En çok konuşulan 28 hisse!

Konsolidasyon ortamında özellikle panik satışlarla bazı temeli iyi hisselerde aşırı düşüşler gerçekleşiyor ve bu durum, yatırımcılara fırsatlar sunuyor. Yukarı yönlü ancak volatil trendin devamını bekleyen analistler, bu kapsamda 28 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
14.10.2022 10:33 GÜNCELLEME : 14.10.2022 10:33

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Önceki haftalarda seans içinde 3.700 puanları aşan Borsa İstanbul'da önceki hafta satışlar etkili oldu. Geçen hafta ise yükseliş trendinin başladığı görüldü. Genel olarak yükseliş sonrası bir konsolidasyon olarak yorumlanan bu volatil seyrin piyasanın sağlıklı yükselişi için gerekli olduğu belirtiliyor. Piyasada geçtiğimiz Pazartesi günü güç kazanan yukarı hareket; Perşembe günü ilk önemli direnç noktası olarak izlenen 3.500 seviyesin aşılması ile güç kazandı. 3.500 üzerindeki hareketlerin önemli olduğunu vurgulayan borsa uzmanları, piyasanın kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruduğunu düşünüyor. Ancak Ekim ayında en azından geçici bir dip olsa bile 3.500 üzerindeki hareketlerin birkaç hafta, hatta belki birkaç ay sürecek bir yükselişi destekleyeceğini düşünüyor. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 3.500 ve 3.600 olarak öngörülürken orta vadeli hedef önceki zirve olan 3.700 seviyesinin denemesi. Yukarı yönlü ancak volatil trendin devamını bekleyen analistler, bu kapsamda 28 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"YUKARI VE VOLATİL TREND BEKLİYORUZ"

Son yıllarda borsada yabancı pozisyonlarının azalması ve hisse senedi sahipliklerinin yüzde 32'lere düşmesi ile yerli yatırımcıların ağırlık kazandığını belirten Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu yükselişin yurtiçinde düşen faiz ve artan enflasyon ile beraber, alternatif yatırım araçlarının da azaldığı göz önünde bulundurulduğunda, borsadaki yerli yatırımcı çarpan etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Yerli yatırımcının daha fazla risk almayı sevdiğini ve daha kısa vadeli hisse taşımayı tercih ettiğini de hatırlatarak "Bu nedenle global ve Türkiye'de dönemsel olarak değişkenlik gösteren, genellikle artan, risk primi dönemlerinde borsada normal şartlarda olması gerekenden daha fazla bir volatilite oluşuyor. Biz de genel olarak borsada yılbaşından beri ifade ettiğimiz gibi yukarı yönlü, ancak volatil trendin devamını bekliyoruz. Yılsonuna kadar da 4 bin endeks hedef beklentimizi koruyoruz" diyor. Akkoyunlu konsolidasyonun yanı sıra volatil bir ortamda öncelikle profesyonel destek almanın da önemine vurgu yapıyor.

Konsolidasyon ortamında özellikle panik satışlar ile bazı temeli iyi hisselerde aşırı düşüşler gerçekleştiğini ve bu durumun yatırımcılar için fırsatlar sunduğunu da hatırlatan Akkoyunlu, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: "Böyle bir ortamda yatırımcılar ilk etapta volatiliteden korunmak amacı ile günlük işlem yapmaktan ve panik satışlardan uzak durmalı. Temeli iyi, kar beklentisi güçlü ve makul seviyelerde işlem gören hisseleri takibe almalı. Temel ve teknik analizine bakarak belirlenen hisselerde de aşırı düşüşlerde de pozisyon artırmak iyi bir strateji olacaktır."
Akkoyunlu, konsolidasyonun arttığı ve volatil seyrin etkili olduğu bir ortamda Anadolu Efes, Aksa Enerji, BiM, Çimsa, Emlak Konut GYO, Ford Otosan, Galata Wind, Kardemir, Logo Yazılım, Koç Holding, Kordsa, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Meditera Tıbbi Malzeme, Otokar, Sabancı Holding, Panelsan, Şok, Suwen, Şişe Cam, Ülker, TAV, Türk Telekom, Turkcell, Tekfen Holding, Tüpraş ve Yapı Kredi hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"ÖZAK GYO'YU MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Öte yandan model portföyü yılbaşından bu yana yüzde 129.7 yükselirken, aynı dönemde BIST-100 endeksine göre yüzde 20.1 daha yüksek getiri elde edildiğini belirten Yatırım Finansman araştırma ekibi, geçen hafta Özak GYO'yu model portföyüne dahil etti. Özak GYO'nun geçen hafta portföyünde yer alan gayrimenkuller için güncel değerleme raporları açıkladığını ifade eden kurum yetkilileri; şirketin yatırım amaçlı varlıklarının (araziler ve kira getiren varlıklar) toplam rayiç değerinde yaklaşık 5,2 milyar TL'lik yukarı yönlü revizyon olduğunu ve bu varlıkların toplam değerlemesinin 5,9 milyar TL'den 11,1 milyar TL'ye yükseldiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra yapım aşamasındaki projeler ve satışa hazır stokların da Özak GYO için ilave 5 milyar TL civarında değer yaratma potansiyeli sunduğunu hatırlatan araştırma ekibi, "Şirketin ayrıca 0,5 milyar TL net nakit pozisyonu bulunmakta olup (alınan avanslar ile düzeltilmiş olarak) piyasa değeri ise 6.3 milyar TL seviyesindedir. Bu rakamlar ışığında hissenin toplam hedef net aktif değerine göre yaklaşık yüzde 60 iskontosu bulunduğunu hesaplıyoruz. Şirketin nakit pozisyonunun Büyükyalı ve Göktürk projelerinde satışlar tamamlandığında mevcut piyasa değerine yaklaşabileceğini düşünüyoruz. (yeni yatırım yapılmadığı varsayımı ile) Gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak Türkiye'de yüksek enflasyon riskine karşı koruma sağlamaya devam edeceğini ve GYO'ların da bu görünümde güçlü bir performans sergilemeye devam edeceğini düşünüyoruz" yorumunu yapıyor.

"MAVİ GİYİM'DE 'AL' TAVSİYEMİZİ YİNELİYORUZ"

Yapı Kredi Yatırım araştırma ekibi ise nakit yaratmaya devam Mavi Giyim için hedef fiyatını, yenilenen makro varsayımları, 2Ç22 finansalları ve şirket yönetiminin yeni hedefleri ışığında 117,0 TL'ye yükselttiğini açıkladı.(önceki 84,5 TL) Ve 'AL' tavsiyesini yineledi. Piyasanın 2Ç22 sonuçlarından pek memnun kalmadığını gözlemlesek de sonuçlarda endişe verici bir unsur görmüyoruz diyen Yapı Kredi Yatırım araştırma ekibi, "Faaliyet karlılığında, bize göre makul bir gerilemeye rağmen şirketin güçlü serbest nakit üretimi devam ediyor. 2022/23 için büyüme tahminimizi yüzde 120'ye revize ediyoruz (önceki yüzde 107) ve yılın tamamında 1.407 milyon TL net kar öngörüyoruz (önceki 1,244 milyon). Güçlü pazar konumlanmasını beğendiğimiz Mavi Giyim, bizce mevcut makro görünümde teşvik edilen yurt içi harcamalardan yararlanmak için ideal bir seçenek. Hisse 2023T tahminlerimize göre, 1.7 FD/VAFÖK ve 3.5 F/K çarpanlarından işlem görüyor. Bize göre bu seviyeler, aynı dönem için yüzde 20 serbest nakit verimi ve yüzde 60 öz kaynak karlılığı hesapladığımız Mavi Giyim için oldukça caziptir." yorumunu yapıyor.

"NAKİT BİRİKTİRMEYE DEVAM EDİYOR"

Mavi Giyim'in nakit birikmeye devam ettiğini de hatırlatan araştırma ekibi; şirketin net nakdinin, son bir yılda yüzde 22 marjla yaratılan 1.5 milyar TL'lik serbest nakit sayesinde 238 milyon TL'ye yükseldiğine dikkat çekiyor. (geçen yıl 280 milyon TL net borç) Talebin zayıflaması, yeni müşteri kazanımında veya mevcut müşterilerin muhafazasında sıkıntılar ile girdi maliyetlerindeki artışı ise olası riskler olarak gördüğünü belirtiyor.

