Gümüş altından daha çok parlıyor!

Gümüş, faizlerin ışık hızında arttığı, durgunluk ve enflasyonun zirve yaptığı bir dönemde sabırlı yatırımcı için her zamankinden daha popüler. Son iki yıldır Türkiye’de ilginin arttığı gümüş için uzmanlar, gelecek için de pozitif sinyaller veriyor.
20.10.2022 19:24 GÜNCELLEME : 21.10.2022 00:01

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Son günlerin Google arama trendlerine bakarsanız ilk sıralarda bir kelimeyi görürsünüz. O da 'gümüş'… Gümüşteki son dönemde yaşanan sıçrama, herkesin gözünü buraya çevirdi. Fiyatlar, ABD Hazine tahvillerindeki düşüşün ve jeopolitik risklerin artmasının etkisiyle son üç ayın en yüksek seviyesini gördü. Amerika Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımının devam ettiği bu ortamda da gümüş yatırımcısı - biraz fazla sabretmiş olsa da- getirisini görmeye başladı. Bir yıllık süreçte getiri oranı yüzde 78'le oldukça iyi bir performans sergiledi.

GÜMÜŞ DURGUNLUKTA POZİTİF AYRIŞTI

Uzmanlar gümüşün resesyonda altına göre pozitif ayrıştığını vurguluyor. Bu nedenle artış hareketlerinin devam ettiğini ve yukarı yönlü hareketin yılsonuna kadar da devam edeceği belirtiliyor. Bunda en büyük sebeplerden biri de fiyatlarda zaten son altı ayda ciddi bir baskılanma olması. FED'in faiz artırımlarının agresif tarzının ardından eylül ayında üretici fiyatlarındaki artış ve daha yüksek faiz oranları, dolar cinsinden emtialara olan talebi de köreltebileceği belirtiliyor.

Bir yatırım aracının talep görmesi ve yatırım alabilmesi için hikayesinin çok önemli olduğunu belirten ALB Yatırım Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, "Dünyadaki ülkelerin çevre dostu politikalar benimsemesi, gümüşün hikayesinin başladığı noktaya denk geliyor. 2050 yılında birçok ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji ihtiyacını karşılayabilir bir noktaya gelmesi bekleniyor. Bu alanda Almanya, İngiltere ve Çin başta olmak üzere ciddi yatırımların olduğunu görüyoruz. Bir güneş panelinde bile 21 grama yakın gümüşe ihtiyacın olması, bu alanda gümüş kullanımının artacağı öngörüsünü yapmamıza neden oluyor. Bu beklenti ise hem spekülatif anlamda hem de uzun vadeli yatırımlar için gümüşün talep görmesini açıklıyor. Bu talep, gümüş fiyatlarının yükselmesi için bir zemin hazırlıyor. Hem eski fiyat hareketlerine bakarak hem de gelecekteki talep göz önünde bulundurulunca yatırımcının ilgisi daha yeni başlıyor diyebiliriz" dedi.

SABIRLI OLMAK ŞART

Gümüşe yatırım yapmak isteyenler için Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Gümüşten para kazanmak için uzun vadeli bir yatırımcı olmanız gerekli, sabrı olmayan gümüşe bulaşmamalı, gümüş kısa vadeli al-sat yapılacak bir yatırım aracı değildir" diyerek kısa vadeli oynaklıklara bakılmaması gerektiğini belirtiyor. Son yıllarda gümüşe ilginin arttığının da altını çizen Memiş, şunları söylüyor: "Türkiye'de son iki buçuk yıldır gümüş farkındalığı ile alakalı ciddi çalışmalarım olduğunu anımsatmak isterim. Türkiye'de çoğu insan gümüşün sadece takı ve süs eşyası olduğunu düşünürken, yatırım tarafındaki getirisini bilmiyordu. Türkiye'de gümüş farkındalığı son iki yıldır arttı. 2020 yılında ons tarafında 12 dolar, gram tarafında 2.5 lira seviyesine gerileme gördük. Gümüş, 2022 yılına ons bazında 23 dolar, gram bazında 9,92 lira seviyesinden başladı. Bugüne baktığımızda kazandırmamış görülebilir. Ancak yıl içerisindeki dalgalanmalara baktığımızda alım ve satım fırsatlarını çok sundu. Yani, almak isteyen de fırsat buldu, satmak isteyen de. Mesela; Mart ayının ilk haftasında Rusya-Ukrayna çatışmasıyla beraber 23 dolara yükselen gümüşün ons fiyatı FED'in para politikaları nedeniyle 18 dolara geriledi. Ancak Ekim ayının ilk iki işlem gününde (15 gün önce) ons bazında 21 dolar, gram bazında 12.56 liraya yükseldiğini de gördük."

"YATIRIMCI İLGİSİ DAHA YENİ BAŞLIYOR"

Şirin SARI / ALB Yatırım Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

Hem eski fiyat hareketlerine bakarak hem de gelecekteki talep göz önünde bulundurulunca yatırımcının ilgisi daha yeni başlıyor diyebiliriz. Uluslararası piyasada Nisan 2011 yılında 50 dolar seviyesine çıkarak tarihi zirvelerini görmüştü. Sonra Mart 2020'de 13 dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Şimdilerde ise 18 dolar seviyelerinde dip oluşturma çabası içinde bulunuyor. FED faiz artırmaya başladığı Mart ayından bu yana dolar karşısında gümüşün değeri erimiş olsa da temeli gerçek ticarete dayanan her ürün hak ettiği fiyata eninde sonunda ulaşır. 30 dolar üzerine atabilmesi gümüş fiyatları için önemli bir adım olacaktır. 18 dolar altı ise alışta olanlar için dikkat edilmesi gereken bölgeyi işaret ediyor. Gümüş, hem pandemi döneminde hem de 2022 yılı başında başlayan Rusya ve Ukrayna gerginliği ile yatırım yapılır bir ürün haline geldi. Altın ile korelasyonunun yakından takip edilmesi ve fiyatının altına oranla ucuz olması fiziki olarak talep edilme nedenlerinin başında geliyor. Aslında gümüşün talep görme nedenlerinden biri 2008 krizi sonrasında merkez bankalarının piyasaya bol para enjekte etmesiyle altındaki yüzde 200'lük yükselişin yanında gümüşün yüzde 500 yükselerek tepki vermesi diyebiliriz. Son dönemde ise hem yatırım fonları tarafında hem de sanayi tarafında yenilenebilir enerji yatırımlarının artması ile gümüş fiyatları yükselişine başladı.

"GÜMÜŞÜN GELECEĞİ ALTINDAN PARLAK"

İslam MEMİŞ / Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

Gümüşün geleceğinin altından parlak olduğunu düşünüyorum. Ben eskiden altın alıyordum, biriktiriyordum, artık yüksek olduğu için alamıyorum' diyen yatırımcıya diyorum ki 'Gramı 12 lira olan bir gümüş var, al biriktir, ucuz ve uzun vadeli, hatta bu aralar ucuz kalmaya devam ediyor. Gümüşü sadece bir yatırım aracı olarak görmemeli. Gümüş, fiziki tarafta dünyanın ihtiyacı olan değerli bir metal. Bilişim, sanayii, savunma ve tıp alanında çok kullanılıyor. Yağmur bombalarında, fotoğrafçılık sektöründe, otomotiv ve sanayi de en çok gümüş talep ediliyor. Gümüşün bir hikmeti var ki beni en çok o cezbediyor. Gümüşün mikrop ayırıcı özelliği olduğu için tıp sektöründe çok ihtiyaç duyuluyor. Bugünkü jeopolitik riskleri, küresel ısınmayı, elektrikli araçları bir düşünün; bunlarda neye ihtiyaç duyulacak? Gümüş…

GÜMÜŞ YATIRIMCISI İÇİN ÖNERİLER

- Kapalıçarşı'dan fiziki olarak alabilirsiniz. Külçe halinde veya granül boncuk şeklinde. Külçe gümüş işçiliklidir, granül olan ise işçiliksiz.

- Paranıza göre gümüşler mevcuttur. Gram altında olduğu gibi.

- 5-10-20-50-100 gram veya 1 kiloluk alımlar yapabilirsiniz.

- Bozdurmak istediğinizde (TL'ye çevirmek için) aynı yerden veya faklı toptancılardan bozdurabiliyorsunuz.

- Bankalarda da gümüş hesabı açmak mümkün. Tasarruflarınızı gümüş hesaplarınızda biriktirebilir, alım-satımlarınızı uygulama üzerinden yapabilirsiniz.

- İstanbul dışında olan yatırımcılar fiziki gümüşe ulaşamıyorsa özel rafinelerden adreslerine gönderim sağlayabilir.

- Gümüşün içerisinde sertifika ve faturası mevcuttur. Sigortalı bir şekilde kargo ile ayağınıza kadar gelir.

BİZE ULAŞIN