'Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi' podcast serisi

Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç’ün moderatörlüğündeki  ‘Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi’ podcast serisi, dinleyiciyi Türkiye’de ve dünyada yeşil ekonomiye dair neler yapıldığını takip eden bir yolculuğa çıkarıyor.
24.11.2022 10:51 GÜNCELLEME : 02.01.2023 14:16

Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'ün moderatörlüğündeki 'Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi' ile, Türkiye'de ve dünyada yeşil ekonomiye dair neler yapıldığını takip eden bir yolculuğa çıkılıyor. Haftanın önemli gelişmelerinin derlendiği yayında, şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki politikaları ve uygulamaları anlatılıyor, konunun uzmanlarıyla sürdürülebilirlik kavramı detaylandırılıyor. Modern dünya düzenimizde sürdürülebilir bir yaşam için hepimize düşen görevlerin yakın plana alınması hedefleniyor.

'Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi' podcast serisine ait 12 bölümün konu başlıkları şöyle:

1- Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi nedir?

'Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi' podcast serisinin ilk bölümünde Para Dergisi Şef Editörü ve serinin moderatörü Hayriye Mengüç, sürdürülebilirlik kavramını ele alarak niçin sürdürülebilir yaşamak ve çalışmak zorunda olduğumuza dikkat çekiyor. Ayrıca haftanın sürdürülebilirlik haberlerini aktarıyor.



2- Yönetimde sürdürülebilirliğe yer açın

Türkiye'de bulunan kurum ve kuruluşların iklim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma çabaları giderek artıyor. Şirketler bir bir sürdürülebilirlik hedeflerini açıklıyor. Sürdürülebilir değer odaklı yatırımlara önem veriliyor, yönetim birimlerine 'sürdürülebilirlik' tanımı ekleniyor. Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç, Watsons Türkiye Pazarlama İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Müdürü Merve Ürkün'e bunun nedenlerini sordu.

3- Bir binanın yeşil olması ne demektir?

Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin üçüncü bölümünde, Türkiye'deki temiz su kaynaklarının giderek azaldığı gerçeğinden yola çıkarak çevre dostu yeşil binaları yakın plana aldık.

Yeşil bina nedir? Bir binanın yeşil olması, maliyetini ne kadar artırır?
Yeni olmayan mevcut binalar, yeşil binaya nasıl dönüşecek?
Binalarda enerji kimlik belgesinden sonra su kimlik belgesi de zorunlu olur mu?

Altensis firmasının kurucu ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'ün sorularını yanıtladı.

4- İklim kriziyle bireysel olarak nasıl mücadele edilir?

Karşı karşıya olduğumuz dev probleme rağmen, birey olarak iklim kriziyle nasıl mücadele edeceğimizi bilmiyoruz. Yol arıyor, yöntem geliştiriyor, derken daha işin başındayken belki de vazgeçiyoruz. Küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştirip bireysel çevre bilincini artırmayı hedefleyen Ecording'in kurucusu Mert Karslıoğlu, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e 'yeni nesil doğa savaşçısı' olmanın yollarını anlattı.

5- Markalar sürdürülebilirliğe nasıl yaklaşıyor?

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Sürdürülebilir Markalar Konferansı ile gelecek için yol haritası hazırlandı. Konferans; inovatif fikirler üretmek ve iş birlikleri gerçekleştirmek isteyen yenilikçi markaları, iş dünyasını, marka ve iletişim liderlerini, profesyoneller ve kanaat önderlerini bir araya getirdi. Sürdürülebilir Markalar Konferansı / Sustainable Brands'in Turkey Ülke Direktörü Semra Sevinç, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e iklim kriziyle birlikte markaların yeni iş modellerini ve değişen marka stratejilerini anlattı.

6- Tedarik zincirinin gizli kahramanı 'kim'?

Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin altıncı bölümünde Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği'ni mercek altına aldık. Pandemi sürecinde, alışveriş kanallarının çeşitlenmesiyle talebin arttığı oluklu mukavva, aslında tedarik zincirinin gizli kahramanı. Nedenini Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Umay Yılmaz, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı. Yılmaz'a göre, hemen her sektörde birçok ürünün taşınmasına sürdürülebilir bir şekilde olanak verdiği için, dönüştürülmüş kâğıtlardan üretilen oluklu mukavva ambalaj; tedarik zincirinin gizli kahramanı.

7- Sanayide yüzde 60 enerji tasarrufu nasıl sağlanır?

Endüstriyel üretimler başta olmak üzere tüm kaynakların daha verimli ve tasarruflu kullanımı gözetiliyor. Bu noktada basınçlı hava üretimi, büyük önem taşıyor. Çünkü sanayide enerji sarfiyatının yaklaşık yüzde 10'unu kompresörler harcıyor. Para Dergisi Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin yedinci bölümünde Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç, yeşil üretim yaklaşımlarıyla endüstriye katkılar sunan Atlas Copco Türkiye Kompresör Tekniği Genel Müdürü Nuri Köse'yi konuk etti. Genel Müdür Köse, yeni nesil kompresörlerle yüzde 60'a varan enerji tasarrufunun mümkün olduğunu söyledi.


