Borsa İstanbul şimdi nereye koşuyor?

Önceki zirvesi 2.680 seviyesini aşarak 2.800’ler bandına gelen BIST-100 endeksinin 3.000 yolculuğuna başlaması bekleniyor. Yurtdışı emsallerine göre pozitif ayrışmasını sürdüren BIST'te yükselişi destekleyecek 22 hisse takip edilebilir.
21.08.2022 18:01 GÜNCELLEME : 22.08.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalarda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri, ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Diğer yandan Çin-Tayvan arasında yaşanan gerginlik de piyasa fiyatlamalarına dahil oluyor. İçeride ise geçen hafta başından itibaren yükseliş trendinde olan ve yeni bir tarihi zirvesini yineleyen Borsa İstanbul'un yurtdışı emsallerine göre pozitif ayrışmaya devam etmesi bekleniyor.

Analistler iskonto faktörü ve ekonomide fiyatların genel seviyesinde görülen yükselişin en önemli katalizör olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca bilanço sezonunda olduğumuzu da hatırlatarak "Bilançolarda hem sanayi hem de banka tarafında güçlü kar artışları var. Bu durumda BIST bünyesindeki hisseleri daha iskontolu hale getiriyor ve yatırımcı çekiyor" yorumunu yapıyor.

Sektörel bazlı ayrışmaların yaşandığı endekste hızlı bir şekilde 2.900'lü seviyelerin gündeme gelebileceğini vurgulayan uzmanlar 2.800 altındaki kapanışlarda kâr satışlarının devamının beklenebileceğini düşünüyor. Öte yandan teknik indikatörlerde yorulma emareleri görülmesine karşın 2.800 üzerinde kalındığı müddetçe mevcut pozisyonların korunabileceğini, bu seviye altında ise kâr alımlarının düşünülebileceğini ifade ediyor.

Analistler, Borsa İstanbul'un yükselişinde katalizör vazifesi görecek 22 hisseye dikkat çekerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"ŞU AN KÜRESEL BİR RESESYON SÖZ KONUSU DEĞİL"

ABD'de GSYH'nın 1. ve 2. çeyrekte arka arkaya azaldığına dikkat çeken Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; diğer bir deyişle resmi anlamda kamu otoritesinden resesyon duyurusu gelmemesine karşın teknik anlamda bir resesyon oluştuğunu söylüyor. Öte yandan son açıklanan temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin oldukça üzerinde 520 bin üzerinde geldiğini, işsizliğin yüzde 3.5'e gerilediğini, imalat PMI verilerinde, tüketici güven endekslerinde gevşemenin söz konusu olduğunu ve euro bölgesi genelinde de imalat PMI verilerinin 50 aşağısına gerileyerek sanayide olası daralmaya işaret ettiğini hatırlatan Coşar, "Verileri bütün olarak değerlendirirsek büyüme ve güven göstergeleri geriliyor, bununla beraber istihdam güçlü. Ayrıca enflasyon, ABD tarafında zirve seviyelerinden gerilemeye başladı. Ancak her geçen gün olası bir resesyon riskinin arttığını söyleyebilirim. Sektörel güven endeksleri gerilerse bunun büyümeye ve istihdama yansıması kaçınılmaz. Burada önemli olan olası resesyonun boyutu, büyük bir durgunluk olur mu, hafif atlatılır mı? Önemli olan bu. Kesin olan bir şey var ki 2022'de dünya, 2021 yılına göre daha az büyüyecek ama daha yüksek enflasyona maruz kalacak. Bu, tüketiciler açısından yeteri kadar olumsuz bir durum. Diğer taraftan ihtimal gittikçe artmasına rağmen şu an için küresel bir resesyon söz konusu değil. Ancak gelecek dönemlerde ihtimal dahilinde olduğunu söyleyebilirim" diyor.

Borsaların şu ana kadar yüksek enflasyon, merkez bankalarının faiz artırım ve parasal sıkılaştırma politikaları ile jeopolitik riskleri fiyatladığını da kaydeden Coşar; yılın ilk alt ayında ABD borsalarında yüzde 30 seviyesine yakın gerilemeler gördüğümüzü bunun daha çok FED politikaları ve FED politikalarının getirebileceği olası bir yavaşlama riski olduğunu belirtiyor. Resesyonun kısmen olsa da tamamen fiyatlandığını düşünmüyor. Bu açıdan olası resesyonun boyutunun önemli olduğuna vurgulayarak; ciddi boyuttaki bir daralmanın küresel borsalarda satışlara sebep olacağını öngörüyor. Ancak ılımlı bir yavaşlamada borsalar zaten ilk altı ay çok geriledi, diyerek sert bir hareket olmayacağını düşünüyor. Ayrıca resesyon olsa da yılın ilk altı ayındaki gibi bir gerileme beklemeyen Coşar, "Resesyon kaynaklı bir gerileme olsa da bu sınırlı olur. Bunun sebebi, resesyon oluşursa merkez bankaları sıkılaştırma politikalarını azaltır beklentisi. Bu beklenti borsalara paraşüt görevi görür" yorumunu yapıyor.

"BIST DAHA AZ ETKİLENİR"

Dünyada yaşanacak bir resesyonun yurtdışı borsalar kanalıyla Borsa İstanbul'a da olumsuz yansıyacağını, ancak Borsa İstanbul'a etkisinin daha az ve kalıcı olmayacağını düşünüyor. Burada iskonto faktörü ve ekonomide fiyatların genel seviyesinde görülen yükselişin en önemli faktör olduğunu vurguluyor. Ayrıca bilanço sezonunda olduğumuzu da hatırlatarak "Bilançolarda hem sanayi hem de banka tarafında güçlü kar artışları var. Bankalarda kar artışları üç-dört katı buluyor. Bu durum da BIST bünyesindeki hisseleri daha iskontolu hale getiriyor ve yatırımcı çekiyor. Bu açıdan BIST bu durumdan olumsuz etkilense bile yurtdışına göre daha az olur ve kalıcı olmaz" yorumunu yapıyor.

Diğer bir deyişle BIST'in yurtdışı emsallerine göre pozitif ayrışmasını bekleyen Coşar, "Çünkü BIST, yurtdışı borsalara göre çok ucuz. Ayrıca yüksek enflasyon ve negatif reel faiz ortamında sermayenin getiri arayışı, enflasyon ve BIST bünyesindeki şirketlerin sattıkları ürün ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi ile son açıklanan bilançolarda görülen kar artışları önemli bir katalizör" diyor.

"ENDEKS ÜÇ BİN YOLCULUĞUNA BAŞLAYACAKTIR"

BIST-100 endeksinin önceki zirvesi olan 2.680 seviyesini aşarak 2.800'ler bandına geldiğini hatırlatan Coşar "Önceki zirvesini aşması teknik açıdan olumlu. Temel veriler de hisse senetlerini destekliyor. BIST-100 endeksinin 2.700 üzerinde kalıp 3.000 ve üzerine yolculuğuna başlamasını yüksek olasılık olarak görüyorum. Yurtdışı piyasalar olumlu bir dönem geçirirse daha yüksek seviyeleri test edebiliriz. İçeride kamu otoritesi tarafından alınan makro ihtiyati tedbirler, gelecek dönem merkez bankası politikaları, döviz ve CDS'in durumu, bilançolar ve yakın gelecekte 2022 sonu 2023 başı gibi gerçekleşecek seçimle ilgili olası siyasi fiyatlamalar trendi belirlemede önemli rol oynuyor. Tabii diğer yandan resesyon, Tayvan-Çin arası yükselen gerilim ve yurtiçi makro ihtiyati tedbirler borsalar açısından aşağı yönlü riskleri oluşturuyor" açıklamasını yapıyor.

Coşar, Borsa İstanbul'un yükselişinde Akbank, Aksa Akrilik, Arçelik, Brisa, BİM, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Ege Seramik, Ford Otomotiv, İş Bankası, Kordsa, Koç Holding, Logo Yazılım, Otokar, Sabancı Holding, Şişe Cam, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Yapı Kredi, Çimsa, Akçansa ve THY hisselerinin katalizör vazifesi göreceğini de belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"Yapı Kredi hisseleri bankalar arasında iyi bir tercih olabilir"

