Türkiye'nin alternatif ödeme teknolojileri (3)

Finansal teknolojiler, online ticaretin yükselişi ve şirketler arası işlem hızının artmasıyla beraber tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselişte. Günlük hayatta birçok işlemde artık bankaların yerini, alternatif ödeme teknolojileri almaya başladı. (Üçüncü Bölüm)
25.05.2022 11:43 GÜNCELLEME : 25.05.2022 11:43

PARA ARAŞTIRMA/ ÜRÜN DİRİER Teknolojik gelişmeler ışığında artan dijitalleşme, hayatlarımızın hemen hemen her alanında etkisini artırmaya devam ediyor. Bunun en önemli yansımalarından biri, finansal hizmetler alanında görülüyor. Fintek hizmetleri, sundukları farklılaştırılmış deneyim ve inovatif çözümler ile her geçen gün daha popüler hale geliyor. (Üçüncü Bölüm)

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA SERVİS BANKACILIĞI

Bankalardan aldığı BaaS servislerine bir katman ekleyerek kullanıma kolay hale getiren Rackle, bu yıl İspanya'nın Barselona kentinde gerçekleşecek EU-Startups Zirvesi'nin Startup yarışmasında finale kalan girişimlerden biri oldu. Türkiye'den Avrupa'ya ilk servis bankacılığı hizmetini sunan Rackle, tak-çalıştır teknolojisi ile fintek şirketlerinin, bankaların ve diğer finansal sağlayıcıların kendi bankalarını haftalar içerisinde oluşturmalarına olanak tanıyor. 2020 yılında kurulan bir girişim olarak kısa sürede elde ettikleri başarının altını çizen Rackle Kurucu Ortağı Doğukan Gözeten, "BaaS sağlayıcılarını şirketler, bankalar ve finteklerle birleştiren ara katman yazılımı sunan platformumuz ile Türkiye'de finans alanında hizmet veren şirketleri globale taşıyoruz. Avrupa'nın önde gelen girişimlerinin yer aldığı yarışmada finale kaldığımız için gurur duyuyoruz. Bankalar, e-para şirketleri ve finteklerin Avrupa'da bankacılık hizmeti vermesini sağlayan platformumuz ile fintek sektöründe yer alan ve hizmetlerini yurt dışına taşımak isteyen herkese kendi bankalarını yapma imkanı sunuyoruz. Finansal kuruluşlar, Rackle'ın sunmuş olduğu platform ile NeoBank uygulamalarını bir ay gibi kısa bir sürede hayata geçirebiliyor" diyor.

HERKES AVRUPA'DAN IBAN NUMARASI ALABİLECEK

176 ülkede para transferi hizmeti sunan UPT, 2022'de yeni fintek çözümleriyle hizmet ağını büyütmeyi hedefliyor. Aktif Bank iştiraki olan UPT, dünya genelinde 176 ülkede, 139 finansal kuruluş ile sağladığı entegrasyonlar sayesinde uluslararası para transferi ve ödeme hizmeti sunuyor. UPT Genel Müdürü Hakan Özat, yazın devreye alacakları yeni çözümleriyle herkese Avrupa'da bir IBAN numarası vereceklerini belirterek "2021 yılında hayata geçen Uption mobil uygulaması ile kişiye özel IBAN da vererek ciddi bir kolaylık sağladık. Haziran ayında piyasaya çıkaracağımız Uption Kart ile de kullanıcılara tüm dünya üzerinden alışveriş yapma ve ATM'lerden para çekip yatırma hizmetini sunacağız. Uption Kartı müşterilerimiz Uption mobil uygulaması üzerinden dilediği zaman TL, dolar veya Euro hesaplarına bağlayabilecekler. Bu sayede yurt dışında yaptıkları harcamalarda kur çevrim ücretinden kendilerini koruyabilecekler. Bununla birlikte, 2022 yılında müşterilerimize Avrupa bölgesinde bir IBAN verme projemiz bulunuyor. Bu proje ile Avrupa'ya mal veya hizmet satan kişilerin tahsilatlarını bu IBAN'lar ile yapabilmelerini sağlayacağız" diyor.

PAYMES BÖLGENİN ÖDEME DEVİ PAYTABS İLE BİRLEŞİYOR

Ödeme platformu Paymes, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan MENA Bölgesi'nin lider ödeme ve elektronik para kuruluşu PayTabs ile güçlerini birleştiriyor. Birleşme kapsamında Paymes Türkiye ofisi PayTabs'in Avrasya operasyonlarının yönetim merkezi olurken, PayTabs'in MENA bölgesinde bulunan ofislerine de Paymes markasıyla sosyal ticarete yönelik ürünleriyle hizmet verecek ve bu doğrultuda ürünlerini EMEA Bölgesi'nin tamamına ulaştıracak. Öte yandan, Statisca'nın projeksiyonu, sosyal ticaret satışlarının değerinin 2026 yılına kadar yaklaşık 2,9 trilyon ABD dolarına ulaşacağını gösteriyor. Birleşme sonrası Paymes ve PayTabs ekipleri, mikro satıcıların pazar segmentinin çoğunluk payını yakalamak hedefiyle 2022'de PayTabs ofisleri için ürünler piyasaya sürmek üzere yola çıkacaklar. Global bir rekabete girmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Paymes Kurucu Ortağı Sabrican Zaim, "Mevcut Türkiye ofisinin de içinde yer alacağı Avrasya operasyonumuzun yeni planlamasıyla birlikte hizmetlerimizi birçok ülkede aktif hale getireceğiz. Bu doğrultuda, EMEA bölgesinde faaliyet gösteren ofislerimiz ve birçok milletten çalışma arkadaşımızla kurum ve birey farkı olmaksızın tüm dünyaya finansal özgürlük getirmek için çalışacağız" diyor.

TÜRKİYE'NİN İLK FİNTEK GİRİŞİM KURUCUSU

Insha Ventures, Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin ilk fintek girişim kurucusu. Bir fintek girişim kurucusu olarak kurdukları dokuz fintek ile sektörün çeşitli dikeyleri için önemli bir boşluğu doldurduklarını ifade eden Insha Ventures Genel Müdür Vekili Hasan Sami Bayansar, insanların artık finansal işlemlerini de daha basit ve kolay gerçekleştirmek istediklerini, bunun da sektörün önünü hızla açtığını belirtiyor. Bayansar, Insha Ventures bünyesindeki girişimler hakkında da şu bilgileri veriyor; "Almanya'da faaliyetlerini sürdüren Getinsha, sürdürülebilir ve inovatif dijital hesap hizmeti sunuyor. Yeni nesil dijital ödeme uygulaması cep POS çözümü Alneo, şirketlere zamandan ve mekândan bağımsız tahsilat yapma olanağı sağlıyor. Semosis ise senet oluşturma, yönetme, devretme ve tahsilat süreçlerini dijitalleştiren bir senet yönetim platformu olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor. Yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit, uzaktan müşteri edinim süreçlerini tamamen dijitale taşıyor. Bu yılın başında faaliyete başlayan ve halihazırda bin 200 noktaya ulaşan NakitBasit girişimi ise, zincir market ve ödeme noktalarını ATM'ye dönüştürüyor. Sanal POS ürünü PosBasit, e-ticaret işletmeleri, bireysel kullanıcılar ve pazar yerleri için bir sanal POS çözümü ve e-ticaret ekosistemi sunuyor. Türkiye'nin ilk online tahsilat platformu Kozmos ise, profesyonel konut sakinleri ve ticari mülk yönetim şirketleri için finans, muhasebe, mülk yönetimi, topluluk yönetimi ve ödeme hizmetleri sağlayan web tabanlı bir tahsilat platformu."

PEP İLE YURT DIŞINA PARA TRANSFERİ 1 EURO

Dijital cüzdan PeP'in, bireysel kullanıcılarına özel yurt dışı para transferini avantajlı fiyatla sunduğu kampanyası devam ediyor. Tüm Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere (Birleşik Krallık) ve Türkiye arasında euro ve GBP para biriminde yapılan para transferlerinde işlem ücreti sadece 1 euro / 1 GBP. Kampanya için son gün 31 Temmuz 2022. Kullanıcıların finansal ihtiyaçları için çözüm sunan, düşük maliyetler ve avantajlarla işlemlerini gerçekleştirebileceği bir elektronik cüzdan olan PeP, düzenlediği kampanyalarla da çeşitli fırsatlar sunmaya devam ediyor. Bireysel kullanıcılara sunulan yurt dışı para transferi kampanyası ile PeP, yurt dışı para transferi işlemlerini daha hesaplı hale getiriyor. Türkiye'den Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'ye (Birleşik Krallık) para transferi işlemlerinde sadece PeP'te bulunan Türk Lirası hesabından yapılan euro ve GBP para birimindeki transfer işlemleri kampanyaya dahil olacak. PeP'teki döviz hesapları seçilerek yapılan para transferi işlemlerinde standart ilan edilen işlem ücretleri uygulanacak.

ONLİNE TAHSİLAT İLK ÇEYREKTE REKOR TAZELEDİ

Eçözüm, online tahsilat platformu "Netahsilat'ın İlk Çeyrek Verileri"ni açıklandı. 2022 yılının ilk üç ayında Netahsilat ekosisteminde 2,14 milyon adet işlem ile 24,1 milyar TL tahsilat gerçekleşti. Eçözüm, Netahsilat ile ülke çapında 2 bin 200'den fazla firma ve 470 binden fazla bayi ve müşterilerinin kartla yaptığı tahsilatlarına aracılık ediyor. Her gün yüz binlerce tahsilat işleminin gerçekleştiği platform, firmaların nakit akışlarını düzenlemelerine de yardımcı oluyor. Tüm ERP ve muhasebe yazılımlarıyla entegre olarak çalışabilen Netahsilat, firmalara ek maliyet çıkarmadan alternatif ödeme seçenekleri ve güvenli tahsilat altyapısını sunuyor. Netahsilat ekosisteminde 2022 yılında ilk çeyrek tahsilat hacmi yüzde 101.5 büyüdü ve 24,1 milyar TL ile rekor tazeledi. 2021 ilk çeyrek tahsilat hacmi 11,9 milyar TL idi. Online tahsilatı en çok tercih eden sektörün yüzde 33.97 ile otomotiv sektörü olduğunu, bu sektörü sırasıyla Yapı, Orman Ürünleri, Tarım, Gıda, Isıtma-Soğutma, Mobilya, Petrol, Tekstil ve Elektronik sektörlerinin takip ettiğini ifade eden Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe, "Online Tahsilat Ekosistemi ekonominin çevik tahsilat kasını kuvvetlendirdi. Ekosistemdeki büyüme firmaların; teknolojinin kolaylıklarına, her geçen gün daha fazla entegre olduklarını gösteriyor. Biz Netahsilat olarak şirketlere; bayileri, alt bayileri, aboneleri, hizmet veya ürün sattıkları müşterilerinden, tek çekim veya taksitle, TL veya dövizli tahsilat alabilme imkânı sunuyoruz'' diyor.

TOPLU TAŞIMADA MOBİL ÖDEME YAYGINLAŞIYOR

Alışverişlerdeki tutarların mobil operatörler üzerinden tüketicinin cep telefonu faturasına yansıtıldığı Mobil Ödeme yöntemi, elektronik ücret toplama ile geçiş ve biletleme sistemleri alanındaki kullanımını bir yıldan daha kısa bir süre zarfında iki katına çıkarmış görünüyor. E-Kent Genel Müdürü Atıl Ferit Aykar, uzun süreli kapanmaların yaşandığı, ulaşımda yolcu kapasitelerine sınırlamalar getirildiği ve ciroların yüzde 50 azaldığı pandemi döneminin özel koşullarına rağmen, mobil ödemelerle gerçekleşen ciroda bu dönemde herhangi bir düşünün yaşanmadığını, hatta bu ödemelerin toplam dolumlar içindeki payını neredeyse iki katına çıkardığını açıkladı. Aykar, şunları söyledi: "Yeni normalle birlikte pandemi öncesi toplam ulaşım cirolarına henüz ulaşılamadığı halde, mobil dolum cirosu 10 ayda geçmiş yıllara göre iki katına çıktı, oransal olarak da payını yüzde 3'lere taşıdı. İşin ilginci, mobil ödemeyle gerçekleşen işlemler, kredi kartı işlemlerinin neredeyse iki katına ulaştı."

İŞLEM HACMİNİ İLK ÇEYREKTE 5 BUÇUK KAT ARTIRDI

2021 yılında yüzde 200 büyüyerek bir rekora imza atan Bakiyem Ödeme Çözümleri, 2022 yılına da iddialı girdi. Bu yılın ilk çeyreğinde işlem hacmini 5 buçuk kat artıran şirket, kuruluşundan bugüne toplam 600 milyon TL'lik ödemeye aracılık etti. Bakiyem Kurucu Ortağı ve CEO'su Umut Yalçın, 2017 yılından 2021 Aralık ayına kadar elde ettikleri toplam ciro ve işlem hacminin 3 katını 2022 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Hizmete sunduğu 10'dan fazla dikey yazılımla firmalara, özellikle de KOBİ'lere büyük bir çözüm ortağı olan Bakiyem Ödeme Çözümleri'nin büyümede lokomotif ürünü ise Saha Bakiyem oldu. Saha satışı veya bayilik sistemi olan firmalara ödeme çözümleri sunan Saha Bakiyem, ABD merkezli pazar araştırmaları şirketi International Data Corporation (IDC) tarafından da üç yılda 5 ödülle taçlandırılmıştı.

BİZE ULAŞIN