Dron pilotu olmak ister misiniz?

Kamu ve özel sektörde dron pilotu ihtiyacının artması üzerine, Dron Market İstanbul'da bir dron akademisi kurdu. Peki akademiden mezun olanlar nerelerde iş bulabilir? Dron Market Genel Müdürü Serhan Yaldız detayları paylaştı.
08.09.2021 18:00 GÜNCELLEME : 08.09.2021 18:00

İstanbul Kağıthane'de açılan MEB onaylı Dron Market Akademi İnsansız Hava Aracı (İHA) Pilotu yetiştirme eğitim merkezinde, bir yıl içerisinde bine yakın İHA dron pilotu yetiştirilmesi hedefleniyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kurs, yeni dönem öğrencilerini bekliyor.

Son dönemde dronların sektörel olarak genişleyen kullanım alanının dron pilotuna olan ihtiyacı artırdığını ifade eden Dron Market Genel Müdürü Serhan Yaldız, "Biz de özellikle kurumsal şirketlerden aldığımız talepler doğrultusunda Dron Mmarket Akademi'yi kurmak istedik. Süreçte tüm Türkiye'de şirketlerin İK ve eğitim yöneticileri ile B2B temasımızı artırmayı ve takvimlerine dron eğitimlerimizi de dahil etmeyi hedefliyoruz. Amacımız hem teorik hem de pratik eğitimlerimizi tek bir çatı altında daha fazla insana aktarabilmek ve tüm detaylara hakim dron pilot sayısını ve istihdamını arttırabilmek" dedi.

2016'da 11 bin 839 olan İHA pilotu sayısının, 2017 sonunda 22 bin 195'e, 2018 sonunda 35 bin 660'a geçen yılsonunda da 50 bine ulaştığını söyleyen Yaldız; "Hızla artan sayı 2020'de 215 bin 858 olarak kayıtlara geçti. 2021 yılsonunda toplam İHA pilotu sayısının 300 binlerde olması bekleniyor. Pandemiyle eve kapanma sürecinin de etkisiyle son bir yılda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) 300 bine yakın sertifika başvurusu yapıldı. 2020 yılı verilerine göre aktif olarak 215 bin 858 İHA pilotu mevcut. Öğrencilerimizin birçoğu şu anda aktif olarak sahada çalışmaktalar. Bu mesleğe erkeklerin ilgisi daha büyük. 2019 yılı itibariyle az da olsa kadınları da eğitimlerde görmeye başladık. Yaş istatistiğinde de 20-40 yaş grubu meslekte aktif olarak çalışıyorlar" diye konuştu.

Dron pilotu nerelerde çalışabilir?

Dron pilotlarının istihdam olanakları konusunda da bilgi veren Yaldız şunları aktardı: "Dron pilotları kamu da belediyeler, valilikler, orman genel müdürlükleri gibi yerlerde çalışabiliyor. Askeriye ve emniyette de son yıllarda dron pilotları istihdam edilmeye başladı. Enerji sektöründe hem maliyetten, hem de zamandan yarı yarıya tasarruf sağladığı için dron teknolojisi son yıllarda çok fazla kullanılmaya başlandı. dron pilotları GES, RES ve HES projelerinde endüstriyel dron e'ların kullanımı alanında çok rahatlıkla çalışabiliyor. Arama kurtarma birliklerinde, haritacılar odalarında, inşaat sektöründe de dron kullanımı yaygınlaştığı için bu alanlarda da dron pilotları için pek çok istihdam imkanı var."

BİZE ULAŞIN