Yılın ikinci yarısında ön plana çıkacak 42 hisse (2)

İlk hedef 2.800 olsa da uzmanlar, yılın ikinci yarısında endeksin 3.000 puanı geçebileceğini söylüyor. Yıl içindeki hedef değerini 3.250-3.300 olarak öngören uzmanlar, risk algısına göre portföylerde en az yüzde 20, en çok yüzde 80 borsa payı olması gerektiğini söylüyor. Bu durumda yılın ikinci yarısında ön plana çıkacak 42 hisseyi saptadık. (İkinci Bölüm)
14.06.2022 11:33 GÜNCELLEME : 14.06.2022 11:33

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Yıla 1.926,66 seviyelerinden başlayan Borsa İstanbul, geçen hafta 2.601.56 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaparak yeni bir rekor kırdı. BIST-100'de Mart ayında 1900'lü seviyelerden başlayan yükselişin global piyasalarda görülen satışlara paralel olarak ve son günlerde süper bono ve enflasyona dayalı yatırım aracı çıkabileceğine dair haber akışlarıyla baskılanmasına karşın, özellikle üçüncü çeyrek itibariyle ilk etapta 2.800 hedef seviyelerine ulaşması bekleniyor. (İkinci Bölüm)

2.500'lü seviyeler geçilebilir demiştik!

Yılbaşından itibaren PARA Dergisi olarak enflasyonun 2022'de de yüksek kalacağı beklentisinin arttığını belirterek piyasalarda buna göre pozisyonlanmanın devam edeceğine dikkat çektik. Enflasyonist dönemlerde, borsanın enflasyona yenilmemesi için artış trendini sürdürmesinin beklenebileceğini ifade ederek; bu nedenle 2022'de BIST-100'de 2500'lü seviyelerin geçilebileceğini söyledik. Nitekim geçtiğimiz hafta itibarıyla endeks Mart ayında başladığı yükseliş trendini 2600 seviyelerine taşıdı.

"Hedef 3.250-3.300"

Borsanın bundan sonra ilk hedefinin 2.700-2.800 ve 3.200'ler olduğunu vurgulayan analistler, yıl içerisinde 3.300 ve üzerini de olası görüyor.

Yılın ikinci yarısında trendi belirleyecek belli başlı gündem maddeleri;

*Rusya-Ukrayna gerginliği,

*Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarına bağlı olarak enflasyonun seyri,

*FED kararları,

*ECB'nin tutumu,

*Türkiye'nin para ve maliye politikaları,

*TCMB faiz kararı ve buna bağlı olarak karar metninde verilecek mesajlar.

"Çeşitlendirme yapıp riskler azaltılmalı"

Mevcut konjonktürde pozisyon almak isteyen veya pozisyonunu güncellemek isteyen yatırımcıların çeşitlendirme yapıp riskleri azaltmasının önemini vurgulayan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*İlk olarak satış ve kardaki yükselişe bakılmalı. Mevcut durumda fiyatlardaki yükselişten dolayı şirket karları da yükseliyor. Ancak rekabetçiliği yüksek, kur ve enflasyona göre fiyatlama yapabilen sanayi ve reel sektör şirketleri ön planda tercih edilmeli. Ayrıca sınırlı miktarda banka hissesi de portföylere eklenebilir.

*Şirketin ihracat ya da yurt dışı satış oranlarına bakılmalı, yüksek olanlar tercih edilmeli.

*Şirketin devam eden ve tamamlanan yatırımları ve bu yatırımları hangi amaçla yaptığı incelenmeli.

*Yıldan yıla üretim ve satışlarını genel trend şeklinde artıran şirketler tercih edilmeli. Bu bilgiler yatırımcı sunumları ve faaliyet raporlarında bulunur.

*Şirketin cari çarpanları benzer şirketler ve aynı şirketin geçmiş dönem çarpanları ile kıyaslanmalı, mümkün olduğu kadar iskonto faktörüne bakılmalı.

*Özellikle rekabet gücü yüksek, pazar hakimiyeti olan, büyümeye devam eden ya da düzenli temettü verme alışkanlığı olan şirket hisselerinin iskontolu fiyatlardan alınması durumunda uzun dönemde çok iyi sonuçlar elde edilebileceği unutulmamalı.

*Çeşitlendirme yapılıp riskler azaltılmalı.

*Portföy oluşturulduktan sonra sabırla beklenmeli, anlık ve panikle işlem yapılmamalı.

