Her şeye rağmen ‘Borsa’ diyenlere 29 hisse -1-

Borsa İstanbul’da etkili olan düzeltme trendi ve Merkez Bankalarının faiz artırım kararlarına rağmen borsa uzmanları, bu durumun kalıcı olmayacağı görüşünde. Özellikle orta vadede borsa için iyimser görüşünü koruyan analistler, geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 29 hisseye dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)
03.10.2022 11:21 GÜNCELLEME : 03.10.2022 11:22

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da etkili olan düzeltme trendi ve Merkez Bankalarının faiz artırım kararlarına rağmen borsa uzmanları, bu durumun kalıcı olmayacağı görüşünde. Özellikle orta vadede borsa için iyimser görüşünü koruyan analistler, geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 29 hisseye dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)

"YUKARI YÖNLÜ TRENDİN DEVAMINI BEKLİYORUZ"

Son dönemde yaşanan dalgalanmanın sindirilmesi ile borsada yukarı yönlü trendin devamını bekleyen Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Burak Salman; özellikle endekste ağırlığı fazla olan şirketlerin karlılık görünümlerinde bozulma olmaması ve BIST'in tarihsel çarpanlarına göre iskontolu seyrinin bu öngörülerinde önemli rol oynadığını söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde 3.713 puan ile nominal anlamda zirve seviyesini gören BIST-100 endeksinin yılı 3.800-4.000 puan aralığından kapatabileceğini tahmin eden Salman, "Özellikle sanayi şirketleri, havacılık, perakende, gıda, enerji gibi sektörlerin güçlü görünümleri, Borsa İstanbul'u destekleyecektir. Bankalarda son dönemde yaşanan volatilitenin durulması ve bankacılık sektörünün güçlü kar görünümünün de hem bankacılık endeksine, hem de borsa geneline destek olacağını düşünüyoruz" diyor.

Ağustos toplantısında 100bps faiz indirimiyle bir haftalık repo faizini yüzde 13'e indiren TCMB'nin Eylül ayındaki toplantısında faizleri 100bps indirerek yüzde 12'ye çektiğini de hatırlatarak bu durumun borsa üzerindeki etkisinin hafif olumlu olacağını söylüyor.

"KÜRESEL BORSALAR ETKİLENEBİLİR"

Global çapta ise bir faiz artırımı dalgasının söz konusu olduğunu belirten Salman "Nitekim FED beklentilerin üzerinde açıklanan Ağustos ayı enflasyonu ile birlikte, Eylül toplantısında politika faizini 75bps artırarak yüzde 3.25'e yükseltti. FED'e ek olarak, BoE de politika faizini 50bps artırarak yüzde 2.25'e yükseltti. Tüm bu gelişmeler ise hem global büyümenin yavaşlaması hem de enflasyon trendlerindeki artışın devamlılığı, 2022 sonuna doğru ve 2023 yılında global resesyon kaygılarını artırıyor. Bu noktada global faizlerdeki artış trendi ilk etapta tüm küresel borsaları etkilemeye devam edebilir. Tabii ki bu negatiflik, aslında beklentilerin içinde yer aldığı için bir süredir küresel piyasalar zayıf seyrediyor" yorumunu yapıyor.

Salman Borsa İstanbul'da etkili olan düzeltme trendinin gölgesinde Alarko Holding, Tüpraş, İndeks Bilgisayar, Yataş, Kordsa, Galata Wind Enerji, Tekfen Holding, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Taşımacılığı, TAV Havalimanları Holding, Migros, BİM, Şok Marketler, Şişe Cam, Ford Otomotiv, Koç Holding, Sabancı Holding, Emlak Konut GYO, Mavi Giyim ve İş Bankası hisselerinin geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"İYİMSER GÖRÜŞÜMÜZÜ KORUYORUZ"

Bankalarda gözlenen aşırı fiyatlamanın terse dönmesiyle borsada yaşanan rallinin yerini sert bir düzeltme hareketine bıraktığını belirten Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yöneticiliği Müdür Yardımcısı Umut Deniz Pak; bu durumunun kalıcı olmayacağı görüşünde. Orta vadede borsa için iyimser görüşümüzü koruyoruz diyen Pak, " Bir yıla yakın süredir borsada gördüğümüz yukarı trendin ara düzeltmelerle devam etmesini bekliyoruz. Mevcut enflasyon ve para politikasının da etkisiyle borsaya olan talebin devam edeceği kanaatindeyiz. Ancak hisse seçiminde geçtiğimiz döneme kıyasla daha seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasını yapıyor.

Operasyonel olarak güçlü seyretmeye devam eden sektör ve şirketlerde pozisyon almanın düzeltme dönemlerinde yatırımcıların kendini daha güvende hissetmesini sağlayacağını da dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor: " Endeks için analistlerin yılsonu beklentileri 3.650-3.700 bandında. Bu beklentiler sınırlı bir potansiyele işaret etse de özellikle 3. çeyrek sonuçlarının ardından yukarı yönlü güncellemeler görebiliriz. Geri çekilmelerde 3.000-3.250 bandını önemli destek bölgesi olarak takip ediyoruz. Havacılık, gıda-perakende, enerji, kimyevi maddeler ve gübre gibi sektörlerin orta vadede ön plana çıkmasını bekliyoruz."

Borsanın bir süredir, dış faktörlerden çok iç dinamikler ile ilerlediğini de hatırlatan Pak, "Önceki dönemlere kıyasla piyasada yabancı kurumsal yatırımcı oranının daha düşük olması, fiyatlama anlamında küresel piyasalardan ayrışma göstermemize neden oluyor. Nitekim yılbaşından bu yana küresel endeksler dolar bazında yüzde 15-25 aralığında değer kaybederken, BIST-100 dolar bazında yaklaşık yüzde 25 yükseldi. Bu nedenle FED'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artışının - yurtdışı piyasalarda bir süre daha negatif seyir görsek bile kısa vadede Borsa İstanbul'a ciddi bir etki yapmasını beklemeyiz. TCMB'nin yaptığı 100 baz puanlık faiz indiriminin de borsaya sınırlı etkisi olacağı görüşündeyiz. Zira halihazırda uygulanan düşük faiz politikası, borsada uzun süredir fiyatlara yansımış durumda" diyor.

Pak, Borsa istanbul'da etkili olan düzeltme trendi ve Merkez Bankalarının gölgesinde Türk Hava Yolları, Şişe Cam, Tofaş Otomobil, Tav Havalimanları Holding, Pegasus Hava Taşımacılığı, Aksa Enerji, Mavi Giyim, Yayla Gıda, Sabancı Holding, Tüpraş, Odaş Elektrik, Migros, BİM, Logo Yazılım, Ak Sigorta, Tekfen Holding, Medical Park, Hitit Bilgisayar, Yataş ve Sun Tekstil hisselerinin geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"KISA VADELİ İŞLEMLER CİDDİ BİR PSİKOLOJİ YÖNETİMİ İSTER" 

Oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde panikle alım, satım yapılmamalı diyen Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yöneticiliği Müdür Yardımcısı Umut Deniz Pak; yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*Ciddi bir piyasa tecrübesi olmayan yatırımcılar, özellikle yüksek oynaklık dönemlerinde kaldıraçlı işlemlerden kaçınmalı.

*Aşırıya kaçan fiyatlamalarda alım-satım kararı verirken temel değerlere bağlı kalınmalı.

*Bu konuda eğer imkan varsa aracı kurumların şirket raporları takip edilmeli.

*Ciddi bir psikoloji yönetimi ve analiz kabiliyeti gerektiren kısa vadeli işlemler yerine, orta-uzun vadeli portföyler oluşturulmalı.

*Portföylerde sektörel olarak çeşitlendirme yapılması ihmal edilmemeli.

"BORSANIN GENELİ TAKİP EDİLMELİ" 

Mevcut düzeltme trendi ve global ortamın ışığında stop seviyelerin önemini özellikle vurgulayan Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Burak Salman, yatırımcılara şu önerilerde bulundu:

*Volatilitenin arttığı dönemlerde mümkün olduğunca riskli ve anlık işlemlerden kaçınmak gerekir.

*Pozisyon büyüklüğünü azaltmak ve portföylerin tamamıyla değil belirli bir kısmıyla işlem yapmak tercih edilebilir.

*Her yatırımın bir stop seviyesi, bir de kar alma seviyesi olması gerekir.

*Bu noktada stop ve kar al seviyelerine özellikle dikkat edilmeli.

*Sadece yatırım yapılan şirket değil, benzer şirketler ve borsanın genelindeki trendleri de takip etmenin çok önemli olduğu unutulmamalı.

"THY'DE ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DE KUVVETLİ SONUÇLAR BEKLİYORUZ"

Umut Deniz PAK/ Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yöneticiliği Müdür Yardımcısı

TÜRK HAVA YOLLARI: Türk Hava Yolları, yılın ikinci çeyreğinde beklentimizin ve piyasa tahminlerinin üzerinde, 9.2 milyar TL net kar açıkladı. THY geçen yılın ikinci çeyreğinde 497 milyon TL net zarar açıklamıştı. İkinci çeyrek ile birlikte şirketin net karı, yılın ilk yarısında 11.4 milyar TL'ye (1Y21: 59 milyon TL net zarar) ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde iç hat yolcu sayısı, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 16 gerilerken, dış hat yolcu sayısı yüzde 10 artış gösterdi. Toplamda ise yolcu sayısı 18.2 milyon seviyesinde gerçekleşerek 2Ç19'a paralel seyretti. Böylece ilk altı aylık dönemde yolcu sayısı 31 milyon seviyesine ulaşarak, 2019 yılı yolcu sayısının yüzde 88'ine ulaşıldı. THY'nin altı aylık dönemde yolcu geliri 5.4 milyar dolar, kargo geliri ise 2.04 milyar dolar seviyesine ulaştı. TL bazında, şirketin gelirleri 2Ç22 döneminde beklentilere paralel 72 milyar TL'ye yükselirken, FAVÖK beklentilerle uyumlu olarak 15.7 milyar TL'ye ulaştı. Pandemi nedeni ile önceki çeyreklerde baskı altında kalan uçuş talebinin yüksek sezon ile birlikte hızla toparlanma eğilimine girmesi, özellikle dış hatlar yolcu sayısında gözlenen güçlü seyir ve kargo gelirlerindeki büyüme ile şirketin 3. çeyrekte de kuvvetli sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Türk Hava Yolları hisselerinde güncellemelere açık olarak yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 79.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş, 2Ç22'de beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 116 artışla 1.88 milyar TL net kar açıkladı. Cirodaki güçlü büyüme ve kar marjlarındaki iyileşme net kar rakamını destekledi. FAVÖK rakamı beklentilerin hafif üzerinde yıllık bazda yüzde 112 artışla 2.75 milyar TL'ye ulaştı. Yurtiçi satış gelirleri 2Ç22'de yüzde 110 artışla 8.2 milyar TL'ye ulaşırken, ihracat gelirleri yüzde 102 artarak 7.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Böylece şirketin satış gelirleri beklentiye paralel 15.4 milyar TL oldu. Şirket, 2022'de yurtiçi satış adetlerinin yüzde 18.7-18.8 pazar payı tahmini ile 140-155 bin bandında olmasını hedefliyor. İhracatta ise 110-125 bin aralığı öngörülüyor. Şirket için Stellantis'ten gelecek potansiyel bir yeni model beklentisinin katalist olacağını düşünüyoruz. Bilindiği gibi Stellantis grubu, Tofaş'ın Bursa fabrikasında üretilen yeni Fiat Doblo modelinin üretimini İspanya'daki fabrikasında üretme kararı almıştı. Bu durum hisse üzerinde bir süre baskıya neden oldu. Yeni üretim hattının kurulup kurulmayacağı ile ilgili değerlendirmeler hala sürüyor. Türkiye'nin, yüksek kaliteli üretim kabiliyeti ve güçlü tedarik zinciri ile Stellantis için önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle yeni üretim hattı ile ilgili pozitif gelişmeler bekliyoruz. Bu durum, Tofaş'ın ihracat ve kapasite kullanım oranını orta vadede pozitif etkileyecektir. Model portföyümüzde de bulunan Tofaş hisselerinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 118.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞE CAM: Şişe Cam, 2Ç22 döneminde piyasa tahminlerinin yüzde 35 üzerinde, yıllık üç kata yakın artışla 5.4 milyar TL net kar açıkladı. Operasyonel performans güçlü beklentileri karşılarken, net kar operasyonel olmayan gelirlerin desteğiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kimyasallar segmentinde özellikle soda tarafında bu çeyrekte dolar bazında yaşanan güçlü fiyat artışlarının katkısıyla kimyasallar segmentinin gelirleri yıllık 4 katın üzerinde artışla 6.9 milyar TL'ye ulaştı. Bu segmenti, yıllık yüzde 218 gelir artışı ile 6.3 milyar TL gelir kaydeden mimari camlar segmenti takip etti. 2Ç22'de toplam satış gelirleri, beklentilere paralel performans göstererek yıllık yüzde 228 yükselişle 23.3 milyar TL oldu. Şirketin FAVÖK'ü bu çeyrekte güçlü seyrini devam ettirirken, beklentilere paralel, iki kat artışla 5.64 milyar TL'ye ulaştı. Şişe Cam'ı; ürün yelpazesi anlamında çeşitlendirilmiş iş modeli, yüksek ihracat kapasitesi, döviz bazlı gelirleri ve maliyetleri hızlı şekilde fiyatlara yansıtma gücü sebebiyle beğenmeye devam ediyoruz. Son dönemde açıkladığı yatırımlarla şirketin uzun vadede üretim kapasitesi artmaya devam edecek. Model portföyümüzde de bulunan Şişe Cam hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 34.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİZE ULAŞIN