Geliri garantileyen 11 temettü hissesi (2)

Son dönemde borsada genele yayılan bir düşüş yaşanıyor. Ancak analistler, her geri çekilmenin yeni fırsatlar oluşturduğunu hatırlatıyor. Bu noktada temettü hisselerine dikkat çeken uzmanlara göre, uzun vadeli düşünen ve temettü hisseleriyle gelirini garantiye almak isteyen yatırımcılar için ciddi fırsatlar var. (İkinci Bölüm)
19.07.2022 20:36 GÜNCELLEME : 20.07.2022 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Resesyon beklentileri ve yüksek enflasyonun yanı sıra uzun bayram tatili riskini almak istemeyen yatırımcıların tepkileri, borsada yükselişi baskıladı. Öte yandan genele yayılan satışlara karşın risksiz getiri olarak tabir edilen araçların da enflasyon karşısında alım gücünü koruma noktasında yetersiz kaldığı dikkat çekiyor. Analistler ise risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve yabancı ilgisinin azalmasıyla birlikte borsaya olan geçişlerin artmasını bekliyor. Özellikle bayram dönüşü açıklanmaya başlanacak iyi bilançoların da etkisiyle borsanın yine pozitif ayrışması öngörülüyor.Genele yayılan satışların temettü hisselerine ve temettü endeksine de yansıdığını hatırlatan uzmanlar, bu noktada yeni fırsatlar oluştuğuna dikkat çekiyor. (İkinci Bölüm)

HAZİRAN AYI YABANCI İŞLEMLERİ AÇIKLANDI

Borsa İstanbul, Haziran ayı yabancı işlemlerini açıkladı. Buna göre yabancılar, Haziran ayında net 776 milyon dolar pay satışı yaptılar. En çok alınan şirketler Aselsan (18.8 milyon dolar), Enka İnşaat (11.3 milyon dolar), Koza Anadolu Metal (10.9 milyon dolar) ve Koza Altın İşletmeleri (9.7 milyon dolar) olurken, en çok satılan şirketler ise THY (237.1 milyon dolar), Ereğli (205.2 milyon dolar), Turkcell (50.9 milyon dolar) ve Ford Otomotiv (49.8 milyon dolar) oldu.

DAGİ, YURTİÇİNDE TOPLAMDA 109 MAĞAZAYA ULAŞTI

Dagi, 2022 yılında açtığı 10 mağazaya bir yenisini daha ekleyerek, Bağdat Caddesi'nde ikinci mağazasını açtı ve Türkiye genelinde 109 mağazaya ulaştı. Marka, Mayıs 2022'de Taksim, İstiklal Caddesi mağazasında uyguladığı yeni konseptini Bağdat Caddesi'ndeki ikinci mağazasına da taşıdı. Hazır giyim sektörüne ilk adımını 1984 yılında atan markanın; kadın, erkek ve çocuklara yönelik, iki katlı mağazasında; plaj giyimden, ev - uyku giyime, spor ve iç giyimden rahat giyime kadar uzanan koleksiyonlar yer alıyor.

Konuyla ilgili olarak Dagi CEO'su Barış Düzel şunları söyledi: "Dagi yaklaşık 40 yıldır müşterisinin nezdinde "güven" ve "kalite" ile özdeşleşmiş bir marka. İç giyim ve ev & uyku giyim koleksiyonlarındaki iddiamızı, plaj giyim, rahat giyim, spor giyim kategorileriyle de güçlendirerek tüketicilerimizle olan birlikteliğimizi sağlam bir şekilde ilerletiyoruz. Müşterilerimize Dagi kalitesini birinci elden deneyimleyebilecekleri mağazalarımıza hem yurt içinde hem yurt dışında yatırım yapmaya devam ediyoruz. Pandemi döneminde de 27 yeni mağazada hizmet vermeye başladık. Bunun yanı sıra 2022 Mayıs ayında bu sene 10. mağazamız olan Taksim İstiklal mağazamızı açtık ve hemen akabinde geçen hafta Bağdat Caddesi'ndeki ikinci mağazamızı da açarak toplamda Türkiye'de 109 mağazaya ulaştık. Önümüzdeki dönemde de hem yurt içinde hem yurt dışında operasyonlarımızı genişleterek Dagi kalitesine daha çok müşterinin ulaşmasını sağlayacağız."

Dagi, yurtiçinde 109 mağazada ve dagi.com.tr ile tüketicisiyle buluşuyor. Yurt dışında 22 ülkede mağazalarda, 30 ülkede ise online pazaryerlerinde müşterilerine ulaşıyor.

KOROPLAST 20-21-22 TEMMUZ'DA TALEP TOPLAYACAK

Halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanan Koroplast Temizlik Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. (Koroplast), Yapı Kredi Yatırım liderliğinde halka arz oluyor. Koroplast'ın payları için 20-21-22 Temmuz tarihlerinde, 4,68 lira sabit fiyattan talepler toplanacak.

Koroplast'ın talep toplaması, Yapı Kredi Yatırım liderliğinde 38 adet aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek. Ödenmiş sermayesinin 150 milyon TL'den 174 milyon 600 bin TL'ye çıkarılmasıyla artırılacak 24 milyon 600 bin TL nominal değerli pay ve şirketin mevcut ortağı Korozo Ambalaj'a ait 42 milyon 200 bin TL nominal değerli pay ile toplanan kesin talebin satışa sunulan pay miktarından fazla olması halinde; Korozo Ambalaj'a ait 11 milyon 700 bin TL nominal değerli ek satış dahil olmak üzere 78 milyon 500 bin TL nominal değerli payın halka arzı için pay fiyatı 4,68 TL olarak belirlendi.

Koroplast'ın halka arz edilecek paylarının yüzde 25'inin yurt içi yüksek başvuru yapan bireysel yatırımcılara, yüzde 25'inin yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 40'ının yurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 10'un da yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi hedefleniyor. Halka arzdan sonra şirketin halka açıklık oranının ek satış hariç yüzde 38,26 olması bekleniyor.

Koroplast Genel Müdürü Bekir Türkoğlu, "Çöp torbası kategorisinin yaratıcısı olduğumuz, birçok ilke imza atarak yenilikçi ve kaliteli ürünlerle faaliyet gösterdiğimiz sektörde yüzde 100 marka bilinirliğine sahip lider bir markayız. 2020 yılında 279 milyon TL ciro elde ederken, 2021 yılında ise yüzde 46 büyüyerek 407 milyon TL ciroya ulaştık. Gelişen teknolojiye uygun uygulamalarımız ve sistemlerimizle çöp torbası ve saklama ürünleri üretiminde kullanılmak üzere yıllık 15.500 ton üretim kapasitesine sahibiz" dedi.

Korozo Ambalaj Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Korozo Ambalaj) bünyesinde 1981 yılında kurulan Koroplast markası, 2017 yılından itibaren ayrı bir şirket olarak faaliyetlerine devam ediyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TÜPRAŞ: SPK Aygaz ve Koç Holding'in sahip olduğu Entek paylarının Tüpraş'a devri için gerçekleşecek bölünme işlemine onay verdi. Hatırlanacağı üzere Nisan ayında yapılan açıklamada, elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren Entek'in Aygaz ve Koç Holding tarafından eşit olarak kontrol edilen yüzde 99.2 hissesinin Tüpraş tarafından satın alınacağı duyurulmuştu. Satın alma kapsamında Tüpraş nakit ödeme yapmayacak, fakat 24,8 milyon adet yeni hisse ihraç edecek.(toplam Tüpraş sermayesi yüzde 9.9 artış ile 275,3 milyon adede yükselecek). İhraç edilen yeni Tüpraş paylarının 12,4 milyon adedi Entek'te yüzde 49.6 pay sahibi olan Koç Holding'e devredilecek. İhraç edilen diğer 12,4 milyon adet Tüpraş payları ise Aygaz'ın Entek'te sahip olduğu yüzde 49.6 hissenin devri için gerçekleştireceği bölünme işlemi sonucu Aygaz hissedarlarına dağıtılacak. Bölünme işlemiyle birlikte Aygaz'ın sermayesi yüzde 26.7 oranında azaltılacak (300 milyon TL'den 219,8 milyon TL'ye düşecek). Aygaz'da 100 adet pay sahibi olan bir yatırımcıya bölünme sonrasında 4,1 adet Tüpraş payı verilecek, diğer yandan sahip olduğu Aygaz paylarının sayısı 100 adetten 73,3 adede düşecek. İşlemlerin tamamlanması için şirketlerin Genel Kurul toplantısı yapıp kararları onaylaması gerekiyor. Ağustos ayında bu süreçlerin de tamamlanarak hisse devri ve bölünme işleminin gerçekleşebileceğini tahmin ediliyor.

Öte yandan Tüpraş'ın yatırımcı sunumunda yer alan verilere göre, Haziran ayında dizel ve benzin gibi ana ürün gruplarında rafineri marjlarındaki yükseliş devam etti. Mayıs ayında 37,4 dolar/varil olarak hesaplanan dizel marjı, Haziran'da 54,2 dolar/varil'e yükseldi (geçen sene 5.7 dolar/varil). Mayıs ayında 42,3 dolar/varil olarak hesaplanan jet yakıtı marjı, Haziran'da 47,1 dolar/varil'e yükseldi (geçen sene 2.7 dolar/varil). Mayıs ayında 38,0 dolar/varil olarak hesaplanan benzin marjı, Haziran'da 44,0 dolar/varil'e yükseldi (geçen sene 10.6 dolar/varil).

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, Haziran ayında 13.2 milyon TL tutarında sipariş aldığını ve bakiye sipariş tutarının 90.3 milyon TL olduğunu bildirdi.

ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, yurtdışında yer alan iki farklı müşterisinden 11.9 milyon dolar tutarında ihracat siparişi aldığını bildirdi. Teslimin 2023 Nisan ayında tamamlanması bekleniyor.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, Ankara ve Kocaeli'nde devam eden Turkcell Veri Merkezi Projesi için verdiği 4.26 milyon euro+ KDV ve 26.8 milyon TL + KDV tutarındaki teklifinin kabul edildiğini bildirdi. İşin yılsonunda tamamlanması bekleniyor. Sözleşme ise henüz imzalanmadı.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi bir grup firmasından 55.9 milyon dolar + KDV tutarında sipariş aldığını bildirdi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji ve içerisinde bulunduğu ortaklık, Kuveyt'te yerleşik bir şirketin açtığı ihalede 36.3 milyon dolar bedelle en düşük teklifi verdiğini bildirdi. İhale henüz kesinleşmezken, şirketin ortaklıktaki payı yüzde 16.6 olarak hesaplanıyor ve tutar 2021 yılı hasılatının yüzde 23'üne karşılık geliyor. Öte yandan Yeo Teknoloji ile bir müşterisi arasında GES kurulumuna ilişkin olarak 12.6 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Söz konusu tutar şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 56'sına karşılık geliyor.

BOSSA TİCARET: Bossa Ticaret sermayesinin 62 milyon TL'den yüzde 474 oranında bedelsiz olarak 294 milyon TL artışla 356 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. BİLİCİ YATIRIM: Bilici Yatırım sermayesinin 81 milyon TL'den yüzde 23 oranında bedelsiz olarak 19 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. PASİFİK GYO: Pasifik GYO sermayesinin 267.5 milyon TL'den yüzde 274 oranında bedelsiz olarak 735.5 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. KOZA ALTIN: Koza Altın, geçen hafta pay başına brüt 17.54 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 9.4 oldu.

AKSİGORTA: Aksigorta sermayesinin 612 milyon TL'den yüzde 163 oranında bedelli olarak 1 milyar TL artışla 1.61 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ASELSAN: Aselsan, uluslararası bir müşterisiyle 24.6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 2.07'sine karşılık geliyor. Öte yandan Aselsan ile bir Asya Pasifik ülkesi arasında 13.7 milyon TL tutarında satış sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 1.1'ine karşılık geliyor.

HEKTAŞ: Hektaş, Malezya'da kurulu Boustead Holdings ile gıda güvenliği başta olmak üzere emtia ticareti alanında işbirliği yapılmasına yönelik bir Mutabakat Metni imzaladığını bildirdi. Öte yandan şirket sermayesinin 860 milyon TL'den yüzde 44 oranında bedelsiz olarak 380 milyon TL ve yüzde 150 oranında bedelli olarak 1.29 milyar TL artışla 2.53 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi. Bu karar daha önce 15 Nisan'da alınan kararla paralel ve SPK'ya başvurunun yapıldığı bildirildi.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş. payları 6 Temmuz itibariyle 12.5 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

BAŞKENT DOĞALGAZ: Başkent Doğalgaz geçen hafta pay başına brüt 0.2 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde yüzde 1.5

MEGA POLİETİLEN KÖPÜK: Mega Polietilen sermayesinin 49.4 milyon TL'den yüzde 152 oranında bedelsiz olarak 75.6 milyon TL artışla 125 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

MİGROS: Migros, Haziran ayında 19 adet Migros, 15 adet Migros Jet ve dört adet Macrocenter olmak üzere 38 adet mağaza açıldığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 2681'e yükseldi.

PETKİM: Etilen-nafta makası için 1 Temmuz tarihli veri, önceki haftaya göre yüzde 25 düşüşle 443 dolar olarak açıklandı. Haftalık bazda etilen fiyatı yüzde 10.5 düşerek makastaki daralmanın temel nedeni olarak gözüktü. Petkim'in ana hammaddesi olan nafta fiyatı ise haftalık bazda yatay kaldı. Yılbaşından bu yana etilen fiyatı yüzde 13 gerilerken, nafta ise yüzde 12 artış kaydetti. Etilen-nafta makasının 2Ç dönemi ortalaması 533 dolar olurken, 1Ç ortalaması 493 dolar seviyesine göre hafif yukarıda gerçekleşti. (2021 yılında ise ortalama spread 586 dolardı).

SANİFOAM SÜNGER SANAYİ: Sanifoam Sünger sermayesi geçen hafta 13.2 milyon TL'den yüzde 127 oranında bedelsiz olarak 16.8 milyon TL artışla 30 milyon TL'ye yükseltildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik geçen hafta pay başına brüt 0.33 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,2

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: MLP Sağlık Hizmetleri portföy verimliliğini artırmak için Medical Park Tarsus Hastanesi'nin operasyonlarına son verme kararı aldı. 1Ç22'de bahsi geçen hastanenin toplam gelirlerdeki payı yüzde 1,1 iken FAVÖK'teki payı yüzde 0,1 olarak gerçekleşti.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKASI: Tofaş basında yer alan üç yeni model üreteceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Tofaş açıklama yaparak yeni modeller konusunda görüşmelerin devam ettiğini ve kamuya açıklama yapmasını gerektirecek kesinleşen bir karar olmadığını belirtti.

GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ: Girişim Elektrik ile Bapaş Profil arasında 17.4 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, Craiova tesisinin ilk taksidini (406 milyon euro) ödeyerek satın alım anlaşmasını kapattı. Tesisin kapasitesi 272K olarak açıklandı(289K'ya kadar çıkabilecek şekilde). Daha önce kapasite beklentisi 250K idi. Ayrıca yeni nesil Courier geliştirmesi için, üç sene içinde 490 milyon euro yatırım öngörülüyor.

OTOKAR: Otokar, İETT'nin açmış olduğu 60 adet elektrikli minibüs alım ihalesinde tek teklif veren şirket olduğunu fakat ihalenin henüz sonuçlanmadığını bildirdi. Söz konusu 378 milyon TL tutarındaki ihale şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 8'ine karşılık geliyor.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus Hava Taşımacılığı sekiz adet daha Airbus Neo321 modeli sipariş ettiğini duyurdu. Ek teslimatın 2025 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre, şirketin toplam Airbus teslimatları 2025 için 3'ten 11'e çıkıyor. Neo321 modeli, Boeing 737-800 modeline göre daha düşük karbon emisyonu ve daha düşük birim maliyet performansı ile daha yüksek yakıt verimliliğine sahip.

BİZE ULAŞIN