"MLP Sağlık'ta endeksin üzerinde getiri bekliyoruz"

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü

MLP SAĞLIK: 2022 ilk çeyrekte hem artan hasta sayısı hem de artan ortalama fiyatlarla güçlü büyümesine devam eden şirket, beğendiğimiz hisseler arasında bulunuyor. Şirketin ilk çeyrekte gelirleri, yıllık yüzde 80.5 ve çeyreklik yüzde 24.5 büyüme ile 2,187 milyon TL olarak açıklandı. Yabancı para birimlerinin TL karşısında değer kazanmış olması ve uluslararası uçuşların normalleşmesiyle beraber oluşan hacim/fiyat artışı sayesinde; yabancı sağlık turizmi gelirleri 1. çeyrekte 325 milyon TL oldu. Aynı zamanda bu gelir 23 milyon dolar ile pandemi etkisi olmayan 2019 ilk çeyrek dönemindeki 20 milyon doların üzerine çıktı. Bununla birlikte yurt içi tarafta 8 Şubat'ta gerçekleştirilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarındaki güncelleme; finansallarda tam etkisini 2. çeyrekte gösterecektir. Hisse senedi son bir yılda BİST-100'ün yüzde 13 altında performans gösterirken operasyonel performansının mevcut değerlemeyi hak etmediğini düşünüyoruz. Bu düşüncemize paralel şirket geri alım programı açıkladı. Geri alım programı kapsamında şirketin çıkarılmış sermayesinin yüzde 10'una karşılık gelen 20.8 milyon TL, nominal olarak belirlenmiş olup geri alım için ayrılacak fon 650 milyon TL. Hisse senedi, 2022 FD/FAVÖK çarpanımızın yalnızca 4.9 katında işlem görürken; 47.6 TL hedef fiyatla endeksin üzerinde getiri beklentimiz bulunuyor.

ŞİŞECAM: Küresel olarak en büyük beş cam firması arasında bulunan Şişecam'ın ürünleri, 150'nin üzerinde ülkede satılıyor ve gelirlerin yarısından fazlası yurt dışından sağlanıyor. Satılan malın maliyetinin yaklaşık yüzde 40'ı ve gelirlerin yüzde 60'ı döviz bazında. Dolayısıyla TL'nin değer kaybettiği dönemlerde şirketin gelirleri ve kar marjları yükseliyor. Türkiye'de ve Avrupa'da pandemi sonrası ekonomik aktivitenin hızlanmış olmasının ve grup şirketlerinin birleşmesiyle ilgili sinerjilerin, şirketin gelirlerini, maliyetlerini, kapasite kullanım oranlarını ve kar marjlarını orta vadede olumlu etkilemesini bekliyoruz. ABD'deki doğal soda külü yatırımlarının şirketin orta vadeli gelirlerine ve marjlarına önemli katkı yapacağını düşünüyoruz. Değerleme çarpanları global benzer şirketlerle kıyaslandığında hisse fiyatının iskontolu olduğunu gösteriyor. İskontolu hisse fiyatına karşın benzerlerine kıyasla şirketin daha yüksek büyüme potansiyeli, kar marjları, öz sermaye getirisi ve temettü verimi bulunuyor. Şirket hisselerinde yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 22.33 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Endeks üzerinde getiri bekliyoruz.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi bu çeyrekte; çeyreklik yüzde 104, yıllık yüzde 400 net kar artışıyla beklentilerin yaklaşık yüzde 19 üzerinde 7.3 milyon TL net kar açıkladı. Bankanın 72 milyar TL'lik ciddi boyuttaki TÜFE endeksli tahvil portföyü ve kredi mevduat makasındaki genişleme sayesinde net faiz gelirleri çeyreklik yüzde 29, yıllık ise yüzde 174 artmış ve swap arındırılmış net faiz marjında çeyreklik 85 baz puanlık bir genişleme yarattı. Ayrıca net ücret komisyon gelirlerinde devam eden güçlü artış (çeyreklik yüzde 22, yıllık yüzde 54), provizyon giderlerinin geçen çeyreğe göre – yüzde 49 azalması ve geçen çeyrek kadar güçlü olmasa da net ticaret kar/zarar hesabının bu çeyrekte de pozitif tarafta 1.3 milyar TL katkı sunmasıyla net kar büyük ölçüde desteklenmiş ve özsermaye karlılığı bu çeyrekte yüzde 24'den yüzde 41'e çıkmıştır. Yüzde 41 özsermaye karlılığı ile takibimizdeki bankalar arasında en yüksek özsermaye karlılığına sahip. Bankanın 2.çeyrekte de güçlü sonuçlar bildirmesini bekliyoruz. Banka yönetimi sene başında yılsonu özsermaye karlılığı beklentisini muhafazakar bir şekilde minimum yüzde 20 olarak açıkladı. Mevcut makro ortam ve 1. çeyrek sonuçlarını göz önüne aldığımızda bankanın rahatlıkla bu hedefi aşabileceğini düşünüyoruz. Yapı Kredi, 2022 beklentimize göre 1.9x F/K, 0.4x PD/DD gibi çok cazip çarpanlarla işlem görüyor. Bu anlamda Yapı Kredi hisselerinde pay başına 6,43 TL hedef fiyat ile endeksin üzerinde getiri bekliyoruz. Ve beğendimiz bankalar arasında yer alıyor.

"Brisa uygun fiyatlarda"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

BRISA: Şirket yurt içi lastik pazarında lider konumda. Brisa otomotiv sektöründe servis vermek ve elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarıyla büyüyor. Bu durum önümüzdeki dönemlerde şirketin yeni alanlarda büyümesi için önemli bir potansiyel olarak değerlendirilebilir. 2022 yılı ilk çeyrekte şirketin satışları tonaj bazında yüzde 5 azalmakla beraber; şirketin satış gelirleri Türk Lirası bazında yüzde 184 artarak 2 milyar 714 milyon TL'ye, esas faaliyet karı yüzde 201 artarak 795 milyon TL'ye, net karı da yüzde 218 artarak 614 milyon TL'ye ulaştı. Satış ve kar rakamları da piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Şirketin satışlarının yüzde 39'u yurt dışına ait. Brisa 8,65 FK ile işlem görüyor. Ancak 2022 yılı açıklanacak bilançolarını baz aldığımızda şirketin tahmini FK oranın daha düşük olduğu görülüyor. Uygun fiyatlarda olduğu değerlendirilebilir. Şirket hisselerinde yüzde 34 yükseliş potansiyel ile 50.75 TL için hedef fiyat öngörüyoruz.

FORD OTOMOTİV: Şirketin 2022 ilk çeyrek yurt içi satış adedi geçen sene aynı döneme göre yüzde 29 azalarak 15.079 adet, ihracat adedi ise yüzde 11 azalarak 76.447, toplam satış adedi de yüzde 14 azalarak 91.526 adet olarak açıklandı. Otomotiv satış adetleri hem yurt dışı hem yurt içi kaynaklı olarak azalmakla beraber; otomotiv fiyatlarında TL bazında görülen yükseliş sayesinde satış gelirleri geçen yıl ilk çeyreğe göre toplamda yüzde 72 artarak 27 milyar 876 milyon TL'ye ulaştı. Net karı geçen sene ilk çeyreğe göre yüzde 54 yükselerek beklentilerin hafif üzerinde 2 milyar 802 milyon TL'ye ulaştı. Otomotiv fiyatlarında TL bazlı yükselişin şirketin bilançosunu desteklediği görülüyor. Şirketin ham madde maliyetlerindeki artışa rağmen, maliyet yönetimi ve maliyet artı ihracat satışlarının; karlılığını desteklediği dikkat çekiyor.

Ford Otomotiv'de yurt içindeki kapasite artırım yatırımları, Romanya Ford fabrikasının satın alınmasıyla eklenecek olan ek kapasite ile üretim kapasitesinin yıllık 900-950 bin adede yükselmesi bekleniyor. Ayrıca elektrikli araç üretimi için batarya montaj tesisi yatırımları söz konusu. Bu nedenle şirketin önümüzdeki dönemde hem niteliksel hem de niceliksel büyüme beklentileri güçlü. Piyasa çarpanlarıyla bakıldığında şirket hisse fiyatının; orta ve uzun vadede makul seviyelerde olduğunu görüyoruz. Ford Otomotiv hisselerinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ALKİM KİMYA: Şirketin satış gelirleri 2022 ilk çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 178 artarak 544 milyon 666 TL'ye, esas faaliyet geliri yüzde 170 artırarak 179 milyon 258 bin TL'ye, net karı ise yüzde 145 artarak 117 milyon 971 bin TL'ye ulaştı. Net kar şirketin kağıt segmentinin de pozitif etkisiyle piyasa beklentileri üzerinde geldi. Şirket birçok sanayi koluna girdi olarak kullanılan kimyasal maddeleri üretmekte olup rekabet avantajına sahip. Ayrıca kapasite artırım ve yeni ürün yatırımları devam ediyor. Yeni yatırımlar devreye alındıkça şirketin önümüzdeki dönemlerde büyümeye devam etmesi bekleniyor. Alkim Kimya, uygun fiyatlarda işlem görmekte olup, gelecek çeyrekte açıklanacak bilançolarla tahmini çarpanlara göre iskontolu durumda. Şirket hisselerinin, portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

"Hisse geri alım programını olumlu buluyor; 88 TL hedef fiyat öngörüyoruz"

