Bilanço beklentisi 'al' veren 33 hisse (1)

İkinci çeyrek bilançolarında satış ve kârların büyüyeceği, çarpanlar bazında ise hisselerin ucuzlayacağı düşünülüyor. Özellikle havacılık, gıda, banka ve enerji sektörü hisselerine dikkat çeken uzmanlar, ikinci çeyrek bilanço beklentisiyle 33 hissenin ön plana çıkacağını belirtiyor. (Birinci Bölüm)
30.07.2022 22:11 GÜNCELLEME : 01.08.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Bazı şirketlerin bilanço açıklanma tarihi belli oldu. Buna göre; Arçelik, Tofaş Oto ve Yapı Kredi, 26.07.2022, Akbank, Tav Havalimanları 27.07.2022, Garanti BBVA ve Ford Otomotiv 28.07.2022, Akçansa, Türk Traktör 1.08.2022, BMS Çelik Hasır, BMS Bileşik Metal, Goodyear Lastikleri, Türk Telekom, Ülker Bisküvi ve Vakıflar Bankası 8.08.2022, Brisa, Coco Cola İçecek, Emlak Konut GYO, Kordsa Teknik, Koza Anadolu Metal ve Migros 9.08.2022, Anadolu Efes ve Türk Hava Yolları 10.08.2022 tarihinde bilançosunu açıklayacağını bildirdi. (Birinci Bölüm)

İkinci çeyrek bilançolarında sektör ve hisse bazında ayrışmalar görülebileceğini ifade eden analistler; ancak genel olarak satış ve karların büyüyeceğini ve çarpanlar bazında hisselerin ucuzlayacağını düşünüyor.

Özellikle havacılık, gıda, banka ve enerji sektörü hisselerine dikkat çeken uzmanlar, bu kapsamda ikinci çeyrek bilanço beklentisiyle 33 hissenin ön plana çıkacağını da belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"FİYATLAR SABIRLI YATIRIMCILAR İÇİN UYGUN"

BIST-100 endeksinin geçen altı hafta boyunca yurtdışı borsalarda görülen satışların yanı sıra yurtiçinde yükselen CDS'ler ve TL'deki oynaklık, BDDK'nın krediler üzerine getirdiği kısıtlamalar ile 2.684 puandan yaklaşık 2.360 puana kadar gerilediğini hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; geçen hafta ise endeksin yukarı doğru tepki verdiğine dikkat çekiyor.

Yukarı doğru verilen tepkide yurtdışı borsalarda satışların durması ve ucuzlayan fiyatlardan gelen alım tepkisinin etkili olduğunu belirterek "Şu an için yükseliş, geçen haftalarda görülen düşüşlere tepki olarak nitelendirilebilir, ancak endeks 2.470 puan üzerinde kalıcı olabilirse, eski zirvesine tekrar göz kırpmaya başlar" diyor.

Küresel bazda yılın ilk yarısında borsalarda görülen sert satışların şimdilik yerini, tepki alımları ve yatay bir seyre bıraktığını da kaydeden Coşar; gerileme trendinin hala kırılmadığını, ama şu an için satış baskısının hafiflediğini söylüyor. Öte yandan enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırım süreçlerinin borsalarda fiyatlara girdiğinin altını çizerek; borsalar için en önemli riskin küresel bazda yaşanabilecek resesyon olduğunun altını çiziyor. Bu ihtimalin borsalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceğini ifade ederek "Yurtiçinde ise 2.500 puan üzerine tekrar yükselen endeks, özellikle gelecek bilançoları da göz önünde bulundurduğumuzda oldukça iskontolu görünüyor. BIST -100 şirketlerinde kar büyümesi devam ediyor. Yurtdışı borsalarda görülen baskı ve yurtiçinde geleneksel olmayan para politikası araçlarının getirdiği belirsizlik azalınca BIST-100 endeksinin önce eski zirvesine ve daha sonra 2.700'ler ve 3.000'ler üzerine yükselebileceğini düşünüyorum. Son gerilemeler ve küresel bazda haber akışı, endeksin yükselmesini geciktirdiyse de belirsizlikler azalınca endeks tekrar yükselir. Borsa için şu anki fiyatların sabırlı yatırımcılar açısından uygun olduğunu söyleyebilirim. Özellikle negatif reel faiz ortamında paranın gidebileceği kısıtlı adreslerden biri" yorumunu yapıyor.

"HİSSE BAZINDA AYRIŞMALAR ETKİLİ OLACAK"

Temmuz'un son haftası ve Ağustos'un ilk iki haftasını bilanço dönemi olarak nitelendirebileceğimizi de kaydeden Coşar; özellikle bankacılık tarafında net faiz marjının etkisi, TÜFE'ye endeksli menkul kıymetler ve kredi genişlemesinin de getirdiği etkiyle yüksek oranlı kar büyümelerinin devamını bekliyor. 2022 ilk çeyreğinde yüksek oranlı kar büyümesi gerçekleştiğine de dikkat çekerek; özellikle otomotiv tarafında ana sanayi şirketlerinde satışlarda adet ve tonaj bazında gerilemeler görülebileceğini düşünüyor. Ancak satılan ürün fiyatlarının TL bazında geçen seneye göre oldukça yüksek olması nedeniyle satış ve kar rakamlarında büyümenin devamını bekliyor. Havacılık, perakende ve gıda sektörü hisselerinde de olumlu bilançolar öngörüyor.

İkinci çeyrek bilançolarında sektör ve hisse bazında ayrışmalar görülebileceğini de kaydederek "Ancak genel olarak satış ve karların büyüyeceğini ve çarpanlar bazında hisselerin ucuzlayacağını düşünüyorum. Bu durum ilk etapta makro haberler sebebiyle sınırlı olsa da daha sonra uygun fiyatlardan yeni alıcılar çekip, endeks üzerinde yukarı yönlü etki oluşturacaktır" diyor.

Coşar, ikinci çeyrek bilanço beklentisiyle Aksa Akrilik, Arçelik, Aselsan, Alkim Kimya, Brisa, BİM, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Kardemir, Kordsa, Logo Yazılım, Otokar, Şişe Cam, Tofaş Otomobil Fabrikası, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Akbank, Yapı Kredi, Türk Hava Yolları ve Sabancı Holding hisselerinin ön plana çıkacağını da belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

"HEDEF 3.150 PUAN"

FED'in 27 Temmuz ve 21 Eylül tarihli toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımları beklendiğini hatırlatan Anadolu Yatırım Araştırma Departmanı Müdürü Sevgül Düzgün; küresel piyasalarda güçlü dolar teması ile zayıflayan risk iştahının yılın üçüncü çeyreğinde de devam edebileceğini düşünüyor. Yurtiçi tarafta ise 2Ç22 bilanço dönemine ilişkin beklentilerle, Borsa İstanbul'da TL bazında yeni zirveler görülebileceğini belirtiyor.

Borsa İstanbul'da mevcut seviyelerin orta vade için alım bölgelerinde bulunduğunu da ifade eden Düzgün; BIST-100 için 2022 sonu hedefini 3.150 puan olarak açıklıyor.

"HAVACILIK, GIDA, BANKA VE ENERJİ"

Yılın ikinci çeyrek bilançolarının 25 Temmuz'dan itibaren açıklanmaya başlayacağını da ifade ederek özellikle havacılık, gıda, banka ve enerji sektörüne dikkat çekiyor. Son iki aydır alçalan trendin etkisinde olan endeksin yılın ikinci çeyreğinde gelecek bilançoların etkisiyle kısa vadeli bir toparlanma yaşayabileceğini de düşünen Düzgün, sektörlere yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Pandemi sonrasında ertelenen talep ve turizm sezonuyla birlikte havacılık sektöründe pozitif görünüm devam ediyor. Son altı haftada petrol fiyatlarında görülen geri çekilmenin de yakıt maliyetlerine olan etkisinin marjlara destek vermesi beklenebilir. Yeniden artan vakalar ile pandemi kaynaklı kısıtlayıcı bir karar alınması durumunda ise sektör beklentileri bozulabilir. Bu kapsamda sektörde TAV Havalimanları, THY ve Pegasus hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyoruz.

Öte yandan sene başından itibaren artan enerji fiyatları ile yükselen elektrik fiyatları, enerji şirketlerinin bilançolarını büyütmeye devam ediyor. Küresel çapta görülen Rusya kaynaklı enerji krizi ise yenilenebilir enerjiyi yeniden ön plana çıkardı. Almanya Başbakanı da geçen günlerde gelecek beş yılda yenilenebilir enerjiye 600 milyar euro yatırım yapacaklarını açıkladı. Yurtiçinde de sektöre önemli teşvikler veriliyor ve bu teşvikler, şirketlerin büyümesine katkı sağlıyor. Yenilenebilir enerji sektöründe yer alan şirketlerin bu dönemde artan talep ve teşviklerle pozitif ayrışmasını beklerken Aksa Enerji, Smart Güneş Enerjisi, Galata Wind Enerji ve Odaş Elektrik hisselerini beğeniyoruz.

Ayrıca ABD ve euro bölgesinde artan resesyon endişelerinin etkileri hisse seçimlerinde defansif sektörleri cazip kılıyor. Talebin fiyat esnekliğinin düşük olduğu gıda sektörü, bu dönemlerde geçmişte olduğu gibi performans olarak diğer sektörlerin önüne geçebilir. Bununla birlikte yurtiçindeki yüksek enflasyon ortamı da sektörde nominal büyümeyi destekliyor. Mevcut durumda gıda ve gıda perakendecilik sektörlerinin endeksten pozitif ayrışması beklenebilir. Bu çerçevede de BİM, Migros, TAT Gıda ve Kerevitaş hisselerinin potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca yüksek enflasyon ortamı, mevcut para politikaları sektördeki nominal büyümenin devam edeceğini gösteriyor. 2Ç22'de ilk çeyreğe paralel güçlü karların devam etmesi bekleniyor. Mevcut karlılık para politikasında değişiklik olmaması durumunda yılın geneline yayılabilir. Risk olarak ise regülatörlerin sektöre getirebileceği olası yeni kararlar yakından izlenmeli. Mevcut dönemde uygulanan heterodoks politikaların devamı niteliğinde gelebilecek yenilikler karlılığı baskılayabilir. Bu sektörde de Yapı Kredi, Akbank ve TSKB hisselerinin öncülük etmesi beklenebilir."

Düzgün ikinci çeyrek bilanço beklentisi ile Aksa Akrilik, Alarko Holding, Coca Cola İçecek, Türk Hava Yolları, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Ford Otomotiv, Odaş Elektrik, BİM, Kontrolmatik, İş Yatırım Menkul Değerler, Hektaş, Sabancı Holding, Şişe Cam, TAV Havalimanları, Kordsa, Smart Güneş Enerjisi, Ereğli Demir Çelik, Koza Anadol Metal, Sasa Polyester, Çimsa, AG Anadolu Grubu Holding ve Logo Yazılım hisselerinin ön plana çıkacağını da belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

BİZE ULAŞIN