"TÜPRAŞ EN ÇOK BEĞENDİĞİMİZ ŞİRKETLER ARASINDAKİ YERİNİ KORUYOR"

Ali Kerim AKKOYUNLU/ Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

TÜPRAŞ: Dizel/jet yakıtı ve benzin marjlarında Rusya/Ukrayna savaşının ardından arz problemlerinin oluşması ve talep koşullarının güçlü seyretmesine bağlı olarak tarihi rekor seviyelere ulaştı. 2Ç22'de oldukça güçlü finansallar açıklayan şirket, 3Ç22 ve 4Ç22 için de türev ürünler kullanarak marjların yüksek seviyede korunması adına hamleler yaptı. Buna bağlı olarak 2022 yılı net rafineri marjı beklentisini 8-9 dolar/varil'den 13-14/dolar/varile revize ederek yılın geri kalanı için de oldukça güçlü finansallar beklentimizi karşılamış oldu. Yeşil enerji kapsamında yapılan yatırımların ve Entek birleşmesinin ise uzun vade sinerji açısından olumlu katalistler olduğunu düşünüyoruz. Rusya/Ukrayna Savaşı, OPEC petrol arzı ve İran yaptırımlarının gevşetilmesi ihtimali şirket için takip edilmesi gereken ana başlıklar. Şu aşamada bu gelişmelerin genel olarak şirket lehine ilerlediğini düşünüyoruz. Tüpraş en çok beğendiğimiz şirketler arasındaki yerini koruyor. Ekim ayı ürün marjlarında orta distilat ürün gruplarında yeniden oldukça güçlü marjlar açıklayan Tüpraş'ın kısa ve orta vadede de ön plana çıkmasını bekliyoruz. Tüpraş hisselerinde yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 369.18 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz
MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: MLP Sağlık Hizmetleri, özellikle artan hasta sayıları ve ortalama fiyatlar sayesinde, 1Y22'de 4.42 milyar TL gelir ve 1.04 milyar TL FAVÖK üretti. 1Y22'de yatan hasta sayısı bir önceki yıla göre yüzde 28 (412 bin), ayakta tedavi gören hasta sayısı ise yıllık yüzde 12 (2.1milyon) arttı. Şirket 1Y22'de kovid sonrası normalleşme sayesinde 724 milyon TL (yıllık +yüzde186) yurtdışı medikal turizm geliri elde etti. Bu eğilimin devam etmesini ve yılsonunda yurtdışı medikal turizm gelirlerinin 1,639 milyon TL'ye (yıllık +yüzde130) ulaşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte yurtiçi tarafta Ağustos sonunda gerçekleştirilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarındaki güncelleme şirketin SGK gelirleri için ek destek sağlayacaktır. Özetle, 2022T'de yüzde 68 gelir (9,750 milyon TL) ve yüzde 69 FAVÖK artışı (2,293 milyon TL) bekliyoruz. Son olarak şirket Haziran ayında, Azerbaycan'da Liv Bona Dea Hastanesi'ni işletmek için bir yönetim hizmeti sözleşmesi imzaladı. Sözleşme 10 yıl geçerli olup, beş yıl daha uzatma opsiyonlu. Bu sözleşme gelecekteki potansiyel yurtdışı yatırımlar için de önemli. Yönetim, uluslararası hastane arayışına ve döviz gelirlerini artırmaya devam etmekte. Hisse senedi 2022 FD/FAVÖK çarpanımızın yalnızca 5.1 katında işlem görüyor. MLP Sağlık Hizmetleri hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 64.09 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.
MİGROS: Şirketin 1Y22 dönemi oldukça güçlü geçti. Yıllık 72bp'lık marj genişlemesi katkısıyla şirketin FAVÖK'ü yüzde 92.7 artışla 2,4 milyar TL olurken, satış gelirleri 28,3 milyar TL (yıllık: +yüzde75.3) olarak açıklandı. Daha da önemlisi, güçlü serbest nakit akışı yaratması sayesinde şirket bilanço dönüşümüne ve borç azaltmaya devam etti. Böylelikle 1Y21'de 3,3 milyar TL olan net borç 1Y22'de 1,7 milyar TL'ye geriledi. 1Y21'de 600 milyon TL'nin üzerinde olan net finansal borç pozisyonu (finansal kiralama hariç net borç) da 1Y22'de 1 milyar TL net finansal nakde dönüştü. Şirketin bu dönemde gelirlerinin yüzde 2'si üzerinde yatırım harcaması yaparak toplam alan büyüklüğünü yıllık yüzde 6,8 artırarak 1,7 bin metrekare alana ulaştığını belirtmekte fayda var. Tüm bunların net kara pozitif yönde katkı sağladığı görülüyor. 1Y21'de 211 milyon TL olan net karı da 1Y22'de 600 milyon TL'ye yükselmiş. Gıda perakendeciliği sektörü doğası gereği artan enflasyon oranlarına göre doğal bir koruma sağlamakta ve öngörünür bir iş modeli sunmakta. Dahası enflasyon yükselmeye devam ederken fast food, kafe vb. gibi tüm ev dışı gıda maliyetlerinin ortalama ücret artışlarının önemli ölçüde üzerinde artması; tüketiciyi evde yemek yemeğe ve dolayısıyla gıda perakende şirketlerinin müşteri trafiğini daha da artırdığı görülüyor. Migros için 2022 yılında yüzde 90 satış gelirleri (beklenti: +yüzde85) ve FAVÖK büyümesi ile yüzde 8 FAVÖK marjı (beklenti: yüzde8.5 (+ /- 50bp)) öngörüyoruz. Bu yıl şirketin 9 milyar TL nakit yaratmasını ve yüzde 89.7 özvarlık karlılığına ulaşmasını bekliyoruz. Güçlü ve artan nakit pozisyonunu ek tedarikçi indirimleri için kullanması şirket karlılığı açısından destek olabileceğini tahmin ediyoruz. 2023 yılı için yüzde 64 gelir büyümesi (ortalama enflasyon tahmini yüzde 57), yüzde 61 FAVÖK artışı ve yüzde 7.8 FAVÖK marjı öngörmekteyiz. Hisse 2022 beklentilerimize göre 3.9 ve 2023 beklentilerimize göre 2.0 FD/FAVÖK ile işlem görüyor. 2022 beklentilerine göre BİM ve Şok sırasıyla 6,7 ve 3,2 FD/FAVÖK çarpanından işlem görüyor. Migros hisselerinde yüzde 108 yükseliş potansiyeli ile 223 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AVOD KURUTULMUŞ GIDA: AVOD Kurutulmuş Gıda, enerji ihtiyacını karşılamak üzere Menemen fabrikasında çalışmak üzere KW 1100 (DC) – 900 kW (AC) elektrik gücünde Güneş Panellerinin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

CONSUS ENERJİ İŞLETMECİLİĞİ: Consus Enerji bağlı ortaklığı Tres Enerji, yurtiçindeki bir müşterisi ile 2,3 MWp kapasiteye kadar GES kurulumu ve işletilmesine yönelik sözleşme imzaladığını bildirdi.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Dicle Kök Enerji ile Şarj İstasyonları ve Yazılım Sistemleri'ni içeren ürünlerin satışına ilişkin olarak 1,09 milyon euro + KDV tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6.3'üne karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, AYEDAŞ'ın açtığı ihalede 2,65 milyon dolar ile en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Eylül ayı içerisinde 33,7 milyon TL + KDV tutarında 76 adet araç satın alındığını bildirdi. Şirketin toplam araç sayısı 4 bin 77'ye yükseldi.

MİGROS: Migros, Eylül ayında 16 adet Migros, 10 adet Migros Jet ve 1 adet Macrocenter olmak üzere 27 mağaza açılışı yaptığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 2 bin 750'ye yükseldi. Öte yandan Migros, operasyonlarını yürüttüğü yerlerde işletilmek üzere elektrik araç şarj istasyonları kurulumu ve işletmesini yapacak olan 4.5 milyon TL sermayeli yeni bir şirket kuruyor.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, Eylül 2022 aylık satış verilerine göre, yurtiçi satış hacmi yüzde 10.6 azalarak 2,5 bin adet olurken, ihracat satış adedi yüzde 5.7 azalarak 1,8 bin adet oldu. 9A22 kümülatif verilerine bakıldığında, Ocak-Eylül döneminde toplam satış hacmi yüzde 10 azalarak 31,3 bin olurken, yurtiçi satış hacminde yüzde 20 düşüş ve ihracat satış hacminde yüzde 10 artış gerçekleşti.

HALK BANKASI: Halk Bankası, ABD'de devam eden davayla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası uyarınca ABD Yargıtay Mahkemesi'ne yapılan temyiz başvurusunun, Yüksek Mahkeme tarafından 3 Ekim 2022 tarihinde kabul edildiğini bildirdi.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, Eylül ayı döneminde iki adet yeni mağaza açıldığını bildirdi ve toplam mağaza sayısının 150 yurtiçi ve beş yurtdışı olmak üzere 155'e yükseldiğini bildirdi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, İskenderun Enerji ile Sugözü Termik Santrali işinde GES kurulumu işleri için 15.6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 65'ine karşılık geliyor.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, EPDK'nın aldığı ve ithal kömür kullanımına ilişkin getirdiği 2,750 TL/MWh olarak belirlediği tutarın, şirket iştiraklerinden Cenal Elektrik ve Alarko Holding'in yıl sonu beklentilerinde bir değişikliğe neden olmayacağını bildirdi.

ANEL ELEKTRİK: Anel Elektrik, TOGG projesinde yaptığı işlere ek olarak yaklaşık 49 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.

BATI SÖKE: Batı Söke'ye ait olan Batıçim Enerji Elektrik paylarının tamamının Batıçim Batı Anadolu Çimento tarafından devir alınması işlemine ilişkin olarak 161 milyon TL bedelle pay devri işleminin yapıldığı ve tutarın Batıçim'e olan borçlardan mahsup edilmek üzere gerçekleştiği bildirildi.

GEDİK YATIRIM: Gedik Yatırım sermayesinin 327,6 milyon TL'den yüzde 54.2 oranında bedelli olarak 177,4 milyon TL artışla 505 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

KRON TELEKOMÜNİKASYON: Kron Telekomünikasyon, Havelsan'ın Türkiye'deki kamu kurumları ve Savunma Sanayii şirketlerine sağladığı çözümler içerisindeki Yetkili Hesap Erişim Güvenliği ihtiyaçları için Kron'un geliştirdiği siber güvenlik ürünlerini tercih edeceğini bildirdi.

SÖKTAŞ TEKSTİL: Söktaş'ın yüzde 84 bağlı ortaklığı olan Efeler Çiftliği'nin perakende süt ürünlerinin Carreforsa'da satışı için sözleşme imzalandığı bildirildi. Söz konusu ürünlerin İstanbul, İzmir, Bodrum ve Kuşadası'nda toplam 104 mağazada tüketiciye sunulacağı belirtildi.

İKİ ŞİRKETİN BIST İŞLEMLERİNE TEDBİR

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında İnfo Yatırım Menkul Değerler ve Şeker Finansal Kiralama payları 06/10/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/11/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

Bilindiği gibi VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SERMAYE ARTIRIMLARI ONAYLANDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) aralarında Creditwest Faktoring, Hektaş Ticaret ve Formet Metal'in bulunduğu üç şirketin sermaye artırımı başvurularını onayladı. Bedelsiz sermaye başvurusuna onay alan Creditwest Faktoring, 80 milyon TL değerindeki sermayesini; tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 20 milyon TL artırarak 100 milyon TL'ye yükseltecek.

Hektaş ise kurulun onayının ardından hem bedelli hem bedelsiz sermaye artırımına gidecek. 860 milyon TL sermayeye sahip şirket; sermayesini 1 milyar 290 milyon TL'si bedelli, 380 milyon TL'si de bedelsiz olmak üzere toplamda 1 milyar 670 bin TL yükselterek 2 milyar 530 milyon TL'ye çıkaracak. Öte yandan Formet Metal'in tahsisli sermaye artırımı başvurusuna SPK'dan şartlı onay verildi.

YEO VE RYSE ENERGY, İNGİLTERE PAZARI İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri AŞ ile ve yenilenebilir enerji ve güç endüstrisi liderlerinden Ryse Energy, İngiltere pazarında faaliyet göstermek üzere güçlerini birleştirdi. Ortaklık girişimine ilişkin sözleşme YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Tolunay Yıldız ile Ryse Energy Kurucusu ve CEO'su Alistair Munro arasında imzalandı. Anlaşma ile birlikte Ryse Energy ve YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş, yenilenebilir enerji projeleri sağlamaya odaklanan İngiltere merkezli bir şirket kuracak. Söz konusu ortak girişim, yükselen enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltmak amacıyla özel, ticari, endüstriyel ve kamu sektörü müşterilerine rüzgar, güneş, mikro hidroelektrik ve enerji depolaması çözümleri sağlayacak. Böylece İngiltere pazarında enerji sorununa çözüm olurken sürdürülebilir bir dünya için birlikte adım atacaklar.

YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Tolunay Yıldız, YEO olarak temiz ve sürdürülebilir bir dünya hedefiyle enerji ve dijital dönüşüme yönelik tek noktadan entegre çözümler sunduklarını belirterek şunları söyledi: "Ryse Energy ile kurduğumuz ortaklıkla da yenilenebilir enerji alanında kendini kanıtlayan çözümlerimizi İngiltere pazarına sunacağız. YEO ve Ryse Energy söz konusu ortaklıkla İngiltere'nin enerji sorununa yenilenebilir enerji projeleriyle çözüm sağlayacak. Ayrıca YEO ve Ryse Energy'nin ortak girişimi, İngiltere'de müşterilerin enerji tedariklerinin ve geleceğe yönelik enerji maliyetlerinin kontrolünü geri almalarını sağlayacak. Enerji alanında küresel bir çözüm ortağı olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz."

Ryse Energy Kurucusu ve CEO'su Alistair Munro ise şöyle konuştu: "YEO ile ortaklık, oyunun kurallarını değiştirecek. YEO, üç kıtada 25 ülkede projelere sahip orta ve büyük ölçekli bir yenilenebilir enerji uzmanı ve ortak girişime zengin bir deneyim getirecek. Yeni ortak girişim, önümüzdeki haftalarda faaliyete geçecek ve hem Ryse hem de YEO, İngiltere ekonomisine yatırım yapacak. İngiltere'de güneş, rüzgar ve enerji depolama projeleri yoluyla ülkenin yenilenebilir enerji pazarını büyütmeyi amaçlayan özel bir ekip oluşturacağız."

300'ün üzerinde çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden olan YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş, 17 yıllık tecrübesiyle üç kıtada 25 farklı ülkede gerçekleştirdiği 200'den fazla projeyle Türkiye'de ve dünyada elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve mühendislik çözümleri sunuyor. Şirket, enerji, su, petrol ve gaz, madencilik ve çimento gibi sektörleri yenilenebilir enerji, elektrifikasyon ve otomasyonla buluştururken; sunduğu dijital teknolojilerle de karbon emisyonunun azaltılmasına katkı sağlayıp, sürdürülebilir enerji ve endüstri için çalışmalar yürütüyor. Kendi faaliyet alanlarında öncü olan YEO; dijitalizasyon ve IoT alanında Hitachi, ABB, Huawei, PTC gibi küresel liderler ile partnerlikler yapıyor.

Ryse Energy ise yedi kıtada 4 binden fazla kuruluma sahip, etki odaklı, yenilikçi, merkezi olmayan bir yenilenebilir enerji teknolojisi şirketi. Birim başına 3 – 60kW kapasiteli rüzgar türbini ürün yelpazesinin birincil üreticisi. Rüzgar teknolojisi portföyü sektördeki en çeşitli ve gelişmiş portföy. Rüzgâr ve güneş enerjisini, enerji depolama ile şebeke bağlantılı veya şebekeden bağımsız teknolojiler olarak sunar. Çeşitli sektörlerde karbonsuzlaştırma altyapısından güvenilir hibrid yenilenebilir çözümleri ekleyerek rüzgar ve güneş enerjisini enerji depolama ile hibritleştirir. Telekomünikasyon, orta gerilim ve kırsal elektrifikasyon için çalışır.

BİZE ULAŞIN