Analizlerde öne çıkan 20 hisse

Endeksin 7.400-8.000 puan aralığında sıkıştığı şu günlerde Borsa İstanbul’da, yılın 3. çeyrek bilançolarına göre hisse seçmek öneriliyor. Belli rasyoların önemini vurgulayan analistler, 3. çeyrek bilançosunu açıklayan ve olası geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 20 hisseye dikkat çekiyorlar.
23.11.2023 11:34 GÜNCELLEME : 23.11.2023 11:56

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da Ekim ayı ortasından bu yana volatilitenin göreceli olarak düşük seyretmesiyle endeksin 7.400-8.000 puan aralığında daralan bir kanal içerisinde sıkıştığı görülüyor. Hacimlerdeki düşüş ve indikatörlerdeki durgunluğun da bu duruma eşlik ettiği dikkat çekiyor. (Bu haber, derginin 18 Kasım Pazar günü yayınlanan sayısına aittir.)

Nitekim Borsa İstanbul, haftaya özellikle bankacılık sektörü üzerindeki baskı nedeniyle zayıf bir başlangıç yaptı. Hafta ortasında ABD enflasyon rakamları sonrasında da küresel piyasalarda oluşan iyimserliğe paralel olarak güne yukarı yönlü bir eğilimle başlayan BIST-100, 7.813 puan sınırına kadar yükseldi. Ancak kazanımların korunamadığı ve günün yatay bir kapanışla noktalandığı görüldü. Hafta boyunca yukarı yönlü denemelerin oldukça cılız kalması; uzmanlar tarafından, büyük resimde şimdilik anlamlı bir iyileşme olmadığı yönünde yorumlandı.

Analistler, özellikle 7.800 puan geride bırakılmadan kısa vadeli görünümde kalıcı bir toparlanma görmemizin kolay olmayacağını düşünüyor. Uzmanlar bu noktada 7.800 puanı oldukça önemli bir ara direnç olarak izlemeye devam edeceğimizi belirterek; daha yukarıda ise 7.900 ve 8.000 puanın direnç noktaları olarak kalmaya devam ettiğini söylüyor. Aşağıda ise 7.720 ve 7.680 puan ilk destek noktaları olarak öngörülüyor.

Bu haftanın en önemli gündem maddesi ise PPK toplantısı. Ağırlıklı beklenti de 2,5 puanlık artırım olarak ön plana çıkıyor.

Öte yandan Borsa İstanbul'da 20 Ekim'de Arçelik ile başlayan üçüncü çeyrek finansallarını geride bıraktık. Bilindiği gibi sınai şirketleri için son açıklama tarihi solo finansallarda 30 Ekim, konsolide finansallarda 9 Kasım şeklindeydi. Bankalar tarafında da finansalların son açıklanma tarihleri konsolide olmayanlar için 9 Kasım, konsolide finansallar için 20 Kasım olarak belirlenmişti. Mevcut durumda birçok şirket finansallarını açıklamış olmakla birlikte ek süre isteyen ve özel dönem finansalları yayınlayan şirketler, halihazırda bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Nitekim üçüncü çeyrek finansalları geride kalırken Borsa İstanbul'da bu çeyrekte finansallarını açıklamamış 24 şirket bulunuyor. Spor şirketlerinin yanı sıra Mavi Giyim, DO-CO ve Martı Otel, finansallarını özel dönem olarak açıklıyor.

Yılın üçüncü çeyrek bilançolarına bakarak hisse seçmenin zamanı olduğunu belirten analistler ise hisse seçiminde belli rasyoların önemine vurgu yapıyor.

Bu kapsamda, 3. çeyrek bilançosunu açıklayan ve olası geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 20 hisseye dikkat çekiyorlar.

"TCMB'NİN FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK"

Bir süredir küreselde ve yerelde jeopolitik riskleri izlediğimizi belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; mevcut durumda ons altın ve petrol fiyatlamaları jeopolitik risklerin biraz daha ikinci plana itildiğini gösterse de hala masada durmaya devam ettiğini söylüyor. Yeni haftada da jeopolitik risklerin bu kapsamda izlenmeye devam edileceğini ifade ederek "Veri akışı açısından küreselde PMI verileri öne çıkarken, teknik olarak resesyonda olan Almanya'dan gelecek ÜFE ve üçüncü çeyrek büyüme verileri yakından izlenecek. ABD tarafında ise çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin ön plana çıktığı haftada yurtiçinde odak TCMB'nin faiz kararı olacak. Diğer yandan haftanın genelinde yurtiçinde merkezi hükümet borç stoku, kasım ayı tüketici güveni ve kapasite kullanım oranı önemli veriler olarak sıralanabilir" diyor.

Bircan; endeks için yıl sonunda daha önce 10 bin seviyelerinin konuşulduğunu da hatırlatarak "Jeopolitik risklerle birlikte BIST-100 endeksinin aşağıya gelmesine paralel beklentiler de bu yönde revize edildi. Bu kapsamda 9.500 olan daha önceki yılsonu zirve seviyemizi 9 bin olarak revize etmiş bulunmaktayız. Diğer yandan her ne kadar jeopolitik riskler mevcut durumda ikinci plana itilmiş görülse de hala devam ediyor. Artan volatilite ve jeopolitik risklere bağlı olarak olası aşağı yönlü hareketlerde ise 7 bin seviyesi de güçlü destek konumunda" yorumunu yapıyor.

Mevcut durumda birçok şirketin 3. çeyrek finansallarını açıkladığını da kaydeden Bircan; 3. çeyreğin ana temasının küreselde ve yurt içerisinde görece yüksek seyretmeye devam eden enflasyon ve bu kapsamda uygulanan sıkılaştırıcı adımlar olduğunu söylüyor. Geleneksel politikalara dönüş ile birlikte artan faiz oranlarının talebi baskılaması beklenirken, borçluluğu yüksek şirketlerin de artan faizlerden etkileneceği beklentisinin hakim olduğunu dile getirerek; bütün bunlara rağmen 3. çeyrek finansallarının genel olarak birçok sektör ve şirket özelinde beklentileri aştığını ifade ediyor.

"ŞİRKETLERİN HEDEFLERİ İZLENEBİLİR!.."

Bilanço ve gelir tablolarının şirketlerin belli bir dönemdeki finansal performansını yansıtması açısından önem arz ettiğini de kaydederek "Şirketler üçer aylık dönemler itibarıyla bağımsız denetimden geçen finansallarını açıkladı. Ancak yılın ilk ve üçüncü çeyreğine dair finansalların bağımsız denetimden geçmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak bağımsız denetimden geçmemiş olsa dahi şirketlerin ilk ve üçüncü çeyrek finansalları da bağımsız denetimden geçmiş finansallar gibi yakından takip edilir. Çünkü şirketler finansal performanslarına dair yıllık hedeflerini açıklar ve şirketlerin yıllık hedeflerine ulaşıp ulaşamadıklarını izlemek açısından bağımsız denetimden geçmemiş dahi olsa bu finansallar yön gösterici olabilir. Diğer yandan belirtilen bu çeyrekler şirketin sadece o dönemde gerçekleştirilmiş faaliyetleri hakkında da bilgi verir. Şirketlerin faaliyet alanı ve bulundukları sektörlere göre değişmekle birlikte varsa mevsimsellik etkisi yine şirketlerin her dönem finansallarını düzenli açıklamalarıyla yakından izlenebilir" yorumunu yapıyor.

Bircan bu kapsamda 3. çeyrek bilançosunu açıklayan ve olası geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere Albaraka Türk, Anadolu Grubu Holding, Aselsan, Astor Enerji, Bien Yapı Ürünleri, Bim Mağazalar, Enerjisa Enerji, Enka İnşaat, Europen Endüstri, Gübre Fabrikaları, Kontrolmatik Teknoloji Enerji, Migros Ticaret, Odaş Elektrik, Sasa Polyester, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Turkcell, Türk Telekom, Vestel Beyaz Eşya, Yayla Agro Gıda ve Zorlu Enerji hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"TÜRK TELEKOM'U MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUZ"

Yatırım Finansman araştırma departmanı ise model portföyüne Türk Telekom hissesini eklediğini açıkladı. Türk Telekom'un yüksek serbest nakit akım üretme kabiliyetine sahip iş modeline rağmen, fiyat ayarlamalarının TL'deki değer kaybının ve Türkiye'deki genel enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle son yıllarda serbest nakit akımı üretiminde düşüş yaşadığını belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri "Hisse için hedef fiyatımız 30 TL seviyesinde olup, yüzde 42 yükseliş potansiyeli sunuyor. Model portföyümüz ise yılbaşından bugüne yüzde 97.1 artış gösterirken, BIST-100 Endeksi'nin aynı dönemdeki getirisi yüzde 39.2 oldu." diyor.

Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik de şu değerlendirmeyi yapıyor: "Genişbant/Mobil ARPU'lar son 48 aylık dönemde (Q3'23/Q3'19) TL bazında yüzde 168 ve yüzde 103 artmasına rağmen, bu durum dolar bazlı ARPU'larda yüzde 43-36 erozyona yol açarak çeyreksel FAVÖK'ün 0.5 milyar dolardan 0.3 milyar dolara gerilemesine ve çeyreksel nakit akışı üretiminde daha da sert bir düşüşe yol açmıştır. Daha elverişli düzenleyici ve rekabetçi ortamın önümüzdeki 12 aylık dönemde güçlü bir toparlanmaya yol açmasını bekliyoruz. Yeni fiyatlamaların hem sabit hem de mobilde mevcut ARPU seviyelerinin oldukça üzerine çıktığını gözlemliyoruz (yeni teklifler ile son gerçekleşen ARPU'lar arasındaki fark yaklaşık yüzde 80-100) ve bu da toparlanmanın daha da ivme kazanacağı görüşümüzü doğruluyor. Hatırlanacağı üzere, 3Ç'23 sabit/mobil ARPU büyümesi yıllık bazda yüzde 58-78 olarak gerçekleşmişti ve bu oran halihazırda enflasyona yakındı (Eylül 23 itibariyle yüzde 60.9). Enflasyonun 2024 ortasına kadar zirve yapması muhtemel olduğundan, gecikmeli etkilerin de pozitife dönmesini ve gelir/kârlılıkta reel anlamda büyümeye yol açmasını bekliyoruz. Türk Telekom'un nakit akışının (FAVÖK - yatırım harcamaları) 2023'te 288 milyon dolardan 2024'te 545 milyon dolara yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu da şirketin Firma Değeri/Nakit Akışı çarpanını 2023T'de 14.1'ten 2024T'de 7.5'e düşürüyor ki bu durum uluslararası benzer hisselere göre yüzde 44 iskonto anlamına geliyor. Eğer şirket 2019'daki nakit akış seviyelerine tamamen ulaşmayı başarırsa, nakit akışı verimi yüzde 25'e kadar yükselebilecektir. Ayrıca, lisans uzatımına ilişkin potansiyel haber akışını da potansiyel bir katalizör olarak vurguluyoruz."

HİSSE SEÇİMİNDE ÖN PLANA ÇIKAN RASYOLAR

Üçüncü çeyrek finansallarının enflasyonist ortamın devam ettiği ve sıkılaştırıcı politikaların uygulandığı bir dönemi kapsadığını hatırlatan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; ticari ve sınai şirketler için hisse seçiminde özellikle FAVÖK marjı ve Net Borç/FAVÖK oranının göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor. Diğer yandan öz sermaye kârlılığı ile F/K ve PD/DD rasyolarının da şirketlerin bu dönem analiz edilmelerinde kullanılabilecek rasyolar arasında sayılabileceğine dikkat çekiyor. Bircan; rasyolara yönelik ise şu bilgilendirmeyi aktarıyor:

FAVÖK marjı: Sınai ve ticari şirketler için hesaplanan Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr anlamına gelen FAVÖK'ün satışlara oranıdır. FAVÖK, şirketin vergi ve faiz gibi giderlerini göz ardı edip sadece faaliyetlerinden elde ettiği kârâ odaklanır. Bu anlamda faaliyet kârlılığını gösteren FAVÖK marjının yüksek olması, şirketin borç ödeme, kâr sağlama ve operasyonlarını finanse edilebilme kabiliyetini gösterir.

Net Borç/FAVÖK: Sınai ve ticari işletmelerin borçlarını ölçmek için sağlıklı göstergelerden biri olan Net Borç/FAVÖK rasyosu faizlerin yükseldiği dönemlerde şirketlerin borçluluk oranını göstermesi açısından önem arz etmektedir. Bu oranın düşük olması şirketin borcunu ödeyebilme kabiliyetinin iyi olduğunu ve borcunu kendi yarattığı nakit ile ödeyebilme gücünü gösterir. Şirketler ve yatırımcılar açısından en ideal durum Net Borç/FAVÖK rasyosunun negatif olmasıdır ki şirketin finansal borcundan ziyade net nakdi olduğunu gösterir.

Özsermaye Kârlılığı (ROE): Şirketin yıllık net dönem kârının ortalama öz sermayeye bölünmesi ile bulunan ROE, şirketin öz sermayesine oranla ne kadar kâr ettiğini ve bunu ne kadar artırabildiğini göstermektedir. Şirkete konulan sermayenin ne kadar verimli kullanıldığını gösteren ROE'nin yıllık enflasyon oranından büyük olması istenir. Diğer yandan istikrarlı şekilde artan bir ROE şirketin daha az öz sermaye ile daha fazla kâr ettiğini göstermektedir.

Aktif Kârlılık (ROA): Varlık getirisi olarak da bilinen aktif kârlılık (ROA), şirketin yıllık kârının ortalama aktiflerine bölünmesi ile hesaplanır ve şirketin kâr edebilmek için varlıklarını ne kadar verimli kullandığını göstermektedir. Aktif toplamı ile pasif toplamının eşit olduğu göz önüne alınırsa ROA, şirketin borçlarını dahi ne kadar verimli kullandığını göstermektedir. İstikrarlı yükselen ROA, daha az yatırım ile daha fazla kâr edildiğini göstermektedir.

Fiyat/Kazanç Oranı (F/K): F/K oranı hisse fiyatının şirketin hisse başı kârına bölünmesi ile hesaplanır. Diğer bir ifadeyle piyasa değerinin kâra oranı olan F/K rasyosu şirketin primli ya da iskontolu olup olmadığını tespit etmede yönlendirici olabilmektedir. Hisse fiyatının kârdan daha hızlı artması F/K oranının yükselmesine yol açar. Yüksek bir F/K oranı şirketin primli olduğunu, düşük bir F/K oranı ise şirket hissesinin iskontolu olduğunu göstermektedir. Faizler ile F/K oranının ters korelasyonlu olduğu dikkate alınırsa faizlerin yükseldiği dönemlerde şirketlerin F/K rasyosunun düştüğü görülebilmektedir.

"BİM'İN GÜÇLÜ NAKİT AKIMI DİKKAT ÇEKİYOR"

Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

BİM: 2023 yılı 3. çeyreğinde satışlarını yıllık yüzde 81 artırarak 74,4 milyar TL gelir elde eden şirketin toplam mağaza sayısı, bu çeyrekte açtığı 228 mağaza ile 12 binin üzerine çıktı. 6.7 milyar TL FAVÖK ve yüzde 9,0 FAVÖK marjı görülen şirketin net dönem kârı ise 3. çeyrekte yıllık yüzde 117 artışla 3.8 milyar TL'ye ulaştı. Satışlara oranı yüzde 3 olan yatırım harcamaları bu çeyrekte 2,2 milyar TL olurken şirket 2023 yılı satış gelirlerini yüzde 80'e ve FAVÖK marjını yüzde 7.5-8.0 bandına revize etti. Şirketin 2023 yılı beklentilerini yukarı yönlü revize etmesi, trafik verilerinde iyileşme ve güçlü nakit akımı dikkate alındığında 12 aylık hedef fiyatımızı şirket için yüzde 33 yükseliş potansiyeli ile 405.70 TL olarak belirliyor ve AL önerimizi sürdürüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: Tofaş Otomobil satış gelirlerini yılın 3. çeyreğinde yıllık yüzde 66 artırarak 26.6 milyar TL seviyesine yükseltti. İç piyasadaki sert yükseliş geliri destekledi. FAVÖK marjı bu çeyrekte yıllık 1.2 puan artan şirketin net dönem karı ise 5.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin kâr marjlarında çeyreksel bazda gerileme görülse de yıllık bazda artışlarını koruduğu görülüyor. Toplam satış hacmi yıllık bazda yüzde 10 düşüş gösteren Tofaş'ta iç talebin güçlü kaldığı dikkat çekiyor. Ancak devam eden süreçte Avrupa pazarında talebin artmasına yönelik modelimizde gerçekleştirdiğimiz revize sonrasında ihracat gelirlerinde artış beklentisi ile şirket için 12 aylık dönemde yüzde 40 yükseliş potansiyeli ve 346,55 TL hedef fiyat ile önerimiz AL şeklinde.

TÜRK TELEKOM: Bu yılın 3. çeyreğinde sabit genişbant abone sayısını 166 bin ve mobil abone sayısını ise 537 bin artıran Türk Telekom, satış gelirlerini yıllık bazda yüzde 78 artırarak 22.4 milyar TL'ye yükseltti. FAVÖK'ünü yıllık yüzde 35.7 ve net kârını yıllık yüzde 284 oranında artıran şirketin net borç çarpanı bir önceki çeyreğe göre 1.56'ye gerilerken yatırım harcamaları ise yıllık yüzde 80 artışla 5.6 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin nakit akışlarında gerileme gözlense de 2024 yılı içerisinde rekabetçi ortamın şirket için güçlü bir toparlanma ortamı yaratacağı beklentisi ve ARPU tarafındaki artışın süreceği öngörümüze paralel Türk Telekom için 12 aylık dönemde yüzde 37 yükseliş potansiyeli ve 30.05 TL hedef fiyat ile önerimiz 'AL' şeklindedir.

1000 YATIRIMLAR HOLDİNG HİSSELERİNİ HALKA ARZ ETTİ

BinBin, GO Sharing, Q Charge, Algoritma ve Altay Enerji markalarını bünyesinde barındıran yatırım işletme şirketlerinden 1000 Yatırımlar Holding A.Ş, geçtiğimiz hafta (14-15 Kasım 2023) tarihlerinde hisselerini halka arz etti. Kadir Can Abdik, Üsame Erdoğan, Mustafa Saim Birpınar, Hüseyin Ardan Küçük ve Haris Pojata ile birlikte Enver Çevik'in kurucusu olduğu EC Yatırımlar Holding A.Ş. ortaklığıyla kurulan 1000 Yatırımlar Holding A.Ş'nin 1 TL nominal değerli payları 125 TL sabit fiyatla satışa sunuldu.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından gerçekleştirilen halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 40 milyon TL'den 47 milyon TL'ye yükselecek. Bunun yanında mevcut ortaklara ait toplam 2,5 milyon TL tutarındaki paylar da halka arza dahil edilerek, toplam 9.500.00 adet B grubu payın halka arzı gerçekleştirildi. Halka arz sonrası 1000 Yatırımlar Holding'in halka açıklık oranın yüzde 20.21 olması planlanıyor.

1000 Yatırımlar Holding A.Ş. tarafından halka arz yoluyla ihraç edilecek yeni paylar ile elde edilecek fonun; ağırlıklı olarak şirketin devam eden yatırımlarının sonuçlandırılması, alternatif sektörlerin araştırılarak yatırım yapılması, hizmet kapasitesi, kalitesi ve çeşitliliğini artırmaya yönelik mal ve hizmet alımlarının yapılmasında kullanılacağı açıklandı.

1000 Yatırımlar Holding'in CEO'su Kadir Can Abdik, halka arz kararıyla ilgili sürdürülebilir yatırım anlayışını benimseyen bir şirket olduklarını vurgulayarak; "Kuruluşumuzdan bu yana, farklı sektörlerde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üzerine odaklanarak, daha yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla yatırım yapıyoruz. 1000 Yatırımlar Holding olarak sürdürülebilirliğin yarının anahtarı olduğunu biliyoruz. Küresel arenada varlık gösteren bir Türk markası olarak, sektörün gelişimine yön veren, yenilikçi teknolojileri üreten ve çevre dostu enerji çözümleri sunan markalara yatırım yapan bir yatırım işletmesi olma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yatırımcılarımızla birlikte büyüme hedefimiz doğrultusunda şirketimiz hisselerini halka arz etme kararı aldık. Yatırımcılarımızın katkısıyla sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yürüttüğümüz yatırımlarımızın anlamı daha da güçlenecek" şeklinde konuştu.

1000 Yatırımlar Holding A.Ş, bünyesinde yer alan Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş, GO Sharing B.V, Meta Mobilite Enerji A.Ş, Algoritma Donanım ve Yazılım A.Ş. ve Altay Yenilenebilir Enerji Üretim ve Depolama A.Ş. olmak üzere ulaşım, yazılım ve enerji gibi farklı alanlarda hizmet sunan beş şirket ile yatırımlarını sürdürüyor. Bugün 500'ü aşkın kişiye istihdam sağlayan şirket, çok uluslu mikromobilite platformu BinBin, yeni nesil enerji çözümü şirketleri Q Charge ve Altay Enerji, uluslararası arenada paylaşımlı elektrikli bisiklet ve elektrikli moped çözümü sunan GO Sharing, dünyaya yazılım ve teknoloji çözümleri sunan Algoritma ile küresel pazarda yeni ulaşım, enerji ve teknoloji çözümleri üretiyor.

ULUSOY UN'DAN KİRA SERTİFİKASI İHRACI

Ulusoy Un, alternatif finansman kanallarına erişim kapsamında 170 gün vadeli 100 milyon TL tutarındaki ilk kira sertifikası (sukuk) ihracını gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta (14 Kasım) talep toplamasını gerçekleştirdiği 170 gün vadeli 100 milyon TL tutarındaki ihraç, yetkili yatırım kuruluşu Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. (Emlak Katılım) ile bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Emlak Varlık Kiralama A.Ş. (Emlak VKŞ) aracılığıyla gerçekleştirildi. Sukuk ihracı yatırımcılardan iki kat taleple tamamlandı. Ulusoy Un'un Emlak VKŞ aracılığıyla Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 27 Ekim 2023'te almış olduğu 500 milyon TL tutarındaki ihraç tavanı kapsamında gerçekleştirdiği yönetim sözleşmesine dayalı ilk kira sertifikası işleminde, hububat alım satım sözleşmelerine konu ve faizsiz finans ilkelerine göre mal tanımı içinde yer alan, alım satıma konu edilebilen ve ikincil piyasalarda işlem görebilen varlık/haklar portföyü sukuk ihracında dayanak varlık olarak kullanıldı. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Ulusoy Un olarak sermaye piyasalarında gerçekleştirdiğimiz ilk kira sertifikası ihracımıza yatırımcıların yoğun ilgi göstermesi şirketimize duydukları güvenin bir tescili olması açısından oldukça memnuniyet vericidir. Ticari faaliyetlerimizin işleyişi, katılım finans prensipleriyle oldukça örtüşmektedir. Bu kapsamda alternatif bir finansman aracı olan sukuk enstrümanının şirketimizin sürdürülebilir büyümesinde önemli bir araç olacağını düşünüyoruz. Ulusoy Un olarak, sermaye piyasalarında finansmana erişim imkanlarını çeşitlendirerek daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

MÜSİAD'DAN MÜSTAKİL ÖZEL GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Hedef Portföy iş birliğiyle Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini desteklemek ve büyüme potansiyeli taşıyan girişimlere destek olmak amacıyla MÜSİAD üyelerine özel Müstakil Özel Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Borsa İstanbul'da düzenlenen gong töreniyle duyuruldu.

Müstakil Özel Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun gong töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Üyelerimizden uzun süredir gelen talep doğrultusunda başlattığımız çalışma nihayete erdi. Toplanan sermaye ile oluşturulan bu fon, Türkiye'nin geleceğine yatırım demek" dedi.

Payları sadece derneğimiz üyelerine satılan, Müstakil Özel Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun işleme başladığını duyurmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Asmalı, sözlerine şöyle devam etti:

"MÜSİAD üyelerinin sermayelerini birleştirdiği bu fonda, hızlı büyüme ve değer oluşturma potansiyeline sahip önemli girişimlere yer vereceğiz. Birçok sektörden oluşan bu yatırım alanlarına, uzman ekiplerimiz inceleme yapacak ve yatırımcılarımıza duyuracak. Bizler MÜSİAD olarak girişimlere yatırım yapılmasını sağlayacak; yatırımlardan elde edilen getiriyi de yatırımcının kendisiyle buluşturacağız."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

AGESA HAYAT: Agesa Hayat'ın Ocak-Ekim dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 107 artışla 5,87 milyar TL'ye yükseldi.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, yurtiçinde bir şirket ile 385 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, sermayesini 38 milyon TL'den yüzde 1.200 oranında bedelsiz olarak 456 milyon TL artışla 494 milyon TL'ye yükseltecek. Öte yandan Mia Teknoloji, yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Tripy Mobility'nin, Gökova Ören Marina Turizm ile şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi adına beş yıllık sözleşme imzaladığını bildirdi.

PENTA TEKNOLOJİ: Penta Teknoloji, Xerox'un Türkiye'deki kanal iş ortaklarının tek yetkili distribütörü olduğunu bildirdi. Xerox, dijital baskı sektöründe faaliyet gösteriyor.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding, 5 bin 850 metreküp kapasiteye sahip olan sekizinci tank çiftliğinin yenilenmesi ve modernizasyonu için yatırım kararı alındığını bildirdi. Yaklaşık 5,5 milyon dolar tutarındaki yatırımın 2024 yılı Eylül ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

KOROPLAST TEMİZLİK: Koroplast Temizlik, geçen hafta pay başına brüt 0,06 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,7.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde16 artışla 5,5 milyar TL'ye yükseldi.

BMS ÇELİK: BMS Çelik, Yalova İli Çiftlikköy İlçesi Laledere ve Gacık köyleri mevkiinde 20 milyon TL bedelle arsa alımı yapıldığını bildirdi.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji, daha önce teklif verdiği Kocaeli Su ve Kanalizasyon tarafından açılan ihalede 85,7 milyon TL tutarındaki iş için sözleşme davet yazısı beklendiğini bildirdi.

MEKA BETON: Meka Beton Santralleri, yurtiçinde bir müşterisi ile 2,52 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 9.7'sine karşılık geliyor.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin SCADA Genişleme ve Entegrasyon Yapım İhalesini 1,38 milyon dolar bedelle kazandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji ve Elektrik A.Ş. payları 15-16 Kasım'da 12,77 TL fiyattan halka arz edildi.

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar sermayesinin 224 milyon TL'den yüzde 235 oranında bedelsiz olarak 526 milyon TL artışla 750 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, yüzde 100'üne sahip olduğu Sabancı Renewables'ın 272 MW'lık Cutclass II güneş enerjisi santrali projesi için finansman işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Sabancı Holding tarafından karşılanan projedeki sermaye payı yüzde 30 iken, kredi kuruluşları ve Tax Equity Investor tarafından sağlanan finansman ise yaklaşık yüzde 70 seviyesinde. Bilindiği üzere Tax Equity yatırımlarını düzenleyen Inflation Reduction Act (IRA) ile karbon emisyonlarının azaltılmasını teşvik etmek ve yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek amacıyla ABD'de yerleşik ve çeşitli kriterleri taşıyan kuruluşlara finansman ve vergi teşvikleri sağlanıyor.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Ekim dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80.9 artışla 13,9 milyar TL'ye yükseldi.

ARSAN TEKSTİL&ANADOLU SİGORTA: Arsan Tekstil, Kahramanmaraş depremi ardından hasar gören tesislerin sigorta ödemelerine ilişkin olarak Anadolu Sigorta ile anlaştıklarını ve davalardan vazgeçileceğini bildirdi. ARSAN, hasar ödemelerine ilişkin toplamda 665,7 milyon TL ödeme yapıldığını belirtti.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, Wielton S.A. ile yarı römork ürünlerinin Türkiye'de satış ve servis hizmeti için distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, ABD'de enerji sektörüne yönelik 24,9 milyon dolar tutarında yeni iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 8'ine karşılık geliyor. Öte yandan Kocaer Çelik, çelik servis merkezi kapasitesinin artırılması kararı aldı. Mevcut 120 bin ton/yıl olan kapasitenin yüzde 50 artışla 180 bin ton/yıl olması planlanıyor. Yeni kapasite üç ay içinde devreye alınacak.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Ekim dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 132.7 artışla 9,0 milyar TL'ye yükseldi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafından açılan ihalede 26,3 milyon TL + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding geçen hafta pay başına brüt 0,23 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,2.

PEGASUS: Pegasus Ekim ayında 3,01 milyon yolcu taşıdı. Pegasus'un, Ekim 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 13 artarak 3,01 milyon seviyesinde gerçekleşti. İç hat yolcu sayısı yüzde 8 artışla 1,07 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 15 artarak 1,94 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 17 artışla 4,6 milyar km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde83.7) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 9 artış gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 1,2 puan artış göstererek yüzde 86.7 seviyesinde gerçekleşti. 10 aylık kümülatif (Ocak – Ekim) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 27'lik artış ve yurtiçindeki yüzde 8'lik yükseliş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 19 artışla 26,8 milyona ulaştı.

AKSU ENERJİ: Aksu Enerji, sermayesinin 33 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 33 milyon TL artışla 66 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, Egesa Elektik ile depolamalı GES projelerinin geliştirilmesine yönelik sözleşme imzalandığını bildirdi. Projenin toplam büyüklüğünün 94 MW olması ve proje geliştirme sürecinin 12 ay olması bekleniyor. Projenin 2025 yılı ikinci çeyreğinde devreye alınması öngörülüyor. Şirket geliştirilen projeye yüzde 80 oranında iştirak edecek.

MONDİ TURKEY: Mondi Turkey sermayesinin 349,7 milyon TL'den yüzde 343,2 oranında bedelli olarak 1,2 milyar TL artışla 1,55 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: SAY Yenilenebilir Enerji, Vieira Alves Metalomecânica, S.A. tarafından açılan rüzgar türbin iç aksamları ihalesini 850 bin euro teklif ile kazandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 5'ine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN