Oyun sektöründe ses getiren istifa

Geçen ay tüm dikkatimizi yoğunlaştırdığımız Unity’nin yeni fiyat politikası duyurusu ve hemen ardından gelen geri adımlar, bu hafta farklı bir kapıyı araladı. CEO John Riccitiello, Unity’den ayrıldı. Sektör, yine tüm dikkatini Unity’e yoğunlaştırmaya başladı…
19.10.2023 20:34 GÜNCELLEME : 20.10.2023 00:01

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI PR Week'ten Will Green'in haberine göre X'in (Eski adıyla Twitter) küresel satış ve pazarlama ekibinin başındaki isim Chris Riedy görevden ayrılmış. SCMP'den Che Pan'ın haberine göre de Çin'in ünlü arama motoru Baidu'nun akıllı cihazlar biriminin başındaki isim Jing Kun istifa etmiş. Kimi strateji değişikliği kimisi kişisel nedenlerden ötürü pek çok farklı amaçla, teknoloji dünyasının yukarılarında süreç çok hareketli geçiyor görünüyor. Ama bizi ilgilendiren kısım, oyun sektörü ve bu hafta, bir dönem kapandı diyebiliriz.

SONUNDA İSTİFA GELDİ

Bu hafta aslında kaldığımız yerden devam edecektik, ancak suların bir türlü durulmadığı oyun endüstrisinin üst yönetimindeki 9 Ekim tarihli ani karar, tüm planları değiştirdi. 2013 yılında yönetim kurulundaki pozisyonuyla Unity'de görevini sürdüren Riccitiello, artık CEO değil. Yerine, Unity tarafından yapılan resmi açıklamada Interim CEO (Geçici Süreli) olarak James M. Whitehurst atanmış. Tüm gazeteler bu gelen ani haberi manşetlerine taşırken, The New York Times'tan Kellen Browning ve Mike Isaac farklı bir pencere aralamışlar. Unity'nin büyümeye devam etmek için önceki finansal stratejisine devam edeceği vurgusuna dikkat çekiyorlar. Ayrıca aynı haberde Riccitiello'nun Electronic Arts'ın CEO'suyken aldığı eleştirel karara da atıf veriyorlar. Daha önce ortaklarla özel olarak yapılan bir toplantıda, Battlefield isimli oyunun içinde yer alan silahlar için her bir yeniden doldurmada ödeme alınacağı fikrini ortaya attığını iddia ediyorlar. Bununla birlikte 2013 yılında Electronic Arts'tan ayrılırken, şirketin zayıf kalan finansal performansı için de özür dilediğinin altını çiziyorlar. Buradan yola çıktığımızda, rekabetin giderek sertliğini artıran bir atmosferde süreci takip etmeye devam edeceğimiz anlaşılıyor. O ya da bu şekilde medyanın tüm taraflarında belirtildiği gibi artık bir dönem kapandı. Bir aydır tüm medyayı domine eden Unity'nin, birkaç kez atmaya çalıştığı geri adımlara yanıt gelmeyince, sanıyorum istifa da kaçınılmaz oldu. Ancak bu durumda yine de Unity'nin bir dev olduğunu ve sektörün önemli bir dilimini elinde bulundurduğu gerçeğini değiştirmiyor.

AMD'NİN PLANI NE?

Geçtiğimiz haftalarda NVIDIA'nın DLSS3 teknolojisinin lansmanı anlamında ortaya koyduğu çabalardan bahsetmiştik. Önemli oranda yapay zekânın yüksek verimlilik artışıyla birlikte çok farklı bir geleceğin inşa edilmeye başladığını artık gözle görür hale geldiğimizi de ayrıca sürekli belirtiyoruz. Ama bir de NVIDIA'nın ezeli rakipleri AMD ve Intel var ki, onlar da sektörde farklı biçimde konumlanmaya çalışıyor. Grafik işlemcileri anlamında AMD'nin hem CPU hem GPU anlamında yüksek performans uygun fiyat stratejisini uygulamaya devam ediyor. Intel de veri merkezleri ve CPU alanındaki sahasını korumaya ve büyümeye devam ediyor. Diğer yandan NVIDIA, yapay zekâyı en güçlü anlamda kendi üretim sahasına entegre ederek arayı açmayı planlıyor. Bununla ilgili geçen Ağustos ayında CNBC'den Kif Leswing'in yazdığı oldukça başarılı bir analiz var. AMD ve Intel'in süreç içerisinde, rekabette NVIDIA'ya karşı nasıl konumlandıklarını anlatmaya çalışmış. Yazıda, AMD ve Intel'in yapay zekâ odaklı üretim süreçlerine uyum göstermeye çalıştıklarını ama yeterli olmadığını işaret ediyor. Tam da bunun üzerine geçtiğimiz hafta AMD tarafından önemli bir haber aldık. Yine CNBC'den Hayden Field'ın haberine göre; AMD, açık kaynak kodlu yapay zekâ genç girişimi Nod.AI'yı satın alacağını duyurmuş. Bu satın alımın arka perdesinde, mevcut AMD üretim sahasına yapay zekânın daha da güçlü biçimde entegre edilebilir bir hale getirilme süreci bulunuyor. Anlaşılan rekabette süreç biraz daha hareketlenecek gibi. Ancak burada küçük bir dipnot bırakmak istiyorum. NVIDIA'nın CUDA teknolojisini belki oyun severler ve simülasyon alanında çalışanlar hatırlayacaklardır. Daha çok yeni, prestijli uluslararası bir üniversiteden meslektaşlarımla yaptığım beyin fırtınasında üç boyutlu nesne taramalarıyla ilgili yine CUDA'yı konuya dahil ettik. Belki de AMD'nin artık kendi teknolojisi olan ROCm'e dönük de bir güçlü süreci olur da rekabet daha da hareketlenir diye içimden geçiriyorum. Özellikle de NeRF gibi üç boyutlu tarama teknolojilerinden bahsedildiği bu dönemde…

BİZE ULAŞIN