Anonymous listesinde yeni hedef Türkiye

Anonymous, İran ve İsrail’den sonra yeniden Türkiye’ye yöneldi. DarkWeb’de ve ‘nefret dizini’ anlamına gelen “hatebin” platformunda yayınladıkları listede; Türkiye’deki kamu ve özel sektörden birçok site hedef gösterildi.
30.11.2021 10:51 GÜNCELLEME : 30.11.2021 10:53

TAYGUN DELİOĞLU 2013'te açtıkları siber savaş benzeri bir saldırı açıklayan hacktivist grup Anonymous, İran ve İsrail'den sonra yeniden Türkiye'ye yöneldi. DarkWeb'de ve 'nefret dizini' anlamına gelen "hatebin" platformunda yayınladıkları listede; Türkiye'deki kamu ve özel sektörden birçok site hedef gösterildi.

Yeni binyılın yani 2000'li yılların başında, koordineli bir şekilde eğlence odaklı isimsiz bir topluluk olarak ortaya çıkan, ancak 2003 yılı itibariyle çeşitli siber saldırılar ve protestolar ile adını duyuran 'hacktivist' grubunun hedefinde yine Türkiye var.

Uzunca bir süredir Türkiye'de eylem gerçekleştirmeyen Anonymous grubu, geçen eylül ayında DarkWeb'deki bazı forumlarda saldırı listesi yayınladı. "opTurkey" görevlerini devam ettireceklerini belirterek saldıracakları kişilere özel bilgileri yayınladıkları ve 'nefret dizini' anlamına gelen "hatebin" platformunda da aynı listeyi açıkladılar. Açıklanan listede siyasi partilerden bakanlıklara, bankalardan medya şirketlerine ait çok sayıda site, siber saldırılar için hedef belirlenmiş durumda.

2009 İran seçimlerinde ve 2010'da Avustralya'da büyük bir siber saldırı gerçekleştirdikleri bilinen Anonymous, 2013 yılında "opIsrael" operasyonu adıyla İsrail'in sağlık, sosyal hizmet, güvenlik gibi sitelerine saldırmış ve İsrail'i 3 milyar dolar zarara uğratmışlardı.

Ocak 2013'te başlayarak Türkiye'de de çeşitli 'hack' saldırıları düzenlemişti. O tarihlerde en dikkat çeken saldırıları; "opTurkey" operasyonu adı altında RTÜK'e, Fox TV'ye ve Vodasoft Call Center'a yapılan saldırıydı. Personellere ait kullanıcı adları, doğum tarihleri, şifreleri ve e-postaları (@fox.com.tr ve diğer uzantıları) DarkWeb'de ücretsiz olarak sızdırmışlardı.

FİNANSAL KAYITLARI SIZDIRMIŞTI

2016 yılında "opTurkey" görevini devam ettirerek pek çok siber saldırı gerçekleştirdi. Garanti, Akbank, İş Bankası gibi bankaların internet sitelerine DDoS saldırıları düzenleyerek giriş yapılmasını zorlaştıran (hatta imkansız hale getiren) Anonymous, başta 'turkiye.gov.tr' olmak üzere kamu alanlarına ait gov.tr uzantılı birçok siteye de saldırı düzenlemişti.

'İzmir Gaz' web sitesine yapılan saldırı, sunucuda saklanan 479 kullanıcının karma şifreleri de dahil olmak üzere finansal ve kişisel kayıtlarını sızdırdı, izin verdi. Aynı veri dosyası; içerisinde sunucudan çalınan bakım raporları, bütçeleme ve faturalama dosyalarını da içeriyordu.

SİBER SAVAŞ

Ülkemiz için 2016 yılı, siber savaş anlamında gerçekten çok fazla saldırıların olduğu yıllardan biri oldu. Bir Türk hacker, ABD'deki iki hastanenin bilgisayar sistemlerini fidye yazılımıyla çalışmaz hale getirdikten sonra 'Anonymous grubu intikam' adı altında ülkemizdeki sağlık kurumlarının çoğunun sunucularını hack'leyerek büyük bir veri tabanını sızdırdı. Sağlık Bakanlığı'nın resmi sözcüsü, saldırıyı doğrulamıştı.

Ardından Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü'ne (EGM) ait sunuculara saldırılarak devasa bir veri tabanını (17.8GB) internete sızdırdı. Geçen Şubat ayında ise önemli bir bakanın şahsi belgeleri sızdırıldı.

BİLİNEN BİR LİDERİ YOK

Çeşitli siyasi olaylar nedeniyle özellikle devlet veya devlet bağlantılı siteleri hedef alan hacker grubu Anonymous, bugüne kadar dünya genelinde sayısız eylem gerçekleştirdi. Karmaşık bir yapıya sahip olmaları nedeniyle grup, eylemlerini anonim olarak yapıyor. Kendilerini 'hacktivist' olarak tanıtan Anonymous grubu üyelerinin kaç kişi olduğu ve hangi ülkelerde olduğu bilinmiyor. Bilinen bir lideri veya öne çıkan bir ismi de yok. En son 2016 yılında "OpJustina görevi" sırasında FBI tarafından yakalanan Martin Gottesfeld isimli hacker'ın Anonymous grubu üyelerinden biri olduğu biliniyor. Grubun uluslararası gücü göze alındığında CNN televizyonu, Anonymous'tan WikiLeaks'in şu anki üç büyük halefinden biri olarak bahsediyor.

BİZE ULAŞIN