ÜRÜN DİRİER/ 2025 yılı sonunda 757,6 milyar dolara ulaşması beklenen yapay zeka (AI) pazarında, dünya genelinde yapay zeka teknolojisi geliştiren şirket sayısının da 70 bine ulaşması beklenirken Türkiye'de de yapay zeka pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Yapay zeka günümüzdeki dönüşümün en hızlı büyüyen dikeylerinden biri. Nitekim IDC'nin güncel raporuna göre bulut, büyük veri ve analitik, güvenlik, yapay zeka teknolojilerinden oluşan yüksek büyüme potansiyeline sahip teknolojiler pazarı içerisinde en hızlı büyümenin yaklaşık yüzde 30 ile yapay zeka teknolojilerinde yaşanacağı öngörülüyor. Bu hızlı büyümenin etkisi ile bugün şirketler, yapay zekâyı operasyonlarına entegre etmek, yeni ürünler ve hizmetler yaratmak istiyor. Ancak bunun için yazılımın yanında doğru altyapı, doğru teknoloji ortakları, teknik bilgi ve sürdürülebilir bir destek sistemi de gerekiyor.
Girişim Sermayesi Fonları Derneği (GİSED) Başkanı ve Letven Capital Genel Müdürü Kamil Kılıç'a göre, yapay zeka sadece dijital dünyayı değil, tarım, eğitim ve üretim gibi reel sektörleri de köklü biçimde dönüştürmeye başladı. Öte yandan, küresel ölçekte imalat sektörü, yapay zeka ile en radikal dönüşümü yaşamaya aday alanlardan biri. Artık sadece üretimi değil ihtiyacı analiz eden, bu ihtiyaca uygun ürünü kendi kendine tasarlayan ve ardından üreten sistemler mümkün hale geliyor. Yapay zeka sayesinde üretim süreçleri çok daha esnek, veri odaklı ve otonom hale geliyor. Bu dönüşüm, sanayinin geleceğini yeniden şekillendirecek büyük bir potansiyel barındırıyor.
Yapay zekâdan gerçek verim alabilmek için en kritik unsur, doğru ve çeşitli veriyle beslenmiş modeller. Zira yapay zekâ, ancak üzerine inşa edildiği veri kadar güçlüdür. Türkiye'nin reel sektöründeki çeşitlilik ve üretim gücü, aslında çok büyük bir avantaja işaret ediyor, kendi yerli yapay zeka modellerini eğitebilecek özgün ve zengin veri kaynaklarına sahibiz. Üretim, lojistik, enerji, sağlık veya perakende gibi pek çok sektörde, sistematik şekilde veri toplayarak bu verileri makine öğrenimi süreçlerine entegre etmek mümkün. Örneğin, tarım sektöründe, seralarda ya da açık arazilerde kullanılan kameralar ve sensörler aracılığıyla bitki gelişimi, hastalık belirtileri veya toprak nemi gibi veriler sürekli toplanabilir; bu verilerle eğitilen yapay zeka modelleri hastalıkları erken tespit edebilir, sulama ve gübreleme süreçlerini optimize edebilir. Bu sayede hem verim artar hem de kaynak kullanımı minimize edilir. Lojistikte, depolarda ürün yerleşimi, taşıma rotaları ve yükleme planları gibi verilerle eğitilen yapay zeka modelleri; teslimat sürelerini azaltabilir, stok optimizasyonu yapabilir, hatta gümrük geçiş sürelerini öngörebilir.
"Bu tip uygulamaların hepsi, sektöre özgü, yerli ve bol veriye dayanıyor. Türkiye'nin hedefi yalnızca AI kullanıcısı olmak değil, aynı zamanda AI geliştiricisi olmak olmalı" diyen Kılıç, "Bunun yolu da kendi sahasındaki veriyi akıllı biçimde işleyerek özgün modeller geliştirmekten geçiyor. Üretim yapan bir ülke olarak, bu alandaki potansiyelimiz son derece yüksek. Yapılması gereken şey, bu veriyi sistematik şekilde toplayan, sınıflandıran ve yapay zeka ile besleyen bir ekosistem inşa etmek" diyor.
PwC Türkiye Ülke Kıdemli Ortağı Cenk Ulu ise, Türkiye'deki şirketlerin, üretken yapay zekanın dönüştürücü potansiyelinin büyük ölçüde farkında olmakla birlikte, ana odaklarının şimdilik operasyonel verimlilik olduğunu ifade ederek, "Ancak yapay zeka yalnızca operasyonel bir araç değil, rekabetçilik için önemli bir unsur. İş yapış şeklini bu yönde dönüştüren şirketler yarının kazananları olacak. Türkiye iş dünyası için bu dönüşüm, teknolojik bir geçişin ötesinde, stratejik çeviklik, yetkin insan kaynağı ve veri temelli karar alma kültürü gerektiren bütüncül bir yeniden yapılanma sürecidir" diyor.
Türkiye'de birçok şirket hem kendi iç süreçleri için hem de dışarıya satmak üzere yapay zeka ajanları ve uygulamaları geliştiriyor. Bu dosyada farklı sektörlerden 55 şirketin geliştirdiği yapay zeka çözümlerini bir araya getirdik…
Türk Telekom'un erişilebilirlik skoru yapay zeka ile 89'a ulaştı
Türk Telekom, yapay zekayı operasyonel verimlilikten müşteri deneyimine kadar geniş bir yelpazede kullanıyor. Yapay zeka tabanlı akıllı asistanı "TiTi" ile Türk Telekom web sitesi üzerinden müşterilerinin ürün ve hizmetleriyle ilgili taleplerine çözüm sağlıyor. Kullanıcıların sorularına anında yanıt vererek etkileşimi güçlendirirken ürün ve hizmetlere ilişkin soruları yanıtlamanın yanı sıra kişiye özel kampanyalar ve tarifeler sunma, ek paket satın alma, taahhüt yenileme, fatura inceleme ve ödeme, kullanım detaylarını inceleme gibi abonelik hizmetlerinde de yardımcı oluyor. Türk Telekom, yapay zeka destekli engelsiz çeviri aracıyla da, işitme ve görme engelli kullanıcılarına işaret dili desteği ve görsel betimleme hizmeti sunuyor. Türk Telekom'un Google Lighthouse üzerinden ölçümlenen erişilebilirlik skoru bugün itibarıyla 89'a ulaşmış durumda. Ayrıca AI Search Engine projesi ile Türk Telekom web sitesindeki arama motoru, yapay zeka modellemeleri ile optimize edilerek daha doğru ve kullanıcı odaklı sonuçlar sunulması hedefleniyor. AI SEO ve AI Blog projeleriyle de yapay zeka kullanılarak üretilen içerikler web sayfasına entegre edilerek hem SEO performansı artırılıyor hem de site trafiği güçlendiriliyor.
Cihan YILDIZ/ Boyner Büyük Mağazacılık Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı
"Boyner GPT farklı GPT modelleriyle diyalog kurulabiliyor"
Boyner olarak teknolojiyi müşterilerimizle daha derin bağ kurmamıza ve çalışanlarımızın yaratıcılığını artırmasına imkân veren stratejik bir değer olarak görüyoruz. Yapay zekâyı da müşteri deneyiminden koleksiyon tasarımına, iç iletişimden stok yönetimine kadar tüm süreçlere entegre ettiğimiz çok boyutlu bir değer olarak ele alıyoruz. Bu anlayışla Türkiye'deki ilk örneklerden biri olarak hayata geçirdiğimiz Boyner AI'ı; kurum içi kullanıma özel olarak geliştirilen, daha kapsayıcı ve pratik yapay zeka platformu olan Boyner GPT'ye dönüştürdük. Boyner AI; metin, görsel ve içerik üretimi gibi çok fonksiyonlu yapay zeka araçlarını bir araya getirirken, Boyner GPT farklı GPT modelleriyle birebir diyalog kurulabilen, sohbet tabanlı bir deneyim sunuyor. Veri güvenliğini önceliklendiren Boyner GPT; kurum dışı platformlara ihtiyaç duymadan, çalışanlarımızın üretken yapay zeka teknolojilerinden güvenle yararlanmasını sağlıyor.
Mert HEKİMCİ/ Hepsiburada Teknoloji Grup Direktörü
"Yapay zekayı stratejik bir kaldıraç olarak konumlandırıyoruz"
Hepsiburada olarak, teknolojiyi işimizin merkezine koyuyor ve yapay zekayı sadece destekleyici bir araç değil, stratejik bir kaldıraç olarak konumlandırıyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz en etkili uygulamalardan biri müşteri deneyimini dönüştüren kişiselleştirilmiş içerik öneri sistemlerimiz. Bu uygulama, kullanıcıların dijital davranışlarını analiz ederek tamamen kişiye özel ürün, kampanya ve içerik önerileri sunuyor. Hepsiburada müşterilerinin ürün ararken kullandığı arama motoru teknolojimizi yapay zeka modelleri ile güçlendirdik. Aramalardaki yazım hatalarını düzeltirken, aranan ürünün kategorisini, markasını, rengini otomatik algılarken, ve hatta arama sonuçlarını sıralarken çok sayıda gelişmiş yapay zeka modelini kullanıyoruz. Son teslimat tarafında ise, HepsiJET bünyesinde geliştirdiğimiz Çok Araçlı Rota Optimizasyonu Sistemi sayesinde teslimat mesafesini kısaltarak hem karbon salımını hem de teslimat sürelerini düşürdük.
Gökhanalp ARSLAN/ Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Müdürü
"Karmaşık soruları yanıtlayan asistanlar test sürecinde"
Birden fazla veri türünü destekleyen makine öğrenimi modelleri oluşturabilen, çok-modlu üretken yapay zeka ve otonom sistemlere odaklanan, agentic AI orkestrasyonu ile çalışan bütüncül bir mimari sistem kurma aşamasındayız. Bu sayede belgeleri özetleyen, dolandırıcılık sinyali yakalayan veya rutin raporları kendisi derleyen "agentic" bir otomasyon katmanı sayesinde operasyon süreleri gitgide kısalıyor. Gelişmiş tahmin modellerimiz başvuruları saniyeler içinde değerlendirip temerrüt olasılığını erkenden tespit ediyor. İşGPT çatısı altındaki altı yapay zeka asistanımız şimdiden iş süreçlerimizi hızlandırıyor ve çalışan deneyimini iyileştiriyor. Şubelerden gelen karmaşık soruları yanıtlayan diyalog sistemleri ile kredi teklif ekiplerine erken uyarılar sağlayan dijital asistanlarımız da şu an test sürecinde. Metin girdileriyle yüksek çözünürlüklü görseller ortaya çıkaran üretken yapay zeka uygulamamız, pazarlama ekiplerimizin kampanya üretme süresini günlerden saatlere indiriyor.
Yağız AYDEMİR/ AstraZeneca Türkiye Dijital ve Bilgi Teknolojileri Direktörü
"Erken tanı teknolojisinin gelişimine katkı sağladık"
Geliştirdiğimiz bazı öncü yapay zeka uygulamaları şöyle; AZ ChatGPT, çalışanlarımızın sorularını yanıtlamak ve ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamak için gelişmiş yapay zeka teknolojisi kullanarak destek sunan bir AI asistanı. Synthesia AI, yazılı metinleri yapay zeka destekli avatarlar aracılığıyla profesyonel videolara dönüştüren bir medya aracı. Jasper AI, beyin fırtınası, içerik planlama ve fikir üretme gibi yaratıcı süreçlerde çalışanlarımıza yardımcı oluyor ve pazarlama metinleri gibi çeşitli içerikleri hızla üretiyor. TAqGPT ise, işe alım uzmanlarına zaman tasarrufu sağlamanın yanı sıra daha derin içgörüler sunmak, stratejik kararlar almak ve kritik beceri havuzları oluşturmak için kullanılabiliyor. Ayrıca global çapta yapay zeka çözümleri tedarikçisi Qure.AI iş birliği ile yapay zeka tabanlı teknoloji kullanılarak beş milyon hastanın akciğer grafilerinin taranarak erken tanıyı destekleyecek teknolojilerin gelişimine de katkı sağladık.
Serhan ZEYLİ/ Pfizer Türkiye Dijital İş Ortağı
"Medikal ekibimiz MAIA ile küresel veri havuzundan faydalanıyor"
Türkiye'de 2024 yılında farklı departmanlarda çalışan Pfizerlileri bir araya getirerek oluşturduğumuz Yapay Zeka Takımımız, günümüzde en çok kullanılan yapay zeka uygulamalarıyla birlikte Pfizer'e özel Microsoft ile geliştirdiğimiz VOX ChatGPT çözümü sayesinde yalnızca 1 yıl içinde yaklaşık 5 bin saat tasarruf sağladı. Yapay zeka alanındaki diğer uygulamalarımızdan 'Corporate Content Accelerator' (Kurumsal İçerik Hızlandırıcısı) ise, farklı departmanların ihtiyaçlarına özel hizmetler sunarak, çalışanlarımızın iş süreçlerini kolaylaştırıyor. Medikal departmanımız ise veri odaklı yapay zeka uygulaması MAIA'yı (Medical AI Assistant – Medikal Yapay Zeka Asistanı) kullanıyor. Medikal ekibimiz, MAIA ile küresel veri havuzundan faydalanarak bilimsel bilgileri hızla tarayarak; medikal yayınlar, özetler, sosyal medya içerikleri gibi çıktılar oluşturma, medikal makaleleri tarayarak uygulamaya sorular yöneltme ve verimliliklerini artırma imkânı buluyor.
Erhan POLAT/ Link Bilgisayar Genel Müdür Yardımcısı
"Yeşil ERP ile karbon salımını anlık izliyoruz"
Geliştirdiğimiz yapay zeka uygulamaları, kurumsal kaynak planlaması (ERP), akıllı şehircilik ve tesis yönetimi alanlarında entegre çözümler sunmaktadır. Örneğin, Yeşil ERP sistemimiz, IoT cihazlarından gelen verileri yapay zeka algoritmalarıyla analiz ederek enerji tüketimi, su kullanımı ve karbon salımı gibi sürdürülebilirlik göstergelerini anlık olarak izlemeyi sağlar. Bu sayede kurumlar, çevresel etkilerini azaltmak için gerekli adımları proaktif bir şekilde atabilir. Akıllı Bina ve Tesis Yönetimi çözümlerimizde ise yapay zeka, sensör verilerini analiz ederek bakım ihtiyaçlarını önceden tahmin eder, kaynak kullanımını optimize eder ve fabrika, OSB ve benzeri tesislerin sakinlerinin konforunu artırır. Ayrıca büyük veri analitiği ile desteklenen karar sistemleri, şehir yönetimlerinde trafik, atık yönetimi ve kamu hizmetlerinin daha etkin planlanmasına katkı sağlar.
Sertaç YALÇIN / Arabica Coffee House CEO'su
"Lokasyon analizinde yapay zeka kullanıyoruz"
Franchise verirken lokasyon ve lokasyonun yani yerin ticari koşulları olarak üç ana başlıkta değerlendirme yapıyoruz. Analizlerde yapay zekayı kullanmaya başladık. Yapay zeka yazılımımızla ciro tahminlerine varana kadar analiz yapabiliyoruz franchise konusunda. Sonrasında fiziksel olarak analizleri yapıyoruz. Yurtdışında, oradaki operasyonun sürdürülebilir olması adına master franchise dışında bireysel franchise ile ilerlemiyoruz. Lokalleşmek çok önemli. Franchise vermek zor değil zor olan franchise ile uzun bir yol yürümek. Yatırım kısmında ise önceliğimiz tüketici beklentisi. Artık sektörde sadece tüketici alışkanlığı üzerine strateji belirlemek yeterli değil. Tüketicinin alışkanlıklarının yanı sıra beklentileri ve rekabet de dikkate alınmalı. Teknoloji kahve sektöründe de önemli farkındalık yaratmaya olanak tanıyor. Kullandığımız yapay zeka yazılımı ile franchise yatırım analizlerini ciroya varana dek net görebiliyoruz.
Murat ATICI / Bimser CEO'su
"Minimum kodlama bilgisiyle herkes yazılım geliştirebilecek"
AI destekli Synergy LowCode Platformumuz; bilişim dünyasında yerini aldı. Synergy LowCode Platformu sayesinde minimum kodlama bilgisiyle her kullanıcı hızlı ve etkin şekilde uygulama geliştirebilecek; işletmeler daha verimli ve esnek hale gelecek. Synergy LowCode Platformu'nda; tek tıkla otomatik çeviri sağlayan çoklu dil desteği, otomatik analiz yapan, hatalar ve performans sorunlarını tespit eden kod kontrol asistanı, doğal dil ile sorgu asistanı, akıllı yardım asistanı, özet çıkaran, sorular soran, içerik hazırlayan doküman asistanı, anında kullanım desteği sunan help asistanı, otomatik kategori ataması yapan doküman kategori asistanı bulunuyor. Kullanıcıların minimum kodlama bilgisi ile hızlı ve etkin bir şekilde uygulama geliştirmelerine olanak tanıyan Synergy LowCode Platformu, iş süreçlerini dijitalleştirerek işletmelerin daha verimli ve esnek olmalarını sağlıyor.
Ryan DAWSON/ Lilly İlaç Türkiye Genel Müdürü
"Hastalık odaklı bakımdan sağlık odaklı bakıma geçtik"
Lilly olarak globalde yapay zekâya yaptığımız yatırımlar sayesinde 'hastalık odaklı bakım'dan 'sağlık odaklı bakım'a geçişi destekleyen yetkinlikler geliştiriyoruz. Özellikle üretken yapay zeka, ilaç keşfini hızlandırmak ve yenilikçi tedavileri daha kısa sürede erişime sunmak için etkin bir şekilde kullanılıyor. Dijital sağlık ve tele-sağlık alanlarında da yapay zeka destekli çözümler geliştirerek, erken teşhis ve müdahale imkânlarını artırmayı hedefliyoruz. Lilly olarak kendi yapay zeka destekli görsel oluşturucu ve güvenli çeviri araçlarımız da mevcut. Ayrıca birden fazla ekip tarafından kullanılan, spesifik iş ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş yapay zeka sohbet asistanları yaratan bir uygulamamız da var. Eğitim ve onboarding süreçlerini kolaylaştıran, iç iletişim kanallarını destekleyen ve önemli bilgileri özetleyen yapay zeka destekli bu aracımız, günlük işlerin pürüzsüzce ilerlemesinde büyük fayda sağlıyor.
Doğan AYDIN/ TurkNet CTO'su
"Sesli görüşmeleri metine çevirerek analiz ediyoruz"
TurkNet olarak, müşterilerimiz ve Net Uzmanlarımız arasında yaptığımız sesli görüşmeleri metne çevirdiğimiz ve bu metinlerle çok geniş bir perspektifte analitik çalışmalara imza attığımız yeni bir yapay zeka ürünümüz bulunuyor. Geliştirdiğimiz bu yapay zeka ürünümüze "Harmony" ismini verdik. Harmony adını, tüm bileşenlerinin uyum içinde çalışmasından ve çıktılarının şirket içindeki birçok operasyonu benzersiz şekilde besliyor olmasından alıyor. Harmony, günlük yaklaşık 30 bin ses kaydını metne çevirip, üzerine de analitik aksiyonları konuşabildiğimiz bir ürün. Yani diğer bir deyişle tüm ses kayıtlarını 1-2 dakika içinde metine çeviriyoruz. Bu metin versiyonunda da müşteriyle Net Uzman şeklinde konuşmacıların ayrıştığı ve saniyesi saniyesine konuşmaları bulabiliyoruz. Bu aşamanın hemen ardından da post-call analitik işlemleri başlıyor. Harmony ile temel amacımız ise, verilen hizmet kalitesini şeffaf bir biçimde ortaya çıkarmak.
Rana BEDİR URFALI / MİA Teknoloji Yapay Zeka Uzman Yardımcısı
"Kuruma özel akıllı ajanlar sunuyoruz"
MİA Teknoloji olarak yapay zeka alanında geliştirdiğimiz iki temel çözüm olan MİA BİLGE ve MİA KAHİN, kurumların dijitalleşme süreçlerine yüksek katma değer sağlayan, yerli ve yenilikçi teknolojilerdir. MİA BİLGE, tamamen kurum içi ağlarda çalışan, Türkçe doğal dil destekli, yerli bir Büyük Dil Modeli (LLM) sistemidir. Kapalı ağda çalışarak veri gizliliğini garanti altına alırken; belge bazlı yanıt üretimi (RAG), doğal dille veri tabanı sorgulama, fonksiyon çağırma, takvim entegrasyonu ve kuruma özel akıllı ajanlar gibi güçlü özellikler sunmaktadır. MİA KAHİN ise zaman serisi verilerini işleyerek geleceğe dönük yüksek doğrulukta tahminler üreten, çok amaçlı bir karar destek sistemidir. Derin öğrenme, makine öğrenmesi ve klasik istatistiksel modelleme tekniklerini birleştiren altyapısı sayesinde; finans, üretim, enerji, sağlık ve perakende gibi birçok sektörde stratejik öngörüler sağlar. Otomatik model seçimi özelliğiyle kuruma ve veriye en uygun analiz yaklaşımını belirler.
Cemile Banu HIZLI/ Mplus Türkiye ve MENA CEO'su
"Türkçe konuşan yapay zeka platformu geliştirdik"
MPlus Türkiye olarak Türkçe destekli konuşma tabanlı yapay zeka platformu geliştirdik. Yabancı dil tabanlı yazılımlara göre talepleri daha yüksek oranda anlıyor ve Türkçeye daha uygun cevaplar üretip, Türkçeye özel entegrasyonlar ile küresel çözümlerde eksik kalan noktaları tamlayabiliyor. Buzzeasy olarak isimlendirilen ürün, müşteri memnuniyetinde yüzde 20'lere varan artış, ortalama çağrı süresinde yüzde 30'a varan azalma yaratıyor. İletişim merkezi ve müşteri deneyimi süreçlerine entegre edilen yapay zeka yazılımı, sesli ve yazılı bot çözümlerinin yanı sıra, posta yanıt sistemleri ve içerik öğrenme altyapısı da sağlıyor. Yerel NLP (Doğal Dil İşleme) altyapısıyla donatılan bu çözüm, Avrupa ve ABD gibi pazarlarda da uygulanabiliyor. Bu sayede Mplus, iharact hedefini de artırdı. Platformun öğrenen altyapısı, kullanıcı etkileşimlerinden elde ettiği verilerle kendini sürekli geliştiriyor.
Levent SARILGAN/ Alova Farm Kurucusu
"Türkiye'nin yaban mersininde küresel oyuncu olmasını hedefliyoruz"
Alova Farm'da Türkiye tarımında nadir görülen bir dijital dönüşüm adımı atıyoruz. Yüksek katma değerli bir ürün olan yaban mersinini, boyutuna, olgunluk düzeyine, yüzey kalitesine ve besin değerine göre otomatik olarak sınıflandıran ve paketleyen yapay zeka destekli bir sistem geliştiriyoruz. Bu süreçte yapay zekâ, yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörler aracılığıyla her bir meyveyi analiz ediyor; insan gözünün ayırt etmekte zorlanacağı seviyedeki mikro farkları algılayarak, meyveleri kullanım alanlarına göre ayırıyor. Yapay zeka ile desteklenen bu inovasyon yalnızca Alova Farm'ın değil, diğer yerli üreticilerin de ürünlerinin küresel pazarlara çıkışını mümkün kılacak. İş gücünden bağımsız, ölçeklenebilir ve kalite garantili bir sistem kurarak, Türkiye'nin yaban mersini ihracatında küresel oyuncu olmasını hedefliyoruz.
Cenk ÇİĞDEMLİ/ Ticimax Kurucu CEO'su
"Yapay zeka ile e-ticareti yeniden tasarlıyoruz"
E-ticaret sektörünün dinamik yapısı, kullanıcıların bilgiye erişim hızını her zamankinden daha önemli hâle getiriyor. Biz de Ticimax olarak, müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu bilgi ve desteğe anlık ulaşmasını sağlayacak yapay zekâ destekli bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bugüne kadar kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimlerle şekillenen destek süreçlerimizi, artık daha akıllı ve öngörülü bir yapıya dönüştürüyoruz. Yeni sistemimiz, sıkça sorulan soruları ve dökümantasyonları analiz ederek anlık yanıtlar sunuyor; bu da hem kullanıcı deneyimini iyileştiriyor hem de operasyonel verimliliğimizi artırıyor. Amacımız, kullanıcılarımızın karşılaştığı her soruyu bir gelişim fırsatına dönüştürmek ve onlara her geçen gün daha akıcı, daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak. Önümüzdeki dönemde, e-ticaretin geleceğine yön verecek yapay zekâ tabanlı çözümlerimizi kademeli olarak devreye alacağız. Sadece destek süreçlerinde değil, müşterilerimizin kendi yönetim panellerinde de AI entegrasyonunu derinleştireceğiz. Hedefimiz, mağaza sahipleri ve son kullanıcılar için daha akıllı, daha hızlı, daha kolay ve daha kişiselleştirilmiş bir e-ticaret deneyimi sunmak.
Barış YENİÇERİ/ Arena Labs CEO'su
"Kurumları çevreye uyum sağlayan yapay zekayla tanıştırıyoruz"
Türkiye'nin önde gelen teknoloji tedarikçisi Arena, yapay zeka ve otomasyon alanındaki uzmanlığını Arena Labs adı altında bağımsız bir teknoloji şirketine dönüştürdü. RPA, Yapay Zeka ve Agentic AI ürün ve hizmet portföyüyle şirketlerin teknolojiye ulaşma şeklini yeniden tanımlıyoruz. TÜBİTAK destekli Ar-Ge projelerimiz var. Dijital çalışanlar dönemini başlatarak "Rent An Agent" modeliyle fark yaratmaya hazırlanıyoruz. Sahada çalışan sistemler geliştirme vizyonuyla yola çıkan şirketimiz, sadece çözüm geliştiren değil, aynı zamanda ölçeklenebilir dijital iş gücü sağlayan bir yapıyla fark yaratıyor. Automind platformumuz, kurumların operasyonel süreçlerini akıllı otomasyon ile dönüştürürken, Mindpilot çözümü doğal dil ile verilen görevleri anında süreç akışına dönüştürerek kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu sayede kurumlar yalnızca verimlilik kazanmakla kalmıyor, aynı zamanda öğrenebilen ve çevresel değişkenlere uyum sağlayabilen yapay zeka sistemleriyle tanışıyor.
Serhat KAHRAMAN / Bizigo Group Kurucu Ortağı
"Yapay zeka seyahat asistanı geliştiriyoruz"
Türkiye'nin lider kurumsal seyahat şirketi olarak teknolojiye yatırım yaptığımız için piyasada fark yarattık. Kurumlara uçtan uca seyahat danışmanlığı veren şirketimiz, yakında yapay zeka ajanını da devreye sokarak sektörde devrim yaratacak. Manuel yapılan bir işin tüm süreçlerini otomatize ettik. Böylece şirketlere yüzde 30'lara varan bir tasarruf sağladık. Ayrıca şu an bir yapay zeka agent üzerine çalışıyoruz. Yıl bitmeden kullanıma sunacağız. Müşterinin WhatsApp, e-mail veya chat ekranları üzerinden yaptığı tüm talepleri, yazışmaları yapay zeka ajanımız yanıtlayacak. Anlık olarak tüm dünyada bilet ve otel rezervasyonlarını kıyaslayarak optimize edecek, yapılmış otel yorumlarına kadar her şeyi müşteriye sunacak. Böylece şirketlerin daha fazla kar elde etmelerini sağlarken memnuniyeti de artırmış olacağız. Bir tür seyahat asistanı geliştiriyoruz diyebilirim.
Berkay KOÇAK/ Bridgesoft Kurucusu ve CEO'su
"Çiftçimize yüzde 90'a varan ilaç tasarrufu sağlıyoruz"
Bridgesoft yapay zeka destekli tarım makineleriyle akıllı ilaçlama ve akıllı gübreleme yaparak çiftçinin verimini artırıyor, maliyetlerini düşürüyor ve karbon ayak izini azaltıyor. Tarım makinelerinin verimliliğini arttırmak amacı ile tarım ile teknoloji (yapay zeka, görüntü işleme, veri işleme, sensör teknolojileri) arasında bir köprü vazifesi gören Bridgesoft'un vizyonu çiftçimize yüzde 90'a varan ilaç tasarrufu sağlıyor ve kamuoyunda da artık çok hassas bir konu haline gelmiş olan pestisit kullanımını kayda değer ölçüde azaltıyor. Pestisit ilaçlarının sadece zararlı otlara yöneltilmesini sağlayan yapay zeka destekli püskürtme ürünü Smart SprayeX'te nesne tanıma algoritmaları zararlı bitkileri tespit etmek için kullanıyor. Smart FertiX ise sıvı gübrelemenin yalnızca bitki üzerine hedefli olarak uygulanmasını sağlayarak gübre israfını azaltıyor. Yapay zeka bitkilerin arasındaki boşlukları tespit ederek gübreleme maliyetlerini yüzde 50 düşürebiliyor.
Tanel TEMEL/ Artiwise CEO'su
"Yapay zeka artık müşterinin sesinden anlıyor"
Geliştirdiğimiz ana yapay zeka uygulamamız, Müşteri Deneyimi Yönetimi (CXM) platformumuzdur. Bu platform, şirketlerin çağrı merkezlerinden sosyal medyaya, mobil uygulamalardan e-postalara kadar tüm temas noktalarından gelen milyonlarca müşteri geri bildirimini saniyeler içinde analiz ediyor. Çözüm sunduğumuz temel sorun ise çok fazla müşteri sesine sahip büyük kurumların, bu sesi yönetmekte ve müşterinin gerçek sıkıntı noktalarını anlamakta yaşadığı zorluk. Sunduğumuz çözüm ile yapay zeka artık müşterinin sesinden anlıyor. Yapay zeka destekli 'Müşteri Deneyimi Yönetimi Platformumuz' ve gelişmiş doğal dil işleme (NLP) yeteneklerimizle, dağınık müşteri sesini tek bir yerde bir araya getirip anlamlandırıyoruz. Şirketler böylece, memnuniyetsizliğin kök nedenlerini proaktif olarak tespit edebiliyor, operasyonel süreçlerinde yüzde 70'e varan verimlilik artışı sağlayabiliyor ve müşteri kaybını minimize edebiliyor.
İlyas DAŞKAYA/ ATP CTO'su
"Restoran operasyonlarında öngörülebilirlik sağladık"
ATP olarak yapay zeka teknolojilerini iş yapış biçimimizin ve teknoloji stratejimizin merkezine yerleştiriyoruz. ATP bünyesindeki tüm çalışanların farklı dil modellerini kullanarak kişisel yapay zeka asistanlarını geliştirebilmesine olanak tanıyan bir altyapı sağladık. Bu platform, çalışanlarımızın günlük işlerini kolaylaştırırken şirket genelinde üretkenliği artırıyor. AI SDLC Studio çözümümüz ise, görev kritik yazılımların geliştirilmesi sürecine LLM (Large Language Model) destekli altyapı sağlıyor. Yazılım yaşam döngüsünün her aşamasında yapay zeka kullanılarak geliştirme süreçlerinin hızlandırılması ve kalitenin artırılması sağlanıyor. ATP Zenia tarafından geliştirilen AI Destekli Restoran Yönetimi Uygulamamız da, kuyruk yönetimi, satış tahmini ve üretim planlaması gibi kritik süreçlerde karar destek sistemi olarak işlev görüyor. Yapay zeka temelli analizlerle restoran operasyonlarında öngörülebilirlik ve kaynak optimizasyonu artıyor.
Duru KIZILKAYAK/ Commencis CIO'su
"Commence AI şirketlere iletişim entegrasyonu sunuyoruz"
Açık kaynak dil modellerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Commencis LLM üzerinde çalışmalarımıza başladık. Bu doğrultuda en önemli kilometre taşlarımızdan biri ise kendi yapay zeka dil modelimiz olan 'Commencis LLM'in duyurusunu gerçekleştirmek oldu. Bunun yanı sıra model bağımsız ve gerek bulut gerekse sunucu altyapılarında çalışabilen 'Commencis AI' platformunu geliştirdik; platformumuza multi-agent mimari ve MCP (Model Composition and Prompting) yetkinliği kazandırarak bu alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu platformu, kurumsal ihtiyaçlara göre şekillendiriyor, özellikle veri güvenliği ve bütünlüğünü önceliklendiriyoruz. Commence AI'ın öne çıkan özellikleri arasında şunlar sıralanabilir: Uygulamalar arası entegrasyon ve gelişmiş kişiselleştirme, şirketlerin mevcut iletişim kanallarına (örneğin Teams, WhatsApp gibi) kolay entegrasyon, görüntü ve dijital avatarlarla daha doğal ve zengin etkileşim sunma, kurumsal hafıza kullanımıyla çalışan deneyimini iyileştirme.
Deniz KAHRAMAN/ Hippist Kurucu Ortak
"Yapay zeka modeller üzerinde ürün çekimine başladık"
Doğal Taş takı markamız bulunuyor. Modeller üzerinde fotoğraflanmış ürünler çok daha kolay satılıyor, iade ve değişim oranları düşüyor. Fotoğraf bütçemizi kısıtlamak zorunda kalınca, yapay zeka ile bu süreci nasıl çözebiliriz diye araştırmaya başladık. Ürünlerimizi yapay zeka ile model üzerinde göstermeyi hedefledik. Fakat piyasada bu ihtiyaca çözüm sunan bir araç olmadığını fark edince şaşırdık. İşte bu nedenle biz kendimiz bir çözüm geliştirmeye karar verdik ve yepyeni bir ürün geliştirdik ve hippist doğdu. Hippist, markaların ürünlerini yapay zeka modeller üzerinde sergileyerek; gerçekçi ve profesyonel fotoğraf çekimleri oluşturmalarını sağlayan bir yapay zeka aracı. Tek bir fotoğraftan yola çıkarak, farklı yüzler, kıyafetler ve sahnelerle ürününüzü sergileyebiliyorsunuz. Bu da özellikle moda, takı, gözlük ve aksesuar markaları için yüksek prodüksiyon maliyetine alternatif bir çözüm sunuyor.
Hakan TÜRKOĞLU/ DoktorTakvimi Türkiye Ülke Müdürü
"Hekimlerin iş akışı kolaylaştı"
Bizim için en büyük öncelik, misyonumuza hizmet eden çözümler üretmek. Yakın zaman önce hizmete sunduğumuz yapay zeka asistanı Noa tam da bu misyonu gerçekleştirme hedefiyle doğdu. Noa, hekim ve uzmanların günlük iş akışlarını kolaylaştırmak ve hastalarına/danışanlarına daha fazla zaman ayırmalarını sağlamak amacıyla geliştirildi. Bu yapay zeka asistanı, doktorların iş yükünü azaltarak onlara daha etkin bir çalışma düzeni sunuyor ve hastaların sağlık yolculuğunu daha sorunsuz hale getiriyor. Noa'nın sunduğu çözümlerden biri olan Noa Notes, konsültasyon sırasında ortaya çıkan bilgileri tıbbi ses tanıma teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak analiz ederek düzenli bir özet haline getiriyor. Bu sayede hekim ve uzmanlar manuel not alma sürecini 10 kat daha hızlı ve verimli şekilde tamamlayabiliyor. Hekim ve uzmanların zamanının yüzde 30'unu alan klinik notları yazma, düzenleme ve sürdürme gibi idari işleri azaltarak, hasta odaklı bir sağlık hizmeti sunmalarına yardımcı oluyor.
Teoman İBİLİ/ Elektraweb Yazılım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
"Turizm sektöründe önemli değişim yaptık"
Elektraweb ile son yıllarda otelcilik sektörüne yapay zeka teknolojilerini entegre ederek devrim niteliğinde bir dönüşüm yapmaya çalışıyoruz. Yapay zeka destekli geliştirdiğimiz uygulamalarımızla misafirler otele giriş yaptıklarında geçmişteki tercihlerine göre hazırlanmış bir ortamla karşılaşıyorlar. Örneğin, otele gelen misafirlerin daha odaya adım atmadan, tercih ettikleri atmosfer oluşturuluyor, yemek tercihlerinden günlük gezi önerilerine kadar birçok hizmet, kişisel verilere dayalı olarak sunuluyor. Böylece misafir tam istediği-hayal ettiği tatili deneyimleme fırsatı bulmuş oluyor. Yine yapay zeka destekli rezervasyon asistanları günün her saati çalışarak misafirlerin sorularını yanıtlıyor, günlük tesis içi ve dışındaki aktiviteler hakkında bilgilendirmeler yapıyor; hatta bu aktiviteye rezervasyon alıp ödemesini tahsil edebiliyor. Ayrıca yapay zeka ile entegre yüz tanıma sistemleri, otel misafirlerinin resepsiyon ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Serter BALTACI/ EY Türkiye Yapay Zeka ve Data Hizmetleri Lideri
"İnsan yeteneklerini AI ile bir araya getiriyoruz"
İnsan yeteneklerini ve yapay zekâyı (AI) bir araya getiren "EY.ai" platformunu 2023 yılında hayata geçirdik. EY.ai, insan yeteneklerini ve AI'ı bir araya getiren, teknolojinin bilinçli kullanımıyla desteklenen birleştirici bir platform olarak tanımlanabilir. Bu platform, müşterilerin AI'ı güvenle benimsemelerine yardımcı olurken karşılaştıkları zorlukları ele almak için EY ekiplerinin strateji, dönüşüm, risk, güvence ve vergi alanlarındaki derin iş deneyimini, EY teknoloji platformları ve AI yetenekleri ile birleştiriyor. EY.ai platformunun temellerini EY olarak beş yıl boyunca yaptığımız 1.4 milyar ABD dolarlık yatırımla sağladık. Bu yatırımlar, 60.000 EY müşterisi ve 1.5 milyon kullanıcı tarafından kullanılan EY Fabric gibi özel EY teknolojilerine AI'ın entegrasyonunu desteklemesine ek olarak, destekleyici bulut ve otomasyon teknolojileriyle birçok EY teknoloji satın alımını güvence altına almaya yardımcı oldu.
Fırat GÖNEN/ Figopara CDO'su
"Finansmana erişim adaletsizliğine son"
Figopara olarak yapay zeka destekli teknolojisiyle ticari riskleri analiz eden risk puanlama ve raporlama sistemi FigoSkor'u hayata geçirdik. Geleneksel finansal değerlendirme modellerinin yetersiz kaldığı alanlarda çözüm üretmek amacıyla tasarlanan FigoSkor, Türkiye'nin 50 yılı aşkın kritik açık veri kaynaklarını entegre ederek, işletmelere kapsamlı içgörüler sunuyor. FigoSkor, finansmana erişim adaletsizliği, zayıf kredi tahminleme modelleri nedeniyle yaşanan risk kayıpları, manuel ve zaman alıcı kredi değerlendirme süreçleri, kredi sonrası riskin yeterince izlenememesi gibi temel problemlere çözüm sunuyor. Türkiye'deki birçok KOBİ, yeterli banka geçmişine veya klasik kredi notlarına sahip olmadığı için finansmana erişimde güçlük yaşıyor. Oysa bu işletmelerin birçoğu operasyonel olarak sağlıklı, ödeme kabiliyeti yüksek ve sürdürülebilir yapıya sahip. FigoSkor, tam da bu noktada devreye girerek alternatif veriler aracılığıyla daha kapsayıcı, dinamik ve adil bir kredi değerlendirme süreci sunuyor.
Hasan BOLELLİ/ Fortinet Sistem Mühendisliği Grup Müdürü
"Tehdit istihbaratı sağlamak için yapay zeka teknolojileri geliştiriyoruz"
Sber güvenlik alanında yapay zeka inovasyonuna öncülük ediyoruz ve yapay zeka, Fortinet Security Fabric ve FortiGuard Labs tehdit istihbaratı ve güvenlik çözümlerinin bel kemiği olarak hizmet veriyor. Uzmanlarımız, BT ve güvenlik ekiplerinin kurumlarını daha iyi güvence altına almalarını sağlayan, zamanında ve sürekli olarak en üst düzeyde koruma ve eyleme geçirilebilir tehdit istihbaratı sağlamak için önde gelen makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerini geliştiriyor ve geliştirmeleri çözümlerinde kullanıyor. Örneğin FortiAI-Protect, tasarımında yerleşik olarak bulunan yapay zeka liderliğindeki tehdit tespiti ile Fortinet'in bilinmeyen tehditleri tespit etme ve üretken yapay zeka araçlarının kurumsal ortamlarda kullanımını güvence altına alma kapasitesini yükseltiyor. FortiAI-Assist ise operasyonları basitleştirmek ve sorun gidermeyi otomatikleştirmek için ajan yapay zeka, Gen AI ve AIOps'tan yararlanıyor.
İzzet BOĞAZLIYANLIOĞLU/ BoBu Kurucusu
"Yapay zeka ile kişiselleştirilmiş eğitim planı oluşturuyoruz"
Eğitim teknolojileri (EdTech), yapay zeka entegrasyonu sayesinde artık daha erişilebilir, etkileşimli ve bireyselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunuyoruz. Çocuklara yönelik mobil eğitim içeriklerini yapay zeka destekli bir altyapıyla birleştiriyoruz. BoBu, anaokulu ve ilkokul düzeyindeki çocuklar için geliştirdiği platformda; her öğrencinin bireysel öğrenme hızına, becerilerine ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş eğitim planları oluşturuyor. Bu yapay zeka modeli sayesinde, öğrencilerin öğrenme süreci artık gerçek zamanlı analizlerle yönlendirilebilecek. Örneğin, ilkokul birinci sınıfta temel matematik işlemlerini öğrenen bir öğrencinin hangi konularda zorlandığını sistem tespit ediyor; ardından o öğrenciye özel pekiştirici içerikler ve egzersizler sunarak öğrenmeyi derinleştiriyor. Bu sayede her çocuk kendi seviyesine uygun, verimli ve destekleyici bir öğrenme deneyimi yaşıyor.
Vladislav TUSHKANOV/ Kaspersky Makine Öğrenimi Teknolojisi Araştırma Ekibi Yöneticisi
"Makine öğrenimi ve yapay zeka üzerinde çalışmalar yürütüyoruz"
Kaspersky'de, çeşitli problemlere çözüm sunmak amacıyla makine öğrenimi ve yapay zeka üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Tehdit aktörlerinin kurumsal kullanıcıları hedef almak için kullandığı yaygın tekniklerden biri, DLL kaçırma (DLL hijacking) saldırısıdır. Geçmişte tespiti oldukça zor olan bu saldırı türü, artık yeni bir makine öğrenimi algoritması sayesinde tespit edilebiliyor. Kendi Güvenlik Operasyon Merkezi'ni (SOC) işleten kurumsal kullanıcılar için, nitelikli güvenlik analistlerinin eksikliği her zaman önemli bir sorun. Bu sorunun hafifletilmesinde de üretken yapay zeka (GenAI) yaklaşımlarının, özellikle büyük dil modellerinin (LLM), kilit rol oynayacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda, güvenlik verilerinin analizinde genç analistlere rehberlik eden, LLM tabanlı bir asistan geliştirdik. Kod hatalarını ayıklama ve rutin görevleri otomatikleştirme gibi konularda onlara destek oluyor.
İbrahim PAKSOY/ Boyden Türkiye yönetici ortağı
"Yönetici adaylarını belirleme süreçlerini optimize edebiliyoruz"
Türkiye temsilcisi olduğumuz Boyden Global olarak, insan kaynakları ve liderlik gelişimi konularında küresel çapta hizmet verirken, yapay zeka desteği ile veri tabanlarını kullanmak suretiyle yönetici adaylarını belirleme süreçlerini optimize edebiliyoruz. Biz Boyden Türkiye olarak yapay zeka uygulamalarını çoğunlukla kalite ve süreç iyileştirme alanlarında kullanıyoruz. Bu kapsamda, tekrar eden ve gereksiz vakit alan bazı süreçleri otomatik hale getirebiliyoruz ve buradan kazandığımız zamanı müşterilerimize daha fazla katma değer yaratacak alanlara yönlendirme imkânı sağlıyoruz. Ayrıca şu anda geliştirme aşamasında olan bir yapay zeka aracımız global seviyede tüm Boyden ofislerinin faydalanacağı bir uygulama olacak. Genel hatlarını Chat GPT'nin, özellikle yönetici arama ve seçme firmalarına uyarlanmış bir versiyonu olarak özetleyebiliriz.
Mahmut ÖZTÜRK/ Norm Holding İcra Kurulu Başkanı
"En uygun üretim reçetesine ulaştık"
İş süreçlerimizi daha verimli ve akıllı hala getirmek için yapay zeka teknolojilerini aktif biçimde kullanıyoruz. Bu alandaki üç ana uygulamamızla, üretimden bilgi yönetimine kadar birçok iş sürecimizi dönüştürüyoruz. İlk uygulamamız AAPI – AI Assistant Process Improvement, ısıl işlem süreçlerinde her ürün için en uygun üretim reçetesini yapay zeka desteğiyle optimize ediyor. Sonuç olarak üretim kalitemiz yüzde 42 oranında artarken, ürün kayıpları ciddi oranda azalıyor. Yapay zeka destekli bir kurumsal bilgi yönetim sistemi olan OceanPEDIA; çalışanlarımızın şirket içi dokümanlara, prosedürlere ve bilgi kaynaklarına hızlı, doğru ve güvenli bir şekilde erişebilmesini sağlıyor. Üçüncü projemiz ise OceanOyster. Üretimden lojistiğe kadar tüm operasyonel verileri analiz eden bu sistem, üretim süreçlerinde anormallikleri gerçek zamanlı olarak tespit eden ve karar destek süreçlerine katkı sağlayan bir yapay zeka sistemi.
Erdem CAN/ Vinter Genel Müdürü
"Artık işe alımlarda önyargı yok"
Vinter, işe alım süreçlerinde verimliliği artırmak, önyargıyı ortadan kaldırmak ve zaman tasarrufu sağlamak üzere geliştirilmiş yeni nesil bir yapay zeka destekli işe alım platformu. Platformumuzda yer alan yapay zeka uygulamaları, adayların yetkinliklerini asenkron olarak değerlendiren video tabanlı testler ve doğal dil işleme destekli analiz modülleri içeriyor. Bu sayede insan hatasını ve bilinçdışı önyargıyı azaltırken, şirketlerin doğru adaylara daha hızlı ve adil şekilde ulaşmasına olanak sağlıyor. Vinter, işe alım ekiplerinin değerlendirme süresini %90'a kadar azaltırken, veri güvenliği ve şeffaflık ilkelerinden taviz vermeden doğru işe alım kararlarının alınmasına yardımcı oluyor. Şu anda geliştirme aşamasında olan yeni ürünümüz Vinter Simple ise, özellikle esnek değerlendirme yapıları ve kurumlara özel raporlama özellikleriyle insan kaynakları ekiplerine daha fazla kontrol ve özelleştirme imkânı sunuyor.
Serkan CAN/ Hesap CDO'su
"İhtiyaca en uygun bankacılık ürünlerini karşılaştırıyoruz"
Hesap.com olarak, finansal kararları herkes için daha anlaşılır ve ulaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu vizyonla Yapay Zeka Destekli Dijital Finansal Danışmanımızı geliştirmeyi sürdürüyoruz. Bilindiği üzere 20'den fazla bankanın olduğu bir platformda çok fazla ürün seçeneği arasında doğru kararı vermek kullanıcılar için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Tam da bu noktada Yapay Zeka Destekli Dijital Finansal Danışmanımız ile kullanıcıların kredi, mevduat ve diğer finansal ürünler arasında karşılaştırma yaparken, yaşadığı kafa karışıklığını gidermeyi hedefliyoruz. Kullanıcılarımızın temel verilerini analiz edip ihtiyaçlarına en uygun bankacılık ürünlerini önererek; yüzeysel karşılaştırmalar yerine, kişiselleştirilmiş ve anlamlı önerilerle rehberlik etmeyi ve en iyi çözümleri sunmayı amaçlıyoruz. Danışmanımız sadece kredi veya ürün karşılaştırmalarında değil, gelir-gider takibi, bütçeleme ve tasarruf önerileri gibi finansal davranışlara dayalı desteklerde de bulunacak.
Serdar URÇAR/ HP Türkiye Genel Müdürü
"İşçilik maliyetleri yüzde 80 azaldı"
Kısa süre önce HP Print AI'ı tanıttık. Bu, evde, ofiste ve geniş format baskı alanlarında baskı deneyimini tamamen dönüştürmeyi amaçlayan, yapay zeka destekli bir platform. HP Print AI; yazıcı kurulumundan destek süreçlerine kadar tüm aşamaları kullanıcı için sadeleştirip kolaylaştırarak baskı deneyimini sezgisel hale getiriyor. İlk sunulan özelliklerden biri olan Perfect Output, kullanıcıların internet tarayıcıları üzerinden gerçekleştirdiği baskılarda yaşanan en büyük sorunlara, örneğin sayfa taşmaları, gereksiz boşluklar, reklam içerikleri gibi sıkıntılara çözüm sunuyor. Kurumsal çözümler tarafında ise, HP Scan AI Enhanced adlı çözümümüz belge tarama süreçlerini dijitalleştirerek iş akışlarını hızlandırıyorÜlke çapında 300 lokasyonu olan büyük bir İtalyan perakende grubundan, teslimat ve envanter iş akışında HP Scan AI Enhanced'ı uyguladıktan sonra işçilik maliyetlerinde yüzde 80 azalma gördüklerine dair geri bildirim aldık.
Mustafa ÖZER/ Innosa Genel Müdürü
"Sektörlere özel çözümlerimiz var"
Innosa olarak yapay zeka alanında çok çeşitli ve sektörlere özel çözümler geliştiriyoruz. Örneğin, resim büyütme ve çatlak tespiti teknolojimiz, altyapı ve endüstri alanlarında erken uyarı sistemleri sunarak maliyetli hasarların önüne geçiyor. OCR ve büyük dil modellerine dayalı sorgulama sistemlerimiz, kurumsal veri havuzlarında hızlı ve doğru bilgi erişimini mümkün kılıyor. Ayrıca anormallik tespiti ve network güvenliği çözümlerimizle, kurumların operasyonel verimliliğini ve siber güvenliğini artırıyoruz. Öngörücü bakım sistemimiz ise makinelerin arızalanmadan önce tespit edilmesini sağlayarak, kesintisiz üretim ve verimlilik sağlıyor. Bunların yanı sıra chatbot ve veri sınıflandırma projelerimiz, müşteri deneyimini ve iş süreçlerini otomatikleştirerek dijital dönüşüme katkı sunuyor. Yapay zekanın artık tüm sektörlerde değer yarattığı bir dönemde, biz de çözümlerimizi sadece belirli alanlara değil; üretimden kamuya, finanstan sağlığa kadar pek çok sektöre uyarlıyoruz.
Ulaş KAYACAN/ Kayacan Ventures Yönetim Kurulu Başkanı
"Operasyonel verimliliğimizi 20 katın üzerinde artırdık"
Grup şirketlerimizden Gençpa Teknoloji çatısı altında geliştirdiğimiz yapay zeka destekli sistem sayesinde, müşteri verilerini gerçek zamanlı analiz ederek hem anlık risk raporları oluşturuyor hem de sipariş süreçlerini tam otomasyonla yönetiyoruz. Yani artık hangi siparişin ne zaman, ne şekilde ilerlemesi gerektiğini sistem bizim yerimize anlık olarak belirleyebiliyor. Bu da özellikle yoğun dönemlerde yaşanabilecek insan kaynaklı hataları ortadan kaldırırken, operasyonel verimliliğimizi 20 katın üzerinde artırmamızı sağladı. Sistemimiz, hız ve doğruluk kazandırmakla ekiplerimizin iş yükünü de ciddi anlamda hafifletiyor. Böylece çalışanlarımız stratejik alanlara daha fazla zaman ayırabiliyor, şirket genelinde daha sağlıklı bir işleyiş elde ediyoruz. Ayrıca, yatırım yaptığımız girişimlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerini de yakından takip ediyor ve kendi süreçlerimizde test ediyoruz.
Kenan AÇIKELLİ/ Mükellef Kurucu Ortağı
"Hedefimiz finansal süreçleri sadeleştirmek"
Mükellef olarak yakın zamanda geliştirdiğimiz yapay zeka destekli ön muhasebe ürünümüz Robom ile mikro işletmeler ve KOBİ'lerin finansal süreçlerini dijitalleştirerek sadeleştirmeyi ve hızlandırmayı hedefliyoruz. Robom ile e-fatura yönetimi, ön muhasebe işlemleri, toplu gider yükleme, risk skorlama, dijital vergi dairesi ve SGK sorgulama gibi hizmetleri tek bir çatı altında sunarak, işletmelerin zaman ve maliyet tasarrufu sağlamasına yardımcı oluyoruz. Ayrıca, makine öğrenmesi algoritmalarıyla finansal hareketleri analiz edip vergi yükümlülüklerini öngörerek, gelir-gider analizleriyle vergi planlaması süreçlerinde rehberlik sunmayı planlıyoruz. Robom'un sunduğu bu kolaylıklar, mikro ve KOBİ ölçekli işletmelerin ticari hayatında önemli bir dönüşüm sağlayarak, finansal işleyişin dijital ortamda otomatikleşmesini ve işlemlerin daha kısa sürede tamamlanmasını mümkün kılıyor.
Alptekin BALABAN/ Naz Teknik OSGB CEO'su
"İş güvenliğinde yeni bir dönem"
İş sağlığı ve güvenliği ekosisteminde sıfır iş kazası hedefiyle çalışan Naz Teknik Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak, ilk fazını 2028'de tamamlayacağımız yapay zeka destekli görüntü işleme sistemiyle iş güvenliğinde yeni bir dönem başlatıyor olacağız. 2028 yılı itibarıyla devreye alınması planlanan bu sistemle fabrika ve sanayi tesislerinde saha güvenliğini anlık olarak analiz eden, riskleri tespit eden ve aksiyon alınmasını sağlayan akıllı bir modül geliştiriyoruz. İş sağlığı ve güvenliği sektörü, yıllardır manuel takip ve kontrol sistemleriyle ilerliyordu. Ancak bu yöntemlerin getirdiği en büyük handikaplardan biri, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin sahada bulunmadığı durumlarda eksikliklerin tespitinde yaşanan zorluklardı. Bunlar, olası bir hukuki süreçte doğrudan iş güvenliği uzmanlarını sorumlu hale getirebiliyor. Yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojimizle sektörde bir dönüşümün kapısını aralıyoruz.
Vorga CAN/ Novus Kurucusu
"Yapay zeka ajanları bir araya gelerek departman gibi çalışıyor"
İşletmeler için ileri yapay zeka çözümleri barındıran Dot ürününü yeni tanıttık. Dot ile kendi yapay zeka ajanlarınızı yalnızca emir vererek oluşturabiliyorsunuz. Yapay zeka modelleri, ajanları ve ajan takımları barındıran Dot ürünümüzle sektördeki spesifik problemlere çözümler geliştiriyoruz. Dot, bir yandan hazır AI ajanları ve iş akışlarını kullanmanıza olan sağlıyor bir yandan da kendi ajanlarınızı ve iş akışlarınızı yalnızca emir vererek oluşturmanıza imkan sağlıyor. Dot'un adını koyarken de matematikteki nokta çarpım işleminden ilham aldık. Bugün, henüz tanıtılmamış yeni modeller ve teknolojilerle geleceğe yön veriyoruz. Amiral gemimiz olan bu projemizle, yapay zekayı inovasyonla birleştirerek, kullanıcıların teknolojiyi kendi iş süreçlerine entegre etmelerini sağlıyoruz. Yani kullanıcılarımızı bir uzay gemisine oturtup, saniyeler içinde dünyanın tüm inovasyonunu ve teknolojisini sunuyoruz.
İlkay ÖZTÜRK/ Obase Sektörel Çözümler ve Veri Analitiği Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
"Stratejik karar alma süreçlerini hızlandırıyoruz"
Farklı iş ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen yapay zeka uygulamalarımız verimliliği artırıyor. Örneğin yapay zeka destekli karar destek platformumuz Obase Air, gelişmiş analiz yeteneğiyle stratejik karar alma süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırıyor. İşletmelerin verimliliğini artırmak ve doğru kararlar almasını kolaylaştırmak amacıyla yapay zekanın gücünü kullanıyor. Air, doğal dil etkileşimleri sayesinde günlük operasyonlardan stratejik kararlara kadar her alanda hızlı, doğru ve veri tabanlı iç görüler sunarak işletmelerin rekabet avantajını güçlendiriyor. Bir diğer kullanım alanı ise çağrı merkezlerine özel olarak geliştirdiğimiz üretken yapay zeka destekli Kalite AI çözümü. Kalite AI ile çağrıların kalite değerlendirmesi uçtan uca ve yüksek doğrulukla otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Çalışmada speech-to-Text ile metne dönüştürülen çağrılar büyük dil modelleri (LLM) aracılığıyla analiz ediliyor.
Aydın MISTAÇOĞLU/ Mıstaçoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
"Video kalitesi sorununa çözüm"
Mıstaçoğlu Holding grup şirketlerinden biri olan ve akıllı telefon üretimi gerçekleştiren markamız AGM Teknoloji, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye odaklanan bu tür yenilikçi çözümleriyle öne çıkıyor. AGM Teknoloji olarak geliştirdiğimiz en önemli yapay zeka uygulamalarından biri, akıllı telefonlar için tasarladığımız AI destekli kamera optimizasyon sistemi oluyor. Bu uygulama, günümüzde kullanıcıların sıkça karşılaştığı yetersiz fotoğraf ve video kalitesi sorununa kapsamlı bir çözüm sunuyor. Sosyal medya çağında yaşıyoruz ve kullanıcılar her gün kaliteli görsel içerikler üretme baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak karmaşık kamera ayarları ve değişken çevre koşulları, beklentileri karşılamayan sonuçlara yol açıyor. Biz ise bu noktada fark yaratıyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojisi, kullanıcıların karmaşık ayarlara ihtiyaç duymadan kaliteli içerikler oluşturmasına olanak tanıyarak, kullanım kolaylığı ve görsel kalite arasında mükemmel bir denge sunuyor.
Gökhan MERCANOĞLU/ Icitech Teknoloji A.Ş. Kurucusu
"Temizlik denetimlerini yapay zekayla gerçekleştiriyoruz"
Uzun yıllardır farklı sektörlerdeki iş ortaklarımız için özel yapay zeka uygulamaları geliştiriyoruz. Bu yıl, özellikle akaryakıt istasyonlarında hijyen ve temizlik denetimlerinin yapay zeka destekli görüntü işleme algoritmalarıyla otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayan uygulamamız, sektörde fark yaratarak ödüle layık görüldü. Bu çözüm, görsel verileri analiz ederek temizlik standartlarının sağlanıp sağlanmadığını denetliyor ve raporluyor. Böylece manuel kontrole duyulan ihtiyacı azaltıyor, hizmet kalitesini standartlaştırıyor ve operasyonel verimliliği artırıyor. Ayrıca, otelcilik sektörüne yönelik olarak geliştirdiğimiz ICI AI platformu, 2023 yılından bu yana otellerin pazarlama süreçlerinde yapay zekanın gücünden yararlanıyor. Bu platform, generative AI teknolojisi ile otellerin tüm dijital içerik üretimini otomatikleştiriyor; hedef kitleye özel, kişiselleştirilmiş metin ve görsel içerikler üreterek, misafir iletişimini daha etkili ve özgün hale getiriyor.
Erman PEKER/ Pulse Finansal Teknolojiler Yönetici Ortak
"Finansal piyasalardaki veri karmaşasını ortadan kaldıracağız"
Geliştirdiğimiz Yatırımcı.AI, finansal piyasalarda karşılaşılan veri karmaşasını ortadan kaldırarak, yatırımcılara ve kurumlara yapay zeka tabanlı sinyaller, matematiksel tahminler ve öngörüler sunmaktadır. Platformumuz, yüksek hacimli finansal verileri analiz ederek kullanıcıların stratejik ve hızlı yatırım kararları almasına olanak tanıyacaktır. Karmaşık finansal verileri anlamlı ve eyleme dönüştürülebilir içgörülere dönüştüren Yatırımcı.AI, 2025 yılı haziran ayı itibarıyla kullanıcı kabulüne başlamayı hedefliyor. Geliştirme aşamasındaki bir diğer ürünümüz olan TradePulse ise blokzincir ve yapay zeka teknolojilerini bir araya getirerek ticaret ve finansman süreçlerine yenilikçi bir yaklaşım kazandıracak. Bu platform; üreticiden son kullanıcıya kadar tüm tedarik ve finansman zincirini uçtan uca izlenebilir, güvenli ve şeffaf bir yapıda yönetmeyi amaçlıyor.
Fatih TENEL/ Protel Holding Satış Direktörü
"Otel misafirlerinin geçmiş verilerini analiz ediyoruz"
Geliştirdiğimiz çözümler arasında, otelcilik sektöründe gelir artırımı ve müşteri memnuniyetine odaklanan yenilikçi bir yapay zeka uygulaması yer alıyor: NOR1. NOR1, OPERA Cloud sistemine entegre olarak çalışıyor ve yapay zeka ile makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak otel misafirlerinin geçmiş verilerini analiz ediyor. Bu analizler doğrultusunda, konuklara kişiselleştirilmiş oda yükseltme teklifleri sunuyor. Uygulama, doğru müşteriye doğru zamanda doğru teklifi yaparak hem misafir memnuniyetini artırıyor hem de otel işletmelerine anlamlı bir ek gelir kazandırıyor. NOR1, satış fırsatlarını gerçek zamanlı olarak değerlendirerek, misafir davranışlarını tahmin ediyor ve gelir yönetimini daha verimli hale getiriyor. Böylece oteller, hem doluluk oranlarını hem de oda başı gelirlerini optimize ediyor.
Haluk TEKİN/ Red Hat Türkiye ve CIS Bölgesi Genel Müdürü
"THY'de yapay zeka geliştirme süreçlerini hızlandırdık"
Geliştirdiğimiz Red Hat OpenShift AI, kurumların yapay zeka modellerini daha hızlı eğitmesine, devreye almasına ve ölçeklendirmesine olanak tanıyor. Böylece üretime geçişte yaşanan gecikmeleri, süreçlerin yönetiminde karşılaşılan zorlukları ve ekipler arası işbirliği eksikliklerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz iki önemli proje, bu vizyonun somut örnekleri arasında yer alıyor. Türk Hava Yolları (THY) ile hayata geçirilen projede; manuel olarak yürütülen yapay zeka geliştirme süreçleri, Red Hat OpenShift AI ile otomatize edilip hızlandırıldı. Bu sayede, THY'nin operasyonel verimliliği artırılırken, yapay zeka destekli dijital hizmetlerin devreye alınması da kolaylaştı. DenizBank ile yürüttüğümüz projede ise Red Hat OpenShift AI ile model geliştirme ortamlarının hazırlanma süresi bir haftadan on dakikaya düşürüldü. Yüz yirmi beşten fazla veri bilimci artık bu ortamı kullanıyor.
Nilgün KELEŞ/ Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı
"Akıl İşi toplama rotasını optimize ediyor"
Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilen ve yapay zeka destekli bir depo yönetim sistemi olan Akıl İşi, başta e-ticaret lojistiği olmak üzere tüm depolama operasyonlarımızın dinamik ve yüksek hacimli yapısına yanıt verebilmek amacıyla tasarlandı. Özellikle yoğun sipariş dönemlerinde, doğru ürünün doğru zamanda, doğru lokasyondan toplanması ciddi bir operasyonel zorluktur. İşte bu noktada Akıl İşi devreye giriyor. Türkiye'de sipariş gruplama ve toplama rotası optimizasyonunu yapay zeka ile gerçekleştiren ilk ve tek sistem olarak fark yaratıyor. Yapay zeka algoritmaları sayesinde, depo içinde en kısa toplama rotası saniyeler içinde belirleniyor; bu da hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de insan hatasını minimuma indiriyor. Aynı zamanda operasyonun tamamı gerçek zamanlı takip ediliyor ve anlık veri akışıyla sistem kendini sürekli optimize ediyor.
Onur AKÇINAR/ Sipay CTO'su
"Duygusal analiz yapan bir yapay zeka projesi yürütüyoruz"
Teknik ve iş dokümantasyonları üzerinde çalışan chatbot'larımız, çalışanların ihtiyaç duyduğu bilgilere hızlı ve doğru şekilde ulaşmalarını sağlıyor. Bu sayede bilgiye erişim süreleri ciddi şekilde kısalıyor. İç süreçleri otomatikleştirmek üzere on-prem agent frameworkümüz ile PDF okuyabilen, e-posta analiz eden ve Jira'da otomatik görev açabilen yapay zeka ajanları oluşturabiliyoruz. Bu yapı sayesinde operasyonel verimlilik artırılıyor. Microsoft Teams Premium, GitHub Copilot ve Cursor gibi araçlar ile yazılım ekiplerimizin toplantı yönetimi, kod inceleme ve geliştirme süreçlerine de yapay zekâyı entegre ettik. Bu, geliştirme kalitesini ve hızını artırıyor. Öte yandan çağrı merkezi tarafında gelen aramaları analiz eden, sesli yanıt verebilen ve duygusal analiz yapan bir yapay zeka projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu çözüm, müşteri hizmetlerinde hem kaliteyi hem de hızlandırmayı hedefliyor.
Ali TUNCEL/ T4 People Analytics Kurucusu
"Çalışanları elde tutmanın en etkili yolu"
Öncelikle belirtmek isterim ki şirket olarak geliştirdiğimiz yapay zeka temelli çözümler, insan kaynaklarının veriye dayalı karar alma süreçlerini güçlendirmeye odaklanmaktadır. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz yapay zeka uygulamalarından biri; çalışanları elde tutmayı amaçlayan T4 Elde Tutma Yapay Zeka / T4 Retention AI çözümüdür. Çalışanların işten ayrılma riskini yüksek doğrulukla tahmin eden bu çözümümüz, kurumların yetenek kaybının önlemesine olanak sağlayarak, istifaların arkasındaki temel nedenleri ortaya koymakta. Bir diğer yapay zeka projemiz, T4 İşe Alım Yapay Zeka / T4 Recruitment AI uygulamasıdır. Bu çözümümüz ile aday verilerini ve geçmiş işe alım sonuçlarını analiz ederek, iş başvurusu yapan kişilerin potansiyel performanslarının yanı sıra şirkete uyum sağlama olasılıklarını tahmin edebiliyoruz. Böylece henüz işe alım aşamasında kurumların satış, karlılık ve verimliliğine katkı sağlayabiliyoruz.
Behçet YUMRUKÇALLI/ TD SYNNEX Türkiye Başkanı
"AI ekosisteminde köprü görevi görüyoruz"
Türkiye'deki iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin yapay zeka yolculuklarına katma değerli desteklerimizi artırmak için "Destination AI" programını hayata geçirdik. Bu program ile dağıtıcısı olduğumuz tüm markaların yapay zeka webinar'ları aracılığıyla iş ortaklarımıza gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda bu teknolojiyi kullanarak yeni projeler hayata geçirmek isteyen iş ortaklarımıza da bu yolculuklarında destek veriyoruz. Bunun için Türkiye'de bu alanda hem satış hem de teknik destek sunacak uzman bir kadro da oluşturulduk. "Destination AI" programı kapsamında birlikte çalıştığımız markalar içerisinde Cisco, Dell, Microsoft ve Veeam gibi dünya devleri var. Bu program ile bulut hizmet sağlayıcılarını, bağımsız yazılım satıcılarını, yapay zeka yazılım üreticilerini ve hiper ölçekleyiciler gibi çok çeşitli sektörel oyuncuları bir araya getirerek AI ekosisteminde köprü görevi görüyoruz.
Doç. Dr. Başak Boğday SAYGILI / BBS Tasarım Eğitim Danışmanlık Kurucusu
"Bugün ne giysem diye düşünmeye son"
Üzerinde çalıştığımız "Stilim" adlı yapay zeka, "Bugün ne giysem?" sorusuyla zaman kaybeden pek çok kişiye hem zaman kazandıracak hem de şıklık sağlayacak bir uygulama. Hayatı kolaylaştıran, kişinin iyi görünmesini ve iltifat almasını hedefleyen bir yapay zeka. Uygulama öncelikle sizi tanıyor, ardından gardırobunuzdaki kıyafetleri yüklüyorsunuz. Vücut özelliklerinize, kullanım zamanına, mekâna ve hava durumuna en uygun kombinleri hazırlıyor. Siz hiçbir şey düşünmeden, zaman harcamadan şıklığın keyfini çıkarıyorsunuz. Stilim uygulamasını diğer yapay zekalardan ayıran en büyük fark, içerdiği bilgilerin hepsinin denenmiş ve benim bilgi birikimimden süzülmüş olmasıdır. Ne yazık ki moda sektörü, özellikle trend, stil oluşturma, kıyafet uyumu ve giysi psikolojisi gibi konularda uzman olmayan kişilerce üretilen bilgi kirliliğiyle dolu. Stilim'deki tüm bilgiler, moda dünyasının değişimine göre güncellenmeye devam edecek.
Adil KURT/ Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı
"Öğretmenler yapay zekayla öğrencileri analiz ediyor"
BK Mobil işbirliğiyle geliştirdiğimiz Metodbox platformu ise eğitimde yapay zeka teknolojilerini etkin şekilde kullanarak öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Yapay zeka destekli Metodbox yol haritası, 'Otomatik Değerlendirme', 'Bilginin Gözden Geçirilmesi', 'Uyarlanabilir Öğrenme', 'Kişiselleştirilmiş Öğrenme', 'Veri Biriktirme ve İleri Tahminleme' olmak üzere beş ana başlıktan oluşuyor. 'Otomatik Değerlendirme' öğretmene daha fazla zaman yaratıyor. Öğretmenlerimiz yapay zeka tabanlı karar destek modüllerinden, öğrencilerin bilgilerini değerlendirebiliyor, cevaplarını analiz edebiliyor, geri bildirim verebiliyor ve kişiselleştirilmiş eğitim planları yapabiliyor. Bir diğer başlık 'Bilginin Gözden Geçirilmesi'. Yani ne öğrenildiğini ne zaman ve nasıl öğrenildiğini takip ediyor. Performans takibi yapılarak, öğrencinin eksikleri tespit ediyor ve yapay zeka güdümlü algoritmalarla eksik kazanımların edinilmesini sağlıyor.
Miraç EMEKTAR/ Virgosol Kurucu Ortağı ve CTO'su
"Operasyonel maliyetleri azalttık"
Virgosol olarak, yazılım kalite kontrolü alanında dünya standartlarında ürünler geliştiriyor, yapay zeka destekli çözümlerimizle sektörde çığır açıyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka uygulamaları, yazılım test yaşam döngüsünün her adımında operasyonel maliyetleri azaltıyor, test etkinliğini artırıyor. Bu ürünler, Test Yönetimi, Test Otomasyonu ve Performans Testleri başlıkları altında kategorize ediliyor ve yazılım test ekiplerinin adeta sağ kolu olarak görev yapıyor. Yapay zeka uygulamalarımız sadece operasyonel işlerin otomatik hale getirilmesini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda strateji belirleme ve planlama gibi deneyim ve bilgi gerektiren görevleri de üstlenebiliyor. Bu yaklaşım, kurumların kaynaklarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı oluyor. Bununla birlikte hatasız, kaliteli yazılım üretimini de güvence altına alıyor.
Sedat YAZICI/ YSM ve PİR Yazılım Kurucusu
"Doğru ücret tespiti yapılmasını sağlıyoruz"
Her iki şirketimiz de farklı ürünleriyle yapay zeka uygulamaları ve algoritmaları geliştirmektedir. Türkiye'nin köklü bulut yazılım firmalarından biri olarak ilklerini de gerçekleştirdik. PirCloud ilk online Proje-Şantiye çözümü, JobAnalytics ilk online Adil Ücret Yönetimi çözümü. Yapay Zeka alanında da PİR Yazılım'da PirCloud ve YSM Yazılım'da JobAnalytics çözümlerimiz öne çıkıyor. JobAnalytics çözümü tamamen yapay zeka uygulaması. JobAnalytics; şirketlerin kendi içinde doğru ücret tespitini, ücret adaletsizliğini, pazar ücret verilerini yükleyerek ücretlerde piyasa rekabetini ve bu ikisi arasındaki dengeyi gözeten veri analitiği ve simülasyon çözümüdür. JobAnalytics Öneri Motoru algoritmaları, Ses-metin algoritmaları, Regresyon Analizlerini kullanıcının çok kolay anlayacağı grafikler ve kıyaslama, ücret bütçe önerileri şekkinde insan kaynakları ve üst yönetime sunuyor. Yapa zeka işin çoğunu yapıyor ve kullanıcıya pek bir şey bırakmıyor.
Yapay zeka sürüşe rehberlik ediyor
Araç takip ve filo yönetim sistemlerinin yanı sıra nesne ve tekne takip çözümleri ile sektörel IoT çözümleri geliştirip üreten mplu'nun Connect mobil uygulaması, yapay zeka destekli algoritmalarıyla filo yönetimi ve sürüş deneyiminde yeni bir dönem başlatıyor. Türkiye'de sürücülere özel olarak tasarlanan ilk mobil uygulamalardan biri olan Arvento Connect, araç takip teknolojisiyle entegre yapısı sayesinde hem sürücüler hem de filo yöneticileri için operasyonları daha verimli ve güvenli hale getiriyor. Sistemin temelini oluşturan yapay zeka algoritmaları, sürüş esnasında gerçekleşen her hareketi anlık olarak değerlendiriyor. Ani hızlanmalardan sert frenlemelere, viraj alma tekniklerinden duruş-kalkış disiplinine kadar tüm parametreleri analiz eden bu sistem, her sürücü için bir "güvenli sürüş skoru" oluşturuyor. Bu kapsamlı analiz sayesinde sürücüler, kendi performanslarını anlık olarak platform üzerinden görme ve iyileştirme fırsatı yakalarken, filo yöneticileri de olası riskleri önceden tespit ederek önlem alma şansına sahip oluyor.
Yeni bir sistem için patent başvurusunu tamamladı
Odine'nin ABD merkezli iştiraki OdineLabs Inc., yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri odağında sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları kapsamında, yapay zeka tabanlı bir yaklaşımla kural bazlı orkestrasyon sistemi için patent başvurusunu tamamladı. Bu yenilikçi sistem, geleceğin akıllı haberleşme altyapılarında standartları belirleyecek nitelikte bir çözüm olarak konumlanıyor. Patent başvurusuna konu olan teknoloji; mobil ağların yönetim süreçlerini otonom biçimde yürütebilen ileri düzeyde bir kontrol mekanizması olarak konumlanıyor. Haberleşme ağlarının artan bağlantı taleplerine ve veri trafiğinin giderek daha karmaşık hale gelmesine yanıt olarak geliştirilen yapay zeka destekli bu sistem, yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalarda kesintisiz hizmet sunulabilmesini ve ağ performansının güvenilir, verimli ve dinamik koşullara uyumlu biçimde sürdürülebilmesini sağlıyor.