8- Beyaz eşya sektörü sürdürülebilirlik için neler yapıyor?

Türkiye'nin en dinamik pazarlarından olan beyaz eşya sektöründe şirketler, daha sürdürülebilir bir dünya için planlı çalışmalar yürütüyor. İsveç merkezli Electrolux de bu çerçevede kapsamlı planlamalar yapıyor. Bu yıl hem döviz bazında cirosunu hem de adetlerini ikiye katlayan marka, Türkiye'de Avrupa'nın en yaygın satış ağına sahip. Electrolux Türkiye Pazarlama Müdürü Fatih Şengül, "Daha İyi Bir Yaşam" teması altında yürüttükleri 2030 planlarını, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı. Şengül, 2025'e kadar operasyonlarındaki karbon emisyon oranlarını yüzde 80'e, ürünlerinde ise yüzde 25'e düşürmek istediklerini belirterek "2030 hedeflerimizin temel başlıklarından biri, tüm operasyonları iklim dostu haline getirmek" dedi.



9- Dünya devi Kocaer Çelik'in sürdürülebilirlik stratejisi nedir?

Türkiye'nin en büyük 100 sanayi şirketi ve ihracatçısından biri. Son dört yıldır Ege Bölgesi ihracat şampiyonu… Şirket, kendi kurguladığı Kocaer Yönetim ve Mükemmellik Sistemi ile stratejilerini 'her alanda sürdürülebilirlik' hedefiyle hayata geçiriyor. 2022'nin ilk yarısında net kârını yüzde 200 artıran ve geçen haziran ayında halka açılan Kocaer Çelik'in yönetim kurulu başkanı Hakan Kocaer; sürdürülebilirlik esaslarını ve inovasyonu merkezine alan bir sanayi üretiminin nasıl olması gerektiğini, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı. Para Dergisi'nin Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin dokuzuncu bölümüne konuk olan Kocaer, "Devreye alacağımız yeni GES ve RES projeleriyle 2023 sonunda tükettiğimiz enerjinin tamamını üretir duruma geleceğiz" dedi.



10- Hangi sürdürülebilir tarım projesi, yatırım desteği bulur?

Avrupalı yatırımcı firmalar, Türkiye'de sürdürülebilir tarım projeleri arıyor. Dört ay önce Türkiye'de hizmet vermeye başlayan İspanya merkezli Martico Group'a bağlı Agrotraction şirketi, desteklemek üzere gelecek vadeden projeleri bekliyor. Martico Group Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Ortağı Aziz Adadağ, "Gerek yurtdışındaki yatırımcılarımız gerekse bizler Agrotraction olarak destek vereceğiz" diyor. Para Dergisi'nin Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin 10'uncu bölümüne konuk olan Adadağ, kullandıkları yüksek teknolojik yöntemleri ve destek için aradıkları kriterleri Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı.



11- Demir-dökümcü Kutes, 'Yeni Demir Çağı'na nasıl geçti?

Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadele, sanayi şirketlerinde dönüşümü zorunlu kılıyor. Yeşil dönüşümün demir-döküm sektörüne etkisi ise çok yoğun. Sektörde 30 yıldan fazla tecrübeye sahip Kutes, yeşil dönüşümü öncelikleri arasına aldı. Kutes İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Ali Esat Kutmangil, "Müşterilerimize, gelecek nesillere ve dünyaya duyduğumuz sorumlulukla gelecek dönemimizi 'Yeni Demir Çağı' olarak isimlendirdik" dedi. Para Dergisi'nin Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin 11'inci bölümüne konuk olan Kutmangil, 'Yeni Demir Çağı'nın detaylarını Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı.




12- İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinde sürdürülebilirlik niçin önemli?

İklim değişikliğiyle mücadelede hemen her sektör, yeşil dönüşüm hazırlığı içinde. Bu sektörler arasında inşaat ve gayrimenkul de bulunuyor. Sektör paydaşlarını bir araya getiren ve bu yıl beşincisi düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi-22'nin ardından Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Para Dergisi'nin Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi podcast serisinin 12'nci bölümüne konuk oldu. Sektör paydaşlarının çok acil adımlar atması ve mevcut iş yapış şekillerini değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, yerli ve milli YES-TR Yeşil Sertifika Sistemi'ni, finans sektörünün yaklaşımını ve yeşil malzeme piyasasını, Para Dergisi Şef Editörü Hayriye Mengüç'e anlattı.

*************************************************************************************************************************************************************

Para Dergi Spotify Podcast: https://open.spotify.com/show/1Cg4Iopf1zyafglkNYVaFI

Para Dergi Google Podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy85MGE2Yzg3OC9wb2RjYXN0L3Jzcw

BİZE ULAŞIN