51 teknoloji liderinin gözünden: ChatGPT -3-

Yapay zeka; insanlığın sonu mu yoksa yeni bir başlangıç mı? ChatGPT; Bir algoritma mı yoksa bir düşünme teknolojisi mi? Türkiye’nin önde gelen 51 teknoloji liderine başta ChatGPT olmak üzere en popüler yapay zeka araçlarını ve kendi favorilerini sorduk… (Üçüncü Bölüm)
05.07.2023 14:19 GÜNCELLEME : 21.12.2023 11:59

PARA YAPAY ZEKA/ ÜRÜN DİRİER Son aylarda ChatGPT'nin yarattığı hayret dalgasıyla gündemde üst sıralara yerleşmiş olsa da yapay zeka teknolojileri, birçok sektörde çeşitli uygulamalarla halihazırda kullanılıyor. Fakat ChatGPT'nin bir algoritmadan ziyade bir düşünme makinesi gibi çalışması, gündemi çok başka bir seviyeye taşıdı.

"300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir"

Dr. Nabat GARAKHANOVA / Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı

Yapay zeka, yakın gelecekte enerjiden tarıma, eğitimden savunmaya kadar her alana etki etmiş olacak. Yatırım bankası Goldman Sachs'ın raporunda yer alan "Yapay zeka 300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir" ifadesi bir hayli dikkati çekicidir. Her değişim, başka bir değişimin de habercisi oluyor. Yapay zekanın dönüştürücü etkisiyle birlikte birçok işin form değiştirmesi kaçınılmazdır. Burada atılması gereken ilk adım, bu dönüşüme dair heyecan ve merak duymak ve ortaya çıkacak yeni alanlara ayak uydurabilmek için yetkinliklerimizi geliştirmek. Yakın gelecekte ChatGPT analistliği, şu anki veri bilimciler kadar değerli bir meslek haline gelecek. Dikkat çekmek istediğim bir konu da son zamanlarda 'deepfake' olarak ön plana çıkan derin kurgu tespit uzmanlığı. Yakın gelecekte adını sıklıkla duyacağımız bir kavram. Derin kurgu adı verilen bu teknoloji, en temel haliyle derin öğrenme tekniği kullanılarak oluşturulan videolardaki 'dijital yüz ve ses nakli'dir.

"En çok şaşırtan yanı metafor kullanabilme özelliği oldu"

Tolga ÜNVAN / MediaMarkt Türkiye Pazarlama, E-Ticaret ve Kurumsal Pazarlama Direktörü

Pazardaki oyuncuların bu alanda yatırımları hız kazandı. Önümüzdeki dönemde bu teknolojinin ivmesinin yükselerek devam edeceğini öngörüyoruz. ChatGPT'nin beni en çok şaşırtan yanı, metafor kullanabilme özelliği oldu. Bu teknoloji, sadece bir durumu, bir olayı ya da bir nesneyi betimlemekle kalmıyor, karşı tarafın çok daha iyi anlayabilmesi için insancıl sayılabilecek metaforlar kullanabiliyor. Bizim de MediaMarkt olarak Anneler Günü özelinde bir kampanyamız oldu. MediaMarkt olarak "Anneler her şeyin en iyisini bilir" dedik ve anneleri en mutlu edecek hediyenin ne olduğu sorusuna yanıt bulabilmek amacıyla Anne Ai teknolojisini geliştirdik. Platformda annelere en iyi alınabilecek hediyeyi, 'anne' rolünde her şeyi bilen bir yapay zekâ yanıtladı. GPT-4 tarafından desteklenen bu çalışma, Türkiye'de bir ilk oldu.

"SEO performansında önemli faydaları olabilir"

Birol SÜLÜK / Monster Notebook Pazarlama Direktörü

Pazarlama dünyasında faaliyet gösteren çalışanların şu an için yüzde 40'ı ChatGPT'den faydalanıyor. Buradaki oranın gelecek dönemde yüzde 75'lere ulaşması bekleniyor. Bu oranların artması, faydalanılan kaynağın tekdüze olmasına sebep olabilir. İlerleyen dönemlerde yaratıcı kurguların ortaya çıkmasında engelleyici bir faktör haline gelme riski var. Genel pazarlama stratejilerinin belirlenmesi noktasında yapılacak analizlerin tamamında ChatGPT'nin sunduğu avantajlardan faydalanmak mümkün. Ürün geliştirme aşamalarında ise pazar analizlerinin yapılması, hedef müşteri segmentasyonu ile ilgili güncel trendlerin araştırılması ve müşterilerin beklentilerinin netleştirilmesi noktasında ChatGPT'den ciddi destekler alınabilir. Spesifik olarak ihtiyaç duyulan alanlarda örneğin SM ve DM tarafından veya SEO performansı perspektifinde de önemli faydalar söz konusu olabilir. Pazarlama ve ürün gelişme dikeyinde baktığımızda araştırma, planlama ve karar verme süreçlerinde bilgiye hızlı erişim noktasında bize çok büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum.

"İnsanların daha stratejik görevlere odaklanmasını sağlayacak"

Bora IŞIK / Multinet Up Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

ChatGPT, hızlı ve kolay iletişim sağlaması, geniş konu alanına ve kapsamlı bilgi kaynağına sahip olması, kişiselleştirilmiş hizmet sunması, 7/24 kullanılabilir olması gibi avantajlarının yanı sıra, kullanıcıya özgü bazı sınırlamaları da mevcut. Doğruluk garantisi vermiyor ve karmaşık veya belirsiz konularda yanlış anlamalar olabiliyor. Ayrıca yaratıcılık ve duygusal anlayış gibi insan bazlı yeteneklerde de sınırlamaları var. Özellikle büyük veri depolama ve kişisel verilerin güvenliği konusu dikkat edilmesi gereken bir güvenlik riski. Yapay zekâ, iş dünyasında büyük bir dönüşüm yaratacak. Özellikle GPT-3 ila GPT-4 arasındaki fark düşünüldüğünde gelişim açısından oldukça hızlı bir süreçte olduğumuzu düşünebiliriz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, yapay zekâ tabanlı sistemler rutin ve tekrarlayan görevlerin çoğunu otomatikleştirecek. Bu da insanların daha karmaşık ve stratejik görevlere odaklanabilmesini sağlayacak.

"Kamu politikalarının etkilerini tahmin edebilir"

Çağrı IŞIKLIOĞLU / Kamu Teknoloji Platformu Başkanı

ChatGPT başta olmak üzere doğal dil işleme konusunda çok başarılı programlar mevcut. Bu teknolojiler sayesinde kamu hizmetlerinin daha verimli ve etkili bir şekilde sunulması vatandaş açısından büyük katkılar sağlayacak ve kamu çalışanlarının zamandan tasarruf etmesine de olanak verecektir. Yapay zeka algoritmaları, kamu kurumlarına büyük miktardaki veriyi hızlı bir şekilde analiz etme ve anlamlı bilgilere dönüştürme imkanı sunduğundan kamuda karar alma süreçleri desteklenecek ve politika oluşturma adımları da iyileştirilecektir. Vatandaşa odaklı bir hizmet için, gelişen teknolojileri mevcut sistemlere entegre etmek mutlak gelişime katkı sağlayacaktır. Kamu politikalarının oluşturulması ve karar alma süreçlerinde yapay zekadan faydalanılacağı bir gelecek kapıda. Algoritmaların, kamu politikalarının etkilerini tahmin etme, kaynakların dağıtımını optimize etme ve karar alma süreçlerini destekleme konusunda yardımcı olacağı geleceğe yönelik beklentilerim arasında yer alıyor.

"Vazgeçilmez bir sanal dost olmaya doğru ilerliyor"

Ayhan GÜVELİ / Kobil CTO'su

Önümüzdeki dönemde yapay zekâ destekli pek çok uygulamayı hayatımızda görmeye devam edeceğimiz kesin. Dijital ikizler alanında sadece mühendislikte değil satış ve pazarlama tarafında müşteri deneyimini geliştireceğine de inanıyorum. Yapay zekanın uygulama güvenliği özelinde kullanım alanları mevcut. Bizim de bu konuya odaklı Türkiye'de ve Almanya'da çalışan ekiplerimiz bulunuyor. Herkes filmlerdeki şeytani, insanlığı köleleştirmeyi amaçlayan bir makine ordusu beklerken, şu an ChatGPT tam tersine hayatları kolaylaştıran bir uygulama olarak karşımıza çıktı. Elbette kimin nasıl kullandığıyla ilgili olarak riskler taşımakla birlikte giderek vazgeçilmez bir sanal dost olmaya doğru ilerlediğini düşünüyorum. Oğlum geçtiğimiz günlerde okulunda bazı sınıf arkadaşlarının ChatGPT kullanarak ödevlerini yapmaya çalıştıklarını ve kendisinin de kullanıp kullanamayacağını sordu. En doğru şekilde "hayır" demek sanırım son dönemde bir ebeveyn olarak açıklamakta en zorlandığım konulardan biri oldu.

"Kontrol edilmezse insanlığın sonu olabilir"

Tal GARİH / GEN Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Alarko Holding Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Direktörü

Yapay zekânın düşüncelerimizi bilip bizi şekillendirebilmesi ve ilk defa icat ettiğimiz bir aracın bizden daha zeki olması, insanoğlunun karşılaştığı en önemli sorunlardan biri haline gelebilir. Bu nedenle yapay zekânın gücünü insanlık için kullanırken, değerlerimizi ve insana özgü nitelikleri korumak ve geliştirmek büyük önem taşıyor. Stephen Hawking'in de dediği gibi, "Yapay zekâ, insanlığın en büyük başarılarından biri olabilir. Ama kontrol edilemezse, aynı zamanda sonu olabilir." Pek yakında yapay zekânın tüm insanlığın beyin gücünden daha güçlü olacağı öngörülüyor. Bu nedenle yapay zekâyı yönetirken, geleceğimiz için en önemli konu, bu potansiyeli Toplum 5.0 ilkelerine yönelik sorumlu yapılar içerisinde tekilleştirmeye yol açmamız. Teknolojiyle entegrasyonumuz hızlanıyorken, hayvana, çevreye, sosyale, etik yönetime ve sürdürülebilirlik odaklı inovasyona odaklanmamız gerekiyor. Çünkü nöral ağlar ve gümüş yakalarla artık ben diye bir şey yok, biz varız... (Not: Bu yazıyı ChatGPT ile birlikte yazdım)

"Yapay zeka ile yeni ürün kurguları oluşturuyoruz"

Bora BİÇER / Sahibinden.com Ürün Geliştirme ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı

Temsil ettiğimiz e-ticaret ve ilan platform dikeyleri, ChatGPT'nin faydalarını belki de en hızlıca göreceğimiz alanlardan biri haline geldi. Özellikle çeşitliliğin esas olduğu ve her bir ilanın tek bir metaya ait olduğu ilan platformlarında, ChatGPT'nin dikkatle kullanılması, ilan platformlarındaki ilanları ve deneyimleri tek tipleştirmeyecek yaklaşımlar sergilenmesi önemli olacaktır. Şirketimizde yapay zekâ temelli son teknoloji ürünlerimizi geliştirirken temel bileşenleri baştan icat etmek yerine sıklıkla açık kaynaklı yapay zeka araçlarından faydalanıyoruz. Verimizin gücünü Tensorflow ve Keras gibi açık kaynak kütüphanelerin sağladığı yapay zekâ mimarileriyle birleştirerek yeni yapay zeka modellerimizi geliştiriyoruz. Kendi geliştirdiğimiz modellere ek olarak GPT-3.5, YOLO, Segment Anything gibi ticari kullanıma açık hazır yapay zekâ modellerini kullanarak yeni ürün kurgularımızı oluşturuyoruz.

"Çeşitli ekonomik koşullarda senaryo analizine yardımcı olabilir"

M. Bülent ÖZÇENGEL / Softtech Genel Müdürü

Generative AI; gelişmiş verimlilik, müşteri hizmetleri ve hiper kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak çeşitli sektörlerde oyunun kurallarını değiştiriyor. KOBİ bankacılığı, kredi başvurusu verilerini verimli bir şekilde taramak için bu teknolojiyi kullanabilir. Ticari bankacılık, operasyonel görevleri hızlandırmak, soruları gerçek zamanlı olarak yanıtlamak ve çeşitli ekonomik koşullar altında senaryo analizine yardımcı olmak için Generative AI'dan yararlanabilir. Yatırım bankacılığı ve sermaye piyasalarında, stres testi senaryoları oluşturulabilir. İnanılmaz bir hızla gelişen Generative AI alanında, gelecek yılları tahmin etmek gerçekten zor. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken birkaç faktör ve zorluk olduğuna inanıyorum. Bunlardan biri, Büyük Dil Modellerinden (LLMs) en kaliteli sonuçların elde edilmesinde hayati bir rol oynayan prompt mühendisliğidir. Bu alanda deneyim artıkça, prompt mühendisliğin uzun vadede daha erişilebilir hale geleceğini ve minimum prompt mühendislik gerektiren daha akıllı modellere yol açacağını tahmin ediyoruz.

"Yazarın tarzını kullanarak hikaye yazabiliyor"

Mehmet Ali TOMBALAK / TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı

Ateşin bulunması gibi bir olaydan bahsediyoruz. İyi ya da kötü şekilde değerlendirmek tamamen bizim elimizde. Beni en çok şaşırtan kısım, soruları çok iyi analiz edebilmesi ve cevaplarının şaşırtıcı şekilde iyi olması. Sanki karşınızda tüm konulara hakim bir operatör ordusu var. Soruyorsunuz anında cevaplıyor; detay istiyorsunuz açıklıyor; sorunuza ek yaparak yönlendiriyorsunuz tam olarak istediğiniz sonuca ulaştırıyor. Şiir yazıyor, yazılım geliştirme için kod parçaları hazırlıyor, pazarlama için slogan bile buluyor. Öyle bir kaynak ki istediğiniz bir yazarın tüm eserlerini biliyor ve sizin belirleyeceğiniz bir konuda ilgili yazarın tarzını kullanarak yeni bir hikaye yazabiliyor. Yapay zeka, insan talimatlarının rehberliğinde artık makale yazmak, bilgisayar programları geliştirmeye yardımcı olmak gibi bilişsel görevleri başarıyla yerine getiriyor.

"Bir yapay zeka ürün marketi de oluşacaktır"

Ali ÇAKIROĞLU / UPT CTO'su

Daha çok görsel ve ses teknolojileri konularda çıktılar üreten Dall-E, Soundraw, Hotpot, Adobe Enhance gibi uygulamalar da bu alanda öne çıkmaya başladı. Hatta yapay zekâ ile üretilen resim, fotoğraf gibi sanatsal ürünler ödüller almaya başladı. Ayrıca günlük iş rutinlerini kolaylaştıran Otter.ai, Warmer.ai, beatiful.ai, textio ve benzeri uygulamalarda işlerimizi daha hızlı ve daha iyi sonuçlar üretecek şekilde yapmamızı sağlıyorlar. Yakın zamanda çok daha farklı örnekler de göreceğimizi düşünüyorum. Bu yapay zekâ uygulamaları arttıkça, bizim sorunumuzu çözecek en iyi yapay zekâ uygulamasını bulan bir yapay zekâ ürün marketi de oluşacaktır. ChatGPT'nin halen geliştirilme aşamasında olduğunu ve kullanımıyla ilgili bazı riskler bulunduğunu da unutmamak gerekir. Örneğin, ChatGPT gibi ürünler yanlış kişilerin elinde yanıltıcı bilgi üretmek veya müşterileri manipüle etmek için kullanılabilir. Finans kuruluşlarının ChatGPT'yi kullanmadan önce risklerini ve faydalarını dikkatlice değerlendirip süreçleri iyi tasarlaması gerekir.

"Aslında bir düşünme yazılımı olduğunu fark ettim"

Arman EKER / Figopara Kurucu Ortağı

Her yeni teknoloji gibi ChatGPT'nin de belirli riskleri ve dezavantajları bulunuyor. Geliştiriciler, bu teknolojiye fazlasıyla güvenmeye başladığında, kendi kodlama yeteneklerini kullanma ve geliştirme konusunda hantallaşabilirler. Ayrıca, yazılımın öğrendiği bilgilerin hassas veya özel olma durumu var ki bu da güvenlik riski yaratıyor. ChatGPT ile kişisel bir deneyimim, bir yazılım projesi oluşturduğum zaman gerçekleşti. Bu öyle bir projeydi ki, normalde birkaç hafta sürecekken ChatGPT sayesinde bir haftanın altında bir sürede tamamladım. Projenin taslağını oluşturmak için ChatGPT'yi kullanarak, fikirlerimi ve çözümlemelerimi organize ettim. Daha sonra, çeşitli kodları doldurmak ve detayları eklemek için kullandım. Bu süreçte, ChatGPT'nin sadece bir dil modeli olmanın ötesinde, aslında bir düşünme yazılımı olduğunu fark ettim.

"Distribütörlerin envanter miktarı optimize edilebilir"

Behçet YUMRUKÇALLI / TD SYNNEX Türkiye Genel Müdürü

ChatGPT gibi üretken yapay zekâ modelleri, bu söylediğim müşteri destek süreçlerinin otomatikleştirilmesine yardımcı olarak verimliliği artırabilir. Burada doğru modeller kullanılarak müşteri tercihleri, satın alma geçmişi ve pazar eğilimleri gibi büyük miktarda veriyi analiz edebileceğimizden müşterilere kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunmak da daha kolay hale gelebilir. Hatta trend analizlerini yapmak daha da kolaylaşabilir, içerik üretimi hızlanabilir, distribütörlerin envanter miktarı optimize edilebilir. ChatGPT haricinde yazı girerek fotoğraf oluşturabildiğimiz DALL-E, BT olaylarının daha hızlı ve daha kolay tespit edilmesine yardımcı olan BigPanda, toplantılardan zengin notlar oluşturmaya yardımcı olan Otter, çarpıcı sunumlar hazırlanmasında kullanılan Beautiful.ai ilginç bulduğum uygulamalardan birkaçı.

"Çağrı merkezlerinin iş yükünü azaltacak"

Ali DİNÇER / TP-Link Ülke Müdürü

İçinde bulunduğumuz network (ağ) sektöründe ChatGPT'nin en çok destek hizmetlerine etkisi olacağını düşünüyoruz. Destek hizmetlerinde de özellikle 'danışmanlık' diye tanımlayabileceğimiz, kullanıcının sorununu tanımlayabilmesi ve bu sorunu nasıl çözeceği konularında network şirketlerinin iş yükünü önemli ölçüde azaltacağına inanıyoruz. ChatGPT'ye bugün bir kullanıcı evinin ağ altyapısını belirtip, bunu daha iyi hale getirmek için ne yapabileceğini sorabilir ve gerçekten son derece doğru yardım da alabilir durumda. Zamanla –ki çok uzun zamandan söz etmiyoruz- bunun çok daha gelişeceği düşünüldüğünde çağrı merkezlerinin ve destek ekiplerinin iş yükünü azaltacaktır. Şirket destek ekiplerinin tamamen ürün destek/teknik desteğe yoğunlaşmasına ve çözüm sürelerinin kısalmasına olumlu etki edecektir. Bu konuda görebildiğimiz tek risk, yanlış yönlendirme olasılığı.

"Benimsenmesi beklenenden hızlı oldu"

Hakan UZUN / Brandefense CEO'su

Yapay zeka teknolojileri, siber güvenlik sektöründe büyük bir dönüşüm yaratma potansiyeline sahip. Avantajları, hızlı tehdit analizi, olay ve log analizi ve tehdit istihbaratı. Dezavantajları ise, yanıltıcı sonuçlar, veri gizliliği ve güvenliği. ChatGPT, genel olarak yapay zekaya olan ilginin ve kabulün bir göstergesi olarak şaşırtıcı. İnsanların yapay zekayı benimsemesi beklenenden hızlı oldu. İnsanlar, teknik araştırmaların yanı sıra sorunlarını, düşüncelerini ve hatta duygusal hikayelerini ChatGPT ile paylaşıyorlar. ChatGPT ile kitap yazanlar bile var.

"Tasarım sürecinde sıfır noktasından başlamamız gerekmiyor"

Musa ÇELİK / Tasarist Yaratıcı Direktörü

Ambalaj tasarımlarında da benzer şekilde tüketici tercihlerini göz izleme testleri gibi yapay zeka destekli teknolojilerle araştırarak satışlarda ivme yakalanabiliyor. Bir tasarım sürecinde artık sıfır noktasından başlamamız gerekmiyor. İşlerimizi hem daha verimli hem de daha sezgisel hale getirebiliyoruz. Yapay zekada en önemli eksiklik, insana dair içgörü ve yaratıcılık olarak görülüyor. Yapay zeka algoritmalarının tasarım alternatifleri üretebilmesi, insanların hayattan edindiği deneyimlerinden gelen yaratıcı düşüncelerinin ve uzmanlıklarının yerini aldığı anlamına gelmiyor.

"Herkesin avukatı elinin altında olacak"

Erkan TUĞRAL / ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı

Yapay zeka uygulamaları, onu aklımıza gelebilecek hemen hemen her görev için kullanma şansı sunuyor. Bunlar içinde Dall-E 2; Stable Diffusion 2; Lumen5, Legal Robot ya da Looka ChatGPT gibi başarılı ve gelişme açık programlar. Yapay zeka yaşam alışkanlıklarını değiştirdi; meslekleri değiştirdi. Kurumları ve yapıları değiştirdi. Önümüzdeki 10 yılda muhtemelen herkesin avukatı, yaşam koçu, danışmanı ve hatta asistanları kişiselleştirilmiş bir uygulama olarak elinin altında olacak. Bunun örneklerini zaten görüyorduk ama daha da gelişmiş olarak hayatımıza girecek.

"Trafik kazalarının azalmasına yardımcı olacak"

Barış SARIALİOĞLU / TesterYou Kurucusu

Düşük hata paylı hastalık teşhisi, genetik profillerin ve tıbbi geçmişlerin bir arada analiz edilmesiyle kişiselleştirilmiş tedaviler ve cerrahi işlemleri tamamen devralan teknolojiler oldukça dikkate değer. Otonom araç teknolojisi de benzer şekilde yapay zeka ile bir araya geldiğinde büyük bir ilerleme katedilebilir. Henüz bu teknolojilerin başında olsak ve özellikle etik açıdan birçok çekincemiz olsa da trafik kazalarının azalmasına, ulaşımın daha etkin yönetilmesine yardımcı olan hayalimizin ötesinde gelişmeler izleyebiliriz.

"Sektörün kaderini değiştiriyor"

Can AZİZOĞLU / CoinOXS CEO'su

ChatGPT, teknoloji sektöründe büyük değişikliklere yol açtı. Özellikle blockchain alanında, ChatGPT'nin iş süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı olması, işlemlerin hızlanmasına ve maliyetlerin düşmesine yardımcı olması sektörün kaderini değiştiren etmenlerden. Ancak yeni ve karmaşık teknolojilerin yanlış kullanılması durumunda, işlemler beklenmedik şekillerde yanıltıcı olabilir. Coinoxs olarak, genç şirketlere bu teknolojileri doğru bir şekilde kullanmaları konusunda rehberlik ediyoruz.

"Fırsatların gün yüzüne çıkması için insan zekasına ihtiyaç var"

Gökhan MATARACI / KPMG Türkiye Şirket Ortağı, Veri, Analitik ve Dijital Lideri

Günümüzde üretken yapay zekâ iş dünyası için birçok fayda sunuyor. Üretken yapay zekânın gücünü ve yapabileceklerini yaratıcılığımız ile üst seviyelere taşıyabiliriz. Fırsatların gün yüzüne çıkması için elbette yine insan zekâsına ihtiyaç var. Diğer yandan yapay zekânın sunduğu faydalar bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Ezber bozan bu teknolojinin potansiyelinden faydalanmak için uygulama veya çözüm geliştirmek isteyen şirketlerin bu nedenle dikkatli bir strateji izlemeleri gerekiyor.

"Duyguları da işin içine katmaya başladı"

Erdem ERKUL / Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

ChatGPT kullandıkça şaşırıyorum. Bu kadar ileri düzey bir teknolojiyi tahmin edemiyordum, muhabbet derinleştikçe hayret ediyorum ve hatta yer yer ürperiyorum, çünkü artık "duyguları" da işin içine katmaya başlıyor yavaştan. Karşınızdaki bir insan mı bir yapay zeka mı, bazı yanıtlarından anlayamaz hale geliyorsunuz ve o noktada insanın beyni çok farklı senaryolar üretebiliyor. Bir yandan karşımdakinin benim kontrolümde olduğunu biliyorum ama diğer yandan bağımsız iradesi olan bir insan ile muhatap olduğumu bile düşünebiliyorum zaman zaman.

"Gigital Native'lerden sonra AI Native'ler ile tanışacağız"

Erkan TEKMAN / Ecommercio Büyüme Pazarlaması Yöneticisi

ChatGPT ve benzerleri yanında ya da bazı alanlarda daha fazlasıyla özel amaçlarla ince ayarları yapılmış LLM (Large Language Model) araçlarının geleceği beni çok ümitlendiriyor. Doğru domain ontolojileri üzerine kurulmuş ve düzgün NLP önyüzleri ile güçlendirilmiş AI sistemlerinin ChatGPT ve benzerlerinden çok daha fazla dönüştürücü etkiye sahip olacağına inanıyorum. Bundan 15-20 yıl sonra bir AI aracı kullanmayı cep telefonu kadar doğal gören gençler olacak. Digital native'lerden sonra AI native'ler ile tanışacağız.

"Psikolojik rahatsızlıklara karşı yardımcı olabilir"

Ahmet BAL / Hidoctor CEO'su

İnsanların psikolojik sağlığına etkisi açısından, ChatGPT kullanımı bazı olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yapay zeka destekli psikoloji uygulamalarının hızlandırdığı tanı ve tedavi süreçleri, danışanların yaşam kalitesini artırırken, daha hızlı iyileşmelerine ve hatta özel terapiler ve erken müdahaleler ile potansiyel psikolojik rahatsızlıklara karşı ruh sağlığının korunmasına olanak sağlayabilir. Bu sayede, psikolojik müdahalelerin başarısı artarken, iyileşme süreci kısalır ve danışanların (hastaların) günlük işlevsellik ve iş gücü kaybı minimuma indirgenir.

"Deneyim yönetiminde önemli katkılar sağlıyor"

Oğuz KÜÇÜKBARAK / SmartMessage CEO'su

ChatGPT, içinde bulunduğumuz pazarlama teknolojileri sektörünü şimdiden değiştirmeye başladı. Teknoloji yönüne baktığımızda kod yazımı noktasında bile faydalanılan bir kaynak olduğunu görüyoruz. Pazarlama perspektifinde ise içerikten SEO'ya, stratejik ve taktik hamleler oluşturma süreçlerinden kampanya yönetimine çok fazla noktada iş dünyasının önemli kaynakları arasına girdi. Özellikle pazarlama ekipleri çok geniş olmayan kurumlar için ChatGPT içerik üretiminde, müşteri adayı oluşturma süreçlerinde ve deneyim yönetiminde önemli katkılar sağlıyor.

"Çalışan esenliğini artırıcı bir bot üzerinde çalışıyoruz"

Tunca ÜÇER / Kolay İK COO'su

Özgeçmişlerin derlenmesi, referans kontrolü, belgelerin düzenlenmesi, yüklenmesi; performans değerlendirme sonuçlarının belli metriklerle süzülmesi, bordroların doğru hesaplanması ve bu konuda açıklamalar yapılması gibi daha birçok İK profesyonelinin elini yoran ve oyalayan iş, yapay zeka ile birlikte gündemimizden tamamen çıkacak. Şu an çözüm ortaklarımızdan biriyle birlikte ChatGPT üzerinden çalışan esenliğini artırıcı bir bot üzerine çalışıyoruz. Bu bot, çalışma arkadaşlarımızın günlük hayatta karşılaştığı sorunlara bir insan gücüne ihtiyaç duyulmaksızın çözümler önerebilecek.

"IBM Watsonx'i duyurdu"

Volkan SÖZMEN / IBM Türkiye Ülke Müdürü ve Teknoloji Lideri

IBM, kuruluşların güvenilir verilerle gelişmiş yapay zekanın etkisini ölçeklendirmelerini ve hızlandırmalarını sağlamak üzere tasarlanmış yeni bir yapay zeka ve veri platformu olan Watsonx'i duyurdu. Watsonx, veri deposu ve yönetim araç seti ile kuruluşların operasyonları genelindeki yapay zeka modellerini hızla eğitmelerini yardım ediyor. IBM ayrıca yoğun yapay zeka kullanımına dayalı iş yüklerini desteklemek için bir hizmet olarak GPU altyapısı, bulut karbon yönetmek için yapay zeka destekli geliştirmeler sunuyor.

