OVP sonrası ön plana çıkan 18 hisse

Orta Vadeli Program’da (OVP) açıklanan yılsonu enflasyon tahmini, piyasa ile uyumlu bulundu. Enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek şirket hisselerinin ön plana çıkması bekleniyor. Yabancı ilgisinin de arttığını belirten analistler, takip edilebilecek 18 hisseye dikkat çekiyor.
18.09.2022 21:16 GÜNCELLEME : 19.09.2022 00:00

PARA BORSA( İDİL TARAKLI Orta Vadeli Program'da (OVP) açıklanan yılsonu enflasyon tahmini, piyasa ile uyumlu bulundu. Enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek şirket hisselerinin ön plana çıkması bekleniyor. Yabancı ilgisinin de arttığını belirten analistler, takip edilebilecek 18 hisseye dikkat çekiyor.

"ENFLASYONUN TEK HANEYE İNMESİ BEKLENİYOR"

Açıklanan yeni Orta Vadeli Programda (OVP) yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 ve TCMB'den 460 baz puan yukarıda bir beklenti olduğunu hatırlatan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, öte yandan Ağustos ayında açıklanan ve yüzde 81.2'lere yükselen TÜFE'nin yılsonu baz etkisiyle yüzde 65'lere kadar geri çekilmesinin öngörüldüğünün altını çiziyor. Politika yapıcılar tarafından yılsonunda azalma eğilimine girmesi beklenen enflasyonun, yılbaşından itibaren düşmesinin tahmin edildiğini dile getirerek "Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketi özeline baktığımızda ise yılsonu TÜFE beklentisinin yüzde 70.6 olduğunu düşünürsek yeni OVP'deki yılsonu enflasyon tahmininin piyasaya ile uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz. 2020 yılı Mart ayından bu yana yükselen pandeminin etkileri, enflasyonun yükselmesine neden oldu. Normalleşme adımlarının artması ve aşılanmaların hızlanması sonrasında lojistik sıkıntılarının da azalması öngörüsüyle enflasyonun aşağı yönlü gelmesi bekleniyordu. Ancak 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal neticesinde emtia ve enerji fiyatları sert yükseldi. Bu da Eylül 2021'den bu yana süre gelen politika faiz indirimlerine ek olarak yükselen kur fiyatlamaları etkisiyle Türkiye'de enflasyonun yüzde 80'lere dayanmasına neden oldu" diyor. TCMB karar metinlerinde yüzde 5 olarak vurgulanan enflasyon hedefinin OVP'de yer almadığını da belirten Toros; OVP'ye göre enflasyonun 2025 yılında yüzde 9.9 olarak tek haneye inmesinin beklendiğini söylüyor.

"PİYASA İLE UYUMLU"

Tüm ülkelerde resesyon endişeleri konuşulup enflasyonun kontrol altına alınması için yapılan faiz artırımları neticesinde büyümenin riske atıldığını da kaydeden Toros, "Türkiye olarak biz ise büyüme odaklı ekonomiyi ön plana çıkarıyoruz. Ancak faiz indirimleri neticesinde yükselen kur ve jeopolitik gerginlik ile enflasyon bir adım geride kalıyor. Enflasyonun düşürülmesine yönelik her ne kadar adım atılsa da (enerji tarafının sübvanse edilmesi, gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi gibi) global tarafta yaşanan sıkıntılar ile bu durum çok fazla işe yaramıyor. Yükselen kur, euro/dolar paritesinin 1 seviyesinin altına kadar geri çekilmesi ve jeopolitik gerginlikler sonucu cari işlemler dengesinde 2022 yılında fazla hedefi ile çıkılan bu yolda 2023-2025 yılları arasında beklenen yüzde 5-5.50'lik büyüme ve Cari Denge/GSYH oranının ortalama –yüzde 2.7 olarak açıklanmasını da biraz iyimser olmakla beraber piyasaya kısmen uyumlu buluyoruz" diyor.

"ŞİRKET KARLILIKLARINA OLUMLU YANSIMASI BEKLENİYOR"

Ağustos ayında yüzde 2 olan TÜFE'nin beklentilerin altında yüzde 1.46 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE'nin Temmuz ayındaki yüzde 79.6 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 80.2 seviyesine yükseldiğini de belirten Toros, "Gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 90.25 olarak açıklanırken, çekirdek enflasyon ise yüzde 66.08'e çıktı. Eylül ayında gelen elektrik ve doğalgaz zamlarına ek olarak, akaryakıt tarafındaki yükseliş ile önümüzdeki ay enflasyonun anlık konjonktürde yükselişinin devamını bekliyoruz. ÜFE ise aylık bazda yüzde 1.46 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki yüzde 144.61 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 143.75 seviyesine gerilemiş oldu.

TÜFE tarafında aylık bazda sağlık yüzde 7.01, eğitim yüzde 6.85, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 3.86 oranlarında artış gösterirken, Ağustos ayında tek düşüş gösteren grup yüzde 1.78 azalış ile Haziran ayının en çok yükseleni ulaştırma oldu. ÜFE tarafında ise en fazla artış yüzde 14.74 ile tütün ürünleri, yüzde 9.31 ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri, yüzde 6.92 ile temel eczacılık ve müstahzarları ürün grupları olurken, ÜFE'de Ağustos ayında düşüş gösteren gruplar yüzde 6.12 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 5.78 ile kok ve rafine petrol ürünleri ile yüzde 2.54 ile ana metaller oldu" diyor.

Toros, ekonomilerde fiyat seviyesinin hızlı yükselmesinin şirket karlılıklarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisinin BIST'te geçmiş tarihlerde de fiyatlandığını kaydederek; burada doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler (temel gıda ve içecekler, konut giderleri ve kira, ulaştırma, lokanta ve oteller, giyim) ve bu harcamalardan pay alan şirketlerin ön plana çıktığını hatırlatıyor.

"ENFLASYON SEPETİNDE PAYI YÜKSEK ŞİRKETLER"

Ancak enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olarak, endeksteki yükselişte başı çeken alanlarda faaliyet göstermenin de de tek başına yüksek enflasyondan olumlu faydalanabilmek için yeterli olmadığını ifade eden Toros, bu noktada iş modeli, maliyet yapısı, yapılan fiyat artışlarının maliyetlerle karşılaştırmasını da yapmak gerektiğini söylüyor. Ancak anlık konjonktürde risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ile alternatif getirinin Borsa İstanbul'a olan geçişleri hızlandırmasıyla yükselişin sürdüğünün altını çiziyor

Borsa İstanbul tarafında orta/uzun vadede yükseliş trendinin devam etmesini bekleyen Toros, "Endeks diğer gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına göre (sektörel olarak ayrışmakta) dolar bazında geride kaldığı için yabancı ilgisinin arttığını görüyoruz. Dolar, euro, mevduat, KKM, GİB, altın gibi risksiz sayılabilecek getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ile yerli yatırımcı ilgisinin de Borsa İstanbul'a kaydığı dikkat çekiyor. Bu nedenle borsada yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz" diyor.

"ARACI KURUMLARDAN DESTEK ALINMALI"

Gündemi takip etmek kadar veri akışını doğru yorumlamanın da önemli olduğunu belirten Toros, mevcut koşullarda aracı kurumlardan destek almanın çok önemli olduğunu hatırlatıyor. Bu dönemde yatırımcıların yükselişlerde fazla cesaretli, düşüşlerde fazla panik olmamaları gerektiğini de ifade ederek "Öncelikle stop – loss ve hedef seviyeleri mutlaka belirlenmeli. 2022 yılının ana teması enflasyon ve normalleşme adımları olduğundan ulaştırma, gıda perakende ve enerji tarafı yakından takip edilmeli. Ayrıca satışları dövize endeksli, kurdaki artışı satışlarına yansıtabilen, yönetimi güçlü ve ihracatı yüksek şirketler takip edilmeli" diyor.