Arda COŞAR/ Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

YAPI KREDİ: Bankacılık sektöründe net faiz marjında geçen sene aynı döneme göre görülen yüksek seviye, yılın ilk altı ayında görülen kredi genişlemesi, TÜFE'ye endeksli tahvillerin sağladığı faiz getirisinin yanı sıra komisyon gelirleri ve ücretler sayesinde, oldukça yüksek oranda net kar büyümeleri görüyoruz. Bu kapsamda Yapı Kredi 2022 ilk yarıda faiz ve ücret, komisyon gelirlerindeki yükselişin katkısıyla geçen sene aynı döneme göre yüzde 420 artışla 19 milyar 200 milyon TL kar açıkladı. Ayrıca kar, geçtiğimiz çeyreğe göre yüzde 64 yükseldi. Yılın geri kalanında makro ihtiyati tedbirler ile kredi büyümesi yavaşlasa da bankalarda kar büyümesinin büyük ölçüde devam etmesini bekliyoruz. Mevcut durumda büyük çaplı özel bankaların çoğu 1.5-2 arası F/K değerlerinden işlem görüyor. Gelecek çeyreklerde kar büyümeleri de hesaba katıldığında mevcut cari fiyatlara göre daha da düşük tahmini F/K'larda işlem görüyorlar. Bu da yüksek oranda iskontoya işaret ediyor. Bu açıdan makro ekonomik riskleri de hesaba kattığımızda portföylerde sınırlı miktarda banka hissesi bulundurulabileceğini ve portföyünde banka bulundurmak isteyen yatırımcılar için Yapı Kredi'nin iyi bir tercih olabileceğini düşünüyoruz.

TÜRK TRAKTÖR: Yılın ilk yedi ayında traktör üretimi geçen sene aynı döneme göre yüzde 14 azalarak 24 bin 455 adet olarak gerçekleşti. Şirketin ilk yedi ayda yurtiçi yerli traktör satışları yüzde 24 azalıp 14 bin 852 adet seviyesine gerilerken, ihracatı ise yüzde 7 artarak 9 bin 415 seviyesine yükseldi. Toplam satışlar yurtiçi satışlardaki gerilemenin etkisi, yüzde 16.5 azalarak 24 bin 552 adede geriledi. Şirketin satışlarında adet bazında görülen gerilemeye rağmen, yurtiçi traktör fiyatlarının seviyesi ve kur kaynaklı olarak ihracat gelirlerinin artmasıyla beraber 2022 ilk altı ayda satış gelirleri yüzde 59 artarak 8 milyar 881 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 51 artarak 1 milyar 303 milyon TL'ye, net kar da yüzde 58 artarak 959 milyon TL'ye ulaştı. Satış ve kar rakamları piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Traktör fiyatlarında TL bazlı yükselişin etkisi, şirketin satış gelirlerini ve net karını artırmasında ana etmen oldu. Traktör satışlarında adet bazında azalmanın fiyatlara yansıdığını ve uygun fiyatlarda işlem gördüğünü düşünüyoruz. Ayrıca şu anki cari fiyatlarla kıyaslandığından temettü yatırımcıları için cazip bir temettü verimi fırsatı sunuyor. Uzun dönemde bakıldığında da tarım ürünleri fiyatlarındaki yükseliş, Türkiye traktör parkında yenilenme ihtiyacı, tarımsal destekler ile yurtdışı pazarda büyüme potansiyeli, şirketi cazip kılıyor. Türk Traktör hisselerinde yüzde 37 yükseliş potansiyeliyle 319 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞE CAM: Şirketin satış gelirleri 2022 ikinci çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 228 artarak 23 milyar 258 milyon TL'ye, esas faaliyet karı yüzde 216 artarak 5 milyar 303 milyon TL'ye, net karı yüzde 285 artarak 5 milyar 379 milyon TL'ye ulaştı. Kar rakamları beklentilerin üzerinde geldi. Ayrıca altı aylık kümüle değerlendirince 2022 yılı ilk yarıda geçen sene aynı döneme göre net kar, yüzde 226 artarak 8 milyar 955 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin satış ve kar rakamları, piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşmiş olup bilançoda oldukça güçlü sonuçlar görülüyor. Satış miktarındaki büyüme, ürün fiyatlarındaki güçlü seyir, döviz fiyatı seviyelerinin şirket karını olumlu desteklediği dikkat çekiyor. Şirketin yurtiçi cam sektöründe pazar hakimiyeti olmakla beraber, Avrupa ve diğer pazarlarda en önemli oyunculardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Şişe Cam'ın cam tarafında kapasite artırım yatırımları ve ABD'de soda külü yatırımları devam ediyor. Mevcut büyümesini ve devreye alınacak yeni yatırımları hesaba kattığımızda büyüme açısından cazip bir hisse. Ayrıca faaliyetlerindeki coğrafi dağılım ve döviz bazlı kazancı yurtiçi makro ekonomik koşulların oluşturduğu riskleri azaltıyor. Şirket hisselerinde yüzde 21 yükseliş potansiyeliyle 29.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yabancılar net 247.6 milyon dolar satış yaptı

Borsa İstanbul verilerine göre yabancı yatırımcılar, Temmuz ayında net 247.6 milyon dolar tutarında satış yaptı. En çok alınan şirketler THY (41.9 milyon dolar), BİM (7.8 milyon dolar), Ereğli Demir Çelik (7.2 milyon dolar) ve Mavi Giyim (5.4 milyon dolar) olurken, en çok satılan şirketler ise Tüpraş (48.3 milyon dolar), Koç Holding (39.2 milyon dolar), Ford Oto (30.8 milyon dolar) ve Şişe Cam (23.8 milyon dolar) oldu.

Borsa şirketlerinde neler oldu?

ANADOLU EFES BİRACILIK: Anadolu Efes Biracılık, 2Ç22'de 924 milyon TL piyasa tahmininin üzerinde (yıllık yüzde 243 artışla) 1.4 milyar TL net kar açıkladı. Net satışlar 2Ç22'de yıllık yüzde 136 artarak 24.5 milyar TL'ye ulaştı (piyasa tahmini: 23.5 milyar TL). Bira grubu satış hacmi yüzde 12.2 azalarak (Ukrayna hariç bakıldığında yüzde 0.2 artış) 9.5 mhl'ye düşmesine rağmen, satış geliri bu çeyrekte yüzde 115 artarak 9.8 milyar TL oldu. Uluslararası bira operasyonlarının geliri yüzde 114.3 artarak 7.9 milyar TL olurken, Türkiye bira satışları 2Ç22'de fiyat artışları ve yüzde 10.8'lik hacim artışının etkisiyle yüzde 119.3 yükselişle 1.8 milyar TL'ye ulaştı. FAVÖK 2Ç22'de 4.5 milyar TL'lik piyasa beklentisine karşın yıllık yüzde 137 artarak 4.7 milyar TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı yıllık 0.1 puan artarak yüzde 19.4 olarak açıklandı. Sonuçların ardından yönetim 2022 beklentilerini, konsolide FAVÖK marjı için yatay kalması yönünde (önceki düşüş yaklaşık 100 baz puan) ve konsolide net satış geliri için kur çevrim farklarından arındırılmış olarak orta otuzlu yüzdelerde büyüme (önceki: düşük otuzlu yüzdelerde büyüme) olarak revize etti.

PETKİM: Petkim 2Ç dönemi için 2.5 milyar TL net kar açıkladı (geçen sene 1.3 milyar TL kar). Bu rakam 1.3 milyar TL seviyesindeki piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Faaliyet sonuçları ise genel olarak beklentilere uyumlu gerçekleşti ve FAVÖK çeyreklik olarak yüzde 16 düşüş ile 1.3 milyar TL olarak kaydedildi (beklenti: 1.4 milyar TL). FAVÖK marjı çeyreklik olarak yaklaşık 4.6 puan gerileme ile yüzde 9.0 oldu (beklenti yüzde 10.5).

THY: THY, 6.9 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 9.15 milyar TL (576 milyon dolar) net kar açıkladı. Net satışlar 2Ç22'de yıllık yüzde 295 artarak 71.9 milyar TL'ye ulaştı (piyasa tahmini: 70.9 milyar TL). THY'nin iç hat yolcu sayısı bu çeyrekte yüzde 71 artarak 6.52 milyon yolcuya (2Ç19 seviyesinin yüzde 84'ü), dış hat yolcu sayısı ise devam eden toparlanma sayesinde yüzde 169 artışla 11.7 milyon yolcuya (2Ç19 seviyesinin yüzde 10 üzerinde) yükseldi. Buna göre THY'nin toplam yolcu sayısı 18.23 milyon yolcu ile 2Ç19'un yüzde 99'una ulaştı. Kargo geliri yıllık yüzde 13 artışla 1.06 milyar dolara yükseldi. Öte yandan kargo operasyonlarının toplam gelir içindeki payı yüzde 23 seviyesinde (2Ç21'de yüzde 43'e kıyasla) gerçekleşti. FAVÖK 2Ç22'de yıllık yüzde 256 artarak 15.1 milyar TL olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde 15.6 milyar TL'ye yükseldi. THY'nin mevcut jet yakıtı hedge oranı Temmuz – Aralık 22 dönemi için yüzde 30 ve 23 yılı için yüzde 5 seviyesinde. Toplam filo büyüklüğü bu çeyrekte 8 yeni ilave ile 380 uçağa (1Ç22'de 373'ten) yükseldi. (6 adet B737-8 MAX, 1 adet A321-NEO ve 2 adet A350). Buna göre kargo filosu 20 uçakta sabit kalırken, Dar Gövde filosu net 6 ilave ile 254 uçağa (248'den) yükseldi. Bilanço tarafında ise şirketin net borcu 165 milyar TL'den 157.7 milyar TL'ye geriledi. Net Borç/FAVÖK oranı 3.5x'e geriledi.(1Ç22'deki 4,9x'e kıyasla)Ayrıca Türk Hava Yolları'nın taşıdığı toplam yolcu sayısı, Temmuz'da yıllık yüzde 42.2 artarak 7.84 milyona ulaştı. (2019 Temmuz'un yüzde 110'u) İç hat yolcuları 2,6 milyonda sabit kalırken (2019 Temmuz'un yüzde 93'ü), dış hat yolcuları yüzde 81,2 artarak 5,2 milyona (2019 Temmuz'un yüzde 121'i) yükseldi. Doluluk oranı 14.8 puan artarak yüzde 86.1'e yükseldi. Taşınan kargo yıllık yüzde 10 azalarak 146.2 bin tona geriledi.

BURÇELİK VANA: Burçelik Vana, yurtiçinde yerleşik bir müşterisiyle 385 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 40'ına karşılık geliyor.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polieliten sermayesi, geçen hafta 49.44 milyon TL'den yüzde 152 oranında bedelsiz olarak 75.56 milyon TL artışla 125 milyon TL'ye yükseltildi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, İstanbul'da devam eden TCMB yerleşkesi projesinde 979 bin dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Orge Elektrik ile Folkart Yapı arasında 325 bin euro + KDV, 889 bin dolar + KDV ve 22.1 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 17'sine karşılık geliyor.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli'nin 2Ç sonuçları beklentilere paralel açıklandı. Şirket 2Ç'de 6.6 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 6.7 milyar TL kar açıklanması yönündeydi. FAVÖK 10.9 milyar TL olarak gerçekleşti. (piyasa beklentisi: 10.7 milyar TL) Şirketin cirosu yıllık bazda yüzde 142 artarken, FAVÖK ise yüzde 93 büyüme gösterdi. İlk çeyrek ile karşılaştırıldığında ton başına karlılık yatay seyrederek 330 dolar/ton civarında gerçekleşti. 2Ç'de şirketin satış hacmi geçen seneye göre yüzde 2 düşüş ile 1.96 milyon ton olarak gerçekleşti. Ortalama satış fiyatları yassı ürünlerde 1Ç'ye göre yüzde 1 artış gösterdi. Şirketin net borç pozisyonu da 6.4 milyar TL'den 12.2 milyar TL'ye yükseldi.

KORDSA: Kordsa, 2Ç22'de 349 milyon TL konsensüs tahminine paralel (yıllık yüzde 61 artışla) 363 milyon TL net kar açıkladı. Net satışlar 2Ç22'de yıllık yüzde 175 artarak 4.6 milyar TL'ye yükseldi. (piyasa tahmini: 4.6 milyar TL) FAVÖK, 2Ç22'de 551 milyon TL'lik piyasa beklentisine kıyasla yıllık bazda yüzde 98 artarak 563 milyon TL'ye ulaştı. Bilanço tarafında ise Kordsa'nın net borcu 2Ç22'de 5.7 milyar TL'ye yükseldi (1Ç22'deki 4.9 milyar TL'den), Net Borç/FAVÖK oranı ise 2.8x'te (1Ç22'de 2.8x'e kıyasla) sabit kaldı.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın İşletmeleri'nin 2Ç net karı, beklentilerin altında. Koza Altın 2Ç'de 732 milyon TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1.2 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi. Şirketin net karı TL bazında yıllık yüzde 7 artış gösterirken, dolar bazında gelirler ve faaliyet karında ise düşüş yaşandı. Şirketin üretimi bu çeyrekte 49 bin ons, ilk 6 aylık dönemde ise 107 bin ons oldu (2021 yılı ilk 6 ay: 135 bin ons). Beklentilerin altında gerçekleşen altın üretimine bağlı olarak ciro ve faaliyet karı da 2Ç'de piyasa tahminlerinin sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 32 altında kaldı. Nakit altın üretim maliyeti 2022'nin ilk yarısında 817 dolar/ons olarak gerçekleşti (geçen sene aynı dönem 775 dolar/ons). Şirketin net nakit pozisyonu da 9.4 milyar TL olarak açıklandı. Ancak Temmuz ayında yapılan temettü ödemesi dikkate alındığında nakit pozisyonu 6.8 milyar TL olacak.

MİGROS: Migros'un 2Ç net karı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Migros 2Ç'de 441 milyon TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 190 milyon TL kar açıklanması yönündeydi (geçen sene 2Ç'de net kar 2 milyon TL düzeyindeydi). Analistler, şirketin satış büyümesinin artan enflasyonun da etkisiyle yüzde 90 seviyesine yükseldiğine dikkat çekti. (önceki çeyrekte büyüme yüzde 60 olarak gerçekleşmişti) Diğer yandan faaliyet kar marjında bu çeyrekte yıllık olarak 130 baz puan iyileşme kaydedildi. Gerçekleşen FAVÖK marjı beklentilere göre de yaklaşık 140 baz puan daha güçlü. Migros'un net nakit pozisyonu da 0.9 milyar TL'den 1.9 milyar TL'ye yükseldi. Şirket yönetimi 2022 yılında daha önce yüzde 55-60 satış büyümesi beklerken, bu tahmini yüzde 80-85 aralığına revize etti. FAVÖK marjı için yüzde 8 beklenti paylaşılırken, yeni mağaza açma hedefi 350'ye revize edildi (daha önce 250 ve üzeri).

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, 2Ç22'de 1.2 milyar TL piyasa beklentilerine paralel olarak 1.2 milyar TL (yıllık + yüzde 71 artış) net kar açıkladı. Yurt içi satış gelirleri yüzde 138.3 artarak 5.2 milyar TL'ye yükseldi. Böylece Türkiye operasyonlarının toplam cirodaki payı yüzde 54.8 (2Ç21'de yüzde 60) oldu. Uluslararası operasyonlarda ise satış hacmi yüzde 28.5 arttı. (2Ç22'de organik büyüme yüzde 12.7) Böylece uluslararası satış gelirleri 2Ç22'de yüzde 162.8 artarak 9.5 milyar TL'ye ulaştı. (2Ç21'deki 3.6 milyar TL'ye kıyasla) Konsolide satış gelirleri, bu çeyrekte yıllık yüzde 152 artarak 14.7 milyar TL'ye ulaştı. (piyasa tahmini: 14.1 milyar TL) FAVÖK, 2Ç22'de 2.9 milyar TL'lik piyasa beklentisine karşın yıllık yüzde 112 artarak 2.8 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK marjı, yıllık bazda 3.6 puan daralarak yüzde 19.3'e geriledi. Türkiye operasyonunun FAVÖK marjı 479 baz puan azalarak yüzde 13.3'e, yurt dışı operasyonları ise 332 baz puan azalarak yüzde 21.6'ya geriledi. Bilanço tarafında, şirketin net borcu 1Ç'deki 6.9 milyar TL seviyesinden 7.5 milyar TL'ye yükselmesine rağmen, Net Borç/FAVÖK oranı 2Ç22'de hafif düşüşle 1.1x'e geriledi (1Ç22'deki 1.2x'e kıyasla).

