Temettü potansiyeli ile ‘Al’ veren 18 hisse

Bir şirkete yatırım yaparken en önemli kriter, geçmiş yıllarda düzenli kâr payı dağıtıp dağıtmaması olarak gösteriliyor. Temettü oranları, şirketlerin yılsonu dağıtılabilir kârına bağlı olarak belirleniyor. Bu noktada uzmanlar, ilk dokuz aylık bilançolar üzerinden temettü beklentisi kuvvetli 18 hisseye dikkat çekiyor.
09.11.2022 13:05 GÜNCELLEME : 10.11.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta konsolide olmayan bilançoların hemen tamamı açıklandı. Artık konsolide olan şirketler ve konsolide olmayan bankalar için 9 Kasım ve konsolide bankalar için son tarih olan 21 Kasım'ı bekleniyor. Endeks ise geçen hafta nihayet seans kapanışını da 4.000 puanın üzerinde gerçekleştirdi. Yükselişte bilanço beklentileri ile açıklanan veriler etkili olurken bu trendin devam edeceği öngörülüyor. Hisse seçiminde en önemli kriterler arasında yer alan temettü beklentileri ise şimdiden satın alınmaya başladı.

Temettü ya da bir diğer adı ile kar payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kar miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesi olarak tanımlanıyor. Oldukça önemli bir ortaklık hakkı olan kar payı, işletmede her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre pay verilmesi ile meydana geliyor. Temettü oranları, şirketlerin yılsonu dağıtılabilir karına bağlı olarak belirleniyor. Yatırımcılar tarafından da dikkatle takip edilen veriler arasında yer alıyor. Bir şirkete yatırım yapmadan önce en önemli kriterin şirketin geçmiş yıllarda düzenli olarak kar payı dağıtıp dağıtmaması olduğunu hatırlatan analistler, ancak bir hissenin temettü potansiyelinin olması veya geçmişte düzenli yüksek temettü ödemesinin her zaman yüksek temettü ödeyeceği anlamına gelmediğine de dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu noktada ilk dokuz aylık bilançolar üzerinden temettü beklentisi kuvvetli olan 18 hisseye dikkat çekerek uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"DOKUZ AYLIKLAR YÜKSELİŞİ DESTEKLİYOR"

Şu ana kadar açıklanan bilançoların demir çelik sektörü hariç genel olarak beklentilere paralel, hafif üzerinde geldiğini ve güçlü karlılıklar görüldüğünü belirten Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu; bankacılık ve çimento sektörünün ise ön plana çıktığını söylüyor.

Enflasyonun desteklediği karlılıklar, düşük faiz ortamından kaynaklanan borsanın alternatifsizliği ile yatırımcıların getiri arayışı sonrası dokuz aylık bilançoların borsada katalizör vazifesi görüp endeksin yükselişini desteklediğini ve bu trendin devam edeceğini düşünüyor.

"DÜZENLİ KÂR PAYI DAĞITILMASI ÖNEMLİ'

Hisse senedi seçiminde temettünün önemine de vurgu yapan Akkoyunlu, "Bir şirkete yatırım yaparken en önemli kriter, şirketin geçmiş yıllarda düzenli olarak kar payı dağıtıp dağıtmamasıdır" diyor. Nitekim açıklanan dokuz aylık bilançolar üzerinden yapılan hesaplamalar ile en fazla temettü dağıtma potansiyeline sahip hisselerin yine ön plana çıkmaya başladığını hatırlatarak şu bilgileri veriyor: "Şirketin geçmiş yıllarda kar payı dağıtması durumuna göre temettü kültürüne sahip bir şirket olup olmadığını anlayabilirsiniz. Şirketin bu kültüre sahip olmasından sonraki en önemli nokta ise şirketin kârıdır. Gelecek dönemde kâr artışı beklenen şirketler seçilerek hisse almak, finansal geleceğinize en sağlıklı yatırım olacaktır. Ancak bir hissenin temettü potansiyelinin olması veya geçmişte düzenli yüksek temettü ödemesi, sürekli yüksek temettü ödeyeceği anlamına gelmez. Şirketler nakit akış beklentilerine göre temettü politikalarını belirler. Örneğin bir şirket, yüklü yatırım döneminde ise geçmişten daha az, hatta hiç temettü ödemeyebilir."

"HİSSE TEMETTÜ ÖNCESİ ÇARPANINA YÜKSELEBİLİR"

Temettü ile yatırımcıların hissenin olası getirisinin yanında sürdürülebilir nakit getirisi elde edeceğini de belirten Akkoyunlu; yatırımcıların bu kaynağı diğer yatırımlarında veya hisse portföyünü artırarak değerlendirebileceğini hatırlatıyor. Öte yandan şirketin piyasa değerinin ödediği temettü kadar düşeceğini, çarpanlarının da buna bağlı olarak azalacağını ve teorik olarak hissenin temettü ödedikten sonra temettü öncesi çarpanına yükselmesinin beklenebileceğine de dikkat çekiyor.

Bir müddet daha yurtiçinde ve global piyasalarda emtia, faiz ve kur fiyatlarındaki oynaklığın devam edeceğini de öngören Akkoyunlu, bu nedenle uzun vadede endeks için hedef belirlemenin oldukça zor olduğunu söylüyor. Ancak halihazırda endeksin bugün 4.650 seviyelerinde olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Akkoyunlu, dokuz aylık bilançolar sonrası temettü potansiyeli yüksek Akçansa, Çimsa, Tekfen Holding, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, İsdemir, Koza Altın, (BDDK onayına bağlı olarak) Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, İş Bankası, Ege Seramik, Anadolu Hayat, Türk Traktör, Başkent Doğalgaz ve İş GYO hisselerinin uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini de sözlerine ekliyor.

"SEÇİME DOĞRU 5.970 SEVİYELERİNİ GÖREBİLİRİZ"

A1 Capital Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Selim Tunçbilek ise şu ana kadar açıklanan bilançoların piyasadaki olumlu beklentileri destekler mahiyette olduğunu, ancak enflasyon artışlarının doğal bir etkisi olarak bilançoların büyüdüğünü de unutmamak gerektiğini söylüyor.

Bu noktada enflasyonun üzerinde performans sağlayabilen şirketlerin pay değerlerinin ekstra primlenebileceğine de dikkat çekerek bu durumun doğal olarak endeksi de yukarı taşıyacağını hatırlatıyor.

Endeksin 4.000 seviyesinin destek olarak kabul edileceğini de belirten Tunçbilek, "Endeksin öncelikle 4.240 seviyesini aşmasını takip edeceğiz. 2023'te yapılacak seçim tarihine yaklaştıkça endeks yukarı yönlü hareketlerine devam edecektir. Bu kapsamda 5.970 seviyelerini görebiliriz" diyor.

"TEMETTÜ DAĞITIM POLİTİKASI TAKİP EDİLMELİ"

Dokuz aylık bilançoların açıklanması ile gözlerin yine şirketlerin temettü potansiyeline çevrildiğini de hatırlatan Tunçbilek; ancak bir hissenin temettü potansiyelinin yüksek olmasının kesin temettü dağıtacağı anlamına gelmediğine de dikkat çekiyor.

Temettünün dağıtılabilmesi için şirket yönetim kurulunun kar dağıtımı iradesine ilişkin kararının genel kurulunda görüşülüp onaylanması gerektiğinin altını çizerek "Bu nedenle mali tablolarında dağıtılabilir karı bulunan her şirketin söz konusu karı dağıtacağı anlamına gelemez. Şirket yönetimi elde edilen karın çalışma sermayesi olarak şirket içinde kalmasını tercih edebilir. Bu konuda yani dağıtıma ilişkin bir zorunluluk yoktur. Sadece Kurumsal Yönetim İlkeleri kapsamında daha önce kamuya duyurulmuş olan 'temettü politikası' paralelinde hareket edilmesi beklenir. Öte yandan şirketin çeşitli sebeplerle borçları varsa temettü dağıtmıyor olması olumsuz değil aslında, şirketin finansman giderlerini azaltacağı için olumlu mali sonuçlar doğurabilecek bir durumdur" diyor.

Tunçbilek, dokuz aylık bilançolar sonrası temettü potansiyeli yüksek Tofaş Otomobil, Türk Traktör ve Koza Altın İşletmeleri hisselerinin uygun seviyelerden portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini de sözlerine ekliyor.

"GELİR ARTIŞI BEKLENTİLERLE UYUMLU"

Öte yandan Aksa Akrilik şirketinin 3Ç22 finansallarında geçen senenin aynı döneminde açıkladığı 344 milyon TL (40 milyon dolar) net kara karşılık bizim beklentimizin yüzde 22, piyasa beklentisinin yüzde 21 üstünde 983 milyon TL (55 milyon dolar) net kar açıkladı diyen Yapı Kredi Yatırım; açıklanan net kar ile tahminlerinin olumlu tarafta sapmasının asıl nedeni olarak 3Ç22'de kaydettiği 116 milyon TL tutarında ertelenmiş vergi gelirini gösteriyor. 3Ç22 finansallarında açıklanan 20 milyon TL vergi gelirine karşılık 133 milyon TL vergi gideri varsaydığını da hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri şirket bilançosu hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: "Aksa'nın dolar bazlı gelirleri yıllık bazda yüzde 3.4 artarak 271 milyon dolara ulaştı. Gelirlerin kırılımına baktığımızda; şirket akrilik elyaf iş kolunda 3Ç21'de kaydettiği 247 milyon dolar gelire karşılık ortalama satış fiyatının yıllık bazda yüzde 8 gerilemesinden dolayı 3Ç22'de 242 milyon dolar gelir kaydetti. Geri kalan gelirin büyük kısmı ise enerji iş kolundan gerçekleşti ve şirket bu iş kolundan 27 milyon dolar gelir açıkladı. TL dolara karşı yıllık bazda yaklaşık yüzde 109 oranında değer kaybettiğinden, şirketin TL bazlı gelirleri 3Ç22'de yıllık bazda yüzde 118 artarak 4.9 milyar TL'ye ulaştı. Şirket'in gelir artışı, bizimki de dahil olmak üzere beklentilerle uyumlu gerçekleşti"

"ŞİRKET YÖNETİMİ 2022 ÖNGÖRÜLERİNİ KORUYOR"

Aksa Akrilik'in 3Ç22'de güçlü talep sayesinde yüzde 24.1 FAVÖK marjı ile 65 milyon dolar FAVÖK açıkladığını da belirten kurum yetkilileri; şirketin geçen senenin aynı dönemde ise yüzde 18.1 FAVÖK marjı ile 47 milyon dolar FAVÖK kaydettiğini hatırlatıyor. Açıklanan FAVÖK marjı hem bizim hem de piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde gerçekleşti diyerek "Aksa, öz kaynak yöntemi ile konsolide ettiği Dow & Aksa JV'den 3Ç22'de 0.7 milyon dolar (13.3 milyon TL) gelir elde etti. Geçen senenin aynı döneminde ise 1.2 milyon dolar (9.9 milyon TL) gelir açıklamıştı. Yüksek enerji maliyetlerinin, Dow &Aksa'nın operasyonel performansı üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini düşünüyoruz" yorumunu yapıyor.

Şirket yönetiminin 2022 öngörülerini büyük ölçüde koruduğunu da belirterek 2022 yılında 1.1 milyar dolar gelir ile yüzde 20-25 FAVÖK marjı beklendiğini hatırlatıyor. Planlanan yatırım harcamasının ise 85 milyon (+/-10 milyon dolar) dolar olduğunun altını çizerek "2022 Eylül sonu itibariyle şirketin net borç pozisyonu 92 milyon dolara (Aralık'21: 10 milyon dolar) yükseldi. 3Ç22'de net işletme sermaye ihtiyacı ise 78 milyon dolar (NİS/Satışlar: yüzde 7) olarak gerçekleşti. Özet görüşümüz; birçok sektörde resesyon endişeleri Temmuz sonrası başladı ve ekonomik aktiviteler yavaşladı. Aynı şekilde Türk tekstil sektörü de yılın ikinci yarısına yavaşlayarak başladı. Diğer taraftan, akrilik elyaflara olan talep, Eylül ayına kadar yüksek devam etti ve global tüketim seviyesinde gözle görülür bir gerileme dikkat çekmedi. Eylül ayının başında yavaşlayan talebin ise görece diğer elyaflara göre daha güçlü devam etmesi bekleniyor. Şu an için 83.8 TL ile AL tavsiyemizi koruyoruz. Ancak şirket yönetiminin sonuçlar ile ilgili telekonferansını dinledikten sonra model varsayımlarımızı gözden geçirebiliriz" diyor.

"FAALİYET KÂRLILIĞI BEKLENTİLERE PARALEL"

Ford Otosan'ın 3Ç22 finansallarında yıllık bazda yüzde 102 yükselişle 3,8 milyar TL net kar açıkladığına da dikkat çeken Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; bu rakamın beklentilerine paralel ancak piyasa beklentisi olan 4,4 milyar TL'nin altında kaldığını söylüyor. 4,9 milyar TL olarak gerçekleşen FAVÖK'ünde piyasa beklentisine paralel kalırken tahminlerini yüzde 13 aştığını da belirtiyor. Öte yandan kur farkı gelirlerinin de beklentilerinin çok altında kaldığını ifade ederek "3Ç22 sonuçları sonrasında şirket yönetimi 2022 için daha önceden paylaşmış olduğu hacim beklentilerini değiştirdi. Buna göre ihracat hacim beklentisi 330-340 bin aralığından 305-310 bin aralığına indirildi. Yurtiçi hacim beklentisi ise 90-100 bin aralığından 80-90 bin aralığına çekildi. Ayrıca yönetim ilk defa Romanya'ya dair hacim beklentilerini de paylaştı. Böylece 2Y22 için Romanya hacim beklentisi 105-110 bin adet olarak belirtildi. Böylece bizim toplam 492 bin adet olan 2022 tahminimiz şirket yönetiminin 490-510 bin olan beklentisinin alt bandına yakın oldu. Cirodaki yıllık bazlı yüksek artış ise TL'deki değer kaybından ve Romanya'nın sağladığı inorganik büyümeden kaynaklandı" yorumunu yapıyor.

3Ç22 net karının piyasa beklentisinin altında kalmasının hissede kısa vadede baskı yaratabileceğini de belirten araştırma departmanı yetkilileri " Öte yandan hisse için olumlu görüşümüzü temelde elektrikli araç yatırımının ve Romanya operasyonlarının ek değer getiri potansiyelleri nedeni ile muhafaza ediyoruz. Model portföyümüzde bulunan hissede de 12 aylık 526,6 TL seviyesinde bulunan hedef fiyatımız yüzde 42 gibi bir getiri potansiyeline işaret ediyor" açıklamasını yapıyor.

"ŞİRKET TEMETTÜ DAĞITMAMAYI TERCİH EDEBİLİR!.."

Temettü potansiyeli olan her hisseninin portföye dahil edilmesinin doğru olmadığına da vurgulayan A1 Capital Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Selim Tunçbilek, bu noktada yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

*Öncelikle şirketin; SPK mevzuatında yer alan Kurumsal Yönetim İlkeleri gereği açıklamış olduğu 'temettü dağıtım" politikasına bakmak gerekir. Kar dağıtım politikasında net olarak "her yıl elde edilen karın en az yüzde …'sı dağıtılacaktır" benzeri bir ifade yer alıyorsa, bu şirket kar elde etmesi halinde muhtemelen dağıtım da yapacaktır.

*Kar dağıtım politikası şirketi bağlamayacak mahiyette yuvarlak cümleler içeriyorsa temettü konusunda çok beklentiye girmemek gerekir.

*Şirket kar elde ediyor, ama çalışma sermayesine ihtiyaç duyuyorsa bu durumda dağıtmamayı tercih edebileceği unutulmamalı. Örneğin satışları sürekli artıyorsa daha çok stok bulundurmak zorunda kalacağı için nakde de ihtiyacı artacaktır. Dolayısıyla bir yandan karı artarken diğer yandan da artan nakit ihtiyacı nedeniyle temettü dağıtmamayı tercih edebilir.

*Temettü beklentisi olan hisseler, nispeten güvenli hisselerdir. Çünkü temettü beklentisi önceden satın alınacağı için fiilen temettü dağıtım tarihlerinde (nisan mayıs aylarında gerçekleşebileceği varsayıldığında) endeks düşüşlerinde dirençli olacaklar ve yükselişlerinde ekstra prim yapabileceklerdir.

*Hem temettü verme potansiyeli olsun hem de hisse kelepir fiyatlı olsun isteniyorsa; bu hisseler kelepir fiyatlı değildir!.. Sadece endekse uyumlu hareket edeceklerdir (İçlerinden Koza Altın'ın nispeten daha şanslı olabileceği ifade edilebilir.)

"TEMETTÜ, ŞİRKETE OLAN GÜVENİ ARTIRIR"

Bir hissenin temettü dağıtmasının önemli olduğuna da vurgulayan A1 Capital Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Selim Tunçbilek, şu başlıklara dikkat çekiyor;

*Temettü dağıtma alışkanlığına sahip şirketler, yatırımcılarına düzenli gelir elde etmeyi sunduğu için uzun vadeli ve kalıcı bir ortaklık yapısı oluşmasına destek olur.

*Yatırımcıların diğer yatırım araçları ile yapacağı kıyaslamada hisse senedi yatırımı cazip hale gelir.

*Ana yatırımdan kar elde etme imkanının yanında kar paylarından ilave gelir imkanı sağlanmış olur.

*Bu durum banka mevduatı, tahvil ve döviz yatırımcılarının da dikkatini çeker.

*Şirkete olan güveni artırır.

"TEKFEN HOLDİNG'DE ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ BEKLİYORUZ"

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

TEKFEN HOLDİNG: Müteahhitlik segmentindeki zayıf ve belirsiz görünüm konsolide figürler üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de gübre segmentindeki güçlü operasyon sürüyor. Uzun vade temettü yatırımcıları için Tekfen'in faaliyet gösterdiği bölgelerde enerji, yeşil enerji ve altyapı projelerinin gelecek yıllarda ivmeleneceği beklentimizden ötürü alım fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz. BIST-100 ile kıyaslanırsa göreceli olarak yılbaşından bu yana yüzde 22 negatif ayrışmış. Şirket hisselerinde yüzde 34 yükselme potansiyeli ile 46.78 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Tarihsel ortalamalara baktığımızda en güçlü temettü ödeyen şirketler arasında bulunan Ereğli Demir Çelik, global konjonktürdeki ve sektördeki gelişmelerin ardından operasyonel olarak zayıf bir dönem geçiriyor. Emtia fiyatlarındaki döngüsellikten ve uzun vade çelik sektörü beklentilerimizin olumsuz olmaması nedeni ile temettü yatırımcıları için gelecek birkaç çeyrek boyunca alış fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Ancak güçlü göreceli performans için henüz global şartların uygun olmadığını unutmamak gerekiyor. BIST-100 ile kıyaslanırsa göreceli olarak yılbaşından bu yana yüzde 44 negatif ayrışmış. Şirket hisselerinde yüzde 24 yükselme potansiyeli ile 34.97 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endekse paralel getiri bekliyoruz.

KARDEMİR: Ereğli'de açıklanan sebeplere ek olarak şirketin önceki ürün portföyüne göre daha katma değerli ürünlere de ağırlık vermesi ve bu alandaki yatırımlarının ek büyüme fırsatı da yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle uzun vade temettü yatırımcıları için alış fırsatı olan çeyreklere girdiğimizi söyleyebiliriz. Ancak güçlü göreceli performans için henüz global şartların uygun olmadığını belirtmeliyiz. BIST-100 ile kıyaslanırsa göreceli olarak yılbaşından bu yana yüzde 37 negatif ayrışmış. Şirket hisselerinde yüzde 18.54 yükselme potansiyeli ile 14.64 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endekse paralel getiri bekliyoruz.

"TÜRK TRAKTÖR BEĞENDİMİZ HİSSELER ARASINDA"

Mehmet Selim TUNÇBİLEK / A1 Capital Yönetim Kurulu Üyesi

TÜRK TRAKTÖR: Türkiye'de 2022 yılının ilk sekiz ayında üretilen traktörlerin yaklaşık yüzde 65'i, Türk Traktör'den karşılanmış. Gelişen ürün gamı ile birlikte ihracatı yıllık yüzde 10 oranında artış göstermiş. Güçlü operasyonel nakit akışı sayesinde net borç daralırken, işletme sermeyesi ihtiyacı da azalmış. Türk Traktör hem yurtiçi traktör pazarı hedefini hem yurtiçi satış hacmi ile ihracat hedeflerini yukarı güncellemesi ile beğendimiz hisseler içerisinde yer alıyor. Şirket ile görüşmelerimiz sonrasında hedef fiyatlarımızı revize edeceğiz. Bu nedenle Türk Traktör hisselerini tavsiye etmekle birlikte şimdilik hedef fiyat vermiyoruz.

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI: Şirket, 3Ç22 döneminde beklentimizden daha iyi gelen faaliyet karlılığı ve vergi geliri sayesinde güçlü kar açıkladı. Tofaş Oto'nun 2022 yılın ikinci çeyreğindeki 1,750 milyon TL net borç pozisyonu da güçlü operasyonel nakit akışı sayesinde 810 milyon TL net nakit pozisyonuna geçmiş. Stellantis'in Tofaş'ın üretim tesislerinde alabileceği olası yeni yatırım kararları da Tofaş Oto hisseleri için orta uzun vade için en önemli katalizör olmaya devam edecektir. Şirket ile görüşmelerimiz sonrasında hedef fiyatlarımızı revize edeceğiz. Bu nedenle Tofaş Oto hisselerini tavsiye etmekle birlikte şimdilik hedef fiyat vermiyoruz.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Beklentileri aşan faaliyet performası sayesinde 3Ç22 finansallarında 1,3 milyar TL net kar açıklayan şirketin satışları da FAVÖK değeri de beklentilerin üzerinde geldi. FAVÖK'ü destekleyen etmenler, hem stoklardaki altın nedeniyle satılan altın miktarındaki yaklaşık yüzde 10 artış hem de TL'deki değer kaybı oldu. Koza Altın'ın net nakdi de 2Ç22'deki 9,4 milyar TL den 9,8 milyar TL'ye yükseldi. Şirket ile görüşmelerimiz sonrasında hedef fiyatlarımızı revize edeceğiz. Bu nedenle Koza Altın İşletmeleri hisselerini tavsiye etmekle birlikte şimdilik hedef fiyat vermiyoruz.

HATEKS, MAKİNE PARKURUNU YENİLİYOR

İplikten bornoz ve havlu konfeksiyona tam entegre tesislerinde üretim yapan Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş. (Hateks), yatırımlarına devam ediyor. 2021 yılında 30 milyon TL'lik yatırım gerçekleştiren Hateks, bu yıl devreye aldığı 50 milyon TL tutarındaki makine parkuru yenileme yatırımlarının önemli bölümünü hayata geçirdiğini açıkladı.

Antakya'da bulunan 760 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu 60 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrikalarının modernizasyonuna önem verdiklerini belirten Hateks CEO'su Abud Abdo, "Teknolojideki yenilikleri de çok yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda makine parkurumuzu da güncelliyoruz. Hateks olarak 2022 yılı içerisinde yapmayı planladığımız yaklaşık 50 milyon TL'lik yatırımın üçte birine denk gelen ve ilk bölümü olan makinelerimizi teslim aldık. Montajını tamamlayarak üretim parkurumuza ekledik. Yeni makinelerimizin üretime katkısı yıl bazında yüzde 8, ciroya katkısı ise yüzde 10 seviyesinde olacak. Makinelerin tamamını yılsonuna kadar teslim alıp üretim parkuruna eklemeyi öngörüyoruz. Hateks A.Ş, 2023 yılına büyüme hedefine bağlı olarak sağlam adımlarla ilerlemeye devam edecek" diye konuştu.

1973'te kurulan ve 2021'de 330 milyon TL'nin üzerinde ciro yapan Hateks'in ürünlerinin yüzde 100'e yakınını ihraç ettiğini de kaydeden Abdo, başta Almanya, Fransa ve İtalya olmak üzere Avrupa, İngiltere ve ABD'ye de güçlü bir şekilde ihracatlarının sürdüğünü vurguladı. İplikte de önemli bir üretici olduklarına dikkat çeken Abdo, Hatay'ın tekstil sektöründe ilk halka açık şirketi olma unvanını taşıyan Hateks'in Fransa'da kurulu yüzde 100 iştiraki olan Hatex Invest ve yüzde 90 iştiraki olan Cotonella Sarl isimli iki şirketi bulunduğunu da hatırlattı. Abdo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İplikten bornoz ve havluya kadar çeşitli ev tekstil ürünlerini tam entegre tesislerimizde üretiyoruz. Dokuma üretimine bağlı olarak havlu, bornoz üretimi ana faaliyet kolumuzu oluşturuyor. Kese, panço, bone, paspas, havlu çanta gibi havlunun türev ürünlerini de üretiyoruz. Hateks, ilk kurulduğu yıldan bu yana ABD ve Avrupa'da dünyanın en ünlü markalarına havlu ve bornoz üretimi yapıyor. Ürünlerimizin yüzde 100'e yakın bölümünü ihraç ediyoruz. İplikte de güçlü bir üreticiyiz. Havlu ve bornoz üretimi için hammadde durumunda olan ve bünyemizden karşıladığımız ipliğin yanı sıra ring ve open end ipliklerini de yurtiçi ve yurt dışına da satıyoruz"

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ÇİMSA: Çimsa, 3Ç22'de piyasa beklentisini aşarak 2.0 milyar TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 3.931 ve çeyreklik yıllık 132 artış). Net satışlar 3Ç22'de yıllık yüzde 173 ve çeyreklik yüzde 9 artarak 2,4 milyar TL'ye ulaştı. (beklenti 2,5 milyar TL) Öte yandan Çimsa iştiraki olan ve beyaz çimento konusunda uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren Sabancı Cement BV'nin sermayesini 87 milyon eurodan 187 milyon euroya çıkaracak. Sabancı Cement BV'nin yüzde 40 pay ile ortağı olan Çimsa, bu sermaye artırımına kendi payı ile orantılı olarak yani 40 milyon euroluk yatırım yapacak.

KİMTEKS POLİÜRETAN SANAYİ: Kimteks 3Ç'de 177 milyon TL net kar açıkladı. FAVÖK marjı da çeyreklik olarak yüzde 14.4'ten yüzde 9 seviyesine geriledi. (geçen sene yüzde 8.1)

KORDSA: Kordsa, 3Ç22'de 267 milyon TL'lik piyasa beklentisinin üzerinde 324milyon TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 129 artış ve çeyreklik bazda yüzde 11 artış). Net satışlar 3Ç22'de yıllık yüzde 150 artarak 4.962 milyon TL'ye ulaştı (piyasa tahmini 5.024 milyon TL) FAVÖK 3Ç22'de 426 milyon TL'lik piyasa beklentisine göre yıllık yüzde 58 artarak 487milyon TL'ye yükseldi.

PAPİLON SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: Papilon Savunma, yurtiçindeki bir müşterisi ile 404 bin dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 30'una karşılık geliyor.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın İşletmeleri'nin 3Ç net karı beklentilerin üzerinde açıklandı. Koza Altın 3Ç'de 1,3 milyar TL net kar açıkladı, açıklanan sonuç piyasa beklentisi olan 1,0 milyar TL'nin yüzde 32 üzerinde gerçekleşti. Şirketin altın üretimi bu çeyrekte 55 bin ons, ilk dokuz aylık dönemde ise 162 bin ons oldu (2021 yılı ilk dokuz ay: 193 bin ons). Altın üretim hacmi geçen senenin altında kalmaya devam etse de, üretim hızı önceki çeyreğe göre artış gösterdi. 2022'nin ilk yarısında 817 dolar/ons olarak gerçekleşen altın üretim maliyeti, dokuz ay itibarıyla 811 dolar/ons oldu.

ŞİŞE CAM: Şişecam'ın 3Ç sonuçları beklentilere paralel açıklandı. Şişecam 3Ç'de 4,8 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 4,7 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi. Şirketin faaliyet performansı genel olarak beklentiler ile uyumlu gerçekleşirken, enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle FAVÖK marjının önceki çeyreğe göre yaklaşık 2,2 puan daralma kaydettiğine dikkat çekildi. Toplam gelirlerde yıllık olarak yüzde 200 üzerinde artış hızı korunurken, kimyasallar iş kolu büyümeye en çok katkı veren birim olmaya devam etti. Cam ev eşyası ve mimari cam bölümlerinde büyüme hızları önceki çeyreğe göre bir miktar daha zayıf gerçekleşirken, cam eşya hariç tüm iş kollarında 2Ç'ye göre marjlarda 2-5 puan arasında daralma gözlendi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 3Ç22 konsolide olmayan net karı 14,8 milyar TL olan piyasa tahmininin üzerinde 16,1 milyar TL (çeyreklik +yüzde 35, yıllık +yüzde 397) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 64 (2Ç22: yüzde 57) öz kaynak karlılığına işaret ediyor. Banka yönetimi de 2022 tahminlerini güncelledi. Buna göre yüzde 65 (önceki: yüksek yirmililer) TL kredi büyümesi, yüzde 7.5 üzerinde (önceki yüzde 4.2) net faiz marjı, enflasyon üzeri (önceki yüksek yirmililer) komisyon gelirleri büyümesi ve yüzde 90 (önceki ortalama enflasyonun altında) gider artışı bekleniyor. Böylelikle revize 2022 öz kaynak karlılığı tahmini yüzde 50 üzeri olarak açıklandı. Bunların yanında banka 2022 yılında enflasyon muhasebesine göre çift haneli öz kaynak karlılığı beklentisi paylaştı.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, 3Ç22'de, 1,9 milyar TL olan piyasa beklentisinin hafif altında 1,8 milyar TL net kar açıkladı (yıllık yüzde 99 ve çeyreklik yüzde 47 artış). Net satışlar 3Ç22'de bir önceki yıla göre yüzde 156 (Özbekistan hariç yüzde 126) ve çeyreklik bazda yüzde 19 artarak 17,4 milyar TL'ye ulaştı (piyasa beklentisi 17,5 milyar TL) Türkiye'de satış hacmi yüzde 8 azalırken, yüzde 1.1'lik organik büyüme ve Özbekistan konsolidasyonunun etkisiyle uluslararası operasyonlarda yıllık bazda yüzde 20'lik bir artış gerçekleşti.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık, 3Ç22'de 119 milyon TL'lik tahmin ile paralel olarak 117 milyon TL net kar açıkladı. (yıllık yüzde 176, çeyreklik yüzde 6 artış) Tahsilatlar yıllık yüzde 59 artışla, beklentiye paralel olarak 290 milyon TL'ye yükseldi. (beklenti 295 milyon TL) FAVÖK 3Ç22'de yıllık yüzde 58 ve önceki çeyreğe göre yüzde 7 artarak 186 milyon TL'ye ulaştı.

AVRUPA YATIRIM HOLDİNG: Avrupa Yatırım Holding, yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet göstermek ve yatırım yapmak amacıyla 50 milyon TL sermayeli ve yüzde 100'üne sahip olacak şekilde Avren Enerji'nin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

KARDEMİR: Kardemir 3Ç22'de piyasa beklentilerinin altında 103 milyon TL net kar açıkladı (piyasa beklentisi 120 milyon TL ) Açıklanan net kar rakamı 3Ç21ye göre yüzde 86, 2Ç22 rakamına göre yüzde 91 aşağıda.

AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grup Holding'in yüzde 23 pay sahibi olduğu TOGG'un 29 Ekim'deki açılışının ardından 2023-Mart döneminde ticari satışların başlayacağı bildirildi. Yılda 175 bin adet üretim kapasitesi olması bekleniyor. 2030 yılına kadar da 5 farklı modelde 1 milyon araç üretimi hedefleniyor.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, Gürcistan-Batum Belediyesinin açtığı 65 adet dizel yakıtlı otobüs ihalesinde 7,9 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım sermayesinin 15,6 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 15,6 milyon TL artışla 31,2 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA 3Ç22 konsolide olmayan net karı 17 milyar TL olan piyasa tahminine paralel 17,5 milyar TL (çeyreklik +yüzde 36, yıllık +yüzde 421) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 58 (2Ç22: yüzde 50) öz kaynak karlılığına işaret ediyor.

AKÇANSA: Akçansa 3Ç22'de piyasa beklentilerinin üzerinde 825 milyon TL net kar açıkladı. (piyasa beklentisi 385 milyon TL) Açıklanan net kar rakamı 3Ç21ye göre yüzde 2.223 yukarıda ve 2Ç22 rakamının yüzde 258 üzerinde.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ile Kalyon İnşaat arasında Ankara Balgat Karma Projesi çerçevesinde 3,47 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 0.6'sına karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 900 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladı.

TUĞÇELİK ALÜMİNYUM: Tuğçelik Alüminyum, Kocaeli'de yeni satın aldığı fabrikasına yapacağı makine teçhizatı yatırımı için 1,05 milyar TL tutarında yatırım teşvik belgesi aldı. Teşvik kapsamı vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyet, faiz desteği, KDV desteği ve sigorta primi desteğini içeriyor.

YEO TEKNOLOJİ ENERJİ VE ENDÜSTRİ: Yeo Teknoloji, bir müşterisi ile 950 bin dolar tutarında GES kurulumu için sözleşme imzaladı. Tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN