Yabancıların gözdesi olacak 21 hisse!

Analistler, 2022 yılında bankacılık sektörü önderliğinde havacılık, ulaştırma, teknoloji ve savunma sektörlerinde yabancıların pozisyon almaya başladıklarını söylüyor. Yabancıların gözdesi olabilecek çok güçlü şirketler olduğunu belirten analistler, 21 hisseye dikkat çekiyor.
02.03.2022 15:20 GÜNCELLEME : 03.03.2022 00:00
PARA ARAŞTIRMA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da son 3 yılda yabancı payı yüzde 60'lardan yüzde 40'lara geriledi. Analistler yabancı payının azalmasında ana sebebi yurt içi kaynaklı gelişmelere bağlıyor. Özellikle yabancı yatırımcıların hisseleri elde tutma süresinin, yerliye göre daha uzun olmasının piyasada bir miktar istikrar sağladığına dikkat çeken uzmanlar; nitekim son dönemde oranların düşmesine paralel elle tutulur ciddi bir sebep yokken borsadaki oynaklığın da arttığını hatırlatıyor.

Yabancı oranının önemli, ancak tek gösterge olmadığının altını çizen analistler bugün azalan yabancı oranının orta veya uzun vadede toparlanabileceğini düşünüyor.

Analistler, 2022 yılında bankacılık sektörü önderliğinde havacılık, ulaştırma, teknoloji ve savunma sektörlerinde yabancıların pozisyon almaya başladıklarını da söylüyor. Gelişebilecek ekonomik konjenktüre göre yabancı yatırımcıları ülkemizde daha aktif görmenin mümkün olduğuna da vurgu yapan uzmanlar, 2022 yılı endeks hedefini 2500 seviyeleri olarak öngörüyor.

Analistler bu noktada yabancıların gözdesi olabilecek çok güçlü şirketler olduğunu belirterek 21 hisseye dikkat çekiyor.

"DOLAR BAZINDA ARTIŞ ÖNEMLİ"

Borsa İstanbul'da 2019 ve öncesi yüzde 60'lar seviyesinde olan yabancı payının 2022 yılı şubat ayı itibari ile yüzde 40'ın hemen aşağısında olduğuna dikkat çeken Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar da bu gerilemede en önemli etkenin yurt içi para politikası ve Merkez Bankası ile ilgili gelişmeler olduğunu söylüyor.

Negatif reel faiz ortamının oluşması, değer kaybeden Türk Lirası ve yüksek enflasyonun etkili olduğunu düşünen Coşar, "Borsa İstanbul, TL bazında değer kazansa bile yabancılar için önemli olan dolar bazında artış kaydetmesi. Ancak son yıllarda Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeni ile BIST- 100; TL bazında değer kazansa da dolar bazında değer kaybetti. Bu da yabancı yatırımcı ilgisinin bir süreliğine kaybolmasına yol açtı. Öte yandan pandemi süreci ve gelişmekte olan ülke borsalarına etkisi, pandemi sonrası merkez bankalarının tahvil alımlarını azaltması ve faiz artırma sürecine girmesi ile beraber yabancı yatırımcı saklama oranlarının olumsuz etkilediği görüldü. Dolayısıyla ana sebebin yurt içi kaynaklı gelişmeler olduğu söylenebilir" diyor.

"YABANCI ORANI TEK GÖSTERGE DEĞİL"

Coşar, yabancı oranı azalırken yapılan satışların BIST- 100 endeksini aşağı doğru etkilediğine, bu nedenle borsada yabancı payının azalmasının önemli bir faktör olduğuna da dikkat çekiyor. Öte yandan yabancı yatırımcıların hisseleri elde tutma süresinin, yerliye göre daha uzun olduğunu, bunun da piyasada bir miktar istikrar sağladığını ifade eden Coşar, "Nitekim yabancı payının azalması ile borsadaki oynaklığın arttığını gördük. Elle tutulur ciddi bir sebep yokken, ya da yurt dışı borsalar stabil ya da kısmen hareketli iken, Borsa İstanbul'da birkaç aracı kurumun satışları sonrası devre kesilmeye gidecek kadar sert hareketlere şahit olduk. Bunun ana sebeplerinden biri yabancı oranının az olması ile alıcı/satıcı arasındaki dengenin bozulmasıydı. Ancak unutmamak gerekir ki bugün azalan yabancı oranı orta veya uzun vadede de olsa toparlanabilir. Ya da yerli yatırımcı ile dengelenebilir. Yani yabancı oranı önemlidir ancak tek gösterge değildir."

"KİŞİSEL BEKLENTİLER İLE UYUŞMAYABİLİR"

Yabancı işlemlerini genelde fonların oluşturduğunu da belirten Coşar; bu fonların küresel bazda borsalarda değişik sektör ve hisselerde ağırlık artırmak yada azaltmak yolu ile işlem yaptığını hatırlatıyor. Yani bir sepet oluşturduklarına dikkat çeken Çoşar, bu fonların vade ve beklentilerinin kişisel beklentiler ile uyuşmayabileceğinin altını çiziyor. Yabancı alımlarını hisse bazında değerlendirmek gerektiğini dile getiren Coşar, "Eğer portföye eklediğimiz ya da eklemek istediğimiz bir hisseye yabancı girişi olursa bu iyi bir şeydir. Ama bu hissenin yükseleceğine ya da düşeceğine kesin bir sinyal vermez" diyor.

"BANKALARA YABANCI GİRİŞİ BAŞLADI"

2021 yılına dolar bazında bakıldığında para çıkışlarının en çok büyük ya da küçük, özel ya da kamu olsun bankacılık sektöründe olduğunu da dile getiren Coşar; Türk lirasındaki oynaklık, yıl içerisinde para politikası ile ilgili yaşanan belirsizlikle, yüksek enflasyon ortamı ve enflasyon aşağısında kalan özsermaye karlılıkları bankaları olumsuz etkiledi. Ancak bankacılık sektörü için 2022 yılından daha umutluyum. Nitekim 2022 yılı başı itibari ile bankalara yabancı girişi olduğu görülüyor. Eğer TL'de 2021 yılındakine benzer hareketler olmazsa bankalara yabancı girişi daha da artabilir. Tabii 2022 yılı başlangıcı itibarıyla bakarsak en çok yabacı girişi bankalarda olmakla beraber havacılık ve ulaştırma tarafında da para girişinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca teknoloji ve savunma sektörlerinde de pozisyon aldılar. Sonuç itibari ile genel ana sektörlerden çıkış yaparken belirli sektörlere; sektörel beklentilerden dolayı giriş yaptılar. Ancak yapılan girişlerin çıkışları karşılamaktan şimdilik uzak olduğu söylenebilir. Öte yandan 2021 yılında sanayi sektör hisselerinde yabancı çıkışı olmakla beraber endeks ağırlığı ve hisse sayısına göre kıyasladığımızda bankalara göre yabancı çıkışının daha dengeli olduğu dikkat çekiyor" yorumunu yapıyor.

Şu günlerde yabancı saklama oranının dip seviyelerde olmasına rağmen 2022 yılı için yabancı girişi açısından daha umutlu olduğuna da vurgu yapan Coşar, bu kapsamda yabancıların gözdesi olabilecek Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Ereğli Demir Çelik, Kordsa, Alkim Kimya, Aksa Akrilik, Şişecam, Ford Otomotiv, Akbank, Yapı Kredi, Garanti BBVA, İş Bankası, Türk Traktör, Koç Holding ve Enka İnşaat hisselerine dikkat çekiyor.

"YABANCI ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP"

Borsa İstanbul'da 2019'da yüzde 65 seviyelerinde olan yabancıların payının 2021 senesinin başında yüzde 45.9'a, yıl sonunda ise yüzde 40.3'e gerilediğini hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu'da, "2019 yılında 600 milyon dolar, 2020 yılında 4.6 milyar dolar, 2021 yılında ise 1.6 milyar dolar yabancı çıkışı gerçekleşti" diyor.

Azalan yabancı payının ana nedeninin ise Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığını düşünen Akkoyunlu, makro ve politik risklerin yanında jeopolitik risklerin de azalan yabancı payında etkili olduğunu dile getiriyor. Akkoyunlu; son 1 yılda 320 bp'dan 500 bp üzerine gelen Türkiye'nin uluslararası kredi risk primi seviyesinin de bu görüşü teyit ettiğini söylüyor.

Borsa İstanbul'da artan/azalan yabancı payının, ülkeye gelen yabancı yatırımın aynası olduğuna da dikkat çeken Akkoyunlu; bu nedenle borsada yabancı yatırımcıların azalmasının önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Öte yandan genelde uzun vadeli stratejik yatırım yapan yabancı yatırımcıların borsada şirketlerin hak ettikleri değerlere gelmesinde önemli rol oynadığını da dile getiriyor.

"RİSK PRİMİ DÜŞTÜĞÜNDE ALIMLAR ARTIYOR"

Son 1 yıl içerisinde ülkenin ekonomik konjenktürü nedeni ile yabancıların 375 milyon dolar ile en fazla bankacılık sektöründe pozisyon azalttığını da hatırlatan Akkoyunlu, "Aynı dönem içinde yabancılar tarafından en fazla alım 447 milyon dolar ile ulaşım sektöründe oldu. Buradaki ana neden de pandemi ile beraber düşen, oldukça ucuzlayan hisseler ve pandeminin sonuna gelinmesi beklentisi ile gerçekleşen alımlardı. Yabancıların stratejileri ise genel olarak yerli yatırımcılar için (hisselere giren/çıkan para adına) kısa vadede önemli olarak algılanır. Oysa asıl önemli olan uzun vadeli bakmaktır. Çünkü yabancı yatırımcılar bir ülkede yatırımlarını arttırıyorsa, bu muhtemelen o ülkenin risk primini düşüyor olması anlamına gelir. Bu da o ülkenin tüm varlık fiyatlarını sürdürülebilir şekilde etki eder." diyor.

Orta ve uzun vade de gelişebilecek ekonomik konjenktüre göre yabancı yatırımcıları ülkemizde daha aktif görmenin mümkün olduğuna da vurgu yapan Akkoyunlu, bu noktada özellikle yabancıların gözdesi olabilecek Aksa Enerji, Garanti BBVA, Koç Holding, Migros, Şok Marketler, İş Bankası, Indeks Bilgisayar, Sabancı Holding, Şişecam, Arçelik ve Galata Wind hisselerine dikkat çekiyor.

YABANCI YATIRIMCILARIN KRİTERLERİ;

Yabancı yatırımcıların hisse seçmeden önce ilk değerlendirdikleri konu; o ülkeye yatırım yapmak isteyip istemedikleri olduğunu belirten Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu yabancı yatırımcıların kriterlerini şu başlıklar altında sıralıyor;

*Öncelikle ülkenin risk primine bakarlar.

*Akabinde sektör ve şirket analizi yaparlar.

*En önemli kriterleri; şirketin yaratacağı nakit ve kar büyüme beklentisi ile özsermaye karlılığına yönelik öngörülerdir.

*Şirket yönetimlerinin tarihsel olarak beklentilere göre olan performansları ile yine şirketin küçük yatırımcılara tarihsel olarak eşit ve hakkaniyetli strateji uygulayıp uygulamadıklarına bakarlar.

*Son olarak ise şirketlerin değerlemesine bakarak karar verirler.

"KOÇ HOLDİNG, YENİ YATIRIM FIRSATLARINI DA İNCELİYOR"

Ali Kerim AKKOYUNLU /Gedik Yatırım Araştırma Müdürü

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding yüksek net aktif değer iskontosu ve dengeli şirket portföyü ile ön plana çıkıyor. Holdingin cari net aktif değer iskontosu yüzde 29 seviyesinde bulunurken son 5 yıllık ortalama olan yüzde 6'nın oldukça üzerinde seyrediyor. Otomotiv ve dayanıklı tüketim segmentlerinin görece olumlu performansı Koç Holding finansallarına da pozitif yansıyor. Ayrıca enerji segmentinde başlayan toparlanma ise yine Koç Holding'in iskontosunun azalması yönünde katalist olacaktır. Koç Holding'in Eylül 2021 itibariyle 1,9 milyar dolarlık brüt nakit pozisyonu (solo) ve 397 milyon dolar seviyesinde bulunan net nakit pozisyonu dalgalanmaların olduğu dönemlerde koruyucu etkisi ile ön plana çıkarken, yeni yatırımlar için de fırsat oluşturuyor.Yakın zamanda Yapı Kredi'deki payını artırma kararı alan holdingin net nakit pozisyonunun diğer şirketlerden gelecek temettülerle desteklenmesi beklenmekte. Koç Holding, grup bünyesindeki şirketlerle birlikte yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırım fırsatlarını da sürekli inceliyor. Koç Holding'i yüzde 38 yükseliş potansiyeli 46.09 TL hedef fiyat ve "endeksin üzerinde getiri" beklentisi ile en beğendiğimiz şirketler arasında tutuyoruz.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, özellikle yurtdışı yatırımları ve ağırlıklı olarak döviz bazlı gelirleri ile Türkiye'deki diğer enerji şirketlerinden ayrışıyor. Şirketin Özbekistan yatırımı, 1Ç22'de toplam 740MW kapasite ile faaliyete geçerken bu yatırımın yıllık 84 milyon dolar FAVÖK katkısı sağlamasını bekliyoruz. Özbekistan yatırımı, Türkiye'deki elektrik fiyat artışları ve daha yüksek ortalama döviz kurları, 2022T'de FAVÖK'te önemli bir iyileşmeye yol açacağını düşünüyoruz. Buna bağlı olarak, 2022 yılında FAVÖK'ün yüzde 110.7 yıllık artışla 5,489 milyon TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. Hisse senedi, 2022T FD/FAVÖK çarpanının yalnızca 3.6 katında işlem görürken; 18.54 TL hedef fiyatla "endeksin üzerinde getiri" beklentimiz bulunuyor.

GARANTİ BBVA: Sermaye karlılığı yaratma konusunda rakiplerinden pozitif ayrışan Garanti BBVA'nın 2022 yılında da durumu sürdürmesini ve yılı yüzde 24 öz sermaye karlılığı ile tamamlamasını bekliyoruz. Garanti BBVA'nın son dönemlerde ihtiyatlılık ilkesi gereği provizyonlarını artırdığını ve diğer bankalara göre en çok provizyon ayıran banka olduğunu düşünüyoruz. Makroekonomik göstergeler göz önünde bulundurulduğunda 2022'de bankalar açısından aktif kalitesinin daha önemli olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda bankanın 2022'ye ihtiyatlı aktif kalitesi yönetimiyle girdiğini tahmin ediyoruz. Bunlara ek olarak BBVA, 15 Kasım tarihinde pay başına 12.20 TL fiyattan yüzde 50.15'lik pay için gönüllü pay alım teklifi açıkladı. İlgili yurtdışı ve yurtiçi otoritelerin onaylarından sonra 6 iş günü içerisinde fiili pay alım teklifinin başlatılması ve 10 ila 20 gün arasında işlemin tamamlanması beklenmekte. BBVA'nın gönüllü pay alım teklifinin hisse için taban fiyat oluşturduğunu bu yüzden hissede aşağı yönlü risklerin azaldığını öngörüyoruz. Banka hisselerinde yüzde 26 yükselme potansiyeli ile 15.12 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve "endeksin üzerinde getiri" bekliyoruz.

"KORDSA DEĞİŞİK SEGMENTLERDE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

Arda COŞAR/ Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

KORDSA: Kordsa lastik güçlendirme pazarında lider konumda. Pazar hakimiyeti söz konusu. 4 Kıtada, 12 tesiste üretim ve ARGE faaliyetleri bulunan şirket döviz bazlı gelir/gider dengesi nedeni ile TL'de yaşanan oynaklıklara karşı en korunaklı şirketlerden biri. Bununla beraber kompozit teknolojilerine yatırım yaparak değişik segmentlerde büyümeye devam ediyor. Küresel bazda pandemi etkilerinin ekonomiler üzerinde etkisinin azalması, seyahatlerin tekrar başlaması; başta havacılık sektörü olmak üzere lastik kullanımı ve talebini artıracağından Kordsa'nın gelirlerini desteklemesi beklenmekte. Şirket 2021 ilk 3 çeyrekte satışlarını yüzde 68, faaliyet karını yüzde 198, net karını ise 5 kattan fazla yükselterek 558 milyon 299 bin TL olarak açıkladı. 2021 son çeyrekte de net karının yükselmesi beklenen şirket, 2021 son çeyrek ve 2022 yılı satış ve kar büyümelerini göz önünde bulundurduğumuzda tarihsel çarpanlarına göre iskontolu işlem görüyor. Kordsa'nın tahmini çarpanlarına göre iskontolu olması, döviz bazlı gelir dengesi, kompozit teknolojilere yapılan yatırımlar ile büyümesi şirket hisselerini cazip hale getiriyor. Şirket hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 45.84 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: Şişecam 2021 son çeyrekte 5.04 milyar TL ile piyasa beklentileri üzerinde net kar açıkladı. Şirketin satışları 2021 yılında; bir önceki yılın eş dönemine yüzde 52 yükselişle 32 milyar 57 milyon TL'ye, faaliyet karı yüzde 55 yükseliş ile 6 milyar 445 milyon TL'ye ve net karı ise yüzde 226 yükselişle 9 milyar 133 milyon TL seviyesine ulaştı. Net karda görülen yükselişte yeniden değerlemeye bağlı tek seferlik artışın da payı olduğunu söylemek gerek. Şirket geçtiğimiz son 4 çeyrek karına göre yaklaşık 4,6 F/K ile iskontolu bir fiyattan işlem görüyor. Şişecam'ın; cam sektöründe ulusal ve global bazda pazar hakimiyetinin yanı sıra ABD'deki soda külü yatırımları gelecek senelerde şirketin satışlarını güçlü şekilde artırması bekleniyor. Şirket hisselerinin hem iskontolu işlem görmesi, hem de soda külü yatırım programı ve aynı zamanda döviz üzerinden gelir elde etmesi cazibesini artırıyor. Şişecam hisselerinde yüzde 61 yükseliş potansiyeli ile 21.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 2021 son çeyrekte 23 milyar 557 milyon TL ile beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Yıllık bazda net karı yüzde 107 yükselerek 10.5 milyar TL seviyesine ulaştı. 2020 yılında yüzde 12 seviyesinden özsermaye karlılığı ise yüzde 19,6'ya yükseldi. Net kardaki artışta ana unsurun faiz gelirlerindeki yükseliş olduğunu görüyoruz. 2021 yılında özellikle ikinci yarıda bankacılık sektöründe net faiz marjının yükselmesi; banka ve özsermaye karlılıklarının artmasını neden oldu. Aynı eğilimin 2022 yılında da devam etmesi bekleniyor. Yapı Kredi gelecek yıl tahmini karına göre kıyaslandığında yaklaşık 2 seviyesine yakın F/K ile işlem görmekte olup; sektör hisselerine göre iskontolu işlem görüyor. Özsermaye karlılığının da sektör ortalamasının üzerinde olması bekleniyor. Banka hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyel ile 5.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SUWEN: Kadın iç giyim ev giyim ve plaj giyim sektöründe faaliyet gösteren Suwen şirket paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

TÜRK TRAKTÖR: TürkTraktör 1 milyonuncu traktörünü üretti. 2021 yılında Türkiye traktör üretiminin yüzde 67'sini ve ihracatının ise yüzde 88'ini tek başına karşıladığını belirten TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner "TürkTraktör olarak, gelecek vizyonumuzu, tarımda sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve verimliliği artırmak üzerine kurduk" dedi.

"Traktör üretimimiz 2021'de yüzde 41 artırarak tarihimizdeki en yüksek üretim adedi olan 48 bin 560'a ulaştı" diyen Özüner "Ayrıca ihracatımızı 2021'de yüzde 29 artırarak, 16 bin 176 adede çıkarttık ve böylece yeni bir rekora daha imza atmış olduk. Toplam satış adedimizi yüzde 40 artırırken, ciromuzu da 11 milyar 644 milyon TL'ye yükselttik. Faaliyet kâr marjı ve FAVÖK marjı ise sırası ile yüzde 13,5 ve yüzde 14,9 oldu. Tüm bu sonuçlarla birlikte, 2021'i 1 milyar 322 milyon TL net kârla tamamladık" diye konuştu.

DAP GAYRİMENKUL GELİŞTİRME AŞ: DAP Holding iştiraklerinden DAP Gayrimenkul Geliştirme, Garanti BBVA Yatırım'ın liderliğinde geçen hafta (15-16-17-18 Şubat 2022) sabit fiyatla talep toplama yöntemi ile hisselerini halka arz etti. Şirket hisseleri 18,50 TL'den satışa sunuldu. Halka arza ise 33 aracı kurum aracılık etti. Öte yandan halka arzın yüzde 50'si yurt içi bireysel, yüzde 40'ı yurt içi kurumsal ve yüzde 10'u da yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv 4Ç'de 4,1 milyar TL net kar açıkladı. (piyasa beklentisi olan 2,9 milyar TL) Böylece şirketin 12 aylık net karı 8,8 milyar TL'ye ulaşırken, geriye dönük F/K çarpanı 10,1x seviyesine düştü.

TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanları 4Ç21'de 450 milyon TL olan piyasa tahminine karşın 385 milyon TL (43.4 milyon euro) net zarar açıkladı.

HALKBANK: Halkbank 4Ç21 solo net karı 1,3 milyar TL (çeyreklik +%1302, yıllık +%154) olarak açıklandı. Bu rakam çeyreklik yüzde 12 özkaynak karlılığına işaret ediyor.

VAKIFBANK: Vakıfbank 4Ç21 solo net karı piyasa beklentisinin (1.9 milyar TL) hafif üzerinde 2 milyar TL (çeyreklik +%160, yıllık +%199) olarak açıklandı. Bu rakam çeyreklik yüzde 15,9 özkaynak karlılığına işaret ediyor.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus Ocak 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık bazda yüzde 47 artarak 1.55 milyon yolcuya ulaştı. İç hat yolcu sayısı 0,72 milyon ile yatay seyrederken, dış hat yolcu sayısı yüzde 132 artarak 0,83 milyon yolcuya yükseldi.

AVOD KURUTULMUŞ GIDA: Avod Kurutulmuş Gıda'nın sermayesi geçen hafta 90 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 180 milyon TL artışla 270 milyon TL'ye yükseltildi.

BURSA ÇİMENTO: Bursa Çimento'nun sermayesi geçen hafta 500 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 1 milyar TL artışla 1.5 milyar TL'ye yükseltildi.

AYES ÇELİK: Şirket Birleşik Krallık'taki bir müşterisinden 2.7 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Söz konusu tutar şirketin 2020 yılı cirosunun yüzde 6'sına karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN