Borsa kaçtı, fonlar kovaladı

Kasım ayı, hisse senedi piyasaları açısından çok verimli geçti. Yatırımcılar, bir taraftan doğrudan hisse senedi yatırımı yoluyla bir taraftan yatırım fonları yoluyla piyasaya giriyor. Borsadaki bakiyeli yatırımcı sayısı 3,5 milyona ulaştı.
08.12.2022 19:47 GÜNCELLEME : 09.12.2022 00:00

ZEYNEP CANDAN AKTAŞ Bireysel emeklilik tarafında katılımcılar hisse senedi fonlarına yönelirken, BES tarihinde ilk defa BES havuzundaki hisse senedi yatırımlarının oranı yüzde 22'ye yaklaştı. BES havuzunun toplam büyüklüğü 403 milyar liraya, ortalama getirisi yılbaşından bu yana yüzde 58.3'e ulaştı. Böylelikle BES havuzunun toplam getirisi yılbaşından bu yana gerçekleşen enflasyonu (57.8) geçmiş oldu.

Kasım boyunca hisse senetleri hızlı çıkışını sürdürürken, dolar/TL paritesi dar alanda yatay hareket etti. Altın 'ons' desteğiyle toparlanarak 1.800'leri test ediyor. TCMB politika faizi yüzde 9 olmasına rağmen bankalarda mevduata yüzde 25-27 aralığında faiz alınabiliyor. Faizin aylık getirisi en az yüzde 1, en fazla ise yüzde 2 olarak gerçekleşti. Ama hiç şüphesiz ki, ayın getiri şampiyonu yüzde 25.1 ile borsa. Altının ise aylık getirisi yüzde 7'de kaldı.

FAİZLERİN DÜŞÜŞÜ

Bilindiği gibi faizlerin düşüşü ile elinde, portföyünde, sabit getirili varlık tutan yatırımcılar kazanç sağlıyor. BES havuzunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan Türk Lirası cinsinden sabit getirili kamu ve özel sektör tahvilleri, faizlerin düşüşü nedeniyle getiri sağladı. Yılbaşından bu yana devlet katkısı fonlarının ortalama getirisi yaklaşık yüzde 78 seviyesinde gerçekleşti.

ROBO-ÖRNEK PORTFÖYLERDE LİDER

Robo-Örnek Portföylerde yüksek riskli portföyler, en iyi getirileri sağladı. Faizli getiri sağlayan fonlardan oluşan Yüksek Riskli Portföy yüzde 22.16 getiri sağlarken, faizsiz getiri sağlayan fonlardan seçilen Katılım Yüksek Riskli Portföy'ün getirisi yüzde 21.72 olarak gerçekleşti. Faizli tarafta Orta Riskli Portföy aylık yüzde 13.86 getiri sağladı. Robo-Örnek Portföylerde aylık en düşük getiri yüzde 8.9 olurken, bütün Robo-Örnek Portföylerin getirisi, Kasım 2022 enflasyon beklentisinin üzerinde oluştu.

KASIMDA EN İYİ FONLAR

Kasım'da en iyi getiri sağlayan fonlar, tabii ki hisse senedi fonları. Bunların içerisinde ilk üç, şöyle sıralanıyor: MHH-Metlife Hisse Senedi Fonu yüzde 41.23 ile birinci, BBH-Fiba Emeklilik Hisse Senedi Grup Fonu yüzde 38.66 ile ikinci ve BHT-Anadolu Hayat Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu yüzde 35.58 ile üçüncü oldu. Hisse Senedi fon grubunun ardından en iyi getiriler, agresif değişken fon türünde oldu. Bu da portföy yöneticilerinin aktif portföy yönetimi yaptığını ve piyasadaki dalgalanmaları değerlendirdiğini gösteriyor. Fonlarını kendi seçemeyen katılımcılar için değişken fonlar giderek daha iyi alternatif olmaya devam ediyorlar.

GELECEK SENARYOLARI

Bir taraftan negatif faizler, bir taraftan kur korumalı mevduatlarda başlayan çözülme ile para getiri arayışında, gidecek kapı arıyor. Ancak döviz kurları yaklaşık iki aydır 18.6'larda yatay hareket ederken, mevduat faizleri mevcut enflasyon seviyesinin çok çok altında. Her ne kadar baz etkisi nedeniyle enflasyonda gerileme beklense de faiz tarafında beklemek, birikimlerin satın alma gücünü eritiyor. Geçen aylarda birikimlerini korumak için konuta yönelen halk, konut fiyatlarındaki aşırı artışla frene bastı. Gelinen noktada yüksek enflasyon karşısında, borsa dışında bütün kapılar tutulmuş durumda. Yatırımcılar bir nevi borsaya yönlendiriliyor. Tabii ki, taze para girişi borsanın yükselişini sağlıyor, borsa yükseldikçe para girişi artıyor. Bir sarmala dönüşen bu eğilim piyasası yukarı taşıyor.

Borsa tarafında izlenen o ki, yatırımcılar sektör ve senet değişimleriyle piyasayı canlı tutuyorlar. Bu trend para girişinin azaldığı veya tersine döndüğü durumda sona erecektir. Ancak şimdilik piyasaya para girişini durduracak veya tersine döndürecek bir politika veya haber akışı gözlenmiyor. Yılbaşında konut kredi faizlerinde düşüş olacağı beklentisi, yılsonuna doğru kar realizasyonlarını artırabilir. Tekrar bir konut furyası başlayabilir.

Altın tarafında haftanın son günlerinde 'ons' tarafında izlenen yukarı eğilim, gram altını 1.080'lere taşıdı. 1.800 ons'un yukarı yönde kırılması 1.915'lere doğru bir harekete neden olabilir. Özellikle ABD'de ekonomide durgunluk beklentileri altında yukarı yönlü hareket beklentisini artırıyor.

Dipnot: Örnek Portföylerde yer alacak fonların azami ağırlığı yüzde 25'i geçemezken, alt limit yüzde 5 olarak belirleniyor. Portföydeki fon sayısı yedi adet ile sınırlı. Düşük riskli portföy dağılımlarında volatilite limitleri; yüzde 0-5, orta riskli portföylerde yüzde 5-15 ve yüksek riskli portföylerde de yüzde 15 üstünde kalınması hedefleniyor. Portföy dağılımları her ayın son iş gününe ait fiyat verileri üzerinden hesaplanıyor. Fonların valör tarihlerine göre alım-satım emirlerinin gerçekleşmeleri arasında oluşan gün kayıpları getiride sapmalara yol açabilir.

BİZE ULAŞIN