ÇİMSA: Çimsa, 2Ç22'de 259 milyon TL olan piyasa tahmininin üzerinde 858 milyon TL (yıllık +yüzde105 artışla) net kar açıkladı. Net satışlar 2Ç22'de yıllık yüzde 123 artarak 2.2 milyar TL'ye ulaştı. (piyasa tahmini: 2.1 milyar TL) Yurt içi satışlar, yüzde 182 artarak 1.2 milyar TL'ye yükseldi. İhracat tarafında ise gelirler yüzde 100 artarak 1.2 milyar TL'ye yükselirken, ihracat payı 6A22'de yüzde 50 seviyesinde (6A21'de yüzde 45'e karşılık) gerçekleşti. Daha yüksek enerji ve elektrik maliyetlerine rağmen, FAVÖK 2Ç22'de 310 milyon TL olan piyasa beklentisine kıyasla yıllık yüzde 122 artarak 471 milyon TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı yıllık 0.2 baz puan azalarak yüzde 21.0'a geriledi. Bilanço tarafında, Çimsa'nın net borcu 2Ç22'de 1.6 milyar TL'ye yükselirken, Net Borç/FAVÖK oranı 1.8x'e geriledi. (1Ç22'de 2.2x'e kıyasla)

PEGASUS HAVA TAŞIMACILĞI: Pegasus, Temmuz 2022 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık bazda yüzde 16 artarak 2.88 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı yüzde 23 düşüşle 1,11 milyon, dış hat yolcu sayısı ise yüzde 70 artarak 1,76 milyon yolcuya (2019 Temmuz ayı yolcu sayısına göre yüzde 15 daha yüksek) yükseldi. Dış hat yolcu sayısındaki büyümeye benzer şekilde dış hatlar kapasitesi yüzde 50 artışla 4,16 milyon km (Temmuz 2019'un yüzde 30 üzerinde, dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 83) olurken, yurt içi kapasite Temmuz ayında yüzde 30 düşüş gösterdi. Doluluk oranı yıllık bazda 7,3 puan artış göstererek yüzde 88 seviyesinde gerçekleşti. Yedi aylık kümülatif (Ocak – Temmuz) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 150'lik artış ve yurtiçindeki yüzde 3'lük düşüş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 49'luk artışla 14,24 milyona ulaştı. (2019 yılı seviyesinin yüzde 83'ü)

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Euro Power Enerji'nin, Başkent Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 67.7 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Öte yandan Girişim Elektrik, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin açtığı ihalede de 0.9 milyon dolar bedelle en iyi teklifi verdiğini açıkladı. 16.17 milyon TL tutarındaki teklif, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor. Girişim Elektrik ile Coca Cola İçecek arasında da 33.3 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.7'sine karşılık geliyor.

KİLER GYO: Kiler GYO, daha önce açıkladığı, ÖİB tarafından açılan Halkalı'da yer alan parselin özelleştirilmesiyle ilgili olarak kazandığı 390 milyon TL tutarındaki ihalede satın alma sözleşmesinin imzalandığını bildirdi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji ile GRI Renewables arasında 567 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor.

TÜRK TELEKOM: Şirketin tamamına sahip olduğu TTNET, azami beş yıl vade ve 2 milyar TL tutara kadar kira sertifikası ihrac kararı alındığını bildirdi. Öte yandan Türk Telekom 713 milyon TL olan piyasa tahmininin üzerinde 1.4 milyar TL (yıllık yüzde 9 artışla) net kar açıkladı. Net satışlar 10.8 milyar TL'lik piyasa tahminine paralel, bir önceki yıla göre yüzde 31 artarak 10.8 milyar TL'ye yükseldi. Türk Telekom'un toplam abone sayısı 2Ç22'de 53 bin net abone artışı ile 52.2 milyonda sabit kaldı. Sabit geniş bant abone sayısı 87 bin net artışla 14.6 milyona yükselirken. Geniş bant kullanıcı başına ortalama gelir büyümesi yüzde 19.1 oldu. Şirketin mobil abone sayısı ise faturalı segmentteki 338 bin artışın etkisinde 246 bin net abone kazanımı ile 24.6 milyona ulaştı. Mobil karma kullanıcı başına ortalama gelir (TL) 2Ç22'de yüzde 25.7 artarak 49.8 TL'ye ulaştı (2Ç21'e kıyasla: 39.6 TL). FAVÖK 2Ç22'de 4.6 milyar TL olan piyasa beklentisine kıyasla yıllık yüzde 8 artışla 4.1 milyar TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı 8.3 puan daralmayla yüzde 38.3 oldu. Bilanço tarafında. Türk Telekom'un net borcu 2Ç22'de 30.4 milyar TL'ye yükselirken. Net Borç/FAVÖK oranı 1.9x'e (1Ç22'deki 1.6x'e kıyasla) yükseldi. Sonuçların ardından yönetim 2022 beklentilerini konsolide gelir artışı için yaklaşık yüzde 33'e (yüzde 23 - yüzde 25 aralığından) konsolide FAVÖK için 18.5 milyar TL'ye (17.5-18.3 aralığından) ve konsolide yatırım harcamaları için 13.0 milyar TL'ye revize etti.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç ve Serum, DMO'nun açtığı ihalede 25.8 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4.5'ine karşılık geliyor.

BAREM AMBALAJ: Barem Ambalaj payları geçen hafta (10 Ağustos) 36 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

VAKIFBANK: Vakıfbank 2Ç22 konsolide olmayan net karı beklentilerin (piyasa: 6.6 milyar TL) hafif üzerinde 7 milyar TL (çeyreklik +yüzde134, yıllık +yüzde963) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 36 özkaynak karlılığına işaret ediyor. (1Ç: yüzde19). Net faiz marjı çeyreklik 190 bp artışla yüzde 5.6'ya ulaştı. Diğer taraftan ticari kar çeyreklik yüzde 58 daralmayla 468 milyon TL'ye geriledi. Komisyon gelirleri yıllık yüzde 126 artışla 2.4 milyar TL'ye yükselirken faaliyet giderleri yüzde 74 artış ile 3.8 milyar TL'ye yükseldi ve böylelikle gider/gelir oranı 2Ç'de yüzde 19.6 olarak gerçekleşti (1Ç22: yüzde20). Varlık kalitesi tarafında, artan hacimlerle donuk alacak oranı yüzde 2.9'dan yüzde 2.6'ya geriledi. Provizyon giderleri ise 2Ç'de ayrılan 2 milyar TL serbest karşılık dahil (4 milyar TL toplam serbest karşılık rezervi) çeyreklik sabit kalarak 7.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken net risk maliyeti 205 bp (1Q: 272 bp) olarak açıklandı. Banka yönetimi 2022 tahminlerini güncelleyerek yüzde 4.7 (önceki:yüzde2.5-yüzde2.8) swap etkisinden arındırılmış net faiz marjı yüzde 100 civarı (önceki:yüzde20) komisyon gelirleri büyümesi ve 235 bp (önceki: 150 bp) net risk maliyeti bekleniyor. Böylelikle 2022 özkaynak karlılığı tahmini yüksek onlulardan yüzde 30'a yükseldi.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Enerji, Uşak'ta yapılacak 114.3 MW'lık RES'in yanına 71.73 MW GES elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı konusunda gerçekleştireceği yatırım için 651 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi alındığını bildirdi. Söz konusu teşvik, KDV istisnası ve gümrük vergisi istisnası içeriyor.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, daha önce TEİAŞ tarafından açılan ve kazandığı ihale kapsamında 21.8 milyon TL tutarında ek sipariş alındığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 9.2'sine karşılık geliyor.

KIZILBÜK GYO: Kızılbük GYO, Marmaris Kızılbük Projesi inşaat faaliyetlerinin devam eden dava nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

MERKO GIDA: Merko Gıda, 2022 Temmuz - 2023 Haziran döneminde teslim etmek üzere toplam 10.4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

ORÇAY ORTAKÖY ÇAY SANAYİ: Orçay Ortaköy Çay Sanayi, sermayesinin 20.47 milyon TL'den yüzde 339.8 oranında bedelsiz olarak 69.53 milyon TL artışla 90 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları verilerine göre Temmuz ayında işlettiği havalimanlarındaki yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 27 artarken, 2019 rakamının yüzde 90'una karşılık geliyor. Ocak-Temmuz dönemi yolcu sayısı ise yıllık bazda yüzde 90 artış gösterdi. Rakam 2019 yılı verisinin yaklaşık yüzde 81'i.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding SASA ile 61 milyon dolar tutarında inşaat sözleşmesi imzaladı. Türk petrokimya şirketi SASA tarafından, şirketin yaklaşık iki yıl içinde tamamlanması beklenen ve 61 milyon dolar tutarındaki yeni tesis yatırımında inşaat projesinin yüklenicisi olarak Tekfen Holding'in seçildiği açıklandı. İhale tutarı, Tekfen Holding'in 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6.7'sine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN