Dünyadaki en başarılı GameFi projeleri

Geleneksel oyun endüstrisinin tahtını sarsan GameFi projeleri, yarattığı ivme ile sektörde ciddi bir değişime neden oluyor. Kripto para platformu olan Bybitkripto para platformu olan Bybit, dünyadaki en başarılı GameFi projeleri projelerini araştırdı.
30.07.2022 22:45 GÜNCELLEME : 01.08.2022 00:00

Geleneksel oyun endüstrisinin tahtını sarsan GameFi projeleri, yarattığı ivme ile sektörde ciddi bir değişime neden oluyor. Bybit'in araştırmalarına göre kısa sürede yükselişe geçen yüksek değerli projeler, 2021 yılı sonu itibarıyla 175 milyar dolarlık bir pazardan pay alır hale geldi. "Oyna kazan" modeli ile DeFi, NFT gibi blok zinciri teknolojisinden yararlanarak oluşturulan "GameFi" projelerinde "çevrimiçi oyunlar", "uygulama için satın almalar" ve "reklamlar" üzerinden kazanç elde edilebiliyor.

GameFi (Oyun ve Finans), adından da anlaşılacağı gibi katılımcıların oyun oynarken aynı zamanda finansal kazanç elde etmelerini amaçlar. Bu kavram aynı zamanda kripto sektöründe finansal getiri elde edilmesi için çeşitli sistemlerin oyunlaştırılmasını da ifade eder. GameFi projelerinde avatarlar, araziler, kostümler, silahlar, altınlar ve evcil hayvanlar ve NFT'ler, dijital varlık temsili olarak, oyunların içinde yer alırlar. Böylelikle oyunu oynayan kişi, kazancını NFT veya kripto para birimleriyle kolaylıkla takas edip, kâr elde edebilir. Staking, likidite madenciliği gibi DeFi kavramları GameFi projelerinin önemli bir parçası ve katılımcıların pasif gelir elde edebilmelerinin diğer alternatif yollarıdır.

GameFi video oyunu projeleri, oyuncuların oyun içinde sanal değerler satın almasına imkan veren bir dizi blok zincirine ait dağıtılmış defter teknolojisi üzerinde çalışır. GameFi kavramının ilk örnekleri arasında; Bitcoin ile entegre edilmiş Minecraft sunucuları, Gambit.com, Bombermine gibi çevrimiçi oyunlar ve oyuncuların çevrimiçi ortamda aksiyonlarını gelire dönüştürebildiği servisler sayılabilir.

En başarılı GameFi projelerinden biri olan Axie Infinity, 2021 yılında token satışları ile 1 milyar doları aşan ilk proje oldu ve oyuna bir günde katılan kişi sayısı 1 milyonun oldukça üzerindeydi. Kripto para tabanlı bir iş ve strateji oyunu olan CropBytes, uluslararası bir borsanın Launchpool'unda yeni kripto projeleri için yer almasının ardından MOBOX platformu, oyun yapımcısı Ubisoftun geliştirdiği projeler, Pokemon hikayesiden ilham alan CryptoZoon da en çok ses getiren GameFi projeleri arasında yer aldılar. Star Atlas, Ember Sword, Guild of Guardians, The Sandbox, Dr. Who: Worlds Apart ise geliştirilme aşamasında olan yüksek kar elde etme potansiyeli olan oyunlardan bazılarıdır. Kripto oyunlarının temelinde yatan ve hızlı bir şekilde değişen ve gelişen teknoloji, yepyeni GameFi projeleri için de ilham verici nitelikte.

GameFi oyunlarının mevcut çevrimiçi oyunlara kıyasla daha üst seviye bir gelişim aşamasında olduğu açıkça görülmekte. Blok zinciri ve NFT oyunlarının, bu alanda bizi nelerin beklediğine dair önemli ipuçları vermesiyle birlikte oyna-kazan mekanizması, kripto paraların daha çok tercih edilmesini sağlayacak temel unsur hâline geldi. Öngörülere bakılırsa, GameFi ve NFT'ler DeFi teknolojisinin buluşma noktası hâline gelecek, giderek daha fazla ilgi gören, para akışının yüksek olduğu bu sektöre dair yeni olasılıkların limitlerin üzerine çıkacağı kesin gibi görülüyor.

Dünyadaki En Başarılı GameFi Projeleri

ApeCoin (APE)

Bu kripto para birimi, muhtemelen son zamanlardaki en başarılı startup olan Yuga Labs tarafından oluşturulan benzersiz token (NFT) koleksiyonu Bored Ape Yacht Club (BAYC) ekosisteminin bir uzantısı olarak ortaya çıktı. Token, bu yılın başlarında BAYC NFT'si sahiplerine Airdrop yöntemiyle ücretsiz şekilde dağıtıldı. Temmuz ayının ilk zamanlarında 5 $ seviyesine düşmüş olan token, bir dönem 24 $ seviyesine kadar yükselmişti. ApeCoin'in iki işlevi bulunuyor: İlki, ApeCoin merkeziyetsiz otonom organizasyonunun (DAO) yönetişim tokeni olarak kullanılması yani dünyanın dört bir yanından APE sahiplerinin yer aldığı bir topluluk oluşturup yönetmek. İkincisi ise bu tokenin, Yuga Labs'in gelecekte piyasaya sürülecek metaverse projelerinde ana para birimi olarak kullanılması.

Immutable X (IMX)

Immutable X, GameFi alanında en iyi şekilde fonlanan ve en itibarlı projelerden biridir. Projenin kurucuları, James ve Robbie Ferguson Forbes dergisinde yayımlanan 30 yaş altı ilham veren kişiler listesinde yer almışlar, ayrıca yazılım geliştirme alanında kayda değer deneyime de sahipler. Yakın zamanda proje, C Serisi fonlama turunda 200 milyon dolar toplamayı başardı. Fonlama turuyla birlikte projeye 2,5 milyar dolar değer biçildi. Immutable X, NFT'lerle alım-satım yapmak isteyen oyuncuların karşısındaki en büyük engellerden birine, yani yüksek işlem ücretlerine çözüm getiriyor. Immutable X, toplu işlemlerde katman 2 ölçeklendirme çözümünü kullanıyor. Bu da nihai kullanıcıların çok daha düşük tutarlarda işlem ücreti ödemelerini mümkün kılıyor.

UFO Gaming (UFO)

UFO Gaming, çok yakın bir zamanda oyuncuların oyun içi karakterleri NFT biçiminde elde edebildikleri ve bunları kullanarak, hesaplarında tutmak veya satmak için yeni karakterler "yetiştirebildikleri" ilk oyunu olan Super Galactic'i piyasaya sürdü. Proje ile ilgili bir basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor: "İlk koleksiyon kapsamında yalnızca 10.000 NFT çıkarılacak. Her birinin özel bir değeri olacak ve NFT'lerin fiyatı zamanla artacak."Projenin kendine ait tokeni UFO token için 29 milyon dolarlık piyasa değeriyle yüksek riskli diyebileceğimiz projenin başarısı, takımın eğlenceli ve oyuncuyu kendine çeken oyunlar geliştirerek kullanıcıları platforma çekip projenin kazançlarını artırabilme

BİZE ULAŞIN