Düşen borsada takibi önerilen 36 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 06.10.2026 GİRİŞ TARİHİ: 10:06 SON GÜNCELLEME: 08.10.2026 00:01
Kısa vadede aşırı satım kaynaklı tepki alımlarının gündeme gelebileceğini belirten uzmanlar, mevcut ortamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 36 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

Küresel piyasalar geçen haftaya tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi ile başladı. Artışa paralel küresel risk iştahının zayıfladığı; ABD vadelilerinin negatif bölgede, Asya piyasalarının satıcılı, Avrupa vadelerinde ise tepki alımları görüldü. Hafta ortasında ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 5.30'a kadar tırmandıktan sonra bir miktar geriledi. Petrol fiyatlarında da sınırlı bir geri çekilme görüldü. Gelişmelere paralel ABD ve Avrupa vadelileri ve çoğu Asya borsaları pozitif bölgeye kaydı. Hafta sonuna doğru ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları beklentilerin belirgin şekilde altında kalırken, Fed'den Ekim toplantısında faiz artırım beklentileri de azaldı. Petrol fiyatlarının da bir miktar gerilemesi ile ABD vadelileri ve Asya borsaları pozitif bölgeye kaydı. Avrupa'da ise bütçe endişeleri bölge borsalarına satış getirdi. Hafta sonuna doğru ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri hız keserken Wall Street'te de tepki arayışı görüldü.

İçerde Borsa İstanbul ise küresel risk iştahındaki zayıflıkla birleşerek fon soruşturması ve tasfiye süreçlerinin yarattığı baskı ile haftaya başladı. Piyasa aktörleri hafta ortasında SPK'nın tasfiye sürecine dair bir yol haritası sunmasını sürecin hızlandırılabileceği yönünde değerlendirdi. Ancak tasfiyeye dahil fonlar kapsamındaki hisselerde satış baskısının devam ettiği görüldü.

Hafta sonuna doğru tasfiye sürecinde ödemelerin belli bir limite kadar da olsa başlayacağına dair haber akışı ve endeks revizyonları sonrası piyasanın moralli olduğu görüldü. Borsa İstanbul haftayı 12.270,18 seviyesinden kapadı.

Yurt içinde bu haftanın öne çıkan başlığının 5 Ekim Pazartesi günü açıklanacak Eylül ayı enflasyonu olacağını hatırlatan borsa uzmanları, Orta Vadeli Program'da 2026 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 16'dan yüzde 28.4'e, 2027 tahmininin ise yüzde 9'dan yüzde 21'e revize edildiğine dikkat çekiyor. Piyasa aktörleri revizyonu, programın gerçekleşmelerle uyumlu hale getirilmesi ve güvenilirliğin yeniden kurulması adına atılmış gerçekçi bir adım olarak değerlendiriyor.

22 Ekim PPK toplantısı öncesinde ana eğilim tarafını takip ettiklerini kaydeden analistler, Fed'in 16 Eylül'deki artırımının ardından piyasanın 28 Ekim toplantısında yeni bir artırım ihtimalini fiyatlamaya devam ettiğini ifade ediyor.

Uzmanlar kısa vadede aşırı satım kaynaklı tepki alımlarının gündeme gelebileceğini, ancak dip arayışının tamamlanması için haber akışında istikrar ve güven tarafında somut adımlar görmemiz gerektiğinin altını çiziyor.

Uzun vadeli yatırımcı açısından bu seviyeleri seçici biçimde fırsat olarak değerlendirdiklerini de belirten borsa uzmanları, gelişmelere paralel mevcut ortamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 36 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKS HABER AKIŞLARINA DUYARLI"

Yurt içinde bu haftanın öne çıkan başlığının 5 Ekim Pazartesi günü açıklanacak Eylül ayı enflasyonu olacağını hatırlatan Marbaş Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Erdem , aylık beklentinin yüzde 2.18 seviyesinde bulunduğunu, bu beklentinin gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun yüzde 30.16'ya gerileyeceğini söylüyor.

Eylül ayında aylık enflasyonun yüzde 2.20 civarında gerçekleşmesini bekleyen Yıldız, okul döneminin etkisiyle eğitim grubunun, sezon geçişiyle de giyim grubunun mevsimsel olarak yukarı yönlü katkı vermesini, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte ulaştırma tarafındaki baskının sürmesini öngörüyor. Gıda tarafında ise Ağustos'taki ılımlı seyrin kısmen korunacağını ve verinin genel olarak beklentilere yakın gelebileceğini dile getiren Yıldız, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Verinin yüzde 2'nin altında gelmesi halinde yıllık enflasyonun yüzde 30'un altına ineceğini ve ana eğilimdeki iyileşme algısının güçlenmesiyle piyasanın kısa vadeli bir nefes alabileceğini düşünüyoruz. Yüzde 2.50'nin üzerinde bir gerçekleşmede ise enerji kaynaklı baskının fiyatlara yayıldığı endişesinin artacağını ve faiz indirim beklentilerinin ötelenebileceğini değerlendiriyoruz. Beklentiye paralel bir veride ise etkinin nötr kalmasını ve odağın 22 Ekim PPK toplantısına kayması mümkün. Ankette yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 29.66'ya yükseldiğini, hane halkının 12 ay sonrası beklentisinin ise yüzde 45.60 seviyesinde kaldığını görüyoruz. Beklentilerdeki bu katılık Merkez Bankası'nın işini de zorlaştırıyor. Özetle beklentilere yakın bir veri bekliyor, manşetten çok, ana eğilimdeki seyri takip ediyoruz."

"RİSK UNSURU YÜKSEK ENERJİ FİYATLARI"

22 Ekim toplantısı için net bir yön belirtmek yerine, o güne kadar gelecek haber akışının belirleyici olacağını da kaydeden Yıldız,

kurulun Eylül karar metninde enflasyonun ana eğiliminin gerilediğine ve iç talebin zayıf seyrettiğine vurgu yapmasını olumlu bulmakla birlikte, jeopolitik gelişmeler nedeniyle yüksek seyreden enerji fiyatlarının öne çıkan risk unsuru olarak işaret edildiğini belirtiyor.

"Toplantıya kadar Eylül enflasyonu, jeopolitik tarafta yaşanacak gelişmeler ve iç piyasada istikrarın ne ölçüde sağlanacağını yakından takip edeceğiz" diyen Yıldız, "Merkez Bankası'nın fonlamayı haftalık repoya çekmesiyle efektif fonlama maliyetinin zaten gerilediğini, dolayısıyla kurulun politika faizinde acele etmeden fiyat istikrarı ve finansal istikrar önceliğini koruyabileceğini düşünüyoruz. Özetle indirim döngüsünün zamanlamasını haber akışına bağlı görmekte, koşulların elvermesi halinde yılın son toplantısında ölçülü adımlarla başlayabileceğini değerlendiriyoruz" açıklamasını yapıyor.

"REVİZYON PROGRAMA OLAN GÜVENİ ARTTIRIYOR"

Orta Vadeli Program'da 2026 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 16'dan yüzde 28.4'e, 2027 tahmininin ise yüzde 9'dan yüzde 21'e revize edildiğine de değinen Yıldız, revizyonu, programın gerçekleşmelerle uyumlu hale getirilmesi ve güvenilirliğin yeniden kurulması adına atılmış gerçekçi bir adım olarak değerlendiriyor.

Önceki tahminlerin piyasa beklentilerinden belirgin şekilde ayrıştığını ve yıl içinde yaşanan jeopolitik şokların, özellikle enerji fiyatlarındaki yükselişin dezenflasyon patikasını ciddi biçimde sekteye uğrattığını hatırlatan Yıldız, "Bu tabloda hedeflerin güncellenmesini beklenti yönetimi açısından doğru buluyoruz. Piyasaya verilen mesajın, dezenflasyon sürecinin önceki planlamaya kıyasla daha uzun ve daha kademeli ilerleyeceği yönünde olduğunu düşünüyoruz. Özetle revizyonu kısa vadede beklentileri aşağı çeken ancak orta vadede programa olan güveni artıran bir adım olarak okuyoruz. Bundan sonra piyasanın hedeflerden çok, gerçekleşmelerin bu yeni patikaya ne ölçüde uyduğuna bakacağını söylemek mümkün" diyor.

"KÜRESEL RİSK İŞTAHI KIRILGAN"

22 Ekim PPK toplantısı öncesinde ana eğilim tarafını takip ettiklerini kaydeden Yıldız, küresel tarafta ise geçtiğimiz hafta Cuma açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin tonuyla gireceğimizi belirtiyor. Fed'in 16 Eylül'deki artırımının ardından piyasanın 28 Ekim toplantısında yeni bir artırım ihtimalini fiyatlamaya devam ettiğini, hafta içinde yayımlanacak Fed tutanaklarındaki mesajlarının izlendiğini ifade eden Yıldız, "Dünya genelinde tahvil faizlerinin can yaktığı ve petrol fiyatlarının yüksek seyrettiği bir ortamda küresel risk iştahının kırılgan kalmaya devam ettiğini değerlendiriyoruz. Bunlara ek olarak yılın üçüncü çeyreğini geride bırakırken 3Q26 bilanço sezonuna yaklaşmamızla birlikte, şirket bazlı beklenti revizyonlarının hisse bazlı ayrışmayı hızlandıracağını düşünüyoruz. Özetle haftanın omurgasını Eylül enflasyonu ve küresel faiz tarafındaki fiyatlamalar oluştururken, aşırı satım bölgesindeki endekste tepki arayışlarının haber akışına duyarlı kalmasını öngörüyoruz" diyor.

"İSTİKRAR VE GÜVEN TARAFINDA SOMUT ADIMLAR GÖRÜLMELİ"

BİST- 100 endeksinin 11 Mayıs'taki 15.133 puanlık rekor kapanışından yüzde 20'nin üzerinde geri geldiğini ve teknik olarak ayı piyasası eşiğini aştığının da altını çizen Yıldız ancak bu tabloyu yapısal bir çöküşten çok, üst üste gelen yurt içi ve küresel şokların sıkıştırılmış bir zaman diliminde fiyatlanması olarak okuduklarını belirtiyor. "İç tarafta yaşanan gelişmelerin yarattığı güven kaybı, küresel tarafta FED'in faiz artırımı, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve 107 doları aşan Brent petrol aynı döneme denk gelmiş ve satışların genele yayılmasına neden olmuştur" diyen z, "Özetle kısa vadede aşırı satım kaynaklı tepki alımlarının gündeme gelebileceğini, ancak dip arayışının tamamlanması için haber akışında istikrar ve güven tarafında somut adımlar görmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yapıyor.

"UZUN VADELİ YATIRIMCI İÇİN FIRSAT"

Sert düşüşün ardından değerlemelerin belirgin şekilde gerilediğini ve birçok kaliteli şirketin temel görünümü değişmediği halde oldukça cazip çarpanlarda işlem gördüğünü de hatırlatan Yıldız endeksin 2025 kapanışına göre hala yüzde 8 civarında yukarıda olmasına karşın, yılbaşından bu yana gerçekleşen kümülatif enflasyonun belirgin şekilde altında kaldığını ve reel bazda ciddi bir değer kaybı yaşandığını belirtiyor. Uzun vadeli yatırımcı açısından bu seviyeleri seçici biçimde fırsat olarak değerlendirdiklerini de kaydeden Yıldız "Ancak burada önemli olan zamanlamayı tutturmaya çalışmak değil, kademeli ve disiplinli bir alım stratejisi izlemektir. Satışın genele yayılması nedeniyle bilanço kalitesi güçlü, nakit yaratımı sağlam ve kurumsal yönetim anlayışı yüksek şirketlerin de haksız biçimde cezalandırıldığını düşünüyoruz. Bu şirketlerin toparlanma sürecinde ilk ayrışan grup olmasını bekliyoruz." diyor.

"FİYATLAMALAR ALGI İLE ŞEKİLLENİYOR"

Yılın kalanı için endekste yüksek oynaklığın sürmesini ve fiyatlamanın haber akışına duyarlı kalmasını öngören

"Aşağı tarafta 12.000 psikolojik desteğinin altında 11.800 ve 11.400 seviyelerini izlemekte, olumsuz senaryoda minimum bölgesinin 11.400-11.800 aralığında oluşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte aşırı satım bölgesine inilmiş olması ve değerlemelerin tarihsel ortalamaların altına gerilemiş olması nedeniyle aşağı yönlü riskin bu noktadan sonra görece sınırlı kaldığını düşünüyoruz. Yukarı tarafta ise 12.600, 13.000 ve 13.500 seviyelerini direnç bölgeleri olarak izliyoruz. İç tarafta güvenin yeniden tesis edilmesi ve küresel faiz baskısının hafiflemesi halinde yıl sonuna kadar 14.500 seviyesinin gündeme gelebilir. Bu seviyeleri paylaşmakla birlikte, mevcut ortamda fiyatlamanın temel ve teknik analizden çok haber akışı ve algı üzerinden şekillendiğini üzülerek belirtmek isteriz" yorumunu yapıyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 5'e yaklaşıp, Brent petrolun 107 doların üzerine çıkmasını piyasanın hem enflasyonun kalıcı olacağını hem de yüksek faiz ortamının uzun süreceğini fiyatlaması olarak yorumladıklarını da kaydeden Yıldız, dünya genelinde tahvil faizlerinin can yaktığını, petrol tarafında ise Suudi Arabistan'daki saldırılarla Hürmüz'deki riskin yanına yeni bir arz şokunun eklendiğini ifade ediyor. Türkiye açısından etkinin öncelikle enflasyon kanalından geldiğini değerlendiren Yıldız, petroldeki yükselişin akaryakıt ve ulaştırma üzerinden enflasyona yansıdığını, bunun da faiz indirim patikasını ötelediğini düşünüyor. Küresel faizlerdeki yükselişin de risk iştahını baskıladığını belirten Yıldız, "Özetle endeksin seviye olarak oldukça geride olduğunu görmekle birlikte, bu iki başlık gerilemeye başlamadıkça yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir" diyor.

"YATIRIMCILAR KALDIRAÇTAN UZAK DURMALI"

"Mevcut piyasa koşullarında bireysel yatırımcıya ilk tavsiyemiz kaldıraçtan uzak durmak" diyen Yıldız, yüksek oynaklık dönemlerinde kredili pozisyonların yatırımcıyı en kötü zamanda satış yapmaya zorladığını ve kalıcı kayıplara yol açtığının altını çiziyor. İkinci olarak panik halinde satış yapmak yerine portföyün temelini gözden geçirilmesini öneren Yıldız yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

"Temel görünümü değişmeyen, bilançosu güçlü şirketlerde yaşanan fiyat düşüşlerinin uzun vadeli yatırımcı için fırsat yaratabileceğini düşünüyoruz. Portföy konumlanması tarafında ise kademeli alım stratejisini öne çıkarıyoruz. Tüm nakdin tek seferde piyasaya girmesi yerine, alımların zamana yayılmasının ortalama maliyeti düşürdüğünü ve oynaklık riskini sınırladığını değerlendiriyoruz. Hisse seçiminde likiditesi yüksek, fiili dolaşımı geniş, kurumsal yönetim anlayışı güçlü ve nakit yaratımı sağlam şirketlerin önceliklendirilmesini öneriyoruz. Portföyün bir bölümünün defansif sektörlerde tutulmasını ve belirli bir nakit tamponunun korunmasını da bu dönemde önemsiyoruz. Son olarak yatırımcının kararlarını sürü psikolojisine ve kısa vadeli getiri beklentisine göre değil, şirketin değerine göre vermesi gerektiğini belirtmek isteriz. Özetle sabırlı, disiplinli ve seçici bir duruşun bu dönemi en az hasarla atlatmanın ve toparlanma sürecinden en fazla faydalanmanın yolu olduğunu söyleyebiliriz."

Yıldız, gelişmelere paralel mevcut ortamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Garanti BBVA, Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Vakıflar Bankası, Koç Holding, Sabancı Holding, Enka İnşaat, Aselsan, THY, Pegasus, Tav Havalimanları, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Kocaer Çelik Sanayi, Şişecam, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil Fabrikası, Turkcell, Türk Telekom, BİM, Migros, Şok Marketler, Ebebek, Koton Mağazacılık, Mavi Giyim, Coca-Cola İçecek, Anadolu Efes Biracılık, Ülker Bisküvi, Kervan Gıda Sanayi, Galata Wind Enerji, Aydem Yenilenebilir Enerji, Aksa Enerji, Enerjisa ve MLP Sağlık Hizmetleri hisselerini takip edilebileceğini söylüyor.

"TÜPRAŞ'TA TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"

Gedik Yatırım, Tüpraş için hisse başına 501 TL hedef fiyatını ve 'endekse paralel getiri' tavsiyesini koruduğunu açıkladı. Kurum, 3Ç26 döneminde güçlü rafineri kârlılığı beklerken, 2026'daki yüksek marjların hisse fiyatına önemli ölçüde yansıdığını belirtti.

Tüpraş'ın çeyreklik ortalama rafineri marjlarının 2026'nın üçüncü çeyreğine ilişkin güçlü kârlılık beklentisini ve ham petrol fiyat farklarının da şirketin kârlılığına destek verdiğine dikkat çeken

Gedik Yatırım hisseye yönelik "Mevcut görünüm önceki arz kesintileri döneminde görülen yüksek primlere kıyasla daha elverişli bir hammadde fiyatlamasına işaret ediyor. Güçlü ulaşım yakıtı marjları ve daha elverişli ham petrol fiyat farkları, Tüpraş'ın 3Ç26'da güçlü rafineri kârlılığı elde edeceği beklentisini destekliyor. Dizel ve jet yakıtının kârlılığın temel belirleyicileri olmaya devam etmesi beklenirken, Tüpraş'ın ağır ürünleri daha yüksek katma değerli ulaşım yakıtlarına dönüştürme kabiliyetinin zayıf HSFO marjlarının etkisini sınırladığı görülüyor.

2026'da görülen güçlü marj ortamının önemli ölçüde beklentilere yansıdığı, eylül verilerinin hisse fiyatına ilave etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca benzin ve jet yakıtı talebinde mevsimsel olarak daha zayıf döneme girilmesi nedeniyle mevcut yüksek marj seviyelerinin 2027'ye taşınacağı varsayımına temkinli yaklaşıyoruz. Bu çerçevede Tüpraş için 501 TL hedef fiyatı ve 'endekse paralel getiri' tavsiyemizi koruyoruz" değerlemesini yaptı.

Erdem YILDIZ/ Marbaş Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

"İndeks Bilgisayar'ı olumlu değerlendiriyoruz"

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar'ı sektördeki lider konumu, geniş ürün portföyü ve sürdürülebilir karlılık yapısı nedeniyle olumlu değerlendiriyoruz. 2026 yılının ikinci çeyreğinde cep telefonu ve tablet başta olmak üzere mobil ürün gruplarındaki güçlü hacimlerin satışları desteklediğini görüyoruz. Yılın genelinde Vodafone iş birliğinin katkısını ve Apple ürünlerinde pazar payı kazanımı beklentisini büyümenin temel unsurları olarak izliyoruz. Şirketin 10'a yakın segmentte çok sayıda markayı kapsayan ürün portföyünün, farklı ürün gruplarındaki talebi yakalama açısından önemli bir avantaj sağladığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılması, yeni iş alanları ve lojistik yatırımlarından elde edilecek kira gelirlerinin büyümeyi ve karlılığı desteklemesini bekliyoruz. Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar'da en büyük beş teknoloji distribütörü arasında yer alma hedefinin ilk üçe yükseltilmesini de şirketin uzun vadeli büyüme vizyonu açısından olumlu değerlendiriyoruz. Yerel oyuncu sayısındaki azalma, şirketin güçlü pazar konumu ve etkin operasyonel yönetiminin bu hedefi destekleyebileceğini düşünüyoruz. Genişleyen iş hacmi ve defansif yapısı doğrultusunda İndeks Bilgisayar nisseleri için 20.58 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyemizi koruyoruz.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji'yi yurt dışı operasyonlarındaki çeşitlendirilmiş portföyü, döviz bazlı anlaşmaları ve Türkiye'deki yenilenebilir enerji yatırımları nedeniyle olumlu değerlendiriyoruz. Şirketi büyüme hikayesi açısından agresif, gelir yapısı açısından ise defansif olarak nitelendirirken, bu yapının güçlü ve sürdürülebilir karlılığı desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Yurt içinde yenilenebilir enerji üretiminin artmasıyla mevcut santrallerin üretiminde oluşan daralmanın yılın ikinci yarısında toparlanmasını ve piyasa takas fiyatlarının normalleşmesini öngörüyoruz. Bunun yanında şirketin kendi yenilenebilir enerji yatırımlarının da önümüzdeki dönemde karlılığa ek katkı sağlamasını bekliyoruz. Yurt dışında devam eden yatırımların ve döviz bazlı gelir yapısının büyümeyi destekleyen temel unsurlar olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Farklı coğrafyalara yayılan operasyonların ve sözleşmeye dayalı gelirlerin, şirketin uzun vadeli karlılık görünümünü desteklediğini değerlendiriyoruz. Türkiye'de beklediğimiz normalleşme ile yurt dışındaki büyüme hikayesini birlikte ele aldığımızda Aksa Enerji hisselerine yönelik olumlu görüşümüzü koruyor ve 126.50 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyemizi sürdürüyoruz.

KOCAER ÇELİK: Enerji nakil hatları, güneş enerjisi altyapıları, savunma sanayii ve madencilik gibi alanlara yönelik ürün portföyünün, şirketi çelik sektöründeki zorlu koşullara karşı görece dirençli kıldığını düşünüyoruz. Katma değerli ürünlerin toplam satışlar içindeki payının 2025 yılındaki yüzde 43 seviyesinden 2031'de yüzde 60'a yükselmesini ve bu dönüşümün ton başına FAVÖK'ü desteklemesini bekliyoruz. Altı kıtada 140 ülkeye yayılan ihracat ağı ve gelirlerin yüzde 90-95'inin dövize endeksli yapısı da şirketin uzun vadeli görünümünü destekleyen unsurlar arasında bulunuyor. Enerji tarafında mevcut 9.2 MW çatı GES kapasitesine ek olarak, 2027 yılında devreye girmesini beklediğimiz 24 MW Aydın jeotermal enerji santralini önemli bir katalizör olarak izliyoruz. Yatırımın tamamlanmasıyla elektrik tüketiminin tamamının yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasını, ihtiyaç fazlası üretimin ise satışa yönlendirilmesini beklerken, enerji maliyetlerindeki avantajın model döneminde brüt kar marjına ortalama 2.2 puan katkı sağlamasını öngörüyoruz. Kısa vadede zayıf çelik fiyatları, ticaret engelleri ve jeopolitik gelişmelerin ihracat ile marjlar üzerinde baskı oluşturabileceğini değerlendiriyoruz. Buna karşın daha güçlü ürün karması ve enerji yatırımlarının katkısıyla FAVÖK'ün 2026 yılında öngördüğümüz 74.7 milyon dolardan 2027'de 94.3 milyon dolara yükselmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda Kocaer Çelik'te hisselerinde 21.86 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyesinde bulunuyoruz.

Fon krizi için kanun değişikliği gündemde

Geçen hafta SPK tasfiye sürecindeki bazı fonların yatırımcılarına 1 milyon TL ve altındaki ödemelerin yapılmasının önünü açtı. Ayrıca, tasfiye süreci dışında kalan fonların TEFAS'ta yeniden işlem görebilmesinin de mümkün olacağı bildirildi.

Haftanın son işlem gününde ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Fon Koordinasyon Kurulu, ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda tasfiye kapsamındaki fon yatırımcılarına yapılacak ara ödemelerin takvimi ve Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören taslak ele alındı.

Kurulun toplantı sonrasında yapılan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 30 Eylül 2026 tarihli kararları kapsamında hesaplanacak net yatırım tutarının hesaplama yöntemine ilişkin ilgili kurumların çalışmalarının ele alındığı belirtildi.

Ayrıca SPK'nın aynı tarihte fon hesaplarına ilişkin aldığı ödeme kararına yönelik ikincil düzenlemeler ve ödeme takvimi değerlendirildi. Toplantının önemli başlıklarından biri de Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslak oldu.

Kurul açıklamasında, bir süredir üzerinde çalışılan kanun değişikliği taslağının ele alındığı ve taslağa nihai şeklinin verilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli talimatların iletildiği bildirildi.

Açıklamada, ele alınan tüm düzenlemelerde vatandaşlara herhangi bir ek yük getirilmemesine yönelik yaklaşımın vurgulandığı ifade edildi.

SPK, 1 Ekim'de tasfiye sürecindeki bazı fonların yatırımcılarına nihai tasfiye tamamlanmadan ara ödeme yapılmasına karar vermişti. Buna göre, mutabakat işlemleri tamamlanan yatırımcılara her bir fon için net yatırım tutarı esas alınarak en fazla 1 milyon TL ara ödeme yapılacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ARD BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ: Ard Yazılım, Kazakistan merkezli Eurasian Bank JSC ile finansal teknolojiler, dijital varlıklar ve yapay zekâ destekli bankacılık çözümleri alanlarında iş birliğine yönelik Mutabakat Zaptı imzaladı. Belirlenen alanlarda pilot çalışmalar başlatıldı. Öte yandan şirket, Oxivo Grup Bilişim'deki yüzde 51 payını 80 milyon TL bedelle satarak 29 milyon TL kar elde etti.

EBEBEK: Ebebek, Eylül ayında Türkiye'de 5, Birleşik Krallık'ta 1 yeni mağaza açtı. Böylece Türkiye'deki mağaza sayısı 321'e, toplam yurt dışı mağaza sayısı ise 5'e ulaştı. Öte yandan Ebebek, üretim faaliyetleri daha önce durdurulan yüzde 100 bağlı ortaklığı Tuna Çocuk Gereçleri'ndeki paylarının tamamını 55.4 milyon TL bedelle sattı.

KAFEİN TEKNOLOJİ: Kafein Teknoloji, küresel bulut güvenliği şirketi Sysdig ile çözüm ortaklığı kurdu. İş birliği kapsamında Sysdig'in bulut tabanlı güvenlik çözümleri Kafein'in siber güvenlik portföyüne dahil edilecek.

PEGASUS: Şirket, Smartwings Grubu'nun tamamını 142.3 milyon euro bedelle satın alarak devir işlemini tamamladı.

KARDEMİR: Şirket, yaklaşık 4 milyar TL yatırımla toplam 120.5 MW kapasiteli GES kurmayı planlarken, santrallerin 2028'de devreye alınması hedefleniyor.

SASA: Şirketin Eylül ayı satışları yıllık yüzde 45 artışla 173 milyon dolara yükselirken, ihracat 51 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ALFA SOLAR ENERJİ: Şirket, yurt içindeki 3 müşteriyle toplam 37.2 milyon dolar tutarında güneş paneli satış anlaşması yaptı.

INTETRA TEKNOLOJİ: Şirket, Ankara-Kırıkkale Otoyolu projesi kapsamında 11.8 milyon euro avans tahsil ederken, asıl sözleşme görüşmelerine başladı.

ANEL ELEKTRİK: Katar'daki Lusail Plaza Towers projesinde işveren, şirket ve bağlı ortaklığı aleyhine 200.1 milyon dolar tutarında alacak talebiyle ICC nezdinde tahkim başvurusu yaptı.

BATIÇİM: İstanbul Portföy fonları 10.8 milyon adet pay satarken, şirketteki toplam pay oranı yüzde 3.09'dan yüzde 2.89'a geriledi.

KUZU GRUP GYO: Şirket, 150 milyon TL fonla sermayenin azami yüzde 3.5'ine denk gelen 7 milyon adet pay için 1 yıllık geri alım programı başlattı.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, pay geri alım programı kapsamında 37.36 TL fiyattan 300 bin adet pay geri aldı. Geri alınan payların sermayeye oranı yüzde 2.02'ye ulaştı.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, Körfez bölgesindeki faaliyetlerini büyütmek amacıyla Suudi Arabistan'da yerel bir ortakla şirket kurulmasına karar verdi. Öte yandan Mia Teknoloji, bağlı ortaklığı Tripy Mobility'nin Katar ve Körfez bölgesindeki büyüme planları kapsamında Katar'da yerel bir şirket kurulması için süreci başlattığını açıkladı. Şirket, Robotaxi, mikromobilite, elektrikli araç şarjı ve otonom mobilite çözümlerini bölgede geliştirmeyi ve ticarileştirmeyi hedefliyor.

ŞİŞECAM: Şişecam, Rekabet Kurulu tarafından verilen idari para cezasına ilişkin olarak kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Ankara İdare Mahkemeleri'nde dava açtı.

KALYON GÜNEŞ TEKNOLOJİLERİ: Şirket, ABD'de güneş paneli ve solar ürünler üretmek üzere tesis kurmayı ve bu amaçla yeni bir şirkete iştirak etmeyi planlıyor.

BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ: Şirket, Türkiye'de kurulması planlanan biyometan tesislerinde üretilecek biyometanın potansiyel satışı için Uniper ile bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzaladı.

KORDSA: Şirket, sermayesini yüzde 100 bedelli artırarak 3.7 milyar TL'den 7.4 milyar TL'ye yükseltmek için SPK'ya başvurdu.

SELÇUK EZCA DEPOSU: Şirket, 600 milyon TL fonla sermayenin azami yüzde 0.81'ine denk gelen 5 milyon adet pay için 1 yıllık geri alım programı başlattı.

KİLER HOLDİNG: Şirket, 600 milyon TL fonla sermayenin azami yüzde 1.71'ine denk gelen 50 milyon adet pay için 1 yıllık geri alım programı başlattı. Öte yandan şirketin sermayesi geçen hafta yüzde 80 bedelsiz artırılarak 1.6 milyar TL'den 2.9 milyar TL'ye yükseltildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet, Batman İl Sağlık Müdürlüğü'nün 36 aylık sağlık bilgi yönetim sistemi ihalesini 137.7 milyon TL bedelle kazandı.

REEDER TEKNOLOJİ: Reeder, Reeder Robotik pay alım sözleşmesine ilişkin uyuşmazlık kapsamında karşı tarafın iflas talepli dava açtığını açıkladı. Şirket aleyhine verilmiş herhangi bir mahkeme kararı bulunmazken, uyuşmazlığa konu ana para tutarı toplam aktiflerin yüzde 1.22'sine, özkaynakların ise yüzde 1.59'una karşılık geliyor.

TÜRK ALTIN İŞLETMELERİ: Türk Altın, Mollakara Altın ve Gümüş Madeni Açık Ocak İşletme Projesi'ne ilişkin üç maden işletme ruhsatının iptali talebiyle Ağrı Barosu, İnsan Hakları Derneği Ağrı Şubesi ve iki kişi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne karşı üç ayrı dava açıldığını ve yürütmenin durdurulmasının talep edildiğini duyurdu. Şirket, davalara müdahale talebinde bulunduğunu ve mevcut aşamada madencilik faaliyetlerine mevzuata uygun şekilde devam edildiğini belirtti.

KRİSTAL KOLA: Kristal Kola, pay geri alım programı kapsamında 28.09.2026'da 2.000.000 adet pay geri aldığını ve geri alınan payların sermayeye oranının yüzde 0.01 seviyesine ulaştığını duyurdu.

AYES ÇELİK HASIR: Şirketin sermayesi geçen hafta yüzde 233.33 bedelsiz artırılarak 150 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltildi.

HEKTAŞ: Şirket, OYAK'a yönelik tahsisli sermaye artırımı başvurusunun öncelikli sonuçlandırılması amacıyla paylarda imtiyaz yaratılmasına ilişkin SPK başvurusunu geri çekti.

ASTOR ENERJİ: Şirket, SPK tarafından tasfiyeye tabi tutulan Hedef ve Pardus Portföy bünyesindeki 3 fonda toplam 376.6 milyon TL yatırımı bulunduğunu açıkladı.

ALFA SOLAR ENERJİ: Şirket, hukuki ve idari süreçlerin ilgili mercilerle iş birliği içinde takip edildiğini ve üretim, satış, tedarik ile yatırım faaliyetlerinin kesintisiz devam ettiğini açıkladı.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Şirket, 137.7 milyon TL bedelle bir ihale kazandı.

EUROPEN ENERJİ: Şirket, 790.5 milyon TL tutarındaki yatırım fonları arasında tasfiye edilen veya ilişkili portföy şirketlerine ait fon bulunmadığını açıkladı.

GIPTA OFİS KIRTASİYE: Şirket, Tera Grubu ile doğrudan yönetimsel, ortaklık, ticari veya finansal ilişkisinin bulunmadığını ve son gelişmelerin faaliyetleri üzerinde olumsuz etkisi olmadığını açıkladı.

PASİFİK GMYO: Şirket, kamuoyunda gündem olan fonlarla ilişkisi bulunduğu iddialarını yalanlarken, grup şirketinin kapalı fondaki varlıklarının ayni iadesi ve fonun tasfiyesi için başvuru yapıldığını açıkladı.

ULUSOY UN: Şirket, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında faaliyetlerini etkileyecek herhangi bir karar, yaptırım veya tedbir bulunmadığını ve operasyonların kesintisiz devam ettiğini açıkladı.

CW ENERJİ: Yönetim Kurulu Başkanının, fon soruşturması kapsamında malvarlığına geçici tedbir uygulandığını açıklarken, fonlara usulsüz hisse satışı iddialarını reddetti ve şirket faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü bildirdi.

EMLAK KONUT GMYO: Şirket, Eyüpsultan 3. Etap projesinde 36.7 milyar TL satış geliri ve 15.4 milyar TL şirket payı geliri öngören sözleşmeyi imzaladı.

MARMARA HOLDİNG: Şirketin Polisan Kansai Boya'daki yüzde 50 payının 93 milyon dolar bedelle Kansai Paint'e satışına Rekabet Kurulu onay verdi.

ALKİM KAĞIT: Şirket, tahsisli sermaye artırımından vazgeçerek sermayesini yüzde 37.5 bedelli artırımla 735 milyon TL'den 1 milyar TL'ye yükseltmek için SPK'ya başvurdu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.