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejist

ARÇELİK: Arçelik güçlü 2022 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklayarak yıllık ciro büyümesi hedefini yüzde 60'dan yüzde 80'e yükseltti. Yukarı yönlü revizyon; Türkiye ciro büyümesinin yüzde 35'ten yüzde 60'a, uluslararası satışlardaki büyümenin de döviz cinsinden yüzde 20'den yüzde 25'e çıkartılmasından kaynaklandı. Sonuçlarda olumsuz olarak değerlendirilebilecek başlıca gelişme stok ve alacaklardaki artış sonucunda net işletme sermayesinin, satışlara oranının yüzde 27.7'ye yükselmesi oldu. Ancak Arçelik, sene sonu itibariyle bu rasyoyu yüzde 25 seviyesine indirmeyi hedefliyor. FAVÖK marjı çeyrek bazında 120 baz puan artışla yüzde 10,6 olarak açıklandı. Artan girdi maliyetleri göz önüne alındığında çeyreklik iyileşmeyi, şirketin Türkiye ve Avrupa pazarlarındaki güçlü konumunun ve fiyatlama esnekliğinin yüksek olmasının önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. FAVÖK marjının 2020 ve 2021 yılının ilk yarısında açıklanan yüzde 12-14 seviyesine kıyasla gerilemesi; sektördeki tarihsel ortalamalar da dikkate alındığında beklenen bir gelişmeydi. 2022 yılı için aynı seviyede korunan yüzde 10.5'lik hedefin özellikle Türkiye operasyonlarında yüksek enflasyon etkisiyle artan ve öne çekilen emlak ve dayanıklı tüketim talebinin karlılığa olumlu etkisi göz önüne alındığında, ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz. 1Ç22'de geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, toplam satışlar içindeki payı yüzde 36'dan yüzde 30'a gerilemiş olsa da Türkiye operasyonlarıyla ilgili ciddi oranda ciro büyüme hedefi revizyonu (yüzde 35'ten yüzde 60'a) yurt içi faaliyetlerden karlılığın olumlu seyredeceğine işaret ediyor. Bahsedilen genel trendlerin yanı sıra Arçelik yatırım hikayesinde şirket satın almaları yoluyla büyüme potansiyelinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Satışların mevcut dağılımı (yüzde 30 Türkiye, yüzde 38 Avrupa, yüzde 19 Asya, yüzde 6 Ortadoğu, yüzde 5 Afrika, yüzde 2 diğer) göz önüne alındığında Amerika bölgesel olarak yeni satın almalarla büyümek için en doğal hedef olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca, Arçelik'in Avrupa pazarında artan payı; Birleşik Krallık, İspanya, Polonya ve Romanya'da lider konumuna yükselmesi, bu bölgede de şirketin inorganik büyüme potansiyelini devam ettirdiğine işaret ediyor. Geçen yıldan beri devam eden ve tekrar kaynak ayrılması sonrasında devam edecek hisse geri alım programını olumlu buluyoruz. Arçelik'te 88 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KARSAN: 2021 yılı sonunda Karsan markalı elektrikli araç satışlarının toplam satışlardaki payı yüzde 19 düzeyine erişirken, 2022 yılı sonunda bu rakamın yüzde 57'ye çıkmasını öngörüyoruz. Türkiye'de e-otobüs dönüşümü 2023 sonrasında hız kazanacak. Tahminlerimize göre, Türkiye'de belediyelere ait (özel halk otobüsleri dahil) yaklaşık 30 bin civarında otobüs bulunuyor. Bunların yaklaşık üçte biri İstanbul, Ankara ve İzmir'de yer alıyor. 2023-2028 arasında başta büyük şehirler olmak üzere birçok belediyenin eotobüs dönüşümünü başlatacağını düşünüyoruz. 2022/1Ç sonuçları belirleyici değil. Başta Hyundai sözleşmesinin bitmesi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle otomotiv pazarının daralması sonucunda şirketin net satışları 22/1Ç döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 72 azalarak 271 milyon TL'ye geriledi. Şirketin önceden açıkladığı elektrikli araç satışlarının teslimatlarının devam ediyor olması ve sektör oyuncularıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda, işlerin toparlandığını görüyoruz. Bu nedenle 22/2Ç döneminde şirketin satışlarının bir önceki döneme göre yüzde 230 artarak 900 milyon TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Karsan'ın ileriki dönemlerde beklediğimiz çarpanlarıyla birlikte, bu çarpan şirketin e-mobilite dönüşüm ve hızlı büyüme potansiyeli hikayesini destekleyen bir değerlemeye işaret ediyor. Şirket hisselerinde 14 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİZE ULAŞIN