Tartışmalara Elon Musk da dahil oldu

Son iki aydır tüm oyun sektörünü domine eden haberler, sürekli biçimde Apple ve Epic Games bağlantılı. Aslında Epic Games’in Apple’a yönelik tekelleşmeye gittiği yönündeki eleştiriler, işaret fişeğini iki yıl önce ateşlemişti. Ancak AB’nin komisyon kararlarında sektörün farklı yönlerinde de hareketlilik yaşanmaya başlaması, bize farklı tarafların da dâhil olabileceği sinyalleri veriyordu. Şimdi de Elon Musk, konuya dahil olmuşa benziyor…
07.12.2022 19:48 GÜNCELLEME : 08.12.2022 00:01

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Geçen hafta Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk ile Apple yönetimi arasında yaşanan gerginliğin su üstüne çıkmasıyla oyun sektörüne doğru uzanan bir gelişmeler silsilesi yaşandı. Musk, Apple'ın Twitter'ı kendi uygulama mağazasından gerekçe göstermeksizin silmek istediğini duyurduğu bir paylaşım yaptı. Ardından, Apple ile sorun yaşadığı ileri sürülen diğer uygulamalara yönelik yaptığı yorumlarla birlikte süreçteki gerginliğin giderek yükseldiği görüldü. Ve Epic Games'e de atıf, tam bu noktada geldi.

EPIC GAMES'İN VİDEOSU YİNE GÜNDEMDE

28 Kasım'daki gerginliği başlatan nokta; Elon Musk'ın, Apple'ın Twitter'a yönelik reklam harcamalarını neredeyse durdurduğunu dile getiren tweet'i oldu. Apple'ın CEO'su Tim Cook'a Twitter üzerinden "neler oluyor" şeklinde yönelttiği soru ile artçı şok devam ederken; farklı uygulamalara yönelik kullanıcıların da topa girmesiyle konu aniden alevlendi. Yayıncılar için geliştirilen LBRY isimli platform, Elon Musk'a cevap olarak, Apple'ın kendilerini koronavirüs ile ilişkili olarak arama filtrelerinde bazı eklemeler yapmaya zorladığını iddia etti. Bu iddia sonrası Musk, ısıyı daha da yükselterek başka kimler Apple sansürüne uğruyor tweet'i ile tüm kullanıcılara seslendi. WSBChairman hesabı tarafından, 2020 Ağustos ayında Epic Games'in Fortnite için hazırladığı videoyu ileri sürmesi ise konunun birden oyun sektörüne dönmesine neden oldu. İlgili video, 13 Ağustos 2020 tarihinde Fortnite'ın resmi YouTube kanalından yayınlanmış ve Apple'ı eleştiren bir içeriğe sahip. Videonun esinlendiği nokta, bir Twitter kullanıcısının dikkati ile fark edildi. İçerik bakımından 1984 yılında Apple'ın çektiği videoya atıf yaptığı görülüyor. Apple'ın kendi orijinal reklamında anlatmak istediği 1984 romanının etkilerinin oluşmayacağına yönelik düşüncenin gerçeği yansıtmadığı; bugün Apple üzerinden 1984'ün yaşandığına yönelik bir hiciv yapılıyor. Video sonunda da "Fortnite'a özgürlük" etiketiyle Apple'ın Fortnite oyununu mağazalarından kaldırmasına yönelik gösterilen tepkiye yer veriliyor. Peki bunun Elon Musk ile bağlantısı nedir, diyebilirsiniz. Musk, bu videonun paylaşıldığı tweet'i tekrar paylaşıp "isabetli" ifadesini yazdı ve video, iki paylaşımla birlikte ilk yayınlandığı etkileşim sayısının yüzde 80'ine iki yıl sonra tekrar ulaştı. Böylesine bir eksende elektriklenmenin giderek artması üzerine birkaç gün sonra Tim Cook ile bir araya gelen Elon Musk'ın buzları erittiği anlaşıldı. Musk'ın Twitter hesabından Apple ile olan yanlış anlaşılmanın çözüldüğüne yönelik kaleme aldığı ifadeleriyle birlikte şimdilik suların durulduğu görülüyor. Musk'ın belirttiğine göre Cook, Twitter'ın Apple Store'dan kaldırılmasına yönelik bir düşüncenin olmadığını söylemiş. Böylesine etkin bir sosyal medya gücünün henüz daha tecrübe edilmemiş olmasıyla birlikte, oyun sektöründe de anlık bir heyecanın oluştuğunu söylemek mümkün. Musk ve ekibinin Epic Games'ten yana duracağına yönelik oluşan algıysa yerini dinginliğe bırakmışa benziyor.

TIM SWEENEY'DEN ÖNEMLİ ADIM

Bu olaylar olduğu esnada Epic Games'in başındaki isim Tim Sweeney de ilgili videolarını Twitter üzerinden tekrar paylaştı. Sportskeeda'dan Matthew Wilkins'e göre, Fortnite'ın Apple'a gönderme yapan ve baş kısmı elmadan oluşan karakterinin yeni versiyonunun tekrar hazırlanabileceği ama bunu zamanın göstereceği, Sweeney tarafından ifade edilmiş. Aynı haberde Apple'ın Fortnite'ı mağazalarından kaldırmasının bedelinin Epic Games için Fortnite üzerinden toplamda 116 milyonluk bir kullanıcının kaybedilmesi anlamına geldiği söyleniyor. Bu da toplam oyuncu havuzunun üçte birine denk geliyormuş. Öte yandan, peki arka planda yatan sebep nedir, diye sorabilirsiniz. TechCrunch'tan Taylor Hatmaker'ın haberinden öğrendiğimize göre Apple'ın oyun içi satın alım komisyonu olarak belirlediği yüzde 30'luk payı Epic Games'in ödemek istememesi, olayların arkasındaki asıl neden olarak karşımıza çıkıyor. Daha az kesintiyle doğrudan Epic Games'e yapılabilecek bir ödeme kanalının kullanıcılara sunulmasının ardından Apple'ın Fortnite'ı sistem dışına atmasının ardında yatan neden olarak bu gösteriliyor. Tim Sweeney, tekrar Apple kullanıcılarına yönelineceği, ancak bunun alternatif platformlar üzerinden yapılacağını duyurmuştu. Avrupa Birliği ve antitröst uygulamalar gereğince ne yönde ilerleneceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.

BİZE ULAŞIN