Türk emlak yatırımcısının gözdesi Miami

Türk emlak yatırımcılarının ABD’ye ilgisi artıyor. En gözde şehir ise Miami. Ev satın almak için ne İngilizce bilmek şart ne de vize gerekiyor. İşlemlerin online yapıldığını belirten International Realty Group’un Kurucu Ortağı Cengiz Bayırlı, “Kasımpaşa, Yeşilköy ve Zeytinburnu’dan çokça müşterimiz bulunuyor” diyor.
30.07.2022 22:23 GÜNCELLEME : 01.08.2022 00:00

PARA RÖPORTAJ/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR ABD'nin önde gelen emlak broker şirketi International Realty Group'un (IRG) Kurucu Ortakları Giovanna Guzman ve Cengiz Bayırlı, yoğun talep üzerine İstanbul Zorlu'da açtıkları ofiste, Miami'de gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere danışmanlık hizmeti yapıyor. Giovanna Guzman broker, diğer bir şirketleri olan Property Invest USA (PIUSA) şirketiyle ise Cengiz Bayırlı ilgileniyor. Özellikle ABD'de emlak broker'lığının disiplinli ve belirli kurallar çerçevesinde yapıldığını ifade eden Guzman, bu eğitimlerin belirli sürelerde yenilendiğinin altını çiziyor. Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının artmasının ardından birikimini Miami'ye yapmak isteyen pek çok yatırımcı bulunduğunu söyleyen Bayırlı ise Amerika'da ev aldıktan sonra geri dönüşünün 10 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştiğinin altını çiziyor. Portföyünde ABD'nin en büyük ve en prestijli emlak projeleri bulunan International Realty Group (IRG), sektörde güven veren şirket olarak öne çıkıyor. Gerek konut gerekse işyeri olarak birçok cazip projeyi yatırımcılarına sunan şirketin en fazla Türkiye'den müşterisi bulunuyor. Giovanna Guzman ve Cengiz Bayırlı ile bir araya gelerek Miami'den kimlerin ev alabileceğini, Florida'da emlak broker'ı olmak için nelerin gerekli olduğunu ve Miami'ye olan ilgiyi konuştuk…

Türkiye ve ABD'deki emlak piyasasını değerlendirebilir misiniz?

Guzman: Biz Miami Florida'da bu işin uzmanlarıyız, diyebiliriz. Türkiye'de bu alanda uzmanlığımız olmadığı için iki ülkeyi kıyaslamak doğru olmayabilir. Florida dışında bizim lisansımız bulunmuyor. ABD genelindeki bütün her şeyi biliyoruz, ama Florida dışındaki konularla ilgili yorumda bulunduğumuz zaman bu durumun ağır şartları oluyor. Miami, Florida'dan bambaşka bir yere sahip. Kendine münhasır yapısı olan bir yer.

Peki, Florida'da emlak broker'ı olmak için ne gibi şartlar aranıyor?

Bayırlı: Broker olmadan önce öncelikle emlakçı olmanız gerekiyor. Ancak emlakçı olduktan sonra broker olmaya hak kazanıyorsunuz. Emlakçı dediğimiz kişiler broker'ların altında çalışıyorlar. Bunun için bir lisans gerekiyor. Lisans sahibi olmadan bunların yapılması mümkün değil. Lisans almak için 72 saatlik kursu bitirmeniz gerekiyor. Kurs bitince o kursu yüzde 75 ile geçmeniz gerekiyor. Sonrasında 300 sayfalık eyalet imtihanı bulunuyor. Onu da geçtikten sonra lisansını bir broker şirketine kaydettirmesi gerekiyor. Sonra iki sene o şirkette çalışmak zorunda. İki sene bittikten sonra, broker olabilmek için tekrar kursa gitmesi gerekiyor. Kurs bitirdikten sonra imtihanı geçiyor, okul imtihanını sonra da eyalet imtihanını geçmek gerekiyor. O eyalet imtihanını yüzde 80 ile geçtikten sonra broker olunuyor.

Kimler Miami'den ev alabilir? Bunun kriterleri var mıdır?

Bayırlı: Bizim 25, 30'a yakın farklı ülkeden müşterilerimiz bulunuyor. Bunların yüzde 80'i, daha çok Türkler oluyor. Bugün İstanbul Zeytinburnu'da yaşayan bir kişi bile Miami'den ev alabilir. Türkiye'deki konutların geri dönüşümü 30-40 yılları bulabiliyor, ama Miami'de bu süre 10 yıla iniyor. Bir kişi düşünün. 20 yıldır birikimini yapmış, 70-80 bin doları mevcut. İngilizce konuşamasa dahi, bize güvendiği için Miami'den ev almaya karar veriyor. Amerika'ya vizeniz olması da gerekmiyor. İşlemler online üzerinden kolaylıkla yapılıyor. Bizim bugün Kasımpaşa, Yeşilköy ve Zeytinburnu'ndan çokça müşterimiz bulunuyor.

Guzman: Dünyanın farklı noktalarında ofisler açmaya devam ediyoruz. Cengiz'in buradaki bağlantıları dolayısıyla talep üzerine İstanbul Zorlu'da bir ofis açtık. Miami'de dünyaca ünlü Waldorf Astoria Residences, Eleven Residences, Okan Tower, Cipriani Residences, One Park Tower gibi projeler henüz proje aşamasındayken anlaşmalarını yapıp, yatırımcılara normal değerinin altında cazip fiyat avantajlarıyla doğru yatırımı yapma imkanı sunuyoruz

BİZE ULAŞIN