Bilanço beklentisi 'al' veren 33 hisse (2)

İkinci çeyrek bilançolarında satış ve kârların büyüyeceği, çarpanlar bazında ise hisselerin ucuzlayacağı düşünülüyor. Özellikle havacılık, gıda, banka ve enerji sektörü hisselerine dikkat çeken uzmanlar, ikinci çeyrek bilanço beklentisiyle 33 hissenin ön plana çıkacağını belirtiyor. (İkinci Bölüm)
01.08.2022 21:25 GÜNCELLEME : 02.08.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Bazı şirketlerin bilanço açıklanma tarihi belli oldu. Buna göre; Arçelik, Tofaş Oto ve Yapı Kredi, 26.07.2022, Akbank, Tav Havalimanları 27.07.2022, Garanti BBVA ve Ford Otomotiv 28.07.2022, Akçansa, Türk Traktör 1.08.2022, BMS Çelik Hasır, BMS Bileşik Metal, Goodyear Lastikleri, Türk Telekom, Ülker Bisküvi ve Vakıflar Bankası 8.08.2022, Brisa, Coco Cola İçecek, Emlak Konut GYO, Kordsa Teknik, Koza Anadolu Metal ve Migros 9.08.2022, Anadolu Efes ve Türk Hava Yolları 10.08.2022 tarihinde bilançosunu açıklayacağını bildirdi. (İkinci Bölüm)

"AKSA AKRİLİK HİSSELERİ YÜZDE 52 YÜKSELİŞ POTANSİYELİNE SAHİP"

Sevgül DÜZGÜN / Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdür

AKSA AKRİLİK: Şirket 2022 yılı ilk çeyreğinde dolar bazında gelirlerini yüzde 57, net karını yüzde 148 oranında artırarak güçlü performansını sürdürdü. Yurtiçi pazar payını yüzde 82'ye yükselterek pazardaki liderliğini güçlendiren Aksa Akrilik, yüzde 94 KKO ile çalıştı. Şirketin karbon elyaf üretiminin gerçekleştiği DowAksa'da yüzde 50 kapasite artırım süreci, Akrilik elyaf üretiminde 35bin ton/yıl kapasite artırımı bulunuyor. Ayrıca 45 milyon dolar bütçeli 7 bin ton/yıl teknik iplik tesisi yatırımı için de çalışmaların başladığını açıkladı. Şirket karbon elyaf pazarının globalde yakın gelecekte iki katına çıkmasını bekliyor. Güçlü pazar payı ve yatırımların tamamlanmasıyla yurtdışı satışların toplam satışlardaki payının artacağı beklentisiyle şirketi beğeniyoruz. Aksa Akrilik hisseleri, yılsonu hedef fiyatımız olan 88 TL'ye göre yüzde 52 yükseliş potansiyeline sahip.

COCA COLA İÇECEK: 2022 yılı ilk çeyreğinde güçlü finansal sonuçlar açıklayan şirket toplam gelirlerini yıllık yüzde 131, net karını ise yüzde 56 artırdı. Satışların yüzde 66'sını yurtdışına ait olması ve döviz geliri elde etmesi nedeniyle kur riski düşük düzeyde bulunuyor. Şirketin güçlü likidite pozisyonu 1,70 cari oran, 1,21 likit oranıyla devam ediyor. Nisan ayında gıda ve alkolsüz içecekler, tüketici enflasyonu yıllık yüzde 89.10 seviyesinde gerçekleşti. Sektör ortalamalarının üzerinde net kar marjı, aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı bulunan Coca Cola İçecek hisselerinin performans olarak da ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yılsonu hedef fiyatımız olan 220 TL'ye göre yüzde 53 oranında yükseliş potansiyeli bulunuyor.

TÜRK HAVA YOLLARI: Pandemi sonrası uçuş kısıtlamalarının kalkmasıyla yolcu sayısı artmaya devam ederken, 2022 ilk çeyreğinde kargo bölümünün bilançoya güçlü katkısı devam etti. 2022 ilk çeyreğinde 42.614 milyon TL hasılat ile piyasa beklentilerinin yaklaşık yüzde 100 üzerinde 2.200 milyon TL net kar elde etti. Yolcu sayısı 2019'un yüzde 76'sına ulaştı. Şirket uçuş sayısında ise ilk çeyrekte Avrupa'nın en fazla sefer yapan havayolu şirketi oldu. Turizm sektöründen gelen güçlü veriler ile bu yıl şirketin 2019 rakamlarını yakalayabileceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan şirket için 5,85 F/K, 0,56 PD/DD ve 0,46 PD/net satışlar çarpanlarının cazip olduğunu düşünüyoruz. Türk Hava Yolları hisseleri yılsonu hedef fiyatımız olan 80 TL'ye göre yüzde 55 oranında yükseliş potansiyeli bulunuyor.

Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdür Sevgül Düzgün; bilanço beklentilerine paralel yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*Şirketlerin yüksek karı; esas faaliyetler kaynaklı olmalı.

*Ciro artışı ve maliyetlerdeki değişim ile finansal giderlerin miktarı özellikle incelenmeli.

*Bilanço beklentilerinin fiyatlara yansıyıp yansımadığına bakılmalı.

*Şirketlerin açıklanan bilanço sonrası yılsonu hedeflerini nasıl revize ettikleri takip edilmeli.

*Konjonktürel ve sektörel beklentilerin şirketin karlılık durumunu nasıl etkileyeceği incelenmeli.

"ŞİŞE CAM'DA KAPASİTE ARTIRIM YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

ŞİŞE CAM: Şirketin 2022 ilk çeyrekte güçlü finansallar açıkladığını görüyoruz. Şişe Cam ilk çeyrekte satış gelirlerini geçen yıl aynı döneme göre yüzde 199 artışla 16 milyar 974 milyon TL'ye, esas faaliyet karını yüzde 265 artışla 3 milyar 985 milyon TL'ye yükseltti. Net karı ise beklentilerin yaklaşık yüzde 30 üzerinde 3 milyar 575 milyon TL olarak gerçekleşerek geçen sene aynı döneme göre yüzde 185 yükseliş kaydetti. Şirketin satışları ve karında gerçekleşen artışın yanı sıra operasyonel kar marjlarında da yükseliş söz konusu. Yurtiçi cam sektöründe pazar lideri, Avrupa ve küresel pazarda ön planda yer alan oyuncular arasında. Özellikle ABD'de soda külü yatırımları ve hasılatındaki yurtdışı satışların yüzde 60 üzerinde ağırlığı, faaliyet gösterdiği coğrafi çeşitlilik, kur dalgalanmalarına karşı korunaklı olması, düzenli kapasite artırım yatırımları, şirket hisselerini cazip hale getiriyor. Şirket 180 bin ton/yıl üretim kapasiteli buzlu cam fırını ve 20 milyon metrekare/yıl kapasiteli enerji cam hattını 2024 sonunda devreye almaya planlıyor. 400 bin ton/yıl kapasiteli düz cam yatırım sahasını Mersin Tarsus'ta hayata geçirmeyi hedefliyor. Ancak özellikle doğalgaz olmak üzere hammadde fiyatlarındaki olası yükselişler ve olası bir global resesyon şirket hisseleri için risk oluşturuyor. Şirketin hisse fiyatı, son aylarda BIST-100 endeksine göre daha yüksek performans gösterse de beklenti ve cari çarpanlarının yüksek olmadığını ve uygun seviyede fiyatlandığını söyleyebiliriz. Şişe Cam hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 25 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BRISA; Şirket, yurtiçi lastik pazarında lider konumda. Brisa otomotiv sektöründe servis vermek ve elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarıyla büyüyor. Bu durum önümüzdeki dönemlerde şirketin yeni alanlarda büyümesi için önemli bir potansiyel olarak değerlendirilebilir. 2022 yılı ilk çeyrekte şirketin satışları tonaj bazında yüzde 5 azalmakla beraber; satış gelirleri Türk Lirası bazında yüzde 84 artarak 2 milyar 714 milyon TL'ye, esas faaliyet karı yüzde 132 artarak 618 milyon TL'ye, net karı da yüzde 118 artarak 614 milyon TL'ye ulaştı. Satış ve kar rakamları da piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Şirketin satışlarının yüzde 39'u yurtdışına ait. Brisa 8.69 F/K ile işlem görüyor. Ancak 2022 yılı açıklanacak bilançolarını baz aldığımızda şirketin tahmini FK oranın daha düşük olduğu görülüyor. Son aylarda hisse fiyatında görülen yükselişe rağmen, uygun fiyatlarda olduğu değerlendirilebilir. Brisa hisselerinde yüzde 45 yükseliş potansiyel ile 55.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KORDSA: Kordsa'nın ilk çeyrekte satış gelirleri ve karı, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Şirketin 2022 yılı ilk çeyreğinde bir önceki sene aynı döneme göre; satış gelirleri yüzde 175 artışla 4 milyar 160 milyon TL, esas faaliyet karı yüzde 170 artışla 631 milyon 498 bin TL, net karı ise yüzde 235 artarak 484 milyon 226 bin TL seviyesinde gerçekleşti.

Dünya lastik güçlendirme pazarında her üç lastikten biri, uçak lastiklerinde ise her üç lastikten ikisinde şirketin payı var. Pandemi sonrası ulaştırma ve havacılık sektörünün ön plana çıkması bekleniyor. Bu kapsamda artacak lastik talebi de şirketin satışlarını destekleyebilir. Kordsa gelirlerinin tamamına yakınını döviz bazlı elde ettiğinden; Türk Lirası'ndaki dalgalanmalara da dayanıklı. Kordsa hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyel ile 66.25 TL fiyat öngörüyoruz.

"TOPLAM NET KâR TAHMİNLERİ YILLIK YÜZDE 217 ARTIŞA İŞARET EDİYOR"

Yüksek enflasyon, zayıf TL ve dirençli devam eden ekonomik aktiviteyle şirketler için karlılık açısından güçlü bir çeyrek olduğunu düşünen Yatırım Finansman Araştırma Departmanı ise 1Ç'deki yıllık yüzde 138 artışın ardından araştırma kapsamındaki hisselerde 2Ç'de toplam net kar tahminlerinin yıllık yüzde 217 artışa işaret ettiğini söylüyor. Dolar bazında dahi karlılığın 2Ç'de yüzde 73, yılın ilk yarısında yüzde 47 artmasını bekliyor. Bankaların çeyreklik yüzde 48 ve yıllık yüzde 400'ün üzerinde kar artışlarıyla güçlü karlılık açıklamaya devam edeceğini düşünen kurum, yılın ikinci çeyrek bilançoları kapsamında şu değerlendirmeyi yapıyor: "Finansal olmayan şirketlerin karlılığında ise yüzde 150 olan ciro büyümesinin hafif altında yıllık yüzde 134 büyüme öngörüyoruz. Bankaların artan TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirileriyle marjlardaki iyileşme sayesinde öz kaynak karlılığında çeyreklik ortalama 8 puan iyileşme olacağını öngörüyoruz. Kur etkisi kaynaklı karşılık giderlerinde artış öngörsek de güçlü komisyon gelirleri, artan ticari kar ve güçlü tahsilatların karlılığı destekleyeceğini düşünüyoruz. Özel bankaların yüzde 47 öz kaynak karlılığıyla güçlü sonuçlar açıklamasını beklerken Akbank'ın çeyreklik yüzde 42, Garanti BBVA'nın yüzde 38 ve Yapı Kredi'nin yüzde 44 net kar artışı açıklayacağını tahmin ediyoruz. Kamu bankalarında ise Vakıfbank'ın menkul kıymet getirileri sayesinde çeyreklik öz kaynak karlılığını yüzde 19'dan yüzde 35'e yükselterek çeyreklik yüzde 126 net kar artışıyla güçlü sonuçlar açıklamasını öngörüyoruz. Havacılık sektörünün güçlü ciro rakamları açıklamasını beklerken THY, Pegasus ve TAV Holding'in operasyonel performanslarının artacağını tahmin ediyoruz. Karlılık açısından ise THY'nin ön plana çıkmasını bekliyoruz. 2Ç'de artan rafineri marjlarıyla Tüpraş'ın dolar bazında en güçlü çeyreklik sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Artan elektrik fiyatlarından olumlu etkilenmesini beklediğimiz Alarko Holding'in kömür santralinde 2Ç'de marjlarında iyileşme bekliyoruz. MLP Sağlık Hizmetleri'nin hastane satışlarının tek seferlik etkisiyle güçlü karlılık (öz kaynağının üzerinde) açıklamasını beklerken nakit girişi sayesinde borçluluktaki iyileşmede dikkat çekiyor. Ereğli Demir Çelik ve Kardemir için de güçlü bir çeyrek olacağını tahmin ediyoruz, fakat bu şirketlerde en iyi dönem geride kalmış olacak. BİM ve Migros için ciro büyümesinde hızlanma ve artan karlılık öngörüyoruz. Anadolu Efes Coca Cola İçecek ve Akçansa'nın maliyet artışlarını iyi yönettiğini ve iyi sayılacak kar artışları açıklayacaklarını düşünüyoruz. Otomotiv sektörü şirketlerinin bilançoları yüksek yurtiçi talep ve artan marjlar sayesinde güçlü kalmaya devam ediyor. Telekomlar (enflasyonun gerisinde kalan ciro büyümeleri), Anadolu Sigorta (artan teknik zarar ve zayıf yatırım gelirleri) ve Arçelik (zayıf marjlar) zayıf sonuçlar beklediğimiz şirketler."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

EMLAK KONUT GYO & ÖZAK GYO: Emlak Konut Bizim Mahalle 2. Etap 2. Kısım Projesi için Özak GYO'nun en yüksek teklifi verdiğini bildirdi. Proje toplam satış geliri 9,54 milyar TL olarak açıklanırken, Emlak Konut GYO'nun minimum geliri 2,86 milyar TL olarak belirtildi.

BİLİCİ YATIRIM: Bilici Yatırım sermayesi, geçen hafta 81 milyon TL'den yüzde 23.4 oranında bedelsiz olarak 19 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, bir müşterisiyle 8.7 milyon dolar + KDV tutarında güneş paneli sevkiyatı için sözleşme imzalandığını bildirdi. Teslimatın 15 Mart 2023'e kadar yapılması bekleniyor. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 35'ine karşılık geliyor.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç ve Serum, Immuno Well (Pvt) Ltd. (Pakistan) firması ile difteri tetanoz aşılarının Pakistan'da dağıtım ve pazarlaması için satış anlaşması imzaladığını bildirdi.

ŞİŞE CAM: Şişecam, Mersin'de 185 milyon euro yatırımla yeni bir fırın ve enerji cam işleme hattı kurmak üzere yatırım kararı aldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, daha önce Mersin'de açıklanan düz cam yatırımıyla aynı tesiste yeni bir 180 bin ton kapasiteli buzlu cam fırını ve yıllık 20 milyon metrekare kapasiteli enerji camı işleme hattı kurulması üzerine yatırım kararı alındığı belirtildi. Tesislerin 2024 yılı sonunda devreye alınması bekleniyor. Bu yatırımla birlikte Şişecam, hem Türkiye'de hem de ihracat pazarlarında özellikle artan güneş enerjisi yatırımlarıyla büyüyen enerji camı talebini karşılamak üzere kapasitesini yükseltmiş olacak.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding'in bağlı ortaklığı olan Global Ports Holding'in Haziran 2022'de limana gelen gemi sayısının 2019 yılı Haziran ayının yüzde 19 üzerinde olduğu ve yolcu sayısının ise 2019 Haziran döneminin yüzde 80'ine ulaştığı bildirildi.

BOSSA: Bossa Ticaret sermayesi geçen hafta 62 milyon TL'den yüzde 474 oranında bedelsiz olarak 294 milyon TL artışla 356 milyon TL'ye yükseltildi.

KIZILBÜK GYO: Kızılbük GYO sermayesi geçen hafta 240 milyon TL'den yüzde 25 oranında bedelsiz olarak 60 milyon TL artışla 300 milyon TL'ye yükseltildi.

SİNPAŞ GYO: Sinpaş GYO sermayesi geçen hafta 873.2 milyon TL'den yüzde 71.8 oranında bedelsiz olarak 626.8 milyon TL artışla 1.5 milyar TL'ye yükseltildi.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji geçen hafta pay başına brüt 0.57 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.

BERA HOLDİNG: Bera Holding geçen hafta pay başına brüt 0.10 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0.7 oldu.

AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik'in Ocak-Haziran dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artışla 1.58 milyar TL'ye yükseldi.

PASİFİK GYO: Pasifik GYO sermayesi geçen hafta 267.5 milyon TL'den yüzde 273 oranında bedelsiz olarak 732.5 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltildi.

TUKAŞ GIDA: Tukaş Gıda, Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde devam ettirdiği yatırımın tamamlandığını ve günlük 3 bin ton domates işleme kapasiteli tesisin üretime başladığını bildirdi.

BİZE ULAŞIN