Dolar bazında ucuz 17 hisse fırsatı (2)

BIST-100’ün dolar bazlı zirve ve dip seviyelerine bakıldığında zirveden çok uzak ve dip seviyelerine ise çok yakın olduğu söylenebilir. Endeksin dolar bazında eski yüksek seviyelerine gelmesi de beklenmiyor. Ancak şu an çok farklı bir dönemdeyiz. Uzmanlar, portföylere dahil edilebilecek dolar bazında ucuz, alıma uygun17 hisseye dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)
05.07.2022 12:06 GÜNCELLEME : 05.07.2022 12:06

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi yaklaşık 147 dolar seviyelerinde (geçen hafta dosyanın hazırlandığı tarihte). Uzmanlar endeksin yanı sıra borsada hemen bütün hisselerin dolar bazında düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)

"DOLAR BAZINDA UCUZ OLMASI ALIM İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Bir hissenin dolar bazında ucuz olmasının alım yapmak, portföylere dahil etmek için yeterli bir sebep olmadığını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bu kapsamda dikkat edilmesi gereken başlıklara değinerek şu önerilerde bulundu:

* Hissenin sadece dolar bazında değerine bakarak şirketlerin ucuz ya da pahalı olduğuna karar verilmez.

* Mesela karını hızla artıran ve gelecek yıllarda da artırması beklenen şirket çarpanlarına göre ya da temel verilerine göre ucuz olan bir hisse; dolar bazında zirveye yakın olabilir.

* Bunun tam tersi de geçerlidir. İşleri olumsuz giden bir şirket, temel değerlere göre bulunduğu fiyatı hak etmezken dolar bazında dip seviyelerde olabilir.

* Bu olasılıklar ışığında önce şirketlerin satış ve kar beklentilerine, büyüme oranlarına, cari ve beklenti çarpanlarına bakılarak hissenin ucuz ya da pahalı olduğu tespit edilmeli.

* Tek başına dolar bazında ki fiyat bir veridir ancak her şeyi ifade etmez. * Hisse senetlerinin BIST-100 endeksinden farklı olarak kendi hikayeleri bulunduğu, hiçbir zaman unutulmamalı.

"LOGO YAZILIM UZUN DÖNEMLİ BÜYÜME HİSSESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar şunları aktardı:

LOGO YAZILIM: Şirketin gelirleri 2022 ilk çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 93 artarak 269 milyon TL, FAVÖK yüzde 106 artışla 114 milyon TL'ye ulaşmış. Net kar ise yüzde 69 artışla 93 milyon TL olarak gerçekleşmiş durumda. Gelirlerinin yüzde 61'inin sürekli ve tekrarlayan gelirlerden oluşması, şirketin satışları açısından istikrar sağlarken; hem müşteri sayısında hem de ciro bazında da büyüdüğü görülüyor. Ticari yazılımların yanı sıra e-devlet çözümlerindeki hızlı müşteri sayısı artışı da dikkat çekiyor. Dijitalleşme eğilimi ve şirketler üzerinde yapılan regülasyonlar da şirketin müşteri sayısını artırmasına yardımcı olup destekliyor. Şirket uzun dönem büyüme hissesi olarak konumlandırılabilir. Mevcut şartlarda Logo Yazılım hisse senedi fiyatının yazılım sektörüne göre iskontolu olduğunu ve bu fiyatlardan portföylere eklenebileceğini ya da ağırlık artırılabileceğini düşünüyoruz. Logo Yazılım hisselerinde yüzde 52 yükselme potansiyeliyle 62 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK TRAKTÖR: Şirketin Ocak-Mayıs arası yurt içi traktör satışları yüzde 24 azalarak 11.119, yurt dışı traktör satışları yüzde 13 artarak 6.724, toplam satışlar ise yüzde 13.6 azalarak 17.843 olarak gerçekleşti. Yurt içi piyasadaki satışların azalması, kısmen ihracat artışı tarafından karşılanmış ancak toplam satışlarda adet bazında azalma olmuş. Adet bazındaki azalmaya karşın traktör fiyatlarındaki artışın etkisiyle şirket satışlarının 2022 ilk çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 49 artarak 3 milyar 988 milyon TL'ye, FAVÖK'ün yüzde 36 artışla 572 milyon TL'ye, net karın ise yüzde 37 artışla 477 milyon TL'ye ulaştığı görülüyor. Satış ve karı traktör satışlarındaki adetsel bazda azalmaya rağmen fiyatlardaki artışla beraber parasal bazda yükselmiş. Traktör yanında iş makinaları ve tarım ekipmanlarında da üretim ve faaliyet gösteren şirket; yurt içi traktör satışlarının yüzde 50'den fazlasını, üretiminin yüzde 60'dan fazlasını karşılıyor. Ayrıca kendi sektöründe de ihracat birincisi. Tarımsal teşvikler ve artan gıda fiyatları ile şirketin gelecek senelerde yurt içi ve yurt dışı satışlarını arttırması beklenebilir. Türk Traktör her sene düzenli temettü dağıtması ve yüksek temettü verimliliği ile de dikkat çekiyor. Bu açından da yatırımcılar için cazip olduğu söylenebilir. Bu sene gerçekleşmesi beklenen kar artışı da göz önünde alındığında, oldukça uygun fiyatlar da işlem gördüğü dikkat çekiyor. Şirket hisselerini mevcut cari fiyatlardan portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Türk Traktör hisselerinde yüzde 26 yükselme potansiyeliyle 295 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Şirketin 2022 ilk çeyrekte satışları geçen sene aynı döneme göre yüzde 82 artarak 5 milyar 418 milyon TL, net kar ise yüzde 84 artarak 572 milyon 751 bin TL olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Satış gelirlerinin yüzde 70'i yurt dışından elde edilmiş. Bununla beraber şirketin toplam satışlarında adet bazında geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 1, üretiminde ise yüzde 2 artış kaydedilmiş. Şirket yatırımların devreye alınmasıyla kapasite artırımı gerçekleştirmiş ve yeni kapasite artırımları için yatırımlara devam etmekte. Vestel Beyaz Eşya'nın kapasite artırımı ve büyüme süreci, yurt dışı ağırlıklı satış yapısı, temettü ödeme alışkanlığı dikkat çekiyor. Ayrıca 2022 yılsonu kar artışı hesaba katıldığında şirket çarpanlarının uygun olduğunu görüyoruz. Şirket hisselerinin portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak amacıyla değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

SILVERLINE SEKTÖRÜN İLK NFT'SİNİ ÇIKARDI

2022 yılında 2 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefleyen Silverline, ankastre sektörünün ilk davlumbaz NFT'sini hazırlayarak çok yönlü bir dijital tüketici bağlantısının da temelini attı. Blatform iş birliğiyle prototip olarak tasarlanan Lightline Cube ürününü NFT olarak Digifinex platformunda açık artırmayla satışa sunan marka; 500 dolar fiyat ile çıktı. Silverline 60'dan fazla ürününü bir yıl içinde meta veri tabanına taşımak için çalışmalara başladı.

Marka, tüm koleksiyonun hazırlanması için şirketleri blockchain teknolojileri ve kripto para ekonomisiyle güçlendirmeyi ve onlara yeni iş alanları açabilmeyi amaçlayan Blatform ile anlaştığını açıkladı. Blatform'un blokzincir ile hazırladığı NFT'lerin sadece dijital görselden öte, gelecek için atılan önemli bir adım olduğunu düşünen Silverline CEO'su Mustafa Laçin, bir yıl içinde 60'tan fazla ürününü meta veri tabanına taşımak için çalışmalara başladığını söyledi.

Son zamanlarda popülerleşen NFT dünyasına girerek, gelecekteki dönüşüme hazır olmayı hedeflediklerini belirten Laçin, "Teknolojiyi odağımıza alarak tasarladığımız ürünlerimizle 150'den fazla uluslararası ödül aldık. Aynı başarıları dijital dünyaya da taşımak için yola çıktık. Önümüzdeki süreçlerde NFT'lerin tüketicilere yönelik dijital temas ve deneyim aracına dönüşeceğine inanıyoruz. NFT'lerin, ürün tanıtımı, pazarlanması ve satışı konularında pek çok kanalda kullanılabilecek bir yapısı var, tabii ki bunu da değerlendireceğiz. Orta vadede müşterileri tüm temas noktalarında heyecanlandıracak, onlara fayda sağlayacak teklifler sunmayı planlıyoruz. NFT koleksiyonumuzu markamıza ve temel ürüne bağlayacağımız projeler kurgulayacağız. Ama en önemlisi değerlerimizdeki inovasyon tutkusuyla her zaman gelecekte kalmayı hedefliyoruz. Yenilikler konusunda lider markalardan biri olmak, gelecekteki dönüşüme hazır olmak için bu ilk adımları atıyoruz. NFT'lerin gerçek potansiyelinin önümüzdeki birkaç yıl içinde aşamalı olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan üretim gücü, markalaşma yatırımları ve ihracat yapılanmasıyla 2021'de bir önceki seneye göre yüzde 56 büyüme gerçekleştiren Silverline; yılı 1 milyar 173 milyon TL ciro ile kapattı. Avrupa'nın ilk beş, dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer alan ve global pazarda güçlü bir yer edinen marka, ihracatta yaklaşık yüzde 50 büyüme ile 57 milyon dolar ciroya ulaştı. Silverline Ev Gereçleri, 2022 yılında yüzde yüzde 60'ın üzerinde büyüme ile 2 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Yaklaşık 70'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve üretiminin yüzde 40'ını ihraç ettiklerini de kaydeden Laçin; Avrupa'da pazar payımızı artırırken yeni pazarlara da odaklanarak özellikle ihracatı güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2022 yılında ilk altı ayda özellikle İngiltere pazarında önemli mesafeler kat ettiklerini ifade ederek "Irak pazarında ise markalı satışlarımıza başladık. Bizim için önemli hedef pazarlarımızdan biri olan İspanya'ya ilk sevkiyatlarımızı gerçekleştirdik. Avrupa pazarında Danimarka, Almanya, İtalya ve Fransa'dan sonra İspanya pazarında da kendi markamızla faaliyet göstermeye başladık. Bu iki pazar başta olmak üzere Uzak Doğu, Avustralya ve Hindistan'ın potansiyel açıdan önemi devam ediyor. Coğrafi çeşitlilik yaratarak, kriz ve maliyetleri doğru yöneterek büyümek ve yılsonuna kadar ihracatta 55 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

BALSU GIDA HALKA ARZ BAŞVURUSUNU GERİ ÇEKTİ

Dünya fındık endüstrisinin en büyük ihracatçılarından ve en büyük kuruluşlarından biri olan Balsu Gıda, halka arz başvurusunu Sermaye Piyasası Kurulu'ndan geri çekti.

Balsu Gıda yetkililerince yapılan açıklamada, "Halka arz başvuru kararımızdan bu yana yurdumuzda ve dünyada yaşanan finansal gelişmeler nedeniyle Yönetim Kurulumuz, halka arz başvurusunun şimdilik geri çekilmesi yönünde karar almıştır, kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri yer aldı.

HALKA ARZDAN GELEN KAYNAĞI YENİ YATIRIMLARDA KULLANACAK

Geçtiğimiz günlerde borsaya adım atan kapı, pencere ve cam üreticisi Europen, halka arzdan gelen para ile yeni fabrika yatırımları yapacak. Halen beş fabrika ile üretim yaptıklarını ve cirolarının yüzde 73'ünün ihracattan geldiğini ifade eden Europen Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu, bu ihracatın yüzde 95'ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiğini belirtti. Avrupa'nın aynalarının Eskişehir'deki fabrikadan gittiğini belirten Hatipoğlu, kuracakları yeni ayna fabrikasının da tamamen IKEA'ya çalışmasını hedeflediklerini söyledi.

Borsanın en yeni şirketlerinden olan kapı, pencere ve cam üreticisi Europen, yeni fabrika yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyor. Şu anda inşaatı devam eden bir fabrikaları olduğunu ve 2023'te de 5 milyon euroluk bir yatırımla tamamen IKEA'ya çalışacak bir ayna fabrikasına başlayacaklarını kaydeden Hatipoğlu, "Halka arzdan elde ettiğimiz geliri yeni fabrikalara ve yeni fabrikaların işletme sermayelerine aktaracağız" dedi.

Cirolarının yüzde 73'ünü 34 ülkeye yaptıkları ihracattan elde ettiklerini anlatan Hatipoğlu, bu ihracatın yüzde 95'inin de Avrupa ülkelerine yaptıklarını vurguladı. Türkiye'nin ilk bin ihracatçısı' sıralamasında 259'uncu sıradan 253'üncü sıraya yükseldiklerini de sözlerine ekledi.

Enerji faturalarını hafifletmek için Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarına ağırlık vereceklerini kaydeden Hatipoğlu, "Geçen sene GES işine çok çalıştık ve Eskişehir'de bu konuda somut adım atan ilk şirketiz. Geçen yıl 11 megavat GES anlaşması yaptık. İlk etabı ağustos sonunda devreye girecek. Yılsonuna kadar bu 11 megavatı tamamen devreye almış olacağız ve toplam elektriğimizin yüzde 25'ini karşılayacağız. Önümüzdeki dönemde 20 megavat daha yatırım yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

SPK'DAN İKİ ŞİRKETİN HALKA ARZINA ONAY

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta iki şirketin halka arzına onay verdi. Buna göre Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş; sermayesinin 50 milyon TL'den 24.5 milyon TL artışla 74.5 milyon TL'ye artırılması ve 12.50 TL fiyattan, Kiler Holding A.Ş'nin de 650 TL milyon TL sermayesinde 97.50 milyon TL mevcut ve 19.50 milyon TL ek pay satışı olmak üzere 7.10 TL fiyattan halka arzına ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

BORSA İSTANBUL'DA 23 HİSSENİN PAZARI DEĞİŞİYOR

Borsa İstanbul, payların pazarlar arası dağılımına ilişkin dönemsel değerlendirme çalışmalarını tamamladı. Değerlendirmede, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem görecek paylar belirlendi. Değerlendirmeler neticesinde, 23 hissenin işlem gördüğü pazarda değişikliğe gidilecek.

Borsa İstanbul kararına göre Temmuz-Eylül dönemi itibariyle BIST-100'e Akfen GYO, Albaraka Türk, Bagfaş, Bursa Çimento, Çemtaş, Investco Holding, Pasifik GYO ve Yataş dahil olacak olup BIST-100 endeksinden Doğu Aras Enerji Yatırımları, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, Çan2 Termik AŞ, Brısa, Esenboğa Elektrik Üretim, Kartonsan, Kütahya Porselen ve Kızılbük GYO çıkarılacak. BIST-50 endeksinde ise Anadolu Efes, Aksa Akrilik, İş GYO ve Oyak Çimento dahil olacak olup, BIST-50 endeksinden Başkent Doğalgaz Dağıtım, Bera Holding, Karsan Otomotiv ve Türkiye Sigorta çıkarılacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji ile yurt dışındaki bir müşterisi arasında 2.4 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 10'una karşılık geliyor.

RTA LABORATUVARLARI: RTA Laboratuvarları sermayesinin 42.97 milyon TL'den yüzde 133 oranında bedelsiz olarak 57.03 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv'in Romanya'daki Ford fabrikasını satın almak üzere daha önce açıklanan işlem kapsamında AB'nin gerekli izinleri verdiği açıklandı. Ford Otomotiv bu satın alma işleminin 2022 yılı üçüncü çeyreği içinde tamamlanmasını bekliyordu. Ford Otosan satın aldığı 250 bin adet kapasiteli Romanya fabrikası için 2022-2028 yılları arasında toplam 575 milyon euro ödeme yapacak olup, ayrıca fabrikanın uzun vadede kapasite kullanım oranına bağlı olarak 2028 yılı sonrasında 140 milyon euroya kadar ek ödeme yapabilecek. Romanya fabrikası mevcut durumda Ford'un Puma ve EcoSport SUV modellerini üretiyor, ayrıca 1,0 litre Ecoboost benzinli motorların üretimini gerçekleştiriyor. Yapılan açıklamaya göre, EcoSport modelinin üretimi anlaşma kapsamında 2022 yılsonunda sonlandırılacak, Puma modelinin üretimine ise devam edilecek ve 2024'ten itibaren de tam elektrikli versiyonunun üretimi yapılacak. Ayrıca mevcut durumda Ford Otomotiv fabrikasında üretilen Ford Courier (küçük sınıf ticari araç) modelinin de yeni neslinin 2023 yılından itibaren üretiminin Romanya'ya kaydırılacağı açıklandı. Courier modelinin de yeni elektrikli versiyonunun 2024'ten itibaren Romanya'da üretilmesi planlanıyor.

KARDEMİR: Kardemir tarafından yapılan açıklamaya göre şirketin tedarikçileri arasında yer alan Noble ile 2017 yılına uzanan anlaşmazlık, mahkeme süreci sonucunda Noble'nin Kardemir'e 13,9 milyon dolar ödemeyi kabul etmesiyle sonlandı. Noble'nin Kardemir'e ödemelerini 14 taksitte yapılacağı ve ilk taksitin Noble'dan 1milyon dolar olarak ödendiği duyuruldu. Kardemir'in alacağı toplam tutar, şirketin piyasa değerinin yüzde 1.7'sine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile SASA Polyester arasında 196.9 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar Girişim Elektrik'in 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik ile yurt dışındaki bir müşterisi arasında 139 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji ile bir müşterisi arasında 129.2 milyon TL tutarında iş alındığı bildirildi. 2022 yılında teslimi yapılacak işin 2021 yılı hasılatına oranı yaklaşık yüzde 78.

DEMİSAŞ DÖKÜM: Demisaş Döküm sermayesi geçen hafta 52.5 milyon TL'den yüzde 90 oranında bedelsiz olarak 47.5 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.

OYAK YATIRIM: Oyak Yatırım sermayesi geçen hafta 94 milyon TL'den yüzde 219 oranında bedelsiz olarak 206 milyon TL artışla 300 milyon TL'ye yükseltildi.

KUYAŞ YATIRIM: Kuyas Yatırım, Mersin Silifke'de yer alan 40 bin hektarlık alanda boksit madeni aramaları için yaptığı ruhsat başvurusunun onaylandığını bildirdi.

SENKRON SİBER GÜVENLİK: Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada Senkron Güvenlik paylarının Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görmeye devam edeceği bildirildi.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, 20 Temmuz'da pay başına brüt 0.57 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2.2.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik Ocak-Mayıs dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artışla 1.05 milyar TL'ye yükseldi.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Mayıs dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84.6 artışla 6.86 milyar TL'ye yükseldi.

BİZE ULAŞIN