Doğru sektör ve hisse seçme zamanı -1-

Son dönemde yaşanan çok hızlı yükselişin ardından gelen geri çekilmeye rağmen doğru sektör ve hisse seçimiyle borsada yüksek getiri mümkün. Holding, enerji, petrokimya, taahhüt, gıda perakende ve giyim sektör hisselerinde yükseliş öngören analistler, geri çekilmelerin ön plana çıkardığı 26 hisseye dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)
25.09.2022 18:12 GÜNCELLEME : 26.09.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da, son iki ayın en çok kazandıran sektörü ve BIST'in rekor kırmasında lokomotif görevini üstlenen bankacılık sektörü hisselerindeki kayıp ön plana çıktı. Analistler, seçimlere dokuz aydan kısa bir sürenin kaldığı, cari açığın yüksek seviyelerde seyrettiği ve global olarak da parasal sıkılaşmanın devam ettiği mevcut ortamda hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmaların yüksek olmasını bekliyor. Uzmanlar ayrıca BIST'in belirgin bir zamana yayılan yukarı yönünün sağlıklı düzeltmelere ihtiyacı olduğuna da dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)

Analistler borsada son dönemde yaşanan çok hızlı yükselişin ardından yaşanan geri çekilmeye rağmen doğru sektör ve hisse seçimi yapılması halinde yüksek getiriler sağlamanın mümkün olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda holding, enerji, petrokimya, taahhüt, gıda perakende ve giyim sektör hisselerinde yükseliş öngörülüyor. Uzmanlar, yükselişi destekleyecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilecek 26 hissenin geri çekilmeler sonrası ön plana çıktığını söylüyor.

"HEDEF SEVİYELERİ GÜNCELLEYECEĞİZ"

Alternatif finansal enstrümanlardaki düşük getiri potansiyelinin, Borsa İstanbul'u en önemli yatırım seçeneklerinden biri haline getirdiğini belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Emre Akyol, hisse senedi fiyatlarının da değerleme çarpanları bazında iskontolu olmasının, borsaya yatırımcı ilgisinin artmasını desteklediğini söylüyor.

Seçimlere dokuz aydan kısa bir sürenin kaldığı, cari açığın oldukça yüksek seviyelerde seyrettiği ve global olarak da parasal sıkılaşmanın devam ettiği mevcut ortamda hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmaların yüksek olabileceğini belirten Akyol, geçen hafta yaşanan geri çekilmeyi de bu kapsamda değerlendiriyor. Bu nedenle bir müddet piyasayı izlemenin yararlı olacağına vurgu yapıyor. Yatırımcılarında ani pozisyon değişikliklerinden kaçınarak profesyonel destek almalarını öneriyor.

Borsa İstanbul'un global hisse senedi piyasalarından ciddi oranda pozitif yönde ayrıştığı son iki ayın ardından bir miktar geri çekilme olmasını gayet doğal bulan Akyol; BIST için yukarı yönlü orta vadeli trendde bir değişiklik olmadığı kanaatinde. Ancak hisse senedi piyasalarındaki fiyat hareketlerinde dalga boyunun yüksek kalmaya devam edebileceğini düşünüyor.

Temmuz ayında yayınladığımız strateji raporunda BIST-100 için hedef seviyemizi 3.500 olarak belirlemiştik diyen Akyol, "Bu hedef seviye o tarihte yüzde 39 yükseliş potansiyeli anlamına geliyordu. Geldiğimiz noktada ise hisse değerlemelerini ve endeks hedef seviyesini güncellediğimiz bir dönemdeyiz" diyor.

"DOĞRU SEÇİM YÜKSEK GETİRİ SAĞLAYABİLİR"

Bankalar öncülüğünde başlayıp çok hızlı devam eden yükselişin geri çekilmelere rağmen doğru sektör ve hisse seçimi yapılması halinde yüksek getiriler sağlanabileceğini düşünüyor. Önümüzdeki dönemde bankaları; holding, enerji, petrokimya, taahhüt, gıda ve giyim perakende sektör hisselerinin takip edeceğini söylüyor.

Akyol bu kapsamda Koç Holding, Sabancı Holding, Doğan Holding, Kordsa, Petkim, Tüpraş, Lokman Hekim, MLP Sağlık Hizmetleri, Aksa Enerji, Enerjisa, Galata Wind, Mavi Giyim, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Anadolu Efes, Bim, Migros, Şok, Turkcell, Türk Telekom, Indeks Bilgisayar, Logo Yazılım, Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Yapı ve Kredi hisselerinin yükselişi destekleyeceğini belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmesini öneriyor.

"SERT VE KALICI BİR GERİLEME ÖNGÖRMÜYORUZ"

BIST-100 endeksinin Temmuz ortasında başladığı soluksuz rallisinde 12 Eylül tarihinde 3.650 seviyesini gördükten sonra bir miktar gerilese de başladığı noktanın yüzde 45 üzerinde olduğunu hatırlatan Yapı Kredi Yatırım ise bankaların önderliğinde mali endeksin liderlik ettiği bu yükselişe en çok iştirak eden ikinci sektörün ulaştırma olduğuna dikkat çekiyor. BIST halka açık piyasa değerinin 34 milyar dolardan 47 milyar dolara çıktığını ve hisselerin yüzde 80 civarının dolar cinsinden değerlendiğini de belirterek "Temmuz ortası, 4Ç ileriye dönük 3.7x F/K çarpanından ve Gelişmekte Olan Ülkelere (GOÜ) göre yüzde 65 iskontolu işlem gören BIST, son iki aydaki değerleme sonrası 5.1x F/K çarpanından ve GOÜ'ye göre yüzde 53 iskontolu işlem görüyor. Dolayısıyla manşet değerler üzerinden bakıldığında, güçlü toparlanmaya rağmen mevcut seviyelerin, geçmiş ortalamalar nezdinde, çok talepkar olduğunu söylemek güç. Bu haliyle, endekste nominal bazda sert ve kalıcı bir gerileme öngörmüyoruz" diyor.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı bununla birlikte, değerin bileşenleri (nakit, büyüme ve risk) açısından bakıldığında ve süregelen yüksek enflasyon ve rekor eksi reel faizler dikkate alındığında, nihayetinde bir sonuç olan bu çarpanların, ilk göründüğü kadar cazip olmadığının da unutulmaması gerektiğini söylüyor.

"FORD OTOMOTİV, KOZA ALTIN, OTOKAR…"

Piyasa fiyatlamaları aksi yönde de olsa, mevcut makro görünümün teşkil ettiği riskler ışığında bankaları önceliklendirmediğini de ifade eden araştırma departmanı yetkilileri, "Piyasa faizlerinin oldukça üzerinde kalsa da (güncel 10 yıllık tahvil faizi yüzde 11'in neredeyse üç katı) sermaye maliyeti varsayımımızda, enflasyon bu denli yüksek devam ederken, bir değişikliğe gitmek için ihtiyatlılık gereği acele etmiyoruz. Temel açıdan görünümünü beğendiğimiz ve rallinin gerisinde kalan hisselerin, finansal sonuçların açıklanmasıyla uzun olmayan bir vadede, bu görece farkları kapatacağı kanaatindeyiz. Model portföyümüzde de yer alan Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Koza Altın İşletmeleri, Aksa Enerji ve Otokar bu çerçevedeki beklentilerimizle en uyumlu hisseler olarak ön plana çıkmaktadır" açıklamasını yapıyor.

"KOÇ HOLDİNG YÜZDE 30 İSKONTO İLE İŞLEM GÖRÜYOR"

Dr. Emre AKYOL / Gedik Yatırım Araştırma Direktörü

KOÇ HOLDİNG: Borsa İstanbul'da son aylarda yaşanan para girişlerinin sürmesi durumunda holdinglerin bu durumdan fayda sağlayacak başlıca sektörlerden olduğuna inanıyoruz. Koç Holding hissesi de net aktif değerine göre uzun zamandır yaklaşık yüzde 30 civarında bir iskonto ile işlem görüyor. Şirket için temel yaklaşımımız; otomotiv/dayanıklı tüketim sektörlerinde özellikle Ford Otosan ve Arçelik ile elde edilen büyüme ve yatırım ivmesine, Tüpraş'ın son iki çeyrektir elde ettiği güçlü ürün marjlarının gelecek çeyreklerde de süreceği beklentimize ve bankacılık sektöründeki güçlü görünüme bağlı olarak pozitif. Endekste güçlü görünümün sürmediği ve para girişinin yaşanmadığı senaryoda dahi piyasa konsolidasyonu sırasında NAD iskontosunun daralacağını, yani şirket paylarının kendi iştiraklerine kıyasla pozitif ayrışma gösterebileceğini düşünüyoruz. Koç Holding, endekste güçlü fiyatlama gördüğümüz son iki aylık periyotta TL bazında yaklaşık yüzde 60'lık mutlak getiri ve yine yaklaşık yüzde 4'lük BIST-100'e göreceli getiri elde etti. Koç Holding hisselerinde yüzde 9 yükseliş potansiyeli ile 59,00TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, özellikle yurtdışı yatırımları ile buna bağlı olarak çeşitlendirilmiş portföyü ve ağırlıklı olarak döviz bazlı gelirleri ile Türkiye'deki diğer enerji şirketlerinden ayrışıyor. Özbekistan'da bulunan ve 740MW kapasite ile faaliyete geçen son yatırımı ile şirket, Kazakistan'da da 240MW güce sahip kombine ısı ve enerji santrali kapasite ihalesini kazandı. 15 yıl süreyle kapasite bedeli alacak olan Aksa Enerji, yıllık 50 milyon dolar FAVÖK katkısı bekliyor. Santralin de 2025 yılında devreye alınması planlanıyor. Devam eden iş geliştirme faaliyetleri ve yatırımları ile Aksa Enerji'nin yeni global enerji şirketi konumunu güçlendireceğine inanıyoruz. Öte yandan hisse senedi, 5.8x 2022T FD/FAVÖK ile işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 35.42 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

LOGO YAZILIM: Logo Yazılım, güçlü gelirleri ve operasyonel performansı ile ön plana çıkıyor. Yurtiçi gelirlerinde yeni müşteri kazanımı, mevcut müşteri harcamalarında artış ve e-devlet segmentinde güçlü kontör satışlarıyla birlikte Romanya'daki iştiraki Total Soft'un gelirlerinde yaşanan euro bazlı artış sayesinde hızlı büyümesini devam ettiriyor. Buna paralel olarak eLogo (e-devlet çözümleri) müşteri sayılarındaki yükseliş de etkili oluyor. 2Ç21'de 71 bin olan eLogo müşteri sayısının ise 2Ç22'de 117 bine (1Ç22: 107 bin) çıktığı dikkat çekiyor. Şirket, 2. çeyrek sonuçlarından sonra 2022 yılı beklentilerini de revize etti. Buna göre şirket gelirlerde yüzde 88 artışla 1,445 milyon TL (önceki: 1,333 milyon TL) ve FAVÖK'te yüzde 68 yükselişle 481 milyon TL (önceki: 456 milyon TL) bekliyor. Bu beklentiler de yüzde 33.2 FAVÖK marjına (önceki: yüzde 34.2) işaret ediyor. Hisse 2022 yılı şirket beklentilerine göre 9.6x FD/FAVÖK ile işlem görüyor. Logo Yazılım hisselerinde yüzde 40 yükseliş potansiyeli ile 70,66 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

BİZE ULAŞIN