Leasing’e enerji geldi, en gözde yatırım çatı GES’leri

Geçen yıl büyümede yüzde 50’lere ulaşan leasing sektörü, son dönemde yenilenebilir enerjiyle deyim yerindeyse ‘enerji içeceği’ içiyor. Yenilenebilir enerji yüzde 93 artışla diğer sektörlere fark atmış durumda. En gözde yatırım ise çatı GES’leri.
18.08.2022 20:52 GÜNCELLEME : 19.08.2022 00:00

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Türkiye'de 22 oyuncunun faaliyet gösterdiği leasing sektöründe, işlem hacminin çok önemli bir bölümünün banka iştiraki firmalar tarafından yapılıyor. 2021 yılında sektörün aktif büyüklüğü yüzde 50.9'lık artışla 106 milyar TL'ye, leasing alacakları yüzde 45.3 artışla 83.2 milyar TL'ye, özkaynakları yüzde 17.2 artışla 14.5 milyar TL'ye, kârı ise yüzde 36 artışla 2 milyar TL düzeyine yükseldi. Son dönemde ise yenilenebilir enerji, deyim yerindeyse sektöre 'enerji içeceği' gibi geldi. 2021 ilk çeyreğinde yenilenebilir enerjideki artış, tüm sektörlerin önüne geçti. Yüzde 93 gibi yüksek bir oranda büyüyen yenilenebilir enerji, 44 milyon dolardan 85 milyon dolara kadar çıktı. En yakın hızlı artış ise yüzde 56 ile iki sektörde oldu. Biri bilgi işlem ve büro makineleri diğeri ise elektronik optik cihazlar. Toplam işlem hacmi büyüme oranının yüzde 7 olduğu düşünülünce artışta bu sektörlerin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Yılın geri kalanı için beklentiler ise daha iyimser.

GES'LERDE KULLANIM ARTTI

Sektörün enerji konusundaki hassasiyeti ve farkındalığının oldukça yüksek seviyede olduğunu belirten Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili, Leasing Sektörü Temsil Kurulu Başkanı ve Halk Leasing Genel Müdürü Coşkun Çabuk, "Büyük veya küçük şirketlerde enerji konusunda özel kampanyalar yapılırken, yeşil enerji ve enerji verimliliği programlarına dahil olup fon sağlayan leasing şirketleri de var. Söz konusu farkındalık aslında meyvelerini de vermeye başladı. Leasing sektörü bu alanda uluslararası finans kuruluşlarıyla da işbirliği içinde hızlı büyümeye devam edecek, diye düşünüyoruz. 2021 yılı sonu itibarıyla yenilenebilir kaynaklı enerji ekipmanlarının toplam leasing pastasından aldığı pay artarak yüzde 5.4'e yükseldi" değerlendirmesinde bulunuyor.

Yenilenebilir enerji alanında leasing firmalarının yoğun çabalarının meyvelerini vermeye başladığını belirten DenizLeasing Murahhas Üyesi Murat Kulaksız, "Bu yıl, enerji maliyetlerindeki değişimin de etkisiyle yenilenebilir enerji alanındaki, özellikle de çatı GES'lerdeki leasing kullanımının artması bekleniyor. Son zamanlarda yükselen maliyetler dolayısıyla tasarrufa yönelimin artması sonucu güneş enerjisi santralleri yatırımlarının ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Öz tüketime yönelik çatı GES projelerinin finansmanını da ticari çatı alanlarından kamu binalarına kadar geniş müşteri yelpazesinde sürdürüyoruz" dedi.

TL CİNSİ LEASING'İN PAYI ARTIYOR

İş ve inşaat makineleri, tekstil, turizm, tarım, metal işleme ve diğer makine ekipman yatırımlarının, özellikle de ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik sektörlerin yatırımlarının artabileceği belirtiliyor. Tarımın payının ise az da olsa artabileceğini öngörülüyor. Son iki yılda TL cinsi leasing işlemlerinin payının artması, bir anlamda kamunun politikalarına paralel şekilde liralaşma eğiliminin sürmesi, kur artışı hariç tutulduğunda yabancı para işlemlerin payının azalması bekleniyor. 2022 yıl sonu beklentisi ise 4.1-4.25 milyar dolar düzeyinde.

KOBİ PENETRASYONU ARTTI

Sektörde yaklaşık olarak KOBİ ağırlığının yüzde 40-45 aralığında olduğunu belirten Coşkun Çabuk, "2021 yılında çok küçük de olsa sektörün KOBİ penetrasyonu artış gösterdi. Diğer taraftan leasing'in öneminin henüz yeterince anlaşılmadığı kanaatindeyiz. Özellikle orta ve uzun vade yapısı, çoğunlukla sabit olan faiz yapısı göz önünde bulundurulduğunda başta KOBİ'ler olmak üzere bütün yatırımcıların leasing'i ilk müracaat edilecek yatırım finansman araçları arasında görmesi gerekir" dedi.

DenizLeasing Murahhas Üyesi Murat Kulaksız, "Vendor, satıcı kanalıyla belli bir süredir sektörde faaliyet gösteren KOBİ segmentindeki firmalara, kredi süreci çok kısa sürede tamamlanacak iş modelleri ile ulaşmayı hedefliyoruz. Operasyonel kiralama açısından baktığımızda, araç filosunun yönetimi konusunda, satın almayı da kapsayan komple çözüm hizmeti sunuyoruz. Müşterilerimiz, finansal kiralama ile araç sahibi olurken, dilerlerse Filo Yönetim Hizmet Paketi ile operasyonel kiralamanın avantajlarından da faydalanabiliyorlar" dedi.

AKLease Genel Müdürü Çetin Düz ise Türkiye'nin geleceğinde ve kalkınmasında KOBİ'lerin büyük öneme sahip olduğunu belirterek, "Biz de ekonomimizin itici gücü olan KOBİ'leri doğru finansal çözümlerimizle destekliyoruz. Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi önemli finans kurumları ile imzaladığımız kredi sözleşmeleriyle de KOBİ'lerin uzun vadeli makine ve ekipman gibi endüstriyel ve ticari amaçlı yatırımlarına finansmanlar sağladık. Yatırımların ve ekonominin gelişimine katkı sağlama amacıyla KOBİ'lere desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

"ENERJİNİN PAYI YÜZDE 9'A KADAR ÇIKTI"

Coşkun ÇABUK / Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili ve Halk Leasing Genel Müdürü

Öncelikle mevcut müşteri sayısında önemli bir artış olmadığını belirtmek lazım. Leasing sektöründeki aktif müşteri sayısı son iki yıldır 35 bin-36 bin bandında seyrediyor. İşlem hacmindeki artış ise reel artışı ifade ediyor. 2021 yılı işlem hacmi 3 milyar 989 milyon olup, 2020 yılı işlem hacmi olan 3 milyar 302 milyon dolara göre yüzde 21 arttı. Söz konusu artışta 2018-2019 yıllarındaki düşük hacimlerin oluşturduğu baz etkisi rol oynuyor. 2022 yılı ilk çeyreği itibarıyla bakıldığında; iş ve inşaat makinalarının en yüksek payı almaya devam ettiği, karayolu taşıtları ve tekstil makinelerinde artış kaydedildiği, yenilenebilir kaynaklı elektrik enerjisi ekipmanlarının payının da yüzde 9'lara geldiği görülüyor. Henüz rakamlar açıklanmamış olmakla birlikte; yılın ikinci çeyreğinde de aynı trendin korunduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan, temmuz ayıyla birlikte işlem hacminin kısmen gerilediği tahmin ediliyor. Trendin devam etmesi halinde 2022 yılının ikinci yarısı, ilk yarı ile çok farklı performans gösterecek.

"YARI YILDA 1 MİLYAR TL'YE ULAŞTIK"

Çetin DÜZ / AKLease Genel Müdürü

Günümüzde artık yatırımların da çevresel ve sosyal etkileri gözetiliyor. Biz de bu beklentiden yola çıkarak çevreci bir finansman modeli olan ECOLease'i müşterilerimizin beğenisine sunduk. Bu ürünü sadece yenilebilir enerji yatırımlarıyla sınırlamadık. Enerji verimliliği sağlayacak yatırımları da kapsayacak şekilde formülize ettik. Neredeyse yarı yılda 1 milyar TL'lik işlem hacmine ulaştık. Avantajlarından bahsetmek gerekirse; müşterilerimize uygun vade ve ödeme avantajları sağlıyor, onların bu alandaki yatırımlarını kolaylıkla hayata geçirme fırsatı sunuyoruz. Yatırım teşviki kapsamındaki yatırımlarda ise satın alım KDV'si 0, kira KDV'si yüzde 1 olarak uygulanıyor. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları daha çok destekleyerek gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Süreçlerin hızlı ve kolay ilerlemesi için dijitalleşme her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Biz de bu önemin bilinciyle bu yılda da dijitalleşme ve dönüşüme odaklandık. Müşterilerin ihtiyacını hızlı karşılayabilen ve kolay iş süreçlerine sahip leasing şirketi olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda ilk adımı teknolojik altyapımızda yenilikler yaparak attık. Müşterileri dinleyerek onların da kullanmaktan büyük keyif aldığı online müşteri platformumuzu devreye aldık. Bu platformu geliştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor.

"ÇATI GES'LERE SEKTÖRDEN BAĞIMSIZ YOĞUN TALEP"

Murat KULAKSIZ / DenizLeasing Murahhas Üyesi

Her geçen gün firmaların leasing'e olan iştahının arttığını, hem müşteri adetlerinde hem de işlem bazlı tutarlarda yaşanan artışlarda gözlemliyoruz. Özellikle KOBİ'lerin banka limitlerini işletme sermayesinde kullanmak yönündeki ihtiyaçlarının artması, yatırım finansmanlarını doğru modelleme ile banka limitlerinden bağımsız, leasing yoluyla finanse etmek yönünde bir eğilim ortaya çıkarıyor. Enerji projeleri, şu an her sektörün gündeminde. Yeni gelişme ve teknolojilere uyum sağlamak ve sınırlı kaynakları sürdürülebilir kılmak adına yatırımlara ilgi artarak devam ediyor. Ülkemiz, enerjide yüksek dışa bağımlılık oranına sahip. Ancak güneş, rüzgar, jeotermal, hidroenerji ve bioenerji gibi yenilenebilir enerjinin neredeyse tüm alanlarında yüksek potansiyeli bulunuyor. Ayrıca firmaların üretim maliyetleri, pazardaki ürün fiyatlarının neredeyse yarısı enerji giderinden oluşuyor. Firmalarımızla sahada yaptığımız görüşmeler ve çalışmalarımızda, özellikle enerji maliyetlerinin firma bilançolarında ve üretim süreçlerinde çok önemli yer tuttuğunu ve daha az maliyetli yatırımlara yönelim olduğunu görüyoruz. Bu paralelde, öztüketime yönelik çatı GES projeleri için sektör ayrımından bağımsız bir taleple karşı karşıyayız.

"650 MW PORTFÖYÜMÜZ VAR"

Fatih TORUN / Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü

2021'de sektör olarak, aktifleşen sözleşmelerde 36.135 milyon TL ile bir önceki yıla göre yüzde 53.9'luk bir artış oldu. Aynı dönemde, Yapı Kredi Leasing olarak, yüzde 79.9'luk bir artışla 5.929 milyon TL gerçekleşme rakamına ulaştık. Sözleşme adetlerinde ise sektörde yüzde 43'lük artış var. Sektör rakamlarında artış oranları birbirine yakın olduğu için, sözleşme adetleri ile hacim, paralel büyümüş diyebiliriz. Yapı Kredi Leasing olarak geçen yıllardan beri stratejimiz büyük işlemlerin yanında sektörün bilinirliğini artırarak, yaygınlaşma olarak belirlemiştik. Bu yaygınlaşmayı sağlayacak olan dijital platformlarımıza yaptığımız yatırımlar ile 2021 yılında müşteri sayısında yüzde 7.6'lık bir artış ile sektörün üzerinde büyüyerek, hedefimizi gerçekleştirmiş olduk. Hem mobil uygulamamız hem de web sitemiz, canlı ihale ortamı yarattığımız 2. el varlık satış platformumuz, satıcılar odaklı platformumuz sayesinde yurtiçi ve yurtdışında yaygın olarak kullanılıyor ve geniş kitlelere hitap edebiliyoruz. İlk günden beri enerji sektörüne finansman sağlayan bir şirket olarak, 650 MW'a yakın portföyümüzle yenilenebilir enerji alanında sektörümüzün en fazla iş yapan kurumuyuz.

BİZE ULAŞIN