Toros, açıklanan Orta Vadeli Program ve enflasyon verileri kapsamında Alarko Holding, Aksa Enerji, BİM, Bizim Toptan, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Gen İlaç ve Sağlık Hizmetleri, Galata Wind Enerji, İş Bankası, Karsan, Kardemir, Kontrolmatik, Mavi Giyim, Şişe Cam, Tüpraş, Tekfen Holding, THY ve Yapı Kredi hisselerinin geri çekilmelerde pozisyon almak üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"KOZA ALTIN'DA HEDEF FİYAT 232 TL"

İş Yatırım Araştırma departmanı ise geçen hafta Koza Altın için yüzde 34 getiri potansiyeli ve hisse başına 232 TL hedef fiyatla AL tavsiyesi verdi. Şirketin, geliştirme aşamasındaki madenlere olan yatırımlarına hız vermesinin orta uzun vadede şirket hisseleri için katalizör olabileceğini belirtti.

Koza Altın için hesapladıkları toplam değerin sadece yüzde 28'i, faaliyet gösteren madenlerin kalan rezervlerini dikkate alarak yaptıkları İNA analizinden geldiğini belirten İş Yatırım analistleri, "Temettü dağıtımı sonrasında elindeki nakit varlıkların payı yüzde 26 olup, rezerv opsiyon yöntemi ile değerlediğimiz, mevcut madenlerdeki kaynaklar ve henüz geliştirilme aşamasında olan madenlerdeki rezerv ve kaynaklar ise toplam değerin yüzde 45'ini oluşturuyor. Benzer şirketlerin FD/ FAVÖK ve F/K oranlarını kullanarak yaptığımız çarpan analizini de hedef değer hesaplamamıza düşük bir ağırlık ile dahil etmekteyiz. Şirket değerinin önemli bir kısmının ileriki dönemde geliştirilecek madenlerden geliyor olması, çarpan değerlemesini aşağı çeken en önemli faktör. Mevcut madenlerin geriye kalan kaynak rakamlarını ve geliştirme aşamasında olan madenlerin rezerv ve kaynak rakamlarını kullanarak yaptığımız rezerv opsiyon değerlememiz başta altın fiyatları, üretim ve yatırım maliyetleri, kaynakların üretime dönüşme oranları ve çıkartma süreleri olmak üzere birden fazla varsayıma dayanıyor. Bu varsayımlarda meydana gelebilecek yukarı veya aşağı yönlü değişimler değerlememiz için çift taraflı risk oluşturuyor" yorumunu yapıyor.

Ayrıca henüz arama faaliyetleri sürdürülen sahalarda bulanabilecek yeni rezerv ve kaynakların, mevcut kaynaklardan rezerv kategorisine olası geçişlerin de ilave yukarı potansiyel yaratabileceğine dikkat çeken kurum analistleri, "Son olarak şirketin sermaye yapısında olası bir değişiklik, yeni ortağın arama, çıkartma ve yatırım faaliyetleri ile maliyet yönetimi konularında farklı stratejilere yönelmesi, yeni maden yatırımlarını hızlandırması da mevcut varsayımlarımızdan sapmaya yol açabilir" diyor.

"ŞİRKETİN KÂRLILIĞINI DESTEKLİYOR"

Ons altın fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybının şirketin faaliyet karlılığını desteklediğini de ifade eden İş Yatırım Araştırma departmanı uzmanları, "Yılın ilk altı aylık döneminde 2021 yılına kıyasla ons başına parasal maliyetler dolar bazında yalnızca yüzde 5 artış göstermiş durumda. Tenör oranı yüksek sahalarda üretim yapılması ve TL maliyetlerinin dolar bazında gerilemesi, üretim maliyet artışlarını sınırlayan ana unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca üretim miktarındaki düşüş, çıkarılan altının tenöründeki artış ile kompanse ediliyor. Birim bazda nakit maliyetlerdeki artışta şirketin sosyal sorumluluk kapsamında yaptığı bağışlar da etkili oluyor. Bağışlardan arındırılmış olarak baktığımızda, 2022 yılında ons başı nakit maliyetler yüzde 21 azalıyor" açıklamasını yapıyor.

"GEN İLAÇ'TA NET KAR BEKLENTİMİZİ 635 MİLYON TL'YE REVİZE ETTİK"

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti

GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ: 2022 yılı ikinci çeyreğinde şirketin net karı yüzde 388 artışla 249 milyon TL'ye yükseldi. Net satışlar yıllık yüzde 130 büyüyerek 1,73 milyar TL olarak açıklanırken, çeyreklik net satışlar euro bazında yıllık yüzde 38 artışla 103 milyon euro düzeyine yükseldi. Şirketin ilk yarıyılda satış hacmi kutu bazında yüzde 11 arttı. Bunda ihraç ilaç ve ithal ilaçlardaki yıllık bazda artış etkili oldu. Şirketin en büyük satış kalemini oluşturan NPP ilaç satış hacminin yüzde 30 düşmesine rağmen, bu kategorideki euro birim fiyatlarındaki yüzde 55'lik artış, satış gelirlerini yıllık olarak TL bazında yüzde 80 oranında yükseltti. Şirketin ikinci çeyrekte FAVÖK'ü yıllık yüzde 220 artarak 262 milyon TL'ye ulaştı. Yılın ikinci yarısında FAVÖK'ün ilk yarıyıla göre bir miktar düşmesini bekliyoruz. Ancak 2022'deki FAVÖK tahminimizi yüzde 13 artışla 720 milyon TL'ye revize ediyoruz. Şirketin nakit pozisyonu artarken, KKM ile nakit pozisyon getirisi destekleniyor. Şirket, 2022 ikinci çeyrekte yurtiçi ve yurtdışında toplam sekiz yeni ilaç ruhsatı aldı. Moderna ile yapılan anlaşmadaki ürün için gerekli ruhsatın alınması dahilinde bu durumun finansal performansı olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. 2022 sonu net kar beklentimizi 635 milyon TL'ye revize ediyor, uzun vadede yüzde 60 getiri potansiyeli ile 40 TL hedef fiyat belirliyoruz.

AKSA ENERJİ: Küresel stagflasyon beklentileri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin de artarak devam ettiği ortamda enerji talebi düşmüş olsa da Rusya'nın doğalgaz ve petrol arzındaki ağırlığı sebebiyle fiyatları artıyor. Şirketin yurtdışı santrallerindeki doğalgaz ve akaryakıt teminini anlaşma yapılan ülkeler sağladığı için artan fiyatlardan olumsuz etkilenmiyor. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e iki ve Buhara'da bir adet olmak üzere toplamda 740 MW kapasiteli üç santralinin 2022 yılına güçlü katkı yapmasını bekliyoruz. Özbekistan'la birlikte 2022 yılında Afrika'da 521 MW ve Asya'da 740 MW olmak üzere yurtdışında toplam bin 261 MW kurulu güce ulaşacak Aksa Enerji'nin Afrika'daki ülkelerde farklı vadelerde olduğu gibi Özbekistan'da da devletin 25 yıllığına dövize endeksli alım taahhüdü bulunuyor. Şirketin Afrika yatırımları, buradaki devlet garantili geliri ve yurtdışı benzer şirketlere göre de çarpanlarının cazip olması önemli. Aksa Enerji hisselerinde uzun vadede potansiyel görüyoruz. Şirket hisselerinde orta vadede performansın devamını bekliyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları, 2022 ikinci çeyreğinde beklentilerin yüzde 10 üzerinde 4.3 milyar TL ciro, beklentilerin yüzde 24 üzerinde 1.6 milyar TL FAVÖK ve beklentilerin yüzde 25 üzerinde 630 milyon TL net kar açıkladı. Böylelikle şirketin 2022 1. çeyreğine göre ciro artışı turizm sezonu etkisiyle yüzde 83, FAVÖK artışı HAVAŞ ve Almati operasyonlarının artan verimliliği etkisiyle yüzde 193, net kar ise Tunus borç yapılandırması ve enflasyon düzeltmeleri etkisi ile 2022 1. çeyrek 336 milyon TL zarardan 630 milyon TL kar pozisyonuna artış şeklinde gerçekleşmiş oldu. Dış hat trafiğinde görülen önemli miktarda toparlanma, Almatı Havalimanı'nın harika performansı ve yer hizmetlerinde ki önemli iyileşmeler sonucunda euro bazında 2019 2. çeyrek ile kıyaslandığında ciroda yüzde 39, FAVÖK'te yüzde 21, net karda ise yüzde 40 artış gözlenmekte. Ek olarak korona sonrası sert önemlerin kaldırılmaya başlamasıyla tekrar operasyonlara başlayan Medine Havalimanı'nın, yolcu sayısı olarak 2019 seviyesinin yüzde 70'ine yaklaşması karlılık artışına etki eden kayda değer gelişmelerden oldu. Şirket tarafından 2022 yılsonu 717-745 milyon euro ciro beklentisi, 900-940 milyon euro bandına, FAVÖK beklentisi 229-261 milyon euro'dan 252-291 milyon euro bandına yükselttirilirken, önceki beklentilerde paylaşılmayan net kar beklentisi 50 milyon euro olarak açıklandı. Net borç/FAVÖK çarpanı ise 50bps iyileşme ile 5.5-6.5 seviyesine çekildi. 2019 üzerinde gerçekleşen sonuçlar, güçlü operasyonel karlılık ve beklentilerdeki artış sebeplerine ek olarak üçüncü çeyrek turizm sezonunun güçlü etkileriyle TAV Havalimanları Holding hisselerinde potansiyel görmeye devam ediyoruz. Şirket hisselerinde potansiyel görmeye devam ediyoruz.

"BANKACILIK SEKTÖRÜ YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ"

Yılbaşından itibaren en fazla kazandıran endeksin yüzde 200 ile ulaştırma, yüzde 110 ile banka ve yüzde 50 ile sinai endeksi olduğunu hatırlatan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, "Bankacılık tarafında fonlama maliyetlerinin azalması, TÜFE'ye endeksli borçlanma araçlarındaki getiriler, net faiz marjının yükselmesi, net faiz gelirlerindeki yükseliş, kredi mevduat makasındaki iyileşmeler ile güçlü finansallar geldi. Son haftalarda ise yabancı ilgisinin artmasıyla bankacılık tarafında rekor seviyeler test ediliyor. Bankacılık tarafındaki yükseliş ise endekste bankacılığın ağırlığının yüksek olmasıyla rekor üstüne rekor kırılıyor. Gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sektörü rasyoları arasında geri kalan yurtiçi bankacılık sektörü payları, bu süreçte yabancı tarafından da ilgi görüyor" diyor. Anlık konjonktürde üçüncü çeyrekte de banka finansallarının iyi gelmesini bekleyen Toros, trendi devamı açısından makroekonomik gelişmelere bağlı olarak bankacılık sektörünün yakından takip edilmesini öneriyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, sermayesinin 102 milyon TL'den yüzde 119.6 oranında bedelsiz olarak 122 milyon TL artışla 224 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG: Derlüks Yatırım'ın yüzde 45 iştiraki olan Toprak Yenilenebilir Enerji'nin Şanlurfa'da yer alan 2.228 MWp—1.998 MWe kapasiteli Hüseyin GES ve Üzeyir GES isimli güneş enerjisi santrallerinin sahibi Bulout Enerji Anonim Şirketi'ni, 2,62 milyon dolar bedelle satın aldığını bildirdi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, Çin'de faaliyet gösteren Chengxi Shipyard'e verdiği 704 bin euro tutarındaki bir işe dair teklifin kabul edildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.7'sine karşılık geliyor.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları'nın Ağustos ayında ağırladığı yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarken, veri 2019 rakamının yüzde 8 altında yer alıyor. Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 71 artış olmasına karşın, veri 2019 rakamının yaklaşık yüzde 17 altında.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Türk İlaç ve Serum, küçük hacimli patanteral solüsyon (flakon ve ampul) üretim ve dolum hattının Irak Sağlık Bakanlığı resmi otoritesi tarafından onaylandığını bildirdi. Öte yandan Türk İlaç ve Serum, DMO'nun açtığı ihalede 37.5 milyon TL+KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

ATP BİLGİSAYAR: ATP Bilgisayar, sermayesinin 37.5 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 56.25 milyon TL artışla 93.75 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

DERLÜKS YATIRIM: Derlüks Yatırım Holding sermayesinin 31,9 milyon TL'den yüzde 135 oranında bedelsiz olarak 43.1 milyon TL artışla 75 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

PETKİM: Petkim, dört yılda bir yapılan bakım için 67 gün süreli planlı duruşa gidecek. İlgili dönemde mevcut stokların, şirketin satışlarını önemli ölçüde karşılaması bekleniyor.

THY: Türk Hava Yolları'nın yolcu sayısı Ağustos ayında 2019 yılı aynı dönemine göre yüzde 5.6 artışla 7.84 milyon adede yükseldi. Yurtiçi yolcu sayısı 2019 rakamlarının altında, fakat yurtdışı yolcu sayısında 2019 Ağustos ayına göre yüzde 12.4 artış yaşandı. Şirketin Ocak-Ağustos dönemi toplam yolcu sayısı ise 46.6 milyon ile 2019'da aynı dönemin altında gerçekleşti.

ARD GRUP BİLİŞİM: ARD Grup ile Havelsan arasında Elektronik Belge ve Doküman Yönetim Sistemi ürününe ilişkin pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonel destek sağlanması için çözüm ortaklığı sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Enerji 1.8 milyon dolar nominal değerli şirket Eurobond'larını 1.36 milyon dolar bedelle geri aldığını bildirdi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, Ağustos ayı içerisinde toplam 24.8 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Şirketin sipariş portföyü ise 90.3 milyon TL'si 2021 yılından kalmak üzere 129.4 milyon TL'ye yükseldi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, GDZ Elektrik'in açtığı ihalede 479 bin dolar bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin Irak'ta bir firma ile 5.3 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığı bildirildi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 7.8'ine karşılık geliyor. Ayrıca Girişim Elektrik, daha önce açıkladığı ENJSA'ya bağlı dağıtım şirketleri için verdiği projeler için sözleşme imzalanmaya davet edildi. Tutar 291.5 milyon TL ile 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 23'üne karşılık geliyor.

SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya, Manisa'da bulunan tesisinde Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali anahtar teslim projesi için Girişim Elektrik ile 510 bin dolar bedelle sözleşme imzaladı.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, İstanbul Enerji tarafından açılan ihalede 3.8 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

ORGE ENERJİ: Orge Elektrik, yayımladığı analist sunumunda 2022 yılı genelinde toplamda yüzde 80 hasılat artışı (önceki: yüzde 50) ve faaliyet karında ise yüzde 80 artış (önceki: yüzde 50) artış beklediğini belirtti.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, 18 Ağustos - 6 Eylül tarihleri arasında 40.45 milyon TL tutarında ham kumaş ve iplik satışı yapıldığını bildirdi. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor.

SASA POLYESTER: SASA Polyester, 2021 yılında ihraç edilen 200 milyon euro nominal değerli tahvilin 9.9 milyon euro tutarlı kısmı için paya dönüştürülebilir tahvil kapsamında 5.56 milyon adet pay verildiğini bildirildi. Şirketin, pay geri alım programında elinde kalan 2.26 milyon adet pay, şirket sermayesinin yüzde 0.1'ine karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji, Doğu Anadolu Bölgesinde açılan bir ihalede Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu için en iyi teklifi verdiğini bildirdi.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: Medical Park, Portföy verimliliğini artırmak amacıyla Medical Park Elazığ Hastanesi'ni devretme kararı aldı. 1YY22'de bahsi geçen hastanenin ciro ve FAVÖK'teki payı sırasıyla yüzde 2.2 ve yüzde 0.1 olarak gerçekleşti.

KİLER GYO: Kiler GYO, daha önce açıkladığı, EKGYO'nun İstanbul-Ümraniye'de yer alan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işinde verdiği en yüksek teklifli ihalede sonucun kesinleştiğini ve sözleşme için davet yazısı beklendiğini bildirdi. Şirket yüzde 50 ortaklı girdiği ihalede grup olarak toplam geliri 3.56 milyar TL teklif ettiğini bildirmişti.

KRON TELEKOMÜNİKASYON: Kron Telekomünikasyon'un yüzde 100 bağlı ortaklığı olan ABD'de yerleşik Ironsphere, PEGA Systems Inc'den 690 bin dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor.

ARD GRUP BİLİŞİM: ARD Yazılım ile Şekerbank arasında e dönüşüm platformu için sözleşme imzalandığı bildirildi. Henüz tutar ve detay yer almıyor.

EGE GÜBRE SANAYİİ: Ege Gübre sermayesi, geçen hafta 10 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelli olarak 30 milyon TL artışla 40 milyon TL'ye yükseltildi.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik ile Full Elektrikli Araçlar Şarj Ağı İstasyonları İşletmeciliği ile 12.7 milyon TL+KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Ağustos ayı içerisinde 57.7 milyon TL bedelle 117 adet araç satın alındığını ve toplam araç sayısının ise 4 bin 95'e yükseldiğini bildirdi.

MİGROS: Migros, Ağustos ayında 13 adet Migros, 10 adet Migros Jet ve 1 adet toptan formatında 24 adet satış mağazası açıldığını bildirdi. Toplam mağaza sayısı 2 bin 725'e yükseldi.

ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik, Özbekistan'da yer alan doğalgaz çevirim santralinin kurulu gücünün 128 MW'a ulaştığını bildirdi. 12 MW'lık buhar türbini ile 18 MW'lık ilave yatırımın Ekim ayı içerisinde tamamlanması ve santralin 158 MW'a ulaşması hedefleniyor.

VAKIF GYO: Vakıf GYO Kocaeli - Çayırova'da yer alan 28 bin 414 metrekare büyüklüğündeki arsayı 167.5 milyon TL bedelle satın aldığını bildirdi. Şirket söz konusu alımı, lojistik depo ve ticari alanlarından oluşan proje geliştirilmesi amacıyla yaptığını belirtti.

'ALGORİTMİK İŞLEMLER VE GÜNCEL TRENDLER' EĞİTİM PROGRAMI

Yatırım profesyonelleri ve bu alanda kariyer yapmak isteyen herkes için, Quant Portföy Yönetimi, Faktör Yatırım Stratejileri ve Yatırıma Psikolojik Bakış konularında Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve FİNNET işbirliğiyle bir eğitim programı düzenlenecek. Boğaziçi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Cenk C. Karahan tarafından verilecek ve FİNNET Ar-Ge ekibinin gerçek piyasa verileriyle RİSKOLOG üstünden uygulama yapacağı eğitimlerde; - Quant Portföy Yönetimi - Quant Modellerle Yatırım Stratejileri - Risk Ölçümü ve Modelleme - Klasik Optimizasyon Modellerinden Black-Litterman, Risk Parity Gibi Güncel Tekniklere Geçiş - Smart Beta, Faktörler, Fama-French, (İl)Likidite - Fon Yönetimi, Backtest ve Performans Ölçümü - Yeşil Stratejiler - Arbitrajın Limitleri - Quant Modellerle Algoritmik İşlemler - Portföy Yönetimine Davranışsal Ekonomi/Finans Açısından Bakış üzerine üç modülde toplam 72 saatlik ders içeriği ile portföy ve fon yönetimi konusunda A'dan Z'ye içerikler yer alacak. Program, sınıf içi eğitim olarak 6 Ekim-24 Aralık 2022 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde yer alan salonlarda gerçekleştirilecek.

YABANCILAR DOKUZ AY SONRA İLK KEZ NET ALIM YAPTI

Borsa İstanbul, yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemleri açıkladı.

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcıların ağustos ayındaki net işlemleri 694.3 milyon dolar alım yönünde oldu. Böylece yabancılar, 2021 yılı Kasım ayından bu yana ilk kez net alım pozisyonunda oldu.

Buna göre, yabancılar 23 milyar 553 milyon 95 bin 336 dolar tutarında alım yaparken, 22 milyar 857 milyon 837 dolar 343 tutarında satım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların net alım işlemleri 694 milyon 257 bin 993 dolar oldu.

Yabancıların toplam işlem hacmi 46 milyar 409 milyon 932 bin 679 dolar olarak belirlendi. Bu kapsamda da yılın en yüksek işlem hacmine ulaşılmış oldu.

Yılın ilk sekiz aylık döneminde ise yabancıların alımları 137.1 milyar dolar, satımları 139.5 milyar dolar olurken, net satım tutarı 2 milyar 425.5 milyon dolar seviyesinde oluştu.

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre de yabancı yatırımcılar 2 Eylül itibarıyla hisse senedi piyasasında 97 milyon dolar net alım, devlet iç borçlanma senetlerinde 63.5 milyon dolar ve şirket borçlanma senetlerinde ise net 9.4 milyon dolarlık satış yaptı.

DARDANEL, KALLİMANİS'İ ALDI

Dardanel'in Yunanistan'ın köklü deniz ürünleri markası Kallimanis'i satın alma süreci resmi olarak tamamlandı. Yunan deniz ürünleri üreticisi Kallimanis'i resmen devraldıklarını belirten Dardanel Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, ihracatta büyüme planlarına hız verdiklerini ve güçlerine güç katacaklarını söyledi.

Önen, "Dardanel olarak, yurtdışında büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, Kallimanis ile önemli bir güç birliği yaptık. Yaklaşık 40 yıllık geçmişinde Dardanel'e ilham veren birçok değeri temsil eden Kallimanis'e büyük saygı duyuyoruz. Kallimanis ile geleceği planlarken, aynı dili konuştuğumuzu fark ettik ve güçlerimizi birleştirmeye karar verdik. Bu anlaşmanın, uluslararası deniz ürünleri pazarında yeni bir çağ açacağına eminim" dedi.

Yunanistan'da geçmiş yıllarda yüzde 28'lik pazar payına ulaşmış olan sektör lideri Kallimanis'in aynı zamanda büyük bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu da ifade eden Önen, "Kallimanis gibi güçlü bir markaya yatırım yaparak büyümeye devam edeceğiz. Yunanistan ve Avrupa başta olmak üzere, yeni pazarlarla ihracat coğrafyasını genişletmeyi ve dünyanın önde gelen balık ve deniz ürünleri markalarından biri olmayı hedefliyoruz. Kallimanis'in Yunanistan'ın Aigio şehrinde bulunan modern üretim tesisleri tam kapasite şekilde çalışacak, markanın kendi ülkesindeki faaliyetlerine de hız kazandıracak" açıklamasını yaptı.

Türkiye'yi konserve ton balığıyla tanıştıran ilk marka olan Dardanel, 1984 yılından bu yana Çanakkale ve İstanbul'daki fabrikalarında faaliyetlerini sürdürüyor.

Dondurulmuş balık ve deniz ürünleri sektöründe 65 yıllık tecrübeye sahip olan Kallimanis ise inovasyon ve yüksek kaliteye odaklanmış bir marka olarak biliniyor. Şirket, Yunanistan'da da dondurulmuş balık kategorisinde lider durumda bulunuyor.

Yunanistan'ın Aigio şehrindeki tesislerinde üretim yapıyor. Doğal ve panelenmiş balıklardan balık ve deniz ürünleri içeren hazır yemeklere kadar geniş bir ürün çeşitliliği sunan Kallimanis, hem iç pazarda faaliyet gösteriyor hem de Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerine ihracat yapıyor.

BİZE ULAŞIN