Türkiye'nin alternatif ödeme teknolojileri (2)

Finansal teknolojiler, online ticaretin yükselişi ve şirketler arası işlem hızının artmasıyla beraber tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselişte. Günlük hayatta birçok işlemde artık bankaların yerini, alternatif ödeme teknolojileri almaya başladı. (İkinci Bölüm)
24.05.2022 11:22 GÜNCELLEME : 24.05.2022 11:24

PARA ARAŞTIRMA/ ÜRÜN DİRİER Teknolojik gelişmeler ışığında artan dijitalleşme, hayatlarımızın hemen hemen her alanında etkisini artırmaya devam ediyor. Bunun en önemli yansımalarından biri, finansal hizmetler alanında görülüyor. Fintek hizmetleri, sundukları farklılaştırılmış deneyim ve inovatif çözümler ile her geçen gün daha popüler hale geliyor. (İkinci Bölüm)

ACTERA, PAYTR'NİN YÜZDE 60 HİSSESİNİ ALDI

PayTR, üye iş yerlerine Sanal POS, Linkle Ödeme, Pazaryeri Çözümü, PayTR NeoPOS, Tosla ile Ödeme, Havale/EFT, Güvenli Kart Saklama, Tekrarlayan Ödeme (Abonelik Yöntemi), Dövizle Satış, Alternatif Ödeme Çözümleri ve Mobil POS çözümleri sunuyor. Geliştirme çalışmalarına devam ettiği Mobil Ödeme, E-Para ve Cüzdan Çözümleri, QR ile Ödeme ve Fiziki POS Hizmetleri'ni de yakında kullanıma sunacak. PayTR yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan bir şirket. 2021'de Türkiye'nin en büyük özel sermaye fonu Actera Group ile yatırım ortaklığı anlaşması imzaladı. Bu anlaşmayla Actera, PayTR'nin yüzde 60 hissesine sahip oldu.

En son 2021'in son günlerinde cep telefonlarını POS cihazına çeviren PayTR NeoPOS ürününü kullanıma sunduklarını ifade eden PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, "PayTR üye iş yerleri, Google Play'den indirebilecekleri PayTR Mağaza uygulamasında bulunan mobil ödeme alma özelliği sayesinde, NFC özellikli Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletlerini bir POS cihazı gibi kullanabiliyorlar. Böylece kullanıcıların temassız kartlar ya da cihazlarla yapmak istedikleri ödemeleri kabul edebiliyorlar. PayTR NeoPOS'un üye iş yerlerimiz için en büyük avantajı ise herhangi bir POS maliyeti bulunmaması. Mastercard işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu projede Soft POS teknolojisiyle Android telefonları POS cihazına dönüştüren ilk ödeme kuruluşu da PayTR oldu" diyor.

Şirketin linkle ödeme çözümü de mevcut. B2B ve B2C'de faaliyet gösteren ancak web sitesi olmayan işletmeler PayTR'nin linkle ödeme yöntemi sayesinde oluşturdukları ödeme linkini SMS, e-posta ya da WhatsApp üzerinden bayileri ve müşterileriyle paylaşarak ödeme alabiliyorlar. Bu yıl dünyanın en büyük hazır e-ticaret platformlarından biri olan Shopify ile entegrasyonlarını tamamladıklarını ifade eden Tombul, şu bilgileri aktarıyor: "PayTR olarak KOBİ'lerden tutun da Fortune 500 şirketlerine kadar her ölçek ve her sektörden işletme ve pazaryerleri olmak üzere 60 binden fazla iş yerine ihtiyaç duydukları tüm kanallar üzerinden ödeme alma ve yönetme imkanı sunuyoruz."

NAKİT AKIŞINI YÖNETMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Octet, şirketler arası ticarette alıcıya ve satıcıya elektronik ortamda çalışan bir portal aracılığıyla tahsilatlarını ve ödemelerini hızlı, kolay ve güvenli gerçekleştirmesine olanak sağlayan bir ödeme kuruluşu. Türkiye pazarında farklı ölçeklerde 3 binden fazla şirkete hizmet verdiklerini belirten Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, "KOBİ'lerin ve büyük şirketlerin hayatını kolaylaştırırken, nakit akışı yönetiminde destek oluyor ve satıcılara alacaklarını erken tahsil etme, alıcılara ise istedikleri vadede ödeme yapma olanağı sağlıyoruz. Ödeme kuruluşu olarak dijital ortamda hem ticari alacakların tahsilatını hızlandıran hem de ticari borçların nakit akışına göre ödenmesini kolaylaştıran ürünler ile hizmet veriyoruz" diyor.

Firmanın sanal POS ürünü ile alıcılar, kendi nakit akışlarına göre kredi kartlarıyla taksitle ödeme imkanına kavuşuyor. Satıcılar ise alacakları için vade beklemeden tahsilatlarını ertesi gün gerçekleştirerek nakde kavuşmanın avantajını yaşıyor. Bir diğer ürünü ise İnternet Bankacılığı Tahsilatı. Bunun la da Octet Portal'da alıcılar ticari borçlarını nakit olarak ödemek için bir bankanın sunduğu tüm olanaklardan 7/24 faydalanıyor. Alıcılar kullandıkları bankanın İnternet Bankacılığı ya da mobil şubesinden giriş yaparak, ödemeler menüsü altında borçlarını görüp elektrik, su faturası ödermiş gibi kolaylıkla ödeme yapıyor. Aynı zamanda havale ve EFT ödemelerindeki saat sınırlarına takılmıyor, diledikleri gün ve saatte satıcılarına ödemelerini gerçekleştiriyor

HİPER KİŞİSEL YAPAY ZEKÂ

Hopi, tasarladığı büyük veri yazılımı sayesinde kişiselleştirilmiş teklif ve kampanyaları 13 milyon kullanıcısına sunan bir marka. Müşterilere giyimden teknolojiye, seyahatten gıdaya 40'ı aşkın kategoride ve ihtiyaçlarına uygun markalarla iş birliği yaparak 'paracık' kazanma ve kazanılan 'paracıkları' da üye markalarda katlayarak değerleneceği bir sistemde harcama imkanı sunuyor. 2021 yılında SAS ile iş birliği yaparak "Hiper Kişiselleştirme" dönemini başlattıklarını ifade eden Hopi Ürün Yönetimi, Pazarlama ve CRM'den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gül Sağır Aydın, "Bu iş birliği ile üye markalarımızı Hopi kullanıcıları ile en doğru zamanda, en iyi teklifle buluşturduğumuz yapay zeka ve makine öğrenme destekli yeni bir ortam yaratmış olacağız. Hiper kişiselleştirme, kullanıcıları onları çok iyi tanıyarak sadece ilgilendikleri ürün ve kampanyalarla buluştururken, üye markaların doğru kullanıcılara ulaşmasını da sağlıyor. Proje tamamlandığında, üye markaların Hopili cirosunda iki kat, kullanıcılarımıza daha detaylı kişiselleştirilmiş teklif sunabilme kapasitemizi ise üç kat artırmış olmayı hedefliyoruz" diyor.

CEP TELEFONLARINI POS'A ÇEVİRDİ

Yüksek POS maliyetleri, yüksek aidat ve komisyonlar ve birden fazla banka ile girilen bürokratik işlemler gibi zorluklara karşı çözüm geliştirmek motivasyonuyla yola çıkan Ödeal, cep telefonlarını POS'a dönüştüren "Ödeal Cepte POS" uygulaması ile biliniyor. Bu uygulamayla bireysel girişimciler ve küçük esnaf aldıkları ödeme tahsilatlarına cüzi bir komisyon ödeyerek finansal ödeme hizmetine kolay erişim; banka ve kredi kartı kullanan tüketicilere de ulaşma şansı buluyor. Türkiye'nin masaüstü yazar kasalara bağlanma özelliğine sahip ilk ve tek POS cihazı Ödeal POS ise yazar kasa mobil pos cihazlarıyla tahsilat yapması gereken yazar kasa mükellefi işletmelerin sorunlarını çözüyor. Şirket, reyonlarda ödemeyi sağlayan Ödeal API ve yazar kasa yükümlüsü olmayan işyerlerinin de POS hizmetinden yararlanabilmesini sağlayan Ödeal Sade POS çözümü gibi birçok yenilikçi uygulamanın mucidi.

Sekiz yıl içinde 75 bin üye iş yerine ulaştıklarını ve bugüne kadar toplamda 23,2 milyon dolar yatırım aldıklarını ifade eden Ödeal Kurucusu Fevzi Güngör, "2021 Haziran ayının sonunda SPG Holdings, Ödeal'a 28.7 milyon TL yatırım yapmıştı. Geçtiğimiz günlerde de SaltPay'den 52 milyon TL'lik yatırım aldık. Bu yatırımla birlikte şirketimizin değeri 525 milyon TL'ye ulaştı" diyor. Yatırım almanın yanı sıra, yatırım yapma hevesinde de oldukları bilgisini veren Güngör, şunları aktarıyor: "Bu amaçla biz de yatırım fonu sayılabilecek bir girişimde bulunduk. Bugüne kadar startup'lara sunduğumuz desteği kurumsal hale getirmek amacıyla Ödeal Capital isminde, girişimcilere özel bir yatırım bütçesi ayırdık. Toplamda 200 milyon TL'lik şirket alımı ve yatırım yapmayı planlıyoruz. Türkiye'de faaliyet gösteren, Türk iş dünyasında özellikle mikro işletme ve KOBİ'lere yönelik çözümler sunan girişimlere yatırım yapacağız. Bu yeni kulvarımızın ilk icraatı taksilerde kartla kolay ödeme yapılmasını sağlayan TasidePOS ile Ödeal'ın güçlerini birleştirmesi yönünde oldu. Ödeal, Takside POS hisselerinin tamamını bünyesine kattı."

"ŞİRKETLERE ESNEK YAN HAKLAR İÇİN ÖDEME ÇÖZÜMLERİ SUNUYORUZ"

Harun SOYLU / iWallet Kurucu Genel Müdürü

iWallet olarak mobil cüzdan yapımız sayesinde tek bir uygulamayla birçok farklı kategoride 500 bin üzerinde ürün listelemesine sahip 20 binden fazla fiziki ve online mağazada alışveriş imkânı sunuyoruz. Şirketlerin ve kamunun çalışanlarına sunduğu ödüllendirme yöntemlerinin kapsamı oldukça geniş. Esnek yan haklardan yılbaşı hediyelerine, Ramazan desteklerinden özel ödüllere kadar yaklaşık 6 milyar TL'lik bir ödüllendirme pazarı mevcut. Biz de şirketlere esnek yan haklar için ödeme çözümleri sunuyoruz. Çalışanın esnek ve dijital ödeme yöntemi tercih etmesi şirketleri alternatif ödeme çözümleri arayışına yönlendirdi. İK bakış açısında, çalışan memnuniyeti sağlanması ve çalışanların verimliliğini üst düzeyde tutabilmek için şirketlerde esnek yan haklar kavramı ön plana çıkıyor. Bu konuda çalışanlarına ayrıcalıklı fırsatlar sunan şirketler, gün geçtikçe artıyor ve işveren olarak tercih ediliyor.

"WEB SİTESİ OLMAYAN DA LİNK İLE ÖDEME ALABİLİR"

Semih MUŞABAK / Sipay Genel Müdürü

Link ile ödeme, bireylerin ya da işletme sahiplerinin ürün veya hizmet için yapacağı tahsilatı güvenli bir internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirmesini sağlayan bir ödeme yöntemidir. Bu sayede tüketici, SMS veya e-posta ile kendisine gelen ödeme linkini takip ederek ödemesini her an her yerden ve kolayca yapabiliyor. Yüz yüze satışlarda da oldukça kullanışlı olan bu yöntemi sosyal medya üzerinden satış yapanlar, internet siteleri olmasa bile kullanabiliyor. Ayrıca pazar yerleri üzerinden satış yapanlar ve stant satışı yapanlar da link ile ödeme sisteminden yararlanıyor. Bireyler veya işletmeler, aynı link ile birden fazla ödeme alabiliyor. Linkleri, stok sayısına göre ayarlayabiliyor. Herhangi bir entegrasyon süreci olmaksızın link oluşturup, ödeme almaya başlıyorlar. Girişimciler artık tahsilat yapabilmek için bütün bankalarla tek tek anlaşmak yerine ödeme hizmetleri şirketlerini kullanarak çok kısa sürede bu ekosisteme entegre olabiliyor.

BİZE ULAŞIN