Temkinli alım için 24 hisse

Geçen hafta Borsa İstanbul’da endeksin 5.000 seviyesinin altına inmemesi olumlu karşılandı. Diğer yandan yükseliş trendinin devamı öngörülse de analistlere göre, çok daha temkinli olmak gerek. Hisse bazında ön plana çıkabilecek ve temkinli alım yapılabilecek 24 hisse öneriliyor. (Haber, Para Dergisi'nin 18 Aralık'ta yayınlanan sayısına aittir)
21.12.2022 12:48 GÜNCELLEME : 22.12.2022 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalarda ana konu başlıkları; enflasyonda tepe sinyalleri, zayıflayan büyüme ve merkez bankaları politikaları olarak sıralanmaya devam ediyor. Bu kapsamda FED, geçen hafta piyasa beklentilerine paralel yönde 50 baz puan faiz artışına gitti. Powell da azalan fiyat baskıları ve istihdam kaybı endişelerine rağmen merkez bankasının enflasyonu düşürme mücadelesinden geri adım atmayacağını, ücretlerdeki yüksek seviyeleri vurguladı ve 2023 yılında faiz indirimi planlanmadığı mesajını yineledi. ECB de beklendiği gibi 50 baz puan faiz artışına giderken, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının artmaya devam edeceğini vurguladı ve tahvil alım programı portföyünde azaltma takvimini açıkladı.

Borsa İstanbul'un ise dünya borsaları ile ilgilenmediği görülüyor. Geçen hafta Borsa İstanbul'da düzeltme hareketleri etkili olmasına karşın gün içinde hızlanan satışlara rağmen endeksin 5.000 seviyesinin altına inmemesi olumlu karşılandı. Diğer yandan analistler, Borsa İstanbul'da her ne kadar yükseliş trendinin devamını öngörse de çok daha temkinli olmak gerektiği hatırlatıyor. Yükseliş dönemlerinde seçici olarak hisse bazında analiz yapmanın önemini vurgulayan uzmanlar, bu hafta yükselişe eşlik edecek hisseleri belirlerken nelere dikkat edilmeli konusunda yatırımcılara önerilerde bulundu. Analistler bu çerçevede uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek ve hisse bazında ön plana çıkabilecek 24 hisseye dikkat çekti.

"ŞİRKETLERİN İSKONTOSU AZALDI"

Borsa endeksinin yükselişini destekleyen şirketlerdeki kar artışı beklentisi ve enflasyon ortamında getiri arayışının değişmediğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bu nedenle BIST-100 endeksinin sektörlerin geneline yayılarak yükselmeye devam ettiğini söylüyor. Ancak iskonto faktörünün eskisi kadar etkili olmadığını hatırlatarak; Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören şirketlerin birçoğunun artık iskontosunun azaldığını hatta primli denilecek seviyede işlem gören şirketlerin bulunduğunun altını çiziyor.

Öte yandan küresel piyasaların geçen hafta önde gelen merkez bankalarının enflasyonla mücadele için sürdürdükleri faiz artışlarına odaklandığını da kaydeden Coşar; kararlarının özellikle de Borsa İstanbul üzerinde bir etkisi olmasını beklemiyor. Nitekim FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE)'nin beklentilere paralel enflasyon karşısında faizleri 50'şer baz puan daha artırdığını belirterek " Söz konusu kararların piyasalar ya da borsalar üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Çünkü merkez bankalarının sıkılaştırmacı politikaları fiyatlanmıştı. Önemli olan merkez bankalarının faizleri hangi noktaya kadar yükseltmeyi hedeflediği!.. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi Borsa İstanbul'da farklı bir hikaye devam ediyor. Dolayısıyla merkez bankası kararlarının özellikle de Borsa İstanbul üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Ama orta vadede ABD borsalarına pozitif yansıyabilir" yorumunu yapıyor.

"BU HİKAYE SONSUZA KADAR DEVAM ETMEZ"

Sene başından bu yana Borsa İstanbul'un dünya borsalarından pozitif ayrışarak hareket ettiğini de dile getiren Coşar, "Dünyada diğer ülkelerde ki enflasyon ve faiz oranlarını değerlendirdiğimizde Türkiye'nin çok daha yüksek oranda negatif reel faiz ortamına maruz kaldığı görülüyor. Bununla beraber enflasyonun da etkisi ile şirket ciro ve karlarında büyük artışlar söz konusu. Bunları bir araya getirdiğimiz zaman paranın en kolay gidebileceği adres hala borsa. Bu nedenle BIST-100 endeksi diğer borsalardan pozitif ayrıştı ve ABD borsaları gerilese bile Borsa İstanbul bundan etkilenmedi. Borsa İstanbul'da farklı bir hikaye söz konusu. Ancak bu hikayenin sonsuza kadar devam etmesi de söz konusu değil" diyor.

Her ne kadar endeks geçtiğimiz günlerde fiyat trendinin aşağısını test etse de tekrar toparlandığını da hatırlatan Coşar, yükseliş trendinin devam ettiğini söylüyor.

Ancak yükseliş trendi devam etmekle birlikte yorulma işaretlerinin söz konusu olduğunu ifade ederek "Borsa İstanbul önceki aylarda olduğu gibi iskontolu değil. Şu an mevcut yükseliş eğiliminde bazı sektörler ön plana çıkmakla beraber genel bir değerlendirme yaparsak sektörlerin geneline yayılmış bir trend söz konusu. Az ya da çok birçok sektör yükselişe iştirak ediyor. Diğer yandan rafinaj, havacılık, gıda, içecek, kimya, savunma ve telekomünikasyon sektörlerinde ayrışma görebiliriz. Özellikle telekomünikasyon sektörü uygun fiyatlarda" değerlendirmesini yapıyor.

"ÖZELLİKLE BU SEVİYELERE DİKKAT EDİLMELİ"

Endekste hala yukarı yönlü potansiyel bulunmasına karşın yılbaşından bu yana yüzde 150'den fazla yükselmiş bir endeksin söz konusu olduğunun da altını çizen Coşar, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Ayrıca borsa bünyesindeki şirketler önceki aylar kadar iskontolu değil. Bu açıdan daha temkinli tarafa doğru konumlanmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Portföylerde hisse ağırlığının ayarlanması, hisselerde seçicilik, primli hisselere dikkat etme ve çeşitlendirmenin çok önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özellikle çok primlenmiş hisselerde yeni maliyet yapmak riskli olabilir. Ya da borsaya yeni gelmiş ve elinde geçmişten kalma pozisyonu olmayan yeni yatırımcılar için bu seviyelere özellikle dikkat edilmeli. Yani borsa önceki aylar kadar avantajlı değil. Endeks için olası öngörüm 5.000 puanın yukarısı. Olası en yüksek ve en düşük seviyelerde 325 ve 225 dolar seviyeleri bu da yaklaşık olarak 4.200 ve 6.000 seviyelerine denk geliyor. Olası düzeltmelerde 4.700- 4.400 ve 4.200 seviyeleri izlenmeli. Bu seviyelerin hacimli olarak aşağı kırılması görünümü bozabilir."

Coşar Akbank, Aksa Akrilik Kimya, Aselsan, Brisa, Bim Birleşik Mağazalar, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Ege Seramik, Ford Otomotiv, Indeks Bilgisayar, Kordsa, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Türk Traktör, Yapı Kredi, Tüpraş, Logo Yazılım, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Turkcell, Anadolu Efes ve Tat Gıda'nın hisse bazında ön çıktığını ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"MAVİ GİYİM'DE HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK"

Mavi Giyim, Ağustos-Ekim dönemini kapsayan 3Ç22 mali tablolarını açıkladı. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şirketin söz konusu dönemde beklentilerden daha yüksek net kar açıkladığını belirterek " Mavi'nin 3Ç22 sonuçlarını, hisseye yönelik olumlu duruşumuzu teyit eder nitelikte buluyoruz ve önerimiz 'AL' yönünde" diyor.

Hissede beklenenden yüksek nakit üretimini sonuçların en önemli yanı olarak not ettiklerinin de altını çizerek "3Ç22 sonuçlarının ışığında model varsayımlarımızın üzerinden geçtik ve çoklukla sermaye maliyeti varsayımımızdaki değişiklik sonrası, hedef fiyatımızı 170 TL'ye yükselttik (önceki 117TL). Model Portföyümüzde yer alan Mavi, model portföyümüze dahil edildiğinden beri nominal olarak yüzde 65 değer kazandı ve endeksin yüzde 15 üzerinde performans gösterdi. Yine de serbest nakit akışı verimi yaklaşık yüzde 20 ve ROE'si yüzde 60'ın üzerindeyken, 2023 tahminlerimize göre hâlen 3,0x KD/FAVÖK ve 5,6x F/K çarpanlarıyla işlem gören hisse için bizce bu seviyeler alım için uygundur" açıklamasını yaptı.

"GÜÇLÜ NAKİT ÜRETİMİNE SAHİP"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı Mavi Giyim'in Ağustos-Ekim dönemini kapsayan 3Ç22 mali tablolarında, 3,2 milyar TL ciro ve 752 milyon TL FAVÖK (yüzde 23.5 VAFÖK marjı) üzerinden 448 milyon TL net kâr ile elde ettiğini ifade ederek "Mavi Giyim'in hem gelirleri hem de kârlılığı, bizimki de dahil olmak üzere piyasa beklentilerinin yaklaşık yüzde 7 üzerinde geldi, ancak FAVÖK marjı beklentilerin biraz altında kaldı. Bize göre sonuçların en öne çıkan yanı, şirketin güçlü nakit üretimi. Mavi Giyim, tek çeyrekte yüzde 21 serbest nakit akımı marjıyla tek 670 milyon TL SNA elde etti ve şirketin net nakit pozisyonu (kiralama yükümlülükleri hariç) 1.13 milyar TL'ye yükseldi" yorumunu yaptı.

Toplam cironun yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan şirketin yurtiçi perakende gelirlerinin, benzer mağaza satışlarında yakalanan yüzde 140'lık büyümeyle 3Ç22'de bir önceki yıla göre yüzde 143 arttığının da altını çizen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şirket bilançosuna yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Şirketin yurtiçi gelirlerindeki iyileşmeyi sadece enflasyona indirgemek zor, çünkü bu çeyrekte toplam hacim de (satılan parça sayısı) yüzde 17 büyüdü. Öte yandan, şirketin uluslararası operasyonları dolar cinsinden yüzde 8 artarken, göreli zayıflığa işaret eden bu artış, TL bazında yüzde 126 artışa karşılık geldi. Mavi'nin FAVÖK marjı, personel, kira ve nakliye hizmetleri gibi önceki çeyreklere göre artan işletme giderlerinin ve geçen yılki yüksek bazın etkisiyle 3Ç22'de yıllık 2,0 puan düşüşle yüzde 23,5 oldu. Yine de güçlü ciro büyümesi ve karşılaştırılabilir brüt kar marjındaki 1,2 puanlık artış sayesinde, şirketin operasyonel karlılığındaki gerileme sınırlı kaldı. Marjlardaki baskıya rağmen şirket, 3Ç22'de 670 milyon ve 9A22'de 1.3 milyar TL'lik güçlü serbest nakit yaratmayı başardı."

Mavi Giyim yönetiminin sene sonu beklentilerini koruduğunu da hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma yetkilileri, "Mavi yönetimi yüzde 24 (-+0,5 puan) FAVÖK marjı ile 2022/23'te yüzde 120 ciro büyümesi hedeflerini korudu. Buna göre, 4Ç22'de yaklaşık yüzde 100 büyüme (ilk dokuz ayda yüzde 130), yönetimin tüm yıl ciro hedefine ulaşması için yeterli olacak. Öte yandan CEO Yavuz, öngörülerini ihtiyatlı bir yaklaşımla yaptıklarını belirtti ve beklenti üstü performans ihtimalini göz ardı etmedi. Mavi'nin yurtiçi perakende satışları Kasım'da yüzde 143 ve Aralık ilk hafta yüzde 120 artmış durumda" dedi.

"KONJONKTÜR KAYNAKLI BEKLENTİLERİN DESTEKLEDİĞİ HİSSELER"

Mevcut koşullarda gıda enflasyonu gıda ve içecek, enerji fiyatları enerji, rafinaj marjları rafinaj, ziyaretçi sayısındaki artışlar havacılık sektörünü desteklerken ürün marjlarının ise demir çelik sektörünü negatif etkilediğini hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; dolayısıyla konjonktür kaynaklı beklentilerin desteklediği sektörlere paralel hisse seçimine vurgu yapıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde ise yatırımcılara hisse seçiminde şu önerilerde bulunuyor;

*Özellikle bu seviyelerde sadece yükseliş trendine göre hareket edilmemeli.

*Olası gerilemelerde iskontolu fiyatlardan maliyet yapabilmek için portföyün tamamı hisse senedine ayrılmamalı.

*Hisse bazında seçim yapılarak çeşitlendirmeye ağırlık verilmeli.

*Primli ya da popüler hisse senetlerine karşı çok dikkatli olunmalı.

*Ciro ve kar beklentisi pozitif hisseler seçilmeli.

*Ciro ya da kar marjında artış iyidir. Ancak olağan dışı kar rakamı var mı, kar artışı nerden kaynaklanıyor incelenmeli.

*Pazar payı hakimiyeti yüksek olan, enflasyona uygun fiyatlama yapabilen şirketler tercih edilmeli.

"COCA COLA İÇECEK HİSSELERİNDE ENDEKS ÜZERİNDE GETİRİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

COCA COLA İÇECEK: Şirketin satış gelirleri 2022- 3. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 156 büyüyerek 17.4 milyar TL, FAVÖK yüzde 131 büyüme ile 3,8 milyar TL, net kar ise yüzde 98,6 büyüme ile 1.8 milyar TL olarak açıklandı. Dokuz aylık kümüle bakıldığında ise şirketin net karı geçen sene aynı döneme göre yüzde 80,5 yükselerek 3,7 milyar TL'ye ulaştı. İlk dokuz aylık dönemde şirketin faaliyet gösterdiği içecek kategorilerinde hacimsel olarak çift haneli büyüme, yurt dışı operasyonlardan sağlanan gelir artışı ve yurt içinde enflasyona uyumlu fiyatlamanın sağladığı gelir artışı söz konusu. Şirket yurtiçinin yanı sıra başta Pakistan, Kazakistan, Özbekistan olmak üzere Orta Asya ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerinde birçok markanın şişeleyici ve dağıtıcısı konumunda. Bu pazarlarda ki genç nüfus, ekonomik büyüme, tüketici eğilimindeki potansiyel değişikliler, yine bu bölgelerde yeni pazarlara girilmesi ve yeni fabrika yatırımları ile gelecek dönem büyümeye devam etmesi bekleniyor. Zira geçmiş yıllara bakıldığında şirketin senelere yayılan bir büyüme gerçekleştirdiği dikkat çekiyor. 430 milyon tüketiciye ulaşabildiği çeşitlendirilmiş pazar yapısı ve defansif bir sektör olan içecek sektörü sayesinde de yurt içi makro risklere karşı nispeten korunaklı. Ayrıca yüksek enflasyon sayesinde gıda ve içecek sektörünün cirolarının gelecek dönemde de güçlü şekilde artabileceğini düşünüyoruz. Ancak hammadde maliyetlerinde olası yükselişlerin şirketin kar marjını baskılayabileceğini eklemek gerekir. Hisse portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere takip edilebilir. Coca Cola İçecek hisselerinde endeks üzerinde getiri öngörüyoruz.

ANADOLU EFES: Şirketin satışları 2022- 3. çeyrekte hacimsel olarak yüzde 1.2, dokuz aylık kümüle bakıldığında ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 8.7 arttı. Bira grubu satışlarında sınırlı bir azalma olmakla beraber diğer meşrubat ürünlerindeki satış miktarının artması ile toplam satışlar hacim bazında yükselmiş. Satış gelirleri 2022- 3. çeyrekte geçen yıl aynı döneme yüzde 152 artarak 29 milyar 767 milyon TL, net karı ise yüzde 274 artarak 2 milyar 81 milyon TL ile piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşti. Dokuz aylık kümüle değerlendirildiğinde satışları geçen sene aynı döneme göre yüzde 140.3 artarak 68 milyar 72 milyon TL'ye, net karında yüzde 166.5 artarak 3.375 milyon TL'ye ulaştığı görülüyor. Şirketin büyüme rakamları da enflasyonun üzerinde. Başta Türkiye ve Rusya olmak üzere küresel bazda birçok ülkede üretim ve dağıtım işlemi yapılıyor. Geniş bir coğrafi çeşitlendirilmiş pazarda faaliyetleri söz konusu. Toplam satışlarının üçte biri de yurt içinde yapılıyor. Ayrıca diğer sektörlere göre daha defansif bir iş koluna sahip. 2022 içinde ciro ve kar artışının yanı sıra satışlarındaki hacimsel yükseliş olumlu. Yüzde 50 iştiraki olan Coca Cola İçecekte'de olumlu sonuçlar söz konusu. Diğer yandan şirketin fiyatı ve çarpanları da makul seviyelerde işlem görüyor. Hisse portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere takip edilebilir. Anadolu Efes hisselerinde endeks üzerinde getiri öngörüyoruz.

TAT GIDA: Şirketin satışları 2022- 3. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 167 artışla 749 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 281 artış ile 117 milyon TL'ye, net kar ise yüzde 67 artış ile 49 milyon TL'ye ulaştı. Dokuz aylık kümüle bakıldığında satışlar geçen sene aynı döneme göre yüzde 141 artarak 1 milyar 768 milyon TL, net kar yüzde 24 artışla 228 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kar rakamındaki sınırlı artışta finansal giderlerin etkili olduğu dikkat çekiyor. Diğer yandan faaliyetler hacimsel olarak incelendiğinde şirketin üretim hacmi 2021 yılında tamamlanan kapasite artırımı yatırımı ile birlikte 2022 ilk dokuz ayda yüzde 11 artışla 127 bin ton oldu. 2022 hasat sezonunda 543 bin ton domates işlenmiş olup geçen seneye göre yüzde 8 artış göstermiş ve yurtiçi domates işleme pazarından da yüzde 23 pay almış. Satışların kırılımına bakıldığında 2022 ilk dokuz ayda yüzde 33'ü ihracattan gelmiş olup 2021 yılı aynı dönemde bu oranın yüzde 26 olduğu görülüyor. İhracat aynı dönemde 37 milyon dolar ile dolar bazında yüzde 54 yükselişe karşılık geliyor. İhracat tarafında uzun dönemde büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Gıda fiyatlarının seyrinin de gıda şirketlerinin ciro ve karlarını artıracağını öngörüyoruz. Tat Gıda hisseleri portföylere eklemek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebilir.

KONTROLMATİK'TEN ABD'YE 279 MİLYON DOLARLIK FABRİKA YATIRIMI

Teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Teknoloji, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde 279 milyon dolarlık lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası yatırımı yapacak.

Toplam 320 bin metrekarelik arazi üzerine kurulacak ve 'Pomega Energy Storage Technologies Inc.' adıyla hizmet verecek olan yıllık 3 GWh kapasiteli fabrika, Lityum-Demir-Fosfat teknolojisiyle pil hücreleri üretmenin yanı sıra farklı alanlarda kullanılması için enerji depolama modül ve sistemleri de üretecek.

Halen 'Pomega Enerji Depolama Teknolojileri' şirketiyle Ankara Polatlı'ya Türkiye'nin ilk özel sektör lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasını inşa eden Kontrolmatik Teknoloji, bu alandaki ikinci yatırımını Amerika'da gerçekleştiriyor.

Bu yatırım için Güney Carolina eyaletinin sağladığı toplam 127 milyon dolarlık teşvik paketinin de ilgili yönetimlerce onaylandığı açıkladı. Pakette 320 bin metrekarelik toplam arazinin 160 bin metrekarelik kısmının eyalet yönetimince bedelsiz tahsis edilmesi, personel istihdamına yönelik destekler, eyalet gelir vergisi, emlak ve satış vergisi muafiyetleri ile altyapıda kullanılmak üzere nakit hibe desteğinin yanı sıra fabrika faaliyette olduğu müddetçe sunulacak hammadde ve elektrik alım desteklerinin yer aldığı belirtildi.

Kontrolmatik Teknoloji'nin yüzde 100 iştiraki olan ve ABD'de kurulu Kontrolmatik Technologies şirketinin CEO'su Bahadır Yetki, South Carolina eyaletinin dünyanın ileri gelen teknoloji ve üretim şirketlerini yatırıma çekebilmek için ciddi destekler sağladığını belirterek "Pomega Energy Storage Incorporation'ın da BMW, Boeing, Continental, Mercedes-Benz, Samsung gibi dünya devleriyle aynı bölgede ABD pazarına giriş yapacak. Yaklaşık 320 bin metrekarelik bir arazi üzerinde ilk etapta 50 bin metrekare kapalı alan ile inşa edilecek fabrikamızın 2024 yılının ikinci yarısında üretime başlamasını hedefliyoruz. Gelişen teknolojilere ayak uydurmak ve daha önemlisi yeni teknolojileri üretebilmek amacıyla Türkiye'de bulunan Ar-Ge Merkezimizi de sürece katarak ABD'nin ileri gelen üniversiteleri ile birlikte Ar-GE faaliyetleri yürüteceğiz" dedi.

Polatlı'daki Lityum-İyon Pil Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri Fabrikası'nın ise 2023'te üretime başlayacağını ifade eden Bahadır Yetki, "Kontrolmatik Teknoloji grup şirketlerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri'nin, dünya çapında kanıtlanmış 'Lityum-Demir-Fosfat' teknolojisiyle pil hücresi ve enerji depolama sistemleri üretimi yapacağı depolama fabrikasının ilk fazının Nisan 2023'te 500 MWh/yıl kapasite ile faaliyete geçmesini planlıyoruz. Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilen ve üç etapta toplam 2.250 MWh kapasiteye ulaşacak tesis, Türkiye'nin ilk özel sektör sermayeli lityum-iyon pil hücresi fabrikası olma özelliği taşıyor. İlk fazının devreye alınmasıyla 250, diğer fazların devreye alınmasıyla da toplam 600 kişilik ek istihdam sağlayacak olan fabrikamız, "sıfır-atık" prensibiyle inşa ediliyor" bilgisini verdi.

AHLATCI DOĞAL GAZ DAĞITIM ENERJİ VE YATIRIM A.Ş. HALKA AÇILDI

Ahlatcı Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım Enerji ve Yatırım A.Ş. hisselerini halka arz etti. Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayını alan Ahlatcı Doğal Gaz'ın halka arzı Ahlatcı Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Vakıf Yatırım eş liderliğinde gerçekleştirildi. Hisse başına fiyatın 66 TL olarak belirlenen halka arz, geçen hafta (14-15-16 Aralık) yapıldı. Halka arz sonrası Ahlatcı Doğal Gaz'ın 168 milyon 500 bin TL olan mevcut sermayesi, 39 milyon 500 bin TL'lik sermaye artırımı ile 208 milyon liraya çıkarıldı. Mevcut ortak pay satışı ise 13 milyon 250 bin TL olarak açıklandı.

Sermayesinin tamamı Ahlatcı Holding'e ait olan Ahlatcı Doğal Gaz, Enerya Enerji A.Ş. aracılığı ile Denizli, Aydın, Antalya, Erzincan, Konya, Ereğli, Niğde, Nevşehir, Karaman ve Aksaray olmak üzere toplam 10 bölgede Türkiye'de 1 milyon 800 bini aşkın abonesine doğal gazı ulaştırıyor. İç Anadolu'dan Ege'ye, Doğu Anadolu'dan Akdeniz'e uzanan toplamda 15 bin km'nin üzerindeki şebeke uzunluğuyla Türkiye nüfusunun yüzde 10'una hizmet veren Ahlatcı Doğal Gaz, kısa zamanda dağıtım bölgelerindeki her haneyi doğalgaz ile buluşturmayı hedefliyor.

Halka arz ile sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı, tanınırlık ve bilinirliğini pekiştirmeyi ve kurumsal kimliğini daha da güçlendirmeyi planladığını açıklayan şirket yetkilileri, "Halka arzdan elde edeceğimiz gelir ile faaliyet alanımızı güçlendirmeyi öngörüyoruz. Sermaye artırımı ile elde edeceğimiz halka arz gelirinin önemli bir kısmını doğrudan bağlı ortaklığımız veya iştirakimiz olarak bünyemize dahil edebilecek satın almalarda ve enerji sektöründeki diğer yatırımlar ile finansal sektörde faaliyet gösteren şirket alımları için kullanmayı hedefliyoruz. Elde edilecek halka arz gelirinin kalan kısmı ile de doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkların gaz dağıtım faaliyetleri çerçevesinde planladığımız yenileme ve genişleme alt yapı yatırımları finansmanında kullanacağız" açıklamasını yaptı.

TERA YATIRIM DA BORSADA

Geçen hafta (15-16 Aralık) tarihlerinde talep toplayarak halka açılan Tera Yatırım hisselerinin bu hafta borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor.

Tera Yatırım'ın halka arzı için; Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yapılan başvuru 9 Aralık 2022 tarihinde onaylanmıştı. Tera Yatırım'ın konsorsiyum lideri olarak üstlendiği halka arzda, şirketin ödenmiş sermayesi 37 milyon 500 bin TL'den 52 milyon 500 bin TL'ye artırıldı. Halka arz işlemi sonrası şirketin halka açıklık oranı yüzde 28.57'ye denk gelecek. Toplanan kesin talebin satışa sunulan pay miktarından fazla olması halinde, ortaklar ek satış yapabilecek. Ek satışın gerçekleşmesi halinde ise halka açıklık oranı yüzde 31.43'e çıkacak.

Pay başına 10 TL değer ile yapılan halka arz işlemi Tera Yatırım liderliğinde kurulan konsorsiyum ile sabit fiyatla talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemi ile gerçekleştirildi. Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 25'i bireysel yatırımcılara (en fazla 10 bin adet nominal paya kadar), yüzde 15'i yüksek başvurulu yatırımcılara (en az 10 bin 1 adet ve üzeri nominal pay), yüzde 35'i yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 25'i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

Halka arzla şirketin öz kaynak yapısını daha da güçlendireceklerini belirten Tera Yatırım yetkilileri, "İşlem hacmimizi artırarak pazar payımızı yükseltmeyi ve rekabette ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise Türkiye'nin en iyi ve en çok tercih edilen aracı kurumlarından biri olmayı planlıyoruz." dedi.

Bilindiği gibi şirket yatırım piyasasında pay, vadeli işlemler, borçlanma araçları piyasalarında aracılık hizmetleri veriyor.

BİRİKİM VARLIK HİSSELERİNE 22 KAT TALEP GELDİ

Talep toplama sürecini tamamlayan Birikim Varlık Yönetim'in halka arzı tamamlandı. Birikim Varlık Yönetim hisseleri ise geçen hafta (15 Aralık 2022) 14,2 TL fiyattan Borsa İstanbul Ana Pazar'da BRKVY koduyla işlem görmeye başladı.

Halka arz büyüklüğünün ise toplam 22 katına ulaştığı açıklandı. Şirket, 3 milyar 702 milyon 425 bin 739 TL'lik talep ile Borsa İstanbul'a geldi. Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin konsorsiyum liderliğinde 8-9 Aralık 2022 tarihlerinde pay başına 14,20 TL fiyattan talep toplayan şirketin halka açıklık oranı yüzde 21.43 ve halka arz büyüklüğü ise 170 milyon 400 bin TL oldu. Halka arzda; yurtiçi bireysel yatırımcılara nihai tahsisat tutarının yaklaşık 17,34 katı; yurtiçi kurumsal yatırımcılara yaklaşık 33,59 katı; yurtdışı kurumsal yatırımcılara ise yaklaşık 2,43 katı talep geldiği belirtildi.

Halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcılara satılan 6 milyon adet paya karşın 17,34 kat talep geldiği; yurtiçi bireysel yatırımcıların halka arzın yüzde 50'sini aldığı kaydedildi.

Altınbaş Yatırım Holding ve Birikim Varlık Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İnan Altınbaş, "Şirketimizin halka arz süreci yoğun bir katılımla gerçekleşti. Halka arzda 22 katı kadar talep toplandı. Yatırımcılarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim. Yarınların ülkemiz ekonomisi için çok daha güçlü olacağına inancımız tamdır. Bundan sonraki süreçte yatırımcılarımızla birlikte daha büyük bir Birikim Varlık yaratarak yolumuza emin adımlarla devam edeceğiz" dedi.

EUROPOWER GÜNEŞ PANELİ DE ÜRETECEK

Girişim Elektrik grubu, güneş enerjisi santrali yatırımlarına hız verirken, yerli güneş paneli üretimine de başlayacağını açıkladı. Girişim Elektrik ve bağlı ortaklığı Europower Enerji, güneş enerjisi alanında, dünyada tek bir grup içinde ana ürünlerin tümünü üreten tek bir firma konumuna gelmeyi hedefliyor.

Girişim Elektrik ve Europower Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Harmanlı, yapacakları yatırımla, üretilmeyen tek kalem olan invertörü hem büyük yatırımlara uygun hem de meskenler ve küçük işyerleri için üretir hale geleceklerini bildirdi.

"Sun Junior" adıyla hibrit ve on-grid invertör sistemleri üreteceklerini bildiren Harmanlı, şu bilgileri verdi: "Bu ürünler yakın zamanda her evin, her işyerinin kullanması gereken ve enerji masraflarını sıfırlayabilecek yegâne bir ürün haline gelecek. 2023'ün ilk yarısında kullanılmaya başlanabilecek Sun Junior uluslararası düzeyde ticari ürün haline geldi, çok ciddi taleple karşılaştı. 2023'te 3-50kW arasında çeşitleri bulunan Sun Junior anlaşmalar veya bayilik sistemi kuracak. Yeni yönetmeliklere göre her yeni yapılan bina yatırımında ihtiyacın yüzde 5'i kadar yenilenebilir enerji şartı ve 50 kw'a kadar da vergi muafiyeti bu olayları daha da hızlandıracak. Çok yüksek talep görecek. Dünyanın her yerinde ihtiyaç duyulan bir ürün olacak; buzdolabı, çamaşır makinesi gibi…"

Girişim Elektrik ve bağlı ortaklığı Europower Enerji ortaklığı ile Ankara'da güneş paneli fabrikası kurulacağınıda belirterek "Enerji bedellerinde hızlı yükseliş ile Türkiye ve dünyada artan talep üzerine bu yatırım kararını aldık. Başlangıçta yıllık 750 MW üretim kapasitesi ile devreye alınacak fabrikanın kurulumu, kapasitenin istenildiğinde bin MW'a çıkarılabilmesine olanak sağlayacak şekilde yapılacak. Fabrikada seri üretime en geç 2023'in ilk çeyreği itibarıyla başlamayı planlıyoruz" dedi.

Başta Avrupa olmak üzere elektriğin çok pahalı olduğu ülkeler ile Irak, Libya, Suriye gibi az üretildiği yerlerde talebin yüksek olduğunu da hatırlatan Harmanlı, "Depolama ile ilgili hem ev tipi mesken tipi batarya sistemleri, görünüşü estetik ev aksesuarı gibi batarya sistemleri ve endüstri sistemlerinin depolanması için gerekli olan büyük depolama sistemleri için çalışmalarımız devam ediyor. Büyük invertörler ikinci çeyrekte yerli malı belgeli olarak sunulacak" bilgisini verdi.

Harmanlı, bu ürünü kamu ihalelerinden "yerli malı" belgeli olarak sunacaklarını, çatılar için planlanan endüstriyel çatılar 110-125 kW, araziler için ise 250-350 kW gücünde invertörleri de uluslararası bir firmayla iş birliği yaparak geliştirmek istediklerini bildirdi.

Harmanlı'nın verdiği bilgiye göre, araç şarj istasyonları da Girişim Elektrik grubunun ajandasında. Şirket, bu kapsamda 2020 yılında bir Ar-Ge çalışması olarak geliştirdiği ürünleri 2023 itibarı ile seri imalata almayı ve ticarileştirmeyi hedeflediğini de açıkladı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SASA POLYESTER: Şirket kayıtlı sermaye tavanının 3 milyar TL'den 15 milyar TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığını açıkladı.

ALFA SOLAR ENERJİ SANAYİ: Şirket ile Anka Solar Elektrik Enerji Danışmanlık arasında güneş paneli satışına ilişkin 7,9 milyon dolarlık sipariş alındığını açıkladı.

MENDERES TEKSTİL: 19,2 MW kurulu gücü olan Aliağa RES için 2023 yılı kapsamında YEKDEM başvurusunda bulunulmadığı, 2,5 MW kurulu gücü olan Akça RES, 19,4 MW kurulu gücü olan Baklacı JES ve 4 MW kurulu gücü olan Tosunlar 1 JES için 2023 yılı kapsamında YEKDEM başvurusu yapıldığını açıkladı.

OTTO HOLDİNG: Otto Entertainment Yapım Yatırım tarafından 378 adet Yeşilçam filminin 10 yıllık yayın haklarının 24,3 milyon TL'ye 2020 ve 2022 yılı yapımlı iki filmin de süresiz yayın haklarının 10,4 milyon TL'ye alındığını açıkladı.

TURKCELL: Şirketin yüzde100 bağlı ortaklığı olan Beltel Telekomünikasyon tarafından, CJSC Belarusian Telecommunications Network'ün Belarus'a ait yüzde 20 payının 1,2 milyon dolara alınması kapsamındaki işlemlerin tamamlandığı açıklandı.

ESCAR FİLO KİRALAMA: Mint Elektrikli Araç Teknolojileri'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olarak 10 milyon TL sermayeli Teknovus Şarj Teknolojileri unvanlı şirketin kuruluş işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

GARANTİ BBVA: 516,2 milyon TL olan gecikmiş alacakların, 142,8 milyon TL'ye GLCVY'ye, 174,4 milyon TL olan gecikmiş alacakların 21,2 milyon TL'ye Dünya Varlık Yönetimi'ne satıldığı açıklandı.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirket kayıtlı sermaye tavanın 500 milyon TL'den 5 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı.

RUBENİS TEKSTİL SANAYİ: Ataköy Prestij Konakları projesinde iki adet daire satışının gerçekleştirildiği, satışlardan elde edilen 31,7 milyon TL'nin tahsil edildiği, toplamda satılan 14 adet daireden 279,1 milyon TL hasılat elde edildiği, halka arzda taahhüt edilen 2022 yılsonu konut satış gelirinin geçildiği açıklandı.

THY: Polonya'nın Katoviçe şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

ARÇELİK: Arçelik, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan'da faaliyet gösteren Indesit International JSC ve Whirlpool RUS LLC'yi satın aldığını duyurmuştu. Buna göre 31.08.2022 tarihli kapanış mali tablolarının ardından, satın alma fiyatının üst sınırı 261,4 milyon euro olarak belirlendi. Satın alınan şirketlerin Lipetsk'de soğutucu ile çamaşır makinası üretimi yapılan toplamda 2,8 milyon adet kapasiteli üretim tesisleri ve yaklaşık 2 bin 500 çalışanı bulunuyor.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet ile Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü arasında 36 ay süreli sağlık bilgi yönetim sistemi alım sözleşmesi imzalandı. 61,9 milyon TL tutarındaki sözleşme büyüklüğü, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 70'ine karşılık geliyor. Fonet ayrıca GATA'nın açtığı ihalede 13,2 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini ve ihaleyi kazandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europowe'ın 98,7 milyon TL bedelle TEİAŞ tarafından açılan ihalede en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Öte yandan Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji'nin Toroslar Elektrik'in açtığı ihalede de 1,09 milyon dolar ile en iyi teklifi verdiği açıklandı. Şirket sermayesinin de 115 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 345 milyon TL artışla 460 milyon TL'ye yükseltilmesi kapsamında SPK'ya başvurduğunu bildirdi. Girişim Elektrik Başkent Elektrik Dağıtım tarafından gerçekleştirilen Havalı Hücre Köşk Standart Alımı konulu ihaleye de girerek 11,0 milyon dolar bedelle en avantajlı teklifi verdiğini açıkladı.

GÜLER YATIRIM HOLDİNG: Güler Yatırım Holding bağlı ortaklığı olan A1 Capital'in halka arzına ilişkin olarak hazırlık yaptığını ve SPK'ya başvuru yapacağı bildirildi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, daha önce sözleşme görüşmelerine başlanan Bakırköy-Kirazlı metro hattı için 1,9 milyon euro + KDV tutarında sözleşmenin imzalandığını bildirdi. İşin 180 günde tamamlanması bekleniyor.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Bağlı ortaklığı Ral Enerji, iki ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplam 100 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), bu santrallere bütünleşik 100 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na ön lisans başvurusu yaptığını bildirdi. Bu başvurunun yatırım tutarı yaklaşık 150 milyon dolar olarak öngörülüyor. Şirketin toplam 12 ayrı daha Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 468 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), 20 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 488 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunduğu belirtildi. Toplamda 725 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörülüyor. Ayrıca Ral Yatırım Holding bağlı ortaklığı olan Ral Enerji'nin 20 milyon TL'lik sermayesinin 50 milyon TL'ye artırılmasına karar verildi. Ral Yatırım Holding Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında 6 ayrı daha Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 234 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), 20 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 254 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunulduğunu bildirdi.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 139 artışla 4,4 milyar TL'ye yükseldi.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro/TL kuru güncellemesi sektördeki tedarik sorunları sebebiyle öne çekildi. Buna göre kur yüzde 36.8 artırıldı.

ÖZAK GYO: Resmi Gazete'de otel, tatil köyü vb. tatil yerlerindeki hizmetler için Ocak 2023'ten itibaren uygulanmak üzere yüzde 2 konaklama vergisi açıklandı. Bu vergi Nisan 2020'de yürürlüğe girecekti ancak pandemi sebebiyle ertelenmişti. AKSİGORTA: Aksigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 artışla 11,2 milyar TL'ye yükseldi.

FRİGO-PAK: Frigo-Pak bir müşterisiyle 2,4 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Tutar şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 16'sına karşılık geliyor. Teslimatın 2023 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

KUYAŞ YATIRIM: Kuyaş Yatırım, maden arama faaliyetleri çerçevesinde Mersin'de yer alan sahasında kıymetli metal gruplarından buluntular yer aldığını bildirdi.

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Gedik Yatırım sermayesi geçen hafta 327,6 milyon TL'den yüzde 54,15 oranında bedelli olarak 177,4 milyon TL artışla 505 milyon TL'ye yükseltildi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 111 artışla 20,2 milyar TL'ye yükseldi.

PLATFORM TURİZM TAŞIMACILIK: Platform Turizm Taşımacılık Gıda İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. payları geçen hafta 9,1 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

BİM: BİM, geçen hafta pay başına brüt 1,5 TL temettü ödedi. Düzeltilmiş pay fiyatı 131,4TL. Temettü verimi yüzde 1.1 oldu.

BİZE ULAŞIN