PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO), son iki yıldır (2021 yılından itibaren) faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ise Sanko Menkul Değerler'i satın alması ile dikkatleri üzerine çekti. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı olarak 2024'te halka açılmaya hazırlanan Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya; "Bir şirketin ya da yatırımın iyi ve olumlu taraflarını analiz etmek ve daha iyi nasıl oluru düşünmek beni daima yukarıya taşıdı" diyor. Hayatı kolaylaştıran yapay zeka destekli çözümlerin önemine vurgu yaparak ayrıca çevreye duyarlı uygulamaları ve karbon ayak izini sıfırlamaya yönelik atılan tüm adımları önemsediklerini söylüyor.
"Kötümserler haklı çıkar, iyimserler para kazanır!.." diyen Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya ile PARA Dergisi olarak ileriye dönük hedef ve beklentilerini konuştuk.
-İsminiz neden Bulls?
Çok sevdiğim ve iş hayatımda da çokça esinlendiğim bir felsefem var; "Kötümserler haklı çıkar, iyimserler para kazanır." Özellikle iş hayatında, kötümser tabloya odaklanmamayı tercih ediyorum. Bir şirketin ya da yatırımın iyi ve olumlu taraflarını analiz etmek ve daha iyi nasıl oluru düşünmek, beni daima yukarıya taşıdı. Bulls'un Türkçe anlamı, bildiğiniz gibi 'boğa' demek. Boğa, tüm sermaye piyasalarında yükselişi temsil eder. Ben de tüm iş hayatımı bu kelimeyle özetlemeyi seviyorum. Dolayısıyla 'Bulls', bizim vizyonumuzu en iyi özetleyen sembol oldu.
-Neden Sanko Menkul Değerler'i satın aldınız?
Şeffaf ve sürdürülebilir büyüme planına sahip olmak isteyen şirketlerin, halka arz süreçlerinde doğru danışmanlığı almaları çok önemli. Deneyim ve birikimimiz ile pek çok şirketin halka arz sürecini çok daha rahat yönetebileceğimize inanarak bu yatırımı hayata geçirdik. Bu süreçte neden işi iyi bilen, iyi bir ekiple çalışmanın konforunu sunmayalım dedik. Bu kapsamda da halka arz sürecinin doğru şekilde yönetilmesi adına şirketlere mentorluk desteği de veriyoruz.
-Sanko Menkul Değerler için 2024 hedefleriniz neler?
Sanko Menkul Değerler'in satın alma işlemleri Ekim sonunda SPK tarafından onaylandı. Sermaye piyasası ve girişim sermayesi alanlarındaki deneyimlerimizi birleştirerek, sektörün lider aracı kurumlarından biri olmayı hedefliyoruz. Amacımız, müşterilerinin finansal getiri ve hizmet kalitesi beklentilerini karşılamada liderliği üstlenmek ve sermaye piyasalarının seçkin, güvenilir kuruluşları arasında kalıcı olmak.
Bulls Menkul Değerler olarak öncelikli hedefimiz, dediğim gibi halka arz sürecinde en iyi desteği alarak, doğru adımlar atmayı hedefleyen şirketlerin yol arkadaşı olmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl içinde minimum dört halka arz sürecini başarıyla yönetmeyi planlıyoruz.
-Halka arzlar konusunda iddalısınız!.. Halka arza hazırlanan şirketlere önerileriniz neler?
Şirketler, halka arz sürecinde başvurularını yaptıktan sonra kendilerini ifade etme çabasıyla PR ilişkilerini hızlandırıyorlar. Bunu bizler de destekliyoruz. Hatta, yatırım yapacağımız ya da danışmanlık vereceğimiz firmalara ilk olarak sorduğumuz birkaç soru var. Öncelikle kendilerini doğru ifade edecek şirket sözcüsünün kim olacağını soruyoruz. İkinci olarak da şirketin doğru mecralarda doğru temsil edilmesini sağlayacak bir PR ajansları olup olmadığını sorarız. Aslında profesyonel bir iletişim ekibiyle çalışmak, bu sürecin olmazsa olmazı. Ancak SPK onayı öncesinde yapılan o yoğun iletişim çalışmaları, onay sonrasında birden yavaşlıyor. Oysa asıl süreç halka açıldıktan sonra başlıyor. Şirketinizi, yeni yatırımlarınızı, istihdamınızı, kurumsal sosyal sorumlulukla ilgili attığınız adımları, bildirmekle yükümlü olduğunuz her gelişmeyi yatırımcıya doğru ve düzenli şekilde aktarmalısınız. Bireysel ya da kurumsal yatırımcı tarafından ulaşılabilir, şeffaf ve görünür olmanız önemli. Dolayısıyla medya ilişkilerine halka arz sonrasında da gereken önemin gösterilmesi gerektiğine inanıyorum.
-Bulls GSYO olarak siz ne zaman halka açılacaksınız?
Biliyorsunuz Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı olarak kurulan şirketlerin halka arz konusunda SPK'ya gerekli başvuruları yapması zorunlu. Biz de 2021 yılı itibarıyla faaliyette olan Bulls GSYO olarak, hem yatırım hedeflerimize hızla ulaşmak hem de mevzuatın gerektirdiği koşullara uymak amacıyla halka arz başvuru sürecine girdik. Bu kapsamda SPK'ya halka arz başvurumuzu bugünlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. Sonrası, kurulun değerlendirmelerine göre şekillenecek elbette. 2024 yılında halka arzımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Konsorsiyum lideri Tera Yatırım olacak. SPK onayı sonrasında, halka arzın borsada satış yöntemiyle eşit dağıtım şeklinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Halka arzın onaylanması sonrasında elde edilecek fonu yine girişimcilik dünyasını büyütmek için kullanacağız.
-Yani zorunlu olduğunuz için mi halka açılıyorsunuz?
Halka açık bir şirket olmak, yüksek itibar demek. Aynı zamanda sermaye piyasalarının gücünü arkasına alan şirketlerin büyüme ivmesinin artması ile küresel piyasada yer bulma olasılığı daha da artıyor. Bu da halka açık şirketin ülkemiz ekonomisine daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve vergi ödemesi yolu ile katkıda bulunması anlamına geliyor. Bu nedenle biz zorunluluk olmasaydı dahi, halka arz başvurusunda bulunurduk.
-Bulls GSYO olarak halen hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?
Bulls GSYO olarak 2021 yılından beri pek çok sektörde yenilikçi projeleri destekliyoruz. Mikro mobilite, sağlık ve sağlık teknolojileri, spor ve spor teknolojileri, sürdürülebilir yenilikçi enerji, teknoloji ve gıda alanları gibi farklı sektörlerde aktif yatırımlarımız olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye kadar 15 milyon dolar civarında yatırım yaptık.
-Önümüzdeki süreçte ağırlıklı olarak hangi sektörlere yatırım hedefliyorsunuz?
Bulls GSYO olarak, çevreye duyarlı uygulamaları ve karbon ayak izini sıfırlamaya yönelik atılan tüm adımları önemsiyoruz. Bu kapsamda, karbon artı yazan enerji dönüşüm ve ağaçlandırma projeleri, hayvansal atıkları enerjiye dönüştüren uygulamalar, tarımsal üretimde kurutulmuş gıdalar için üretim yeri ve kurutma tesisi gibi bazı proje ve uygulamalara yatırım yapmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Hayatı kolaylaştıran yapay zeka destekli çözümler dikkatimizi çekiyor. Özellikle enflasyon muhasebesi konusunda yapay zeka kullanımını son zamanlarda daha çok araştırıyoruz. Enflasyon muhasebesi yakın gelecekteki gündemlerimizden biri. Bu doğrultuda biliyorsunuz daha çok yeni bir yatırımımız mevcut. Re-Pie Portföy ve Lydia Yatırım ile birlikte Link Bilgisayar hisselerinin yüzde 66'sını satın aldık. Önümüzdeki dönemde enerji ve teknoloji yatırımlarımıza da mutlaka devam edeceğiz.
-2024 yılı ve sonrasında ekonomiyi nasıl öngörüyorsunuz?
Enflasyonun düşmesini bekliyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren fiyatlar genel seviyesinde aşağı yönlü bir trendin başlayacağı öngörülebilir. Bu arada, enflasyon ve faiz arasındaki makas kapanmış değil. Bu da faizlerdeki artışın bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Enflasyonun düşecek olması avantaj, faizlerin yükselecek olması ise paranın maliyetini artıracağı için risk olarak algılanabilir. Yılın ikinci yarısından itibaren girişim sermayesi alanında hareketlenme bekliyoruz.
BULLS GSYO'NUN PORTFÖYÜNDEKİ ŞİRKETLER
*Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş: Bin Ulaşım, mikro mobilite alanında teknoloji üreten, çevreci ve pratik ulaşım çözümleri sunan bir teknoloji şirketi.
*Sporttz Spor Yatırımları A.Ş: Sporttz, spor ve teknoloji odaklı varlıklara yatırım yapan bir şirket. Büyüme potansiyeli yüksek alanlara yatırım yaparak belirli bir ekosistem yaratmayı hedefliyor.
*Oncosem Onkolojik Sistemler San. ve Tic. A.Ş: Oncosem'in en önemli faaliyeti otomatik kemoterapi ilaç hazırlama sistemleri üretimi, satışı ve kurulumu. 2023 yılının başında halka açılarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.
*Repg Real Power Industry Gerçek Güç Enerji Üretim Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş: Repg Industry, kendi lisansı ve patentleri ile yenilikçi enerji sistemleri ve enerji verimliliği alanında faaliyet gösteriyor.
*One Life Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu: One life, dijital sağlık alanında global ölçekte rekabet potansiyeli bulunan, fikri hak sahibi ve Seri A yatırım turu öncesi son aşamada olan şirketlere yatırım yapıyor.
*GAMI Teknoloji A.Ş: GAMI Teknoloji A.Ş, Blokzincir ve Web 3.0 alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye merkezli bir teknoloji şirketi.
*Mediazz Yeni Medya ve Teknoloji Yatırımları A.Ş: Borsa İstanbul'da işlem gören Maçkolik İnternet Hizmetleri Ticaret A.Ş'nin yüzde 51 hissesine de sahip olan Mediazz Yeni Medya ve Teknoloji Yatırımları A.Ş, tek noktadan çoklu içerik platformuna erişim imkanı sağlayan, reklam verenler ve içerik sağlayıcıları buluşturan dijital medya platformu.
*RE-PIE Portföy Yönetimi A.Ş. Perakende GSYF: Fonun yatırımları arasında DMR Unlu Mamuller yer alıyor. DMR, 2023 yılı Eylül ayında halka açılarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.
*Finar İletişim Teknolojileri A.Ş. (Bistock): BiStock, halka açık şirketler ile yatırımcılar arasındaki iletişim boşluğunu dolduran bir portal olarak yatırımcılara katma değerli içerik sunuyor.
*RE-PIE Portföy Yönetimi A.Ş. Secondary GSYF: Fon, Borsa İstanbul'da işlem gören MIPAZ'ın yüzde82.29'una sahip.
*RE-PIE Portföy Yönetimi A.Ş. Arf GSYF: Fonun yüzde 95.02'sine sahip olduğu ARF Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş. İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan 4,8 MW kurulu gücündeki biyogaz tesisinde büyükbaş hayvan atığı ile çeşitli bitkisel/hayvansal girdileri kullanarak elektrik üretimi gerçekleştiriyor ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteriyor.
"KEBAP VE KARİDES GÜVECİM MEŞHURDUR"
Hayatının önemli bir bölümünü çalışmanın kapladığını ifade eden Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, yoğun iş programları haricinde en çok seyahat etmeyi sevdiğini söylüyor. Farklı kültürleri tanımak ve başka ülkeleri gezmekten çok keyif aldığını belirterek şunları anlatıyor:
"Yaz aylarını genelde Ege'de geçiriyorum. Kışın temposuna kıyasla yazın yine çalışıyorum ama biraz daha sık molalarla çalışıyorum diyebiliriz. Öte yandan profesyonel bir gurme değilim, ancak bir Adanalı olarak yeme içmeyi çok severim. Yemeyi sevdiğim gibi, iyi yemek de yaparım. Tüm dostlarım Adana'nın meşhur lezzetlerini çok iyi yaptığımı söyler. Ailemiz ve dostlarımızla sık sık bir araya gelip bu menüleri onlar için pişirmeyi de seviyorum. Sadece kebap değil, tereyağlı karides güvecim de meşhurdur. Ayrıca bir hobi bahçem var. Evde olduğum zamanlarda o bahçede vakit geçirmeyi, tüm yeşilliklerle, sebze ve meyvelerle ilgilenmeyi seviyorum. Hem stresi azaltıyor hem de doğal bir şeyler üretmenin verdiği mutluluğu tadıyorsunuz. Kışın da genelde kayak yapmayı severim. Fırsat buldukça yurtiçi ve yurtdışında kayak merkezlerini ziyaret ediyorum."
"ASLEN BİR MELEK YATIRIMCIYIM"
Bir melek yatırımcı olduğunu belirten Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, çalışma hayatına Oyak Yatırım Menkul Değerler'de uzman yardımcısı olarak başlıyor. İlerleyen dönemde Oyak Yatırım'da önce Ankara ve ardından İstanbul'da Müdürlüğe kadar terfi ediyor. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun Akkaya; sermaye piyasalarında, halka arzlar başta olmak üzere tüm sermaye piyasaları araçları konusunda 25 yılın üzerinde deneyim ve çeşitli melek yatırımcı ağlarında kişisel yatırımları ve uzman bakış açısıyla şirketlere danışmanlık hizmeti verdiğini söylüyor.1974 doğumlu ve Adanalı olan Akkaya, bir çocuk babası.