ne kadar AAA yani büyük bütçeli oyunlar bu süreçte dalgalanma oluştursalar dahi… COVID'i çok büyük bir istisna olarak kabul ettiğimizde krizlere karşı nispeten direnç noktasını korumaya çalıştığını söylemek mümkün. Bu yönüyle diğer eğlence araçlarından da ayrıştığının altını çizmek lazım. Kaldı ki, yapay zekânın ve açık kaynak kodlu geliştirme araçlarının ilerlemesi sayesinde demokratikleşmesini tam sürat devam ettiren bir pazardan bahsediyoruz. Bu satırları yazdığım esnada Elon Musk'tan gelen X (Eski adıyla Twitter) gönderisi ise bu anlamda yine çok dikkat çekici oldu diyebilirim…

ELON MUSK'TAN GELİŞTİRİCİLERE ÇAĞRI

Geçen yılın sonlarına doğru Elon Musk, oyun stüdyolarının dev şirketlere geçtiğini belirten bir açıklaması olmuştu. Polygon'dan Ian Walker'ın haberine göre, Musk aynı tarihlerde yapay zekâ destekli bir oyun stüdyosu kuracağını ve oyun sektörünü eski günlerine kavuşturacağını ifade eden açıklamalarda bulunmuş. Nitekim, 9 Mayıs 2025'te paylaşmış olduğu gönderisiyle de bunu çok önemli bir sürece yönelmeye başladığını anlayabiliyoruz. Oyun geliştiricilerine, çok eğlenceli ve devrimsel nitelikte yapay zekâya dayalı dijital oyunlarla ilgileniyorlarsa gamestudio@x.ai adresine daha önceki yaptıkları oyunları iletmelerini isteyen bir duyuru yaptı. Grok'u kişisel anlamda kodlama sürecinde önemli ölçüde test ve düzeltme amacıyla denemiş biri olarak; oyunda oluşturacağı etkinin çok ses getireceği kanaatini de paylaşmadan geçemiyorum. X'in oyun motoru ile de tanışsak fena mı olurdu?..

BİZE ULAŞIN