Uzmanlara göre savaşa dayanıklı 18 hisse!

Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi piyasalarda şok etkisi yarattı. Ancak analistler, olası geri çekilmelere dikkat çekerek 18 hissede orta ve uzun vadede pozisyon alınabileceğini söylüyor. Bu yıl ulaştırma, turizm ve gıda perakende sektörleri ön planda olacak.
07.03.2022 12:16 GÜNCELLEME : 07.03.2022 12:16

PARA ARAŞTIRMA/ İDİL TARAKLI Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi piyasalarda şok etkisi yarattı. Borsadaki düşüşün yanı sıra döviz, altın ve petrolde yükseliş yaşandı. Tüm bu olumsuzluklara karşın analistler, Borsa İstanbul'da yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyor. Ay sonundan itibaren şirketlerin Genel Kurul'ları ile beraber kar paylarının da netleşeceğine dikkat çeken uzmanlar 2022 yılında özellikle de ulaştırma, turizm ve gıda perakende sektörlerinin ön plana çıkacağını öngörüyor. Olası geri çekilmelerden de faydalanarak 18 hissede orta ve uzun vadede pozisyon alınabileceğini söylüyor.

"YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDECEKTİR"

Borsaların 2022 için; FED'in parasal genişlemeyi bitirmesi ve ardından bilanço küçültme ile faiz artırım sürecini yürütmesini en önemli risk olarak gördüğünü hatırlatan Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, ancak Rusya- Ukrayna krizinin global piyasaları etkileyecek boyutta bir gerilim oluşturabileceğini söylüyor. Özellikle enerji zengini Rusya'nın bu zenginliğini kullanması ihtimalinin, enerji fiyatlarını yukarı itip dünya büyümesini bile aşağı çekmesinden endişe ediyor. Enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye'ye faturayı artırabileceğini de belirterek "2020'de Türkiye'nin enerji ithalatı açığı 24 milyar dolar iken, 2021'de 42 milyar dolara yükseldi. Fiyatlar bu seviyelerde bile kalsa 2022'de 50 milyar doları bulması muhtemel iken daha da artacak bir fiyat seviyesini düşünemiyoruz. Öte yandan Türkiye'ye gelen turistlerin dörtte birinin Rus ve Ukraynalı olması da bizi direkt etkileyebilir" diyor.

"ASELSAN EKSTRA TALEP GÖREBİLİR"

Başta TSK için olmak üzere farklı alanlarda kullanılabilecek savunma sanayi ürünleri üretimi ve satışı yapan Aselsan'ın, uzun vadeli siparişe dayanan iş modeli ve ciddi potansiyeli ile yatırım için avantajlı bir tercih sunduğuna da dikkat çekiyor. Kaya, dönemsellik gereği şirketin 2021 son çeyreğinin iyi olacağını, beklentilere göre 5 milyara kadar kar getirebileceğini de düşünüyor. Ukrayna gerginliğinin büyümesi halinde Aselsan'ın ekstra talep görebileceğini söylüyor.

Kaya; borsa açısından Rusya-Ukrayna gerginliğinin belirsizlikleri artırdığı noktada dalgalanmaların söz konusu olabileceğini, ancak ana yükseliş trendinin süreceğini düşünüyor.

"2500 VE ÜSTÜNÜ HEDEFLİYORUZ"

Tüm olumsuzluklara rağmen endekste orta ve uzun vadede 2500 ve üstünü hedeflemeye devam ediyoruz" diyen Kaya, "Tabii bu artışın enflasyonu yeneceğinin garantisi yok. Dolayısıyla geçen yılki gibi TL'deki değer kaybının ittirmesi ile de bu yükseliş olabilir, yurt dışına paralel seyirle de olabilir. Mevcut koşullarda da bankacılık, otomobil, demir-çelik, teknoloji ve savunma sektör hisseleri ön plana çıkabilir" diyor.

Belirsizliklerin artığı dönemlerde yatırımcıların kendilerini 'hedge' etmeyi yani korumayı kısmen öğrendiğini de vurgulayan Yunus Kaya, "Nitekim şirket sahipleri, kaybettikleri özsermaye ile mevduat sahipleri, enflasyona yenilmesi ile borsa yatırımcısı da düşük kalan getiri ile önemli tecrübeler edindi. Tabii kriptoda kaybolanları da eklemek lazım. Dolayısıyla yatırımcılar için artık öncelik, bildiği enstrümanda işlem yapmak olmalı. Tabii yatırım danışmanlarından destek almak da güç verecektir" şeklinde konuyor.

"TEMETTÜ EMEKLİLİĞİ ÖNEMLİ BİR STRATEJİ"

Ay sonundan itibaren şirketlerin Genel Kurul'ları ile beraber kar paylarının da netleşeceğini hatırlatan Kaya; bu noktada 'temettü emekliliği' denilen stratejiye dikkat çekiyor. Gerek ABD'de gerekse Türkiye'de uygulandığını belirterek "Ölçüsüne göre yatırımcılar için ideal bir stratejidir. Nitekim bu stratejide temettü verimi yüksek hisselerden yapılan portföy, size yıllık ödemeleri ile ciddi gelir sağlamaktadır" diyor.

Karlılıkları çok iyi artan şirketlerin temettü miktarlarının da artmasını bekleyen Kaya, mevcut koşullarda hikayesi olan, ihracatı yüksek, döviz borcu olmayan ve iyi bilanço açıklamış hisselerin ön plana çıkacağını düşünüyor.

Temettü beklentisi olan hisselerin bu dönemde avantajlı olabileceğine de dikkat çeken Kaya, olası geri çekilmelerden de faydalanarak Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, Türk Traktör, Petkim, Turkcell, Aksa Akrilik Kimya, Coco Cola İçecek, Tekfen Holding, Ereğli Demir Çelik ve İş Yatırım Menkul Değerler hisselerinde orta ve uzun vadeli pozisyon alınabileceğini söylüyor.

"2022'NİN ANA TEMASI ENFLASYON"

Gelişmiş ülkelerin yeni dönemde en büyük sorununun artık yüksek enflasyon olduğunu belirten İnfo Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Çağlar Toros; ülkelerin sıkı para ve maliye politikalarına yüksek enflasyon sonrasında girmeye başladığını hatırlatıyor. Önce geçici olarak nitelendirilen enflasyon mottosunun, geride bırakılarak yüksek enflasyonun beklenenden uzun sürebileceği görüşüne dönüştüğünü hatırlatarak "Türkiye'de de enflasyon yıllık bazda yüzde 50'lere dayandı. Gıda fiyatlarındaki KDV indirimi ve destekleyici hamleler ile birlikte yurt içinde düşürülmesi beklenen enflasyon, 2022 yılının ana temalarından biri olacak gibi gözüküyor. Bu nedenle mevcut ortamlardan pozitif etkilenecek sektörleri yakından takip etmekte yarar var" diyor. Ancak bu gibi yatırım temalarının fiyatlanabilmesi için hisse senedi piyasalarında yatay ya da yükseliş trendlerinin sağlanabilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Faiz artırımlarının değerlemeler üzerinde baskı yaratacağı endişesinin ise oynaklığı artırdığını söylüyor.

"RUSYA-UKRAYNA KRİZİ İLE ŞOK"

Rusya-Ukrayna krizi ile 2022'ye şokla başladık demenin yanlış olmayacağını da dile getiren Toros, "Jeopolitik risklere ABD ve NATO'nun karışması ile birlikte risk iştahı düşse de yapılan yapıcı açıklamalar sonrasında, gerginliğin hafifleyeceği düşünülüyordu. Ancak Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıdığını açıklayıp Putin'in bu kararnameyi imzalaması ardından jeopolitik seyir fazlasıyla karışmış gibi görünüyor. Geçtiğimiz günlerde ise Rusya'nın askeri operasyon ile Ukrayna'ya girmesi, piyasalarda şok etkisi yarattı. Sektör olarak bakacak olursak, ulaştırma, turizm ve gıda perakende sektörlerinin ön plana çıkacağı bir yıl olacağını düşünüyoruz. Satışları dövize endeksi, döviz fazlası olan, kurdaki yükselişleri satışlarına yansıtabilen payların fiyat performansı kısa vadede müdahalelerle dengelenen dolar TL kuru nedeni ile sonbahar aylarına kadar baskı altında kalabilir. Bunun başlıca sebebi başta enerji ve iş gücü olmak üzere, ham madde ve değişken üretim maliyetlerinde TL bazında yaşanan sert yükseliş. Kur baskı altında kaldıkça ihracat ya da dövize endeksli satış yapan şirketler, maliyet artışlarını cirolarına yansıtamayabilirler" diyor.

"YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ"

Rusya-Ukrayna krizini ve enerji sektörünü de yakından takip etmemiz gereken bir döneme girdiğimizi de hatırlatan Toros, özellikle Avrupa Birliği'nin gaz arzı konusunda Rusya'ya çokça bağımlı olduğunu hatırlatıyor. 2020 verilerine göre Finlandiya'nın yüzde 94, Almanya'nın yüzde 49, İtalya'nın yüzde 46, Polonya'nın yüzde 40 Rusya'dan gaz aldığını belirterek; AB ülkelerinin Rusya'dan aldığı gaz tedarik ortalamasının ise yüzde 32 olduğuna dikkat çekiyor. Gerilimin yükselmesi durumunda petrol ve doğal gaz fiyatlarının artabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak olası artışların şirket bazında incelenmesi gerektiğini söylüyor. Borsada enflasyonist baskılara ve mevcut Rusya-Ukrayna krizine rağmen uzun vadeli portföyler oluşturmanın mümkün olduğunu da dile getiren Toros, "Bu noktada yılsonu bilançolarının da önemli bir bölümünün açıklanması ile beraber özellikle temettü potansiyeli yüksek ve düzenli temettü ödeyen şirketler arasından geri çekilmelerde pozisyon alınabilir. Bilindiği gibi nakit veya bedelsiz sermaye artırımına dahil edilerek dağıtılan temettüler; Genel Kurul'un onayına sunulur. Şirketlerde Genel Kurul'u en az üç hafta önce KAP'a açıklamak zorunda. Dolayısıyla Genel Kurul'ların da takip edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Bu arada kar elde eden şirketin karını ortaklarıyla paylaşması da pozitif algılanabilir" diyor.

"UZUN VADE İÇİN DENGELİ TERCİH"

Uzun vadeli düşünen yatırımcılar için borsada şartlara göre dengeli seçim yapılabileceğini hatırlatan Toros, "Nitekim yatırımcılar kar payı dağıtacak şirketin temettü dağıtacağı tarihten bir gün önce bile payı alıp temettü hakkından yararlanabilir. Temettü stratejisi de yatırımcıların risk algısı ile ilgilidir. Bir gün öncesinde de alıp kar payından yararlanmak isteyen yatırımcı da olabilir, elinde yıllarca hisseyi tutup kar payından yararlanmak isteyen yatırımcı da" yorumunu yapıyor.

Mevcut koşullarda ise likit, hikayesi olan, döviz pozisyonu kuvvetli, döviz borcu olmayan, iyi bilanço açıklamış, istikrarlı ve Genel Kurul'ların başlaması ile yüksek temettü dağıtma potansiyeline sahip hisselerin ön plana çıkacağını düşünüyor.

İhracatı yüksek ve kurdaki hareketlilikten dolayı kur farkını satışlarına yansıtabilen sektörlerin yüksek temettü vermesini bekleyen Toros, özellikle de demir çelik ve otomotiv sektörü paylarına dikkat çekiyor.

Olası geri çekilmelerden de faydalanarak Alarko GYO, BİM, Çemtaş, Ereğli Demir Çelik, Enerjisa, Kardemir, Tofaş Oto Fabrika, Türk Traktör, Vestel Elektronik ve Otokar hisselerinde orta ve uzun vade de yükseliş potansiyeli olabileceğini söylüyor.

-YUNUS KAYA/ ALNUS YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

AKSA AKRİLİK: Akrilik elyaf üretiminde Türkiye'nin tek, dünyanın en büyüklerinden biri. İthal maliyetlerdeki ciddi artışa karşın özellikle yurt içindeki talebi iyi fiyatla cevapladığından gelirlerini maliyetlerdeki artış kadar artırabildi. Ham maddeyi yurt dışından aldığından 2020'de 300 milyon TL, 2021'de ise 2.4 milyar TL karşılığı net ithalatçı oldu. Polyester gibi farklı ürünlerin payının artması ile tekstilde elyaf iplik kullanımı büyüme trendinin düşmesi şirketi farklı alanlara kaydırdı. Bu nedenle 2020'de 58 milyon dolar, 2021'de 71 milyon dolar yatırım yaptı. 2020'de antimikrobiyal elyaf "Everfresh" markası, 2021 sonunda dünyada ilk kez uygulanacak teknolojili Aksafil markalı ürünlerini üretmeye başladı. Şirket bu yatırımlara rağmen net borç pozisyonunu çok düşük seviyeye getirdi. 2018 sonunda 2 olan net borç/FAVÖK oranı 2020 sonunda 1.1 iken 2021 sonunda 0.1 ile minimum düzeye indi. Her yıl düzenli temettü veren şirketlerden olan Aksa Akrilik'in, ürün çeşitlendirmesi ile sürdürülebilirliğini sağlayıp, düşük borçluluk ile önümüzdeki yıllar için de temettü potansiyelini devam ettirebileceğini düşünüyoruz. 21 Nisan'da 1.85 TL hisse başına temettü ödeyecek şirket hisseleri için hedef fiyatımız 45 TL ile yüzde 27 yükseliş potansiyeli barındırıyor. Alım öneriyoruz.

TÜRK TRAKTÖR: Türkiye traktör üretimi son beş yılda tam bir V hareketi ile 2017'de 72 bin iken 2019'da 30 bine inerken, 2021'de ise 72.6 bin ile en yüksek seviyesine ulaştı. Son yılda üretimin 18.4 bini ihracata gitmişken yurt içi satış 64 bin oldu. Bu rakam ile Türkiye, dünyanın dördüncü büyük traktör pazarı konumunda. Türkiye'de üretilen traktörlerin üçte ikisini üreten Türk Traktör, satışta ve ihracatta da yıllardır lider. 2019'da 111 milyon TL net kar eden şirket, 2020'de 777 milyon TL'ye, 2021'de ise 1.3 milyar TL'ye ulaştı. 2021'de 322 milyon TL yatırım yapan şirket, 2022'de faz III ve faz IV ürünleri ve fabrika yatırımları için 600 milyona kadar yatırım yapacak. Ancak nette nakit zengini olan şirket için bu sorun olmayacaktır. Diğer taraftan borsaya geldiğinden beri bir yıl hariç nakit temettü dağıtan şirket, yüksek karlılığı sayesinde ciddi temettü dağıtmaya devam ediyor. 1.2 milyar TL ile neredeyse karının tamamını 28 Mart'ta nakit dağıtacak olan Türk Traktör hisselerinde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 300 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve alım öneriyoruz.

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER: 2020, aracı kurumlar için altın yıl oldu. Özsermaye karlılıkları yüzde 100'ler ile rekor kırdı. 2021'de de bu temponun yavaşlasa da sürdüğü görüldü. İş Yatırım, Türkiye'de alanında lider şirket olarak bağlı ortaklıkları ile beraber dominant bir konumda yer almanın getirisini bu süreçte yaşadı. 2021'de aracı kurum sektörü tarihinde ilk kez 10 milyar TL'yi aşan gelir üretirken bunun 1.8 milyar TL'sini, İş Yatırım gerçekleştirdi. Piyasalardaki tüm müşteri komisyon gelirlerinden daha çok kendi hesabına kurum portföyü işlem geliri elde ederek piyasaları da domine eden ve kârlılığını artıran şirketin konsolide bazda 2019'da 383 milyon TL olan ana ortaklık net karı, 2020'de 942 milyon TL'ye, 2021'de 1.17 milyar TL'ye yükseldi. Aralık'taki piyasa çalkantısı nedeni ile 2021 son çeyreğinde faaliyet karında yüzde 4, net karında yüzde 15 azalma olsa da 2022 beklentileri olumlu. Her yıl düzenli nakit temettü dağıtan şirket hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 22 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve alım öneriyoruz.

-ÇAĞLAR TOROS/ İNFO YATIRIM ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI

BİM: Enflasyonist ortamda Türkiye perakende sektörünün lider şirketlerinden BİM'i beğeniyoruz. BİM'in istikrarlı ve kanıtlanmış iş modelinin ve muhafazakâr bilançosunun mevcut dalgalı piyasa koşullarında bir avantaj oluşturduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar hisse senetleri kısa vadeli katalizörlerden yoksun olsa da yüksek iskonto oranı ile bulduğumuz potansiyel getiri bizce BİM'i uzun vadede cazip bir yatırım haline getiriyor. BİM hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 91 TL hedef fiyat (temettü hariç) öngörüyoruz.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Kömür ve demir cevheri fiyatları, 2021 yılında gördüğü zirvelerinden yaklaşık olarak sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 30 geri çekildi. Öte yandan 2021 yılının son çeyreğinde ton başına 355 dolar olan FAVÖK beklentimiz, 2021 yılı tamamı için 340 dolar seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. 2022 yılı tamamı için ton başına 256 dolar olan FAVÖK beklentimiz üç yıllık ortalama olan ton başına 192 doların yüzde 33 üzerinde kalmaya devam ediyor. Emlak sektöründe yavaşlama beklentisi sonucunda Çin tarafında azalmaya başlayan kömür ve demir cevheri talebinin etkisiyle küresel olarak fiyatlardaki geri çekilmenin de devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılında gerçekleşmesi planlanan 1 milyar dolarlık kapasite artış yatırımı ve sonrasında gelecek yatırımların uzun vadeli borçlanma araçları ile finanse edilecek olması nedeniyle nakit akışının sağlıklı kalmasını ve şirketin güçlü temettü politikasını sürdüreceğini düşünüyoruz. (Genel Kurul onayına sunulacak olan temettü pay başına net 4,00 TL) Ereğli hisselerinde yüzde 37 yükseliş potansiyel ile 39 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ALARKO GYO: Yüksek nakit pozisyonu, satılmaya hazır varlık portföyü ve yüksek karlılık, turizm sektöründe büyüme stratejisini destekliyor.Alarko GYO, önümüzdeki dönemde yeni turizm yatırımları ile varlık portföyünün düzenli nakit getiri kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için ilk adım Kasım 2021 tarihinde atılarak Bodrum Gündoğan'da Green Beach Resort, şirketin varlık potföyüne katıldı. Önümüzdeki dönemde varlık satışları ve bilançodaki güçlü nakit pozisyonunu da kullanılarak şirketin turizm alanında yeni yatırımlar yapmasını bekliyoruz. Alarko GYO'nun, 2021 4. çeyrek sonunda net nakit pozisyonunun yaklaşık 50 milyon dolar düzeyinde olacağını tahmin ediyoruz. Buna göre şirketin sadece son çeyrekte yaklaşık 325 milyon TL ek kur geliri elde edeceğini (2021 toplam 510 milyon TL) düşünüyoruz. 2021 yıl sonu için tahmin ettiğimiz yeniden değerleme ve kur farkı hariç 123 milyon TL net gelire beklenen kur artışı ve yeniden değerleme farkını da eklersek yıl sonu karının yaklaşık 1,5 milyar TL olacağını tahmin ediyoruz. Bunlara ek olarak şirketin 2022'de yaklaşık 100 milyon TL temettü (yüzde 5 temettü verimi) ödemesini de bekliyoruz. Alarko GYO hisselerinde, yüzde 100 yükseliş potansiyel ile 65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ANADOLU EFES: Anadolu Efes 4Ç21'de piyasa beklentisi olan 390 milyon TL net zarara karşılık 198 milyon TL net zarar açıkladı.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen'in 4Ç sonuçları inşaat iş kolunda ayrılan karşılıklar nedeniyle beklentilerin altında açıklandı. Tekfen Holding 4Ç'de -353 milyon TL net zarar açıkladı, piyasa tahmini 608 milyon TL net kar açıklanması yönündeydi. Analistler, zarar açıklanmasında temel etkenin şirketin Rusya ve Suudi Arabistan'daki iki projesindeki artan maliyetler nedeniyle toplam 141 milyon dolar gider kaydetmesi olduğunu belirtti.

OYAK YATIRIM: Oyak Yatırım, sermayesinin 94 milyon TL'den yüzde 219 oranında bedelsiz olarak 206 milyon TL artışla 300 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

ÇİMSA: Çimsa, 4. çeyrekte piyasa beklentisi olan 68 milyon TL'nin üzerinde 387 milyon TL net kar (+%862 yıllık artış) açıkladı. Analistler beklentilerin üzerinde açıklanan satış büyümesi, bu çeyrekte iştiraklerden elde edilen 74 milyon TL gelir (3Ç21'de TL 9 milyon zarar.),191 milyon ertelenmiş vergi gelirinden sağlanan tek seferlik geliri; sapmanın arkasındaki ana sebepler olarak yorumladı.

BİM: BİM vergi finansallarında 2021 yılı 12 aylık dönem için 4,4 milyar TL vergi öncesi kar beyan etti. Şirketin SPK finansallarında ilk 9 aylık dönemde 2,9 milyar TL vergi öncesi karı bulunuyordu.

DENGE YATIRIM HOLDİNG: Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Denge Yatırım paylarının Alt Pazar'da işlem görmesi için Borsa'ya başvurdu.

GİRİŞİM ELEKRİK SANAYİ: Girişim Elektrik farklı müşterilerinden 20 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 1.7'sine karşılık geliyor.

KİLER GYO: Kiler GYO, sermayesinin 620 milyon TL'den yüzde 125 oranında bedelli olarak 775 milyon TL artışla 1.4 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak rüçhan hakkı kullanılmayan 14 milyon adet payı geçtiğimiz hafta satışa sundu.

DAP GAYRİMENKUL: Dap Gayrimenkul'de halka arz tamamlanırken şirket payları, 18.50 TL fiyattan 24 Şubat'ta Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

INVESTCO HOLDİNG: Investco Holding payları 22-23 Şubat tarihlerinde 24.0 TL fiyattan halka arz edildi.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, 4Ç21'deki yüksek ertelenmiş vergi giderine rağmen beklentilerden daha iyi finansal gelir nedeniyle (beklenti 90 milyon TL) 231 milyon TL net kar açıkladı. Konsolide ünite kasa başına gelirdeki yüzde 48,5 yıllık artış ve CCBU'nun inorganik büyüme etkisi sayesinde net satışlar 4Ç21'de yıllık yüzde 75 artarak 5.564 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK, 4Ç21'de 841 milyon TL'lik piyasa beklentisine kıyasla yüzde 82 artarak 912 milyon TL'ye ulaştı.

KORDSA: Kordsa 4Ç21'de 270 milyon TL ile beklentilerin oldukça üzerinde net kar açıkladı (beklenti: 207 milyon TL). Net karın beklentilere göre daha iyi gerçekleşmesi, analistler tarafından; kur farkı geliri ve vergi kalemi olarak değerlendirildi.

JANTSA JANT SANAYİ: Jantsa, daha önce açıkladığı 45.1 milyon TL tutarındaki yatırımının tamamlandığını ve mevcut kapasitesinin yüzde 10 kadar arttığını bildirdi.

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme Sanai'nin sermayesi geçen hafta 34 milyon TL'den yüzde 250 oranında bedelsiz olarak 85 milyon TL artışla 119 milyon TL'ye yükseltildi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artışla 1.82 milyar TL'ye yükseldi.

AKÇANSA: Akçansa 4Ç21'de 118 milyon TL'lik ertelenmiş vergi geliri ve Karçimsa'nın 5 milyon dolara satışından elde edilen tek seferlik gelirlerle piyasa beklentisi olan 55 milyon TL'nin üzerinde 175 milyon TL net kar açıkladı (yıllık +%322). Şirketin satış gelirleri 4Ç21'de ihracat gelirlerinin yıllık bazda yüzde 67 artmasıyla yıllık bazda yüzde 52 artarak 895 milyon TL oldu. (Piyasa beklentisi: 873 milyon TL).

ANADOLU ANONİM SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artışla 1.47 milyar TL'ye yükseldi.

HİTİT BİLGİSAYAR TALEP TOPLADI

Havacılık ve seyahat teknolojileri alanlarında teknoloji ihracatçısı olan Hitit Bilgisayar, paylarının yüzde 27,6'sını 23 – 24 – 25 Şubat arasında talep toplayarak halka arz etti. Şirketin halka arz fiyat aralığı 11,50-12,50 TL olarak belirlendi.

Ağırlıklı sermaye artırımı, kısmen de ortak satış yöntemleri kullanılarak yapılan halka arz için Ünlü Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde toplam 36 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum oluşturuldu. Fiyat aralığı ile talep toplama ve en iyi gayret yöntemi ile halka arz edilen Hitit Bilgisayar'ın paylarının yüzde 25'i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25'i yurt içi yüksek başvurulu yatırımcılara, yüzde 25'i yurt içi kurumsal, yüzde 25'i de yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan sonra şirketin halka açıklık oranının yüzde 27,6, halka arz büyüklüğünün 405 - 440 milyon TL arasında olması öngörülüyor.

Şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasından sonra 30 gün boyunca Ünlü Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile fiyat istikrarı sağlayıcı işlem yapılması planırken şirket ve ortaklar, 180 gün boyunca bedelli sermaye artırımı yapmama, hisse satmama, dolaşımdaki pay miktarını artırmama taahhüdü de verdi.

Hitit Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Nur Gökman, halka arzdan elde edilecek gelirin yine Hitit'in büyümesi için kullanılacağını belirtti. Gökman, şöyle devam etti:

"Halka arzla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Amacımız, yeni yatırımlarla havacılık sektörüne ilave yenilikler getirerek ve tanınırlığımızı artırarak yeni pazarlarda yatırımcılarımızı da yanımıza alarak daha da büyümek. Yola çıkarken hayalimiz, Türkiye'den bir teknoloji şirketi çıkarmaktı. Bunu da havacılık teknolojileri alanında Hitit adını üst sıralara yazdırarak başardığımızı düşünüyorum."

BİZE ULAŞIN