Stratejisi ‘her alanda sürdürülebilirlik’

Son dört yıldır Ege Bölgesi ihracat şampiyonu olan demir-çelik üreticisi Kocaer Çelik, devreye alacağı yeni GES ve RES projeleriyle 2023 sonunda tükettiği enerjinin tamamını üretir hale gelecek. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, yönetim ve mükemmellik sistemleriyle stratejilerini ‘her alanda sürdürülebilirlik’ hedefiyle hayata geçirdiklerini söyledi.
26.10.2022 11:44 GÜNCELLEME : 02.01.2023 14:19

PARA RÖPORTAJ/ HAYRİYE MENGÜÇ Türkiye'nin en büyük 100 sanayi şirketi ve 100 ihracatçısından biri. Şirket, kendi kurguladığı Kocaer Yönetim ve Mükemmellik Sistemi ile stratejilerini 'her alanda sürdürülebilirlik' hedefiyle hayata geçiriyor. 2022'nin ilk yarısında net kârını yüzde 200 artıran ve geçen haziran ayında halka açılan Kocaer Çelik'in yönetim kurulu başkanı Hakan Kocaer; sürdürülebilirlik esaslarını ve inovasyonu merkezine alan bir sanayi üretiminin nasıl olması gerektiğini, anlattı. Para Dergisi'nin Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin dokuzuncu bölümüne konuk olan Kocaer, "Devreye alacağımız yeni GES ve RES projeleriyle 2023 sonunda tükettiğimiz enerjinin tamamını üretir duruma geleceğiz" dedi.

2022 yılının ilk yarısına ait bilançosuna göre; altı kıtada 140 ülkeye ihracat yapan, üretimini sürdürülebilirlik ilkesiyle ve yeşil enerjiyle gerçekleştiren Kocaer Çelik, ilk yarıda satış hasılatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 153 artırarak 4,3 milyar TL'ye ulaştırdı. Net kârını ise yüzde 200 artışla 323 milyon TL'ye çıkardı. Şirketin faiz amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 220 artarak 926 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Siz, alanında sadece Ege Bölgesi'nin değil, Türkiye'nin en büyük 100 ihracatçısı ve en büyük 100 sanayi şirketinden birisiniz… Ve geçen hafta ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladınız. Şirketinizin sürdürülebilirlik felsefesi neye dayanıyor? Bu yaklaşımlarınız, şirket verimliliğini nasıl etkiliyor?

Kendi kurguladığımız Kocaer Yönetim ve Mükemmellik Sistemimizin odağında; insana ve çevreye saygı yer almakla birlikte bu yönetim modeliyle birlikte belirlediğimiz stratejilerimizi, her alanda sürdürülebilirlik hedefleriyle birçok proje ile hayata geçirmekteyiz. Sürdürülebilirlik yolculuğunda sektöründe ilk bakanlık onaylı Ar-Ge merkezinin kurulması, yine sektörde ilk yurtdışı İngiltere'de satış ve dağıtım ağının hayata geçirilmesi, çelik merkezinin kurulması, katma değerli ürünlere yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi, insana saygı kapsamında sektörde ilk olma özelliği gösteren birçok robotik uygulamanın devreye alınması gibi örnek verebileceğim yatırımlarımızda özellikle insan, çevre ve sürdürülebilirlik konularına gösterdiğimiz hassasiyet ile birçok verimlilik artıcı proje ve ödüle imza atmaktayız.

Çatı üzerine güneş enerjisi santrallerimiz ile elektrikli tüketimimizin yaklaşık yüzde 33'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılarken önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz yatırımlarla tükettiğimiz elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Böylelikle enerji anlamında bağımsız hale gelmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl içinde katma değerli ürün portföyünün satışlar içindeki payını artırmak ve nihai kullanıcıya son ürünü temin edebilme noktasında galvaniz tesisi yatırımı ve çelik servis merkezi kapasite artırımı yatırımı da gerçekleştirdik.

Galvaniz tesisimiz, Amerika Yeşil Binalar Derneği tarafından LEED versiyon 4'e göre Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk ve tek çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisi olma özelliği unvanı ile ülkemizde çevre dostu tasarımlar ile inşa edilen enerji verimli tesis de olmuş oldu. Çok yakın bir süre içinde de yayınladığımız küresel raporlama inisiyatifi olan GND onaylı sürdürülebilirlik raporu ile de faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği, etkisi, önümüzdeki yılların hedeflerini belirlemiş ve kamuoyu ile paylaşmış durumdayız.

Aynı zamanda elektrik enerjisi tüketimimizin karşılanması kapsamında sadece biz onunla değil ayrıca kaynakların etkin kullanımı kapsamında sürdürülebilirliğin bir parçası olarak su ve karbon ayak izimizi azaltmak yönünde yatırım ve projelerimizi gerçekleştirirken, önümüzdeki yılların bunlarla ilgili azaltma hedeflerini de belirlemiş durumdayız. Döngüsel ekonomi kapsamında kaynakların sorumlu bir şekilde kullanılması, yüzde 100 geri dönüştürülebilir, hammadde ve proses çıktılarıyla ürünlerin atık üretmeksizin yeniden üretim sürecinde kullandırılacağı sürdürülebilirlik ve inovasyonu merkez alan üretimin her aşamasında yalın dönüşüm amacıyla israfı azaltan bir yapıda minimum kaynaklar ile maksimum hedefte desteklemekteyiz.

Bu şirketin gelecekte sürdürülebilirliğini devam edebilmesi için de bizim için 2014 yılında koymuş olduğumuz halka arz hedefi de 2022'nin Haziran ayında gerçekleşti.

Kocaer Çelik'in İzmir Aliağa'daki üretim tesislerinin 85 bin metrekarelik kapalı alanı çatısında bir Güneş Enerji Sistemleri (GES) projeniz var ve bu proje, Ege Bölgesi'nin en büyük çatı GES'i. Bu projenizi bize anlatabilir misiniz? Ne zaman kurdunuz? Ne kadarlık bir yatırım ve tükettiğiniz enerjinin ne kadarını bu projeyle karşılıyorsunuz?

Biz bunun kararını 2021 yılında verdik. Çatılarımızın yaklaşık tamamı 85 bin metrekare ve tamamını da güneş enerjisiyle kaplamaya karar verdik. Yaklaşık 15 milyon kilowat/yıl kapasiteye sahip güneş enerji santrallerimiz. Şu anda tüketmiş olduğumuz enerjinin yüzde 33'ünü, bu çatı üzeri GES'lerden karşılıyoruz.

Peki Hakan Bey, bu yılın sonunda yüzde 100 yeşil enerjiye geçmeyi hedeflediğinizi öğrendim. Bu nasıl olacak? Yeni GES yatırımları mı planlıyorsunuz?

Bu yılın sonu değil de -şu an çalışmalarımız devam ediyor- 2023 yılı sonunda, bu sefer çatı üzeri GES değil de rüzgar enerjisi olarak iki projemiz var. Yaklaşık 30 milyon kilowat/saatlik bir yatırım yapacağız 2023 sonunda da hepsini devreye almayı planlıyoruz. Böylece tükettiğimiz enerjinin tamamını üretir duruma geleceğiz

Sektörünüz ve şirketiniz, 2022 yılını nasıl geçiriyor? Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizi nedeniyle AB genelindeki firmaların kapandığı ve Türkiye'nin demir-çelikte üretim merkezi olduğu belirtiliyor. Dünya genelinde bu yaşananlar, sizin şirket olarak yılsonu rakamlarınıza nasıl yansıyacak? 2023 hedefleriniz nedir?

Herkesin bildiği üzere, özellikle Avrupa'da enerji krizi birçok alanda kendini gösterdi. Özellikle demir-çelik sektöründe üretim kısıtlamalarına, bazı fabrikaların kapanmasına ve şu anda da enerjiden dolayı ülkelerin baskısıyla fabrikaların kapandığını görüyoruz. Bu durumun bizim ülkemize etkisine bakacak olursak, biz demir-çelik üreticisiyiz, dünyada sekizinci sıradayız. Ama bizim buradaki asıl önemli noktamız, katma değeri yüksek olan ürünlerin ülkemize geleceği. Çünkü Avrupa olarak baktığımız zaman Avrupa'daki üretimlerin çoğunluğu böyle katma değeri yüksek herkesin üretebildiği ürünler değil. O ürünleri üreten ülkeler, bizim ülkemizde de aynı şekilde- üreten ülkeler için pozitif bir ayrımcılık olacak, yani geçekten o ürünü üreten şirketler, büyük çaplı ön plana çıkacaklar. Biz burada kendimizi nasıl konumlandırıyoruz? Tamamen enerjiyi üretmek için yatırım yapan şirketlere çelik profiller üreten bir şirketiz. Yani güneş enerjisi santrali kurmak isteyen, Avrupa ve Amerika'da kurulacak olan santrallerde üretilecek olan demirlerin tamamını biz üretiyoruz. Altyapı çeliğini biz veriyoruz. Bu yüksek gerilim hatlarının çeliklerini biz veriyoruz. Aynı şekilde kömür -madenler kapalıydı ama krizden dolayı madenler yeniden açıldığı için- kömür madenlerindeki çelik tahkimatların profillerini de biz üretiyoruz. Yani dünyada enerji ihtiyacı olduğu sürece bu çelikleri, bizim gibi farklı ürünler yapan şirketlerden almak zorundalar. Çünkü dünya, inanılmaz bir şekilde buraya yatırım yapıyor. Biz de bunları ürettiğimiz için, hem 2022 yılının kapanışımızı iyi görüyoruz. Evet, dünyada bir daralma, resesyon bekleniyor; ama biz tamamen bu daralmaya resesyona ters olarak enerjiye yatırım yapan şirketlerin tedarikçisi konumundayız. Onun için 2023'ü de çok iyi bekliyoruz.

BİZE ULAŞIN