"Paralel becerileri analiz edebilir"

Great Place To Work Türkiye CEO'su Eyüp TOPRAK

ChatGPT, kimlerin terfi aldığı, organizasyonda ne kadar süre kaldığı ve ücret seviyeleriyle ilgili daha ileri analizleri yapabiliyor. Organizasyon içinde yeni açılan roller için gerekli becerilere sahip çalışanları tespit edip, onlara, daha önce hiç sahip olmadıkları fırsatları sunabiliyor. Örneğin yeni bir pazarlama yöneticisi arıyorsanız, yazma becerilerine sahip olduğunu bilmediğiniz birini bulmanıza yardımcı olabilir. Yani yapay zeka, 'paralel becerilere bakarak' kişinin şu anda yapmadığı ama yapabileceği işleri tespit edebiliyor.

"E-ticarette yapay zeka zorunluluk haline geldi"

Alper BOYER / Hepsiburada Pazarlama Direktörü

Şu anda teknoloji departmanlarımız hem süreç yönetiminde hem de sitedeki bazı bileşenlerde farklı yapay zeka tabanlı uygulamaları kullanıyor. Pazarlama alanında, geçtiğimiz yıl görsel içerik üretimi için yapay zeka tabanlı çözümler kullanmaya başladık ve makine öğrenimi algoritmaları yardımıyla segmentasyon ve puanlama modelleri üzerinde testlere başlamayı hedefliyoruz. Ana hedefimiz daha fazla mikro segment oluşturmak ve bu segmentlere en uygun ürün gruplarını sunarak daha yüksek performans elde etmek. Yapay zeka bunun en temel unsuru.

"Beş kat verimlilik artışı elde ettik"

Kaan GÜLTEN / Webtures CEO'su

Bir dijital strateji danışmanlık şirketi olarak çalışanlarımızın yüzde 80'inin ChatGPT ve benzeri teknolojileri kullanmasıyla beş kat verimlilik artışı elde ettik. Çalışanlarımızın çoğu, Webtures'ın izniyle bu hizmetleri kullanıyor. Çalışanların bu hizmetlere hangi bilgileri girebileceği konusunda belirli kılavuzlar ve ilkeler var. Webtures'in hizmetleri çerçevesinde AI, kodlama, müşteri etkileşimi, yaratıcı içerik üretimi, içerik sentezi, veri analizi ve dijital pazarlama stratejilerinde kullanılıyor.

"Turing Testi'nin ChatGPT ile geçildiğini fark ettim"

Çağlar EROL / Wingie Enuygun Group kurucusu ve CEO'su

Seyahat ve turizm alanında ChatGPT'nin birçok faydasından ve gelişmeye açık yanlarından bahsetmek mümkün. Seyahat, oldukça dinamik bir alan. Bu kapsamda ChatGPT'nin seyahat severlerin ihtiyaçlarını ve tercihlerini doğru anlaması, yönlendirmesi ve sonuca ulaştırması çok önemli. Beni en çok şaşırtan şey, ilk günlerde prompt düşünürken Enuygun'da yaptığımız bazı çalışmaları ve sonuçlarını uzun uzun yazıp herhangi bir şey sormadan enter'a bastığımda aldığım yanıt oldu. ChatGPT ilk önce gerçekten inanılmaz bir başarı gösterdiğimizi söyleyerek tebrik ederek konuya girdi. Sonra yaptığımız çalışmalarla ilgili düşüncelerini, daha sonra bu doğrultuda neler yapabileceğimizi, bir uzman edasıyla anlattı. O an yapay zekanın insandan ayırt edilemeyeceği günü belirleyecek olan Turing Testi'nin ChatGPT ile geçildiğini fark ettim. Benim için gerçekten çok şaşırtıcı ve biraz da korkutucu bir an oldu. Bundan beş yıl sonra yapay zekanın gelebileceği noktayı şu an hayal bile edemediğimize inanıyorum.

"Yazılım ürünlerinin anlatımını güçlendirmek için kullanıyoruz"

Bekir İÇLİ/ Bosphorus ISS CEO'su

Aslında uzun yıllardır farkında olmasak da hayatımızın içinde olan bu teknolojileri, artık çok daha geniş kapsamda ve doğrudan iletişim kurarak kullanabilme imkanına sahibiz. İş verimliliğinden, hata ayıklama / doğrulamaya; görsel materyal hazırlamadan, içerik oluşturmaya kadar birçok alanda biz de firma olarak bu teknolojileri yoğunlukla kullanmaktayız. ChatGPT'yi, müşteri hizmetlerinde kullanarak otomatik yanıtlar ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunma, geliştirdiğimiz yazılım ürünlerinin anlatımını güçlendirme gibi çok çeşitli alanlarda kullanıyoruz. BISS olarak, yapay zekanın potansiyelini keşfetmek için sürekli olarak yeni araçlar ve teknolojileri takip ediyoruz. Bunlar arasında otomatik görüntü tanıma, makine öğrenimi ve tahminleme modelleri gibi alanlarda yapay zeka destekli ürün çalışmalarımız devam ediyor. Yapay zeka bizim için, iş süreçlerimizi optimize etmek, müşteri deneyimini iyileştirmek ve farklı bir deneyim sunarak rekabetçi ürünler geliştirmekte önemli bir araç haline gelmiştir.

CHATGPT TEKNOLOJİ LİDERLERİNİ NASIL ŞAŞIRTTI?

GTech Veri Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Yıldırım: 14 yaşındaki oğluma ChatGPT'yi gösterdikten çok kısa bir süre sonra onu sistemle sohbet ederken buldum. ChatGPT ile sohbet etmenin, kendi arkadaşları ile sohbet etmek kadar keyifli olduğunu ifade etmesi, yapay zekânın geleceği konusunda düşünmeme sebep oldu.

Laykon Bilişim Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu: Şaşkınlık ve korkuyu aynı anda yaşıyorum. İnanıyorum ki benim gibi düşünen birçok kullanıcı var. Özellikle Terminatör filmini izlemiş yaşıtlarımın "Skynet böyle başlamıştır" dediğine eminim. ChatGPT ile yaşadığım en enteresan diyalog ise kendisine "İnsanların sana sorduğu en garip soru neydi" sorusuna verdiği "Bir ejderha nasıl eğitilir" cevabıydı.

WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil: Kuantum fiziği veya yapay zekâ gibi karmaşık konuları beş-altı yaşlarında bir çocuğa açıklayabilecek şekilde basitleştirip anlatabilmesi beni en çok şaşırtan şey oldu.

Procat Kidemli Direktörü Engin Bıçakçı: Beni en çok şaşırtan Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan'ın ödül konuşmasını ChatGPT'den destek alarak yazdığını açıklamasıydı. Bu tarz haberleri görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Workindo CEO'su Nursel Kahriman Özkaya: Geleneksel işe alım yöntemlerinin sınırlamalarını aşmak ve daha etkili bir ön değerlendirme yapmak amacıyla ChatGPT'yi kullanmayı denedik. Beklediğimden çok daha kapsamlı ve düşünceli yanıtlar aldım. Aradığımız adayın en önemli özelliklerini belirterek buna uygun sorular hazırladı ve bu sayede görüşme yapılırken doğru adayı bulma ve işe alım süreçlerinin hızlanabileceğini görmüş oldum.

Digital Exchange CEO'su Emrah Pamuk: ABD'de çok izlenen South Park dizisinin bazı bölümleri ChatGPT ile yazıldı ve reytinglerde üst sıralarda yer aldı. Bu yakın zamanda Hollywood yapımlarında da ChatGPT'yi göreceğiz demektir. Elbette bizim reklamcılık sektörünü de heyecanlandıran bir durum bu. Ben de sorduğum soruların bir bölümüne önemli yanıtlar aldım ChatGPT'den.

Kolay İK COO'su Tunca Üçer: Bir çalışma arkadaşınızla ilgili sorun yaşıyorsunuz, onun belli başlı karakter özelliklerini anlattığınızda ve sorununuzu tam olarak ifade ettiğinizde, size bununla ilgili asla aklınıza gelmeyecek çözüm önerilerinde bulunabiliyor. Benim çok sorun yaşadığım ve bir türlü iletişim kuramadığım bir kişi ile ilgili adım adım hangi yolları izlemem gerektiğini örneklerle açıkladıktan sonra, belki de beklentilerimin karşı tarafa net bir şekilde geçmediğinden şüphe ederek ona bir mektup yazmamı önermişti. Evet, bir mektup. Esas şaşırtıcı olan ise bu yöntemin gerçekten işe yaramış olması.

Monster Notebook Pazarlama Direktörü Birol Sülük: Ek olarak son Tayvan ziyaretim esnasında boş günümüzü planlamak için ChatGPT kullandık ve rotalardan tahmini gezme sürelerine kadar en efektif ve mantıklı rotayı oluşturdu. Uzun araştırmalar yerine bu kadar hızlı planlama yapabilmesi etkileyiciydi.

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Çağrı Işıklıoğlu: ChatGPT kullanırken beni en çok etkileyen şey ise ChatGPT'nin gerçekten doğal bir dil kullanabilme yeteneğine sahip olması oldu. Google'ın global çevrelerde fazlasıyla övülen Translate algoritmasında bile bu seviyede yazılan bir dilden söz etmek mümkün değil. İlk kez ChatGPT ile etkileşime geçtiğimde, sorduğum yapay zeka teknoloji sorularını benim araştırdığım kapsamda cevaplayabilmesi beni hayrete düşürmüştü.

Hidoctor CEO'su Ahmet Bal: Kolombiya'da bir yargıç, zihinsel engelli bir çocuğun sigortasının çocuğun tıbbi tedavisinin tüm masraflarını karşılayıp karşılamayacağına karar verirken ChatGPT'yi kullandığını açıklamıştı. Otizm teşhisi konan çocukların tedavileri için ücret ödemekten muaf oldukları sonucu çıkmış ve hakim de kararını bu yönde vermişti.

Sahibinden.com Ürün Geliştirme ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Bora Biçer: ChatGPT'nin SAT, GRE, Baro Sınavı gibi sınavlarda aldığı başarılar beni hem çok şaşırttı hem de bu tip sınavları daha farklı tasarlamaya ihtiyaç duyduğumuzu düşündürdü.

Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel: Dört yaşındaki bir çocuk için bir hikaye yazmasını ve bunu iki farklı Türk yazarın üslubuyla yapmasını istediğimde ortaya çıkan iki farklı metin, beni oldukça şaşırtmıştı diyebilirim. Yapay zeka her iki metinde de sadece benim talep ettiğim yazarların kendine özgü üsluplarına bağlı kalmamış, aynı zamanda dört yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği bir dil kullanmıştı.

TP-Link Ülke Müdürü Ali Dinçer: Kişisel olarak yaşadığım ve etkilendiğim deneyimim ise ChatGPT'yi bir turizm rehberi olarak kullanmak ve bundan son derece iyi sonuç almak diyebilirim. Son dönemde seyahatlerimde bu teknolojiden yararlanıyorum. Son olarak Avusturya seyahatim öncesinde ChatGPT'den rehberlik aldım. Bana çok güzel bir seyahat programı oluşturdu.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak: ChatGPT'den ürünlerle ilgili broşür hazırlarken yararlandık. Birkaç cümle yazıp, bunu ürün pazarlamada kullanılacak şekilde değiştirebilir misin diye sorduk, gelen cevaplarda ufak düzenlemeler yapmasını istedik ve sonuç marketing diliyle hazırlanmış direkt broşüre koyabileceğimiz cümleler oldu.

YAPAY ZEKA KULLANAN EN POPÜLER 10 CİHAZ

Google Nest: Daha önce Google Home olarak adlandırılan Google Nest, kullanıcıların farklı hizmetlerle etkileşim kurmak için sesli komutlar vermesine olanak tanıyan akıllı bir hoparlör. Google Asistan, diğer özelliklerin yanı sıra kullanıcıların müzik dinlemesine ve video ya da fotoğraf oynatmayı kontrol etmesine olanak tanıyor. Ayrıca ev cihazlarının otomasyonunu da destekliyor.

Amazon Echo: Amazon, ses kontrollü akıllı kişisel asistan hizmeti Alexa'ya bağlanan akıllı bir hoparlör geliştirdi. Diğerlerinin yanı sıra sesli etkileşim, alarm ayarlama, podcast akışı, müzik çalma gibi özellikler, Amazon Echo'yu piyasadaki en beğenilen AI hoparlörlerinden biri haline getirdi.

Apple HomePod: Apple'ın Apple Music, iTunes satın almaları ve AirPlay gibi teknolojilerini destekliyor. Ayrıca, kullanıcının doğrudan HomePod üzerinde telefon görüşmeleri yapma, alma ve görüntüleme gibi işlevlere izin veren iPhone'dakilere benzer Siri kısayollarını kullanmasına olanak tanıyor.

Nest Learning Thermostat: Nest Learning Thermostat, Google Nest ev ürünleri ailesi tarafından geliştirilen akıllı bir termostat. Bu akıllı termostat, kullanıcının tercih ettiği sıcaklık ayarlarını öğrenip buna göre ayarlayarak enerji tüketimini azaltmaya ve paradan tasarruf etmeye yardımcı oluyor. Bir makine öğrenimi algoritmasına dayalıdır: referans veri seti sağlamak için kullanıcıların ilk birkaç hafta termostatı kendilerinin ayarlaması gerekiyor.

Roomba Robot Süpürge: iRobot şirketi, bir dizi otonom robotik elektrikli süpürge geliştirdi. Roomba modelleri, herhangi bir evi haritalamak ve temizlik yaparken engellerin etrafından dolaşmak için yapay zekayı kullanıyor. Roomba ayrıca bazı özelleştirilebilirlik ve yeniden programlamaya izin veriyor.

Philips Hue: Phillips Hue, renk değiştiren LED lambalar ve beyaz ampullerden oluşan bir seri. Piyasada bir ilk olan bu akıllı ampuller, sesli komutlarla kontrol edilebiliyor. Ayrıca kullanıcının tercih ettiği aydınlatma ayarlarını öğrenebilir ve buna göre ayarlayabilirler. Ampuller, akıllı telefonlara indirilebilen bir uygulama ile kablosuz olarak kontrol ediliyor.

Ring Video Doorbell: Ring, ev güvenlik cihazları için popülerlik kazanmış bir şirket. 2018'de Amazon tarafından satın alınan şirket, kullanıcının evde değilken bile kapılarında ziyaretçileri görmesini ve onlarla konuşmasını sağlayan bir görüntülü kapı zili geliştirdi. Yüksek çözünürlüklü kamera, hareket sensörü, mikrofon ve sesli iletişim için hoparlöre sahip.

Nest Cam Indoor: Google Nest ailesinin bir parçası olan bu iç mekan güvenlik kamerası, insanları ve hareketi algılamak için yapay zekayı kullanıyor ve etkinlik algıladığında akıllı telefona uyarı gönderebiliyor. Bazı özellikler arasında dönen, manyetik bir stand, 1080p video çözünürlüğü, gece görüşü ve iki yönlü konuşma bulunuyor.

Ecobee Smart Thermostat: Kanadalı ev otomasyon şirketi Ecobee, kullanıcının tercih ettiği sıcaklık ayarlarını öğrenen ve buna göre ayarlayarak enerji tasarrufu sağlayan bir dizi akıllı termostata sahip. Termostatlar yerleşik dokunmatik ekran, web portalı veya iOS, Android ve Apple Watch için mevcut uygulama kullanılarak kontrol edilebilir. Kullanıcının, diğerlerinin yanı sıra uyku, ev, uzakta gibi çeşitli etkinlikler için her gün farklı programlar ayarlamasına olanak tanır.

Sonos One: Sonos'un geliştirdiği bu akıllı hoparlör, Alexa veya Google Assistant gibi sanal asistanların kullanımına olanak sağlıyor. Cihazın kontrol edildiği bir tamamlayıcı uygulaması vardır. Kullanıcı, uygulamadan konuşmacıya müzik çalmasını, soruları yanıtlamasını ve akıllı ev cihazlarını kontrol etmesini söyleyebilir.

ÜRETKENLİĞİ ARTIRACAK CROME UZANTILARI

Glasp YouTube Summary: Yapay zeka aracılığıyla en sevdiğiniz YouTube videolarının özetlerini otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Compose AI: AI destekli otomatik tamamlama ile yazma sürenizi yüzde 40 kısaltabilirsiniz.

SciSpace Copilot: Makaleleri gerçek zamanlı olarak açıklayan bir AI asistanı. 270 milyondan fazla kaynaktan beslenen bir veritabanı sunuyor.

Wiseone: Okuduğunuz bir makale hakkında sorduğunuz sorulara cevap veriyor.

UseChatGPT AI: ChatGPT'yi herhangi bir web sitesinde kolayca kullanmaya olanak tanıyor.

Casper: Tarayıcınızdaki araştırma makalelerini özetleyen bir Chrome uzantısı. Uzun makaleleri sizin yerinize özetleyerek yorulmanızı engelliyor.

Scribe: Görsel belgeler oluşturmayı seviyorsanız, Scribe bunu talimatları çevrimiçi olarak kaydederek yapmanıza izin veriyor.

ChatGPT Prompt Genius: ChatGPT harika bir araç ancak doğru komutları verirseniz…

Perplexity: Perplexity, herhangi bir konuda anında bilgi ve bilginin alıntılandığı kaynakları bulabilen bir arama uygulaması.

BİZE ULAŞIN