Yükseliş potansiyeli olan 6 banka hissesi

BIST-100 endeksinin son dokuz ayda kaydettiği yüzde 21’lik güçlü yükselişle birlikte banka endeksindeki yüzde 30’un üzerindeki getiri dikkat çekti. Uzmanlara göre, yıl sonuna kadar yükseliş potansiyeline sahip 6 banka bulunuyor.
30.11.2021 10:27 GÜNCELLEME : 30.11.2021 10:29

İDİL TARAKLI BIST-100 endeksinin son dokuz ayda kaydettiği yüzde 21'lik güçlü yükselişle birlikte banka endeksindeki yüzde 30'un üzerindeki getiri dikkat çekti. Uzmanlara göre, yıl sonuna kadar yükseliş potansiyeline sahip 6 banka bulunuyor.

Yılın 9. ayını kapattığımız Eylül sonundan itibaren BIST -100 endeksi, yüzde 21 gibi güçlü bir yükseliş kaydetti. Yükselişte genele yayılan güçlü alımların yanında yüzde 30 üzerinde getiri ile banka endeksinin başı çektiği dikkat çekti.

Öte yandan yurt içinde faiz indirim hamlelerinin gelmesi, yüksek enflasyon karşısında reel getirinin negatife dönmesi ve makasın açılması, yurt dışında ise FED'in varlık alım azaltımına başlasa da kısa vadede faiz artırmayacağını ifade etmesiyle birlikte getiri arayışı etkisi riskli varlıkları desteklemeye devam etti. 3. çeyrek finansal sonuçlarının da güçlü gelmesi, yükselişleri tetikleyen bir unsur oldu. Ayrıca Borsa İstanbul'un yurt dışı endekslere göre görece ucuz konumda olması da katalizör vazifesi gördü. Son olarak geçen hafta BBVA'nın Garanti BBVA'daki yüzde 50,15'lik hisselerini de 12.20 TL'den almak istediğini açıklaması piyasalara büyük moral oldu.

Analistler ise içerideki çarpanların görece iskontolu halinin sürüyor olması ve getiri arayışının Borsa İstanbul'da yıl sonuna kadar yükselişleri destekleyebileceğini düşünüyor. Öte yandan son dönemde Borsa İstanbul'da gerçekleşen yükselişte genele yayılan güçlü alımların yanında yüzde 30'un üzerinde getiri ile banka endeksinin başı çektiğini de hatırlatan uzmanlar, bu kapsamda da yükseliş potansiyeline sahip 6 bankaya dikkat çekiyorlar. Bilindiği gibi Borsa İstanbul'da; Akbank, Albaraka Türk, Garanti BBVA, ICBCT, İş Bankası, QNB Finans Bank, Şekerbank, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, T.S.K.B, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası olmak üzere 12 bankanın hissesi işlem görüyor.

"YÜKSELİŞ YIL SONUNA KADAR SÜRER"

Borsa'da 18 Ekim'den bu yana önemli bir yükseliş ivmesi yakalandığını hatırlatan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Borsa İstanbul'un yurt dışı endekslere göre görece ucuz konumda olmasının yanı sıra geçen hafta BBVA'nın Garanti Bankası'nın yüzde 50,15'lik hisselerini de 12.20 TL'den almak istediğini açıklamasının piyasalara büyük moral olduğunu hatırlatıyor. Ürkün, içerideki çarpanların görece iskontolu halinin sürüyor olması ve getiri arayışının Borsa İstanbul'da yıl sonuna kadar yükselişleri destekleyebileceğini düşünüyor.

Banka hisselerinin oldukça uzun bir süredir özellikle yabancı yatırımcı eksikliği etkisinde piyasa değeri/defter değeri olarak "1" seviyesinin altında işlem gördüğünü de hatırlatan Ürkün, şu açıklamayı yapıyor: "Ancak Ekim ayı ortasından itibaren yavaş yavaş yabancı yatırımcı sayısında işlem hacmiyle birlikte başlayan bir ivmenin yaşandığını görüyoruz. Özellikle özel bankalar nezdinde 3. çeyrek finansal sonuçların güçlü geldiği bir periyodu izliyoruz. Bu arada yılbaşından itibaren baktığımızda 9 aylık periyotta bankaların finansal sonuçlarının başarılı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Buna karşılık oluşan ucuz kalma hikayesinin yavaş yavaş fırsat olarak görülmeye başlandığı gözleniyor gibi. Bunun en önemli örneğinin ise BBVA'dan gelen gönüllü pay alım teklifi ile oluşabileceğini düşünüyoruz. BBVA'nın bu teklifinin hem kurun yükseldiği (Türk Lirası'nın zayıfladığı) hem de yıl başına göre Garanti paylarının daha düşük seviyede olduğu döneme gelmesi önemli."

"FED İZLENMELİ"

Bu durum dışarıdan bakıldığında yabancıların yurt içi piyasalar için artık en kötüsünün görüldüğü şeklinde bir yoruma imkan verebileceğini de kaydeden Ürkün; yabancıların bakış açısını yeniden bu tarafa doğru yöneltme potansiyeli oluşturabileceğini düşünüyor.

Ürkün, bu nedenlerle banka hisselerinin yukarı yönlü seyrinin devam edebileceğini öngörüyor. Bu konuda izlenmesi gereken konu FED'in varlık alım azaltımı hızını artırıp artırmayacağı olacağını da kaydeden Ürkün, "Varlık alım azaltımını daha yüksek bir miktara taşıması halinde daha erken bir faiz artırım fiyatlaması risk iştahını bozarak bir satış dalgasına yol açabilir ve içeride de bu satış eğilimi gözlenebilir" diyor.

"ÖZELLER BAŞARILI SONUÇ AÇIKLADI"

Özellikle özel bankaların 2021 yılı üçüncü çeyrek döneminde başarılı finansal sonuçlar açıkladığını belirten Ürkün, kredi mevduat makasındaki toparlanma, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış, Türk Lirası kredilerde büyümenin çeyreğin ana unsurları olarak öne çıktığını söylüyor. Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası'nın üçüncü çeyrekte net karda beklentileri aştığını buna karşın Halk Bankası ve Vakıfbank'ın ise üçüncü çeyrekte beklentilere paralel kar bildirdiğini ifade ediyor. Borsada hisseleri işlem gören 12 adet banka bulunduğunu hatırlatan Ürkün; Garanti BBVA, Yapı Kredi, Akbank, Vakıfbank, İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası hisselerinde yukarı yönlü potansiyel olduğunu düşünüyor.

"KONSOLİDASYON OLASILIĞI ARTTI"

Bankaların ilk 9 aylık rakamlarına baktığımızda, özellikle son 3 aylık ivme ile güçlü kar rakamlarının açıklandığını belirten

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu; azalan risk maliyetleri ve artan çekirdek makas ve komisyon gelirleri ile bankaların hemen hepsinin beklentilerinin yüzde 15-20 aralığı üzerinde kar açıkladığını söylüyor.

Borsa İstanbul'da gerçekleşen yükselişte genele yayılan güçlü alımların yanında yüzde 30 üzerinde getiri ile banka endeksinin başı çektiğini de hatırlatan Akkoyunlu; "Böylece endeks sene sonu için öngördüğümüz 1750-1850 bandına oldukça yaklaştı" diyor.

Akkoyunlu, önümüzdeki dönemde ise endeksin olası yükselişlerinin, öncelikle ekonomik verilerde sağlanabilecek düzelmeler ile (azalan risk primi) uzun vadede hala sanayii endeksinin gerisinde kalan bankacılık sektörü hisseleri liderliğinde gerçekleşebileceğini düşünüyor. Ancak son haftalarda, özellikle Garanti BBVA'nın ana ortağı BBVA'nın azınlık hisselerini de açıklamayı yaptığı günün hemen hemen yüzde 20 üzerinden alma isteğinin sektör hisselerinde sert yukarı hareketlere yol açtığına da dikkat çeken Akkoyunlu, "Böylece hemen tüm sektör isimleri hedef fiyatlarımıza çok yaklaştı. Dolayısıyla, kısa/orta vadede gerek sektör hisselerinde, gerekse endekste bir konsolidasyon ihtimali arttı" diyor.

"KÂRLILIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ ÖNEMLİ"

Öte yandan Akkoyunlu karlılığın banka hisseleri için en önemli veri olduğunu ancak bu karlılığın sürdürülebilir olup olmadığı analizinin daha büyük önem taşıdığının da altını çiziyor. Bu kapsamda karlılığın operasyonel faaliyetlerden, yani kredi/mevduat makası (çekirdek makas), komisyon gelirleri, diğer faiz gelirleri ve kontrol altında tutulabilen faaliyet giderleri kalemlerinin analizi önem taşıyor diyor. Akkoyunlu, buna ek olarak bankaların kredi risklerinin analizi, özellikle kredi karşılık oranlarının analizinin de yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Banka hisselerinde pozisyon almak isteyen yatırımcıların konsolidasyon beklemesi gerektiğini de kaydeden Akkoyunlu, orta ve uzun vade için Akbank, Garanti BBVA ve Yapı Kredi hisselerine alım öneriyor.

OKUYUCUYA NOT: Haberin ayrıntıları Para Dergisi 44. sayıda. Para Dergisi'nin tüm sayılarını dijital dergilik platformlarında bulabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN