Bana yaramayan komşuya yarar

Çanakkale’de restoran işletmeciliği yapan Cenk Tunç, pandemi boyunca restoranı kapalıyken ihtiyaç sahiplerine ulaşmanın yolunu düşündü. Komşuluk kültürünü dijital dünya ile buluşturan Tunç, ihtiyaç sahibi komşulara ulaşmayı sağlayan bir uygulama geliştirdi.
17.03.2021 12:38 GÜNCELLEME : 27.04.2021 12:40

ÜRÜN DİRİER/ Çanakkale'de restoran işletmeciliği yapan Cenk Tunç, pandemi boyunca restoranı kapalıyken ihtiyaç sahiplerine ulaşmanın yolunu düşündü. Komşuluk kültürünü dijital dünya ile buluşturan Tunç, ihtiyaç sahibi komşulara ulaşmayı sağlayan bir uygulama geliştirdi. Uygulama birkaç ay içinde tüm Türkiye'den 2 bin kullanıcıya ulaştı.

Çanakkale'de restoran işletmecisi olan Cenk Tunç, eski mahalle kültürünü yeniden canlandırmak hedefiyle, evde artık ihtiyaç duyulmayan eşyaların mahalledeki ihtiyaç sahipleriyle paylaşılabilmesini sağlayan konum bazlı bir uygulama geliştirdi. Herhangi bir gelir modeli olmayan, tamamen hayır işi olarak uygulama marketlerdeki yerini alan "Yariyo" isimli uygulama, birkaç ay içinde tüm Türkiye'den 2 bin kullanıcıya ulaştı.

"Sana yaramayan başkasına yarıyor!" sloganıyla yola çıkan platformda, başta bebek ve çocuk eşyaları olmak üzere, oyuncaklar, spor malzemeleri, giysiler, ayakkabılar, elektronik eşya, kitap ve dergi gibi birçok kategoride eşya, ihtiyaç sahipleriyle buluşturuluyor. Konum bazlı uygulama en yakındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasını sağlıyor. Ev eşyalarının yanı sıra kedi köpek gibi evcil hayvanların da sahiplendirildiği platformda, paylaşımın yanı sıra komşular arası takas da yapılabiliyor. Ancak ücretli hiçbir paylaşıma izin verilmiyor.

Uygulama fikrinin, eski komşuluk ilişkilerine duyduğu özlemden aklına geldiğini ifade eden Yariyo platformunun kurucusu Cenk Tunç, "Ben restoran işletiyorum. Pandemi döneminde restoranımız kapalıyken, ihtiyaç sahipleri için ne yapabilirim diye düşümdüm. Belediyelerin giysi kumbarası gibi kumbaralarının da çok işlevsel olmadığını görüyordum. Bu nedenle aklıma böyle bir platform kurma fikri geldi. Kısa sürede tüm Türkiye'den 2 bin kullanıcıya ulaştık" dedi.

2021 hedefi 50 bin eşya dönüştürmek

İkinci el kullanımının ve paylaşım ekonomisinin tüm dünyada trend haline geldiğine de işaret eden Tunç şu bilgileri aktardı: "Su ayak izi rakamlarına bakıldığında, yeni bir bluz üretiminde 2700 litre, bir kot pantolon üretiminde 10 bin litre su harcandığını görüyoruz. Sürdürülebilirliğin sağlanması için ikinci el kullanımının yaygınlaşması çok önemli. Bunun hem dünyamız ve çevremiz için hem de komşuluk gibi insani değerlerimiz açısından öncelikli bir konu olduğuna inanıyorum. Evlerimiz ihtiyaç duymadığımız eşyalarla dolup taşıyor. Bir yandan da ihtiyaç sahipleri var. Belediyelerin yardım yapmasını beklemek yerine, en yakınımızdaki ihtiyaç sahibi komşumuza ulaşmak çok daha kolay ve anlamlı. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığımız Yariyo, hem çevresel anlamda tüketimi azaltmayı hem de sosyal anlamda yardımlaşmayı hedefliyor. Bu anlamda kamu kurumları ve sosyal yardımlaşma dernekleri ile işbirliği yapmak ve yıl sonuna kadar 50 bin eşya dönüştürmeyi ve 10 bin hayvan sahiplendirmeyi hedefliyoruz."

BİZE ULAŞIN