Dünyanın ilk CRISPR Vadisi İstanbul'da kuruldu

Dünyanın ilk CRISPR Vadisi ‘CRISPR Valley Platformu’, Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezi çatısı altında Dr. Cihan Taştan öncülüğünde kuruldu.
09.09.2021 16:30 GÜNCELLEME : 09.09.2021 16:30

CRISPR teknolojisinin keşfedilmesi ve geliştirilmesiyle birlikte genetik tedavileri ve gen düzenlemeleri alanındaki çalışmalar hızlanıyor. CRISPR teknolojisiyle birlikte hedefe yönelik daha uygun maliyetli tedavi çözümleri geliştiriliyor. Bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi önemli bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezi çatısı altında faaliyet gösteren HİDNA Biyoteknoloji Şirketi tarafından dünyanın ilk "CRISPR Vadisi" olarak adlandırılan CRISPR Valley Platformu kuruldu. Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) desteğiyle "Kendin Yap" workshop etkinliği düzenleniyor.

Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezi çatısı altında çalışmalar yürüten HİDNA Biyoteknoloji Genetik Yazılım Mühendisliği Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi Ve Ticaret A.Ş. 'CRISPR Valley Platformu'nu' kurdu.

CRISPR teknolojileri tek çatı altında toplanıyor

HiDNA Biyoteknoloji Şirketi, CRISPR Valley Platformu ile genetik mühendisliği harikası olan CRISPR teknolojisinden 7'den 70'e herkesin yararlanmasını hedefliyor. CRISPR Valley Platformu sayesinde dünya çapındaki tüm CRISPR teknolojileri ve gelişmelerinin tek bir çatı altında toplanması amaçlanıyor.

CRISPR Valley Kendin Yap (DIY) Workshop etkinliği düzenleniyor!

HiDNA Biyoteknoloji Şirketi, Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) desteğiyle CRISPR Valley Platformu olarak katılımcılara CRISPR deneyimi yaşatabilmek için "Kendin Yap" workshop etkinliği düzenliyor.

"Kendin Yap" etkinliği, katılımcılara CRISPR ile yapılmak istenen projeler için ön deneme yaparak CRISPR teknolojisini deneyimleme imkânı sunuyor. İkincisi gerçekleşen CRISPR Valley Kendin Yap Workshop etkinliği, Üsküdar Üniversitesi TRGENMER' de yapılmaya devam ediyor.

"CRISPR Valley uygulamalarımızı insan ve bakteride genişletmeye devam edeceğiz"

TRGENMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, CRISPR Valley Kendin Yap Workshop etkinliğinin bakteri ve insan CRISPR kitleri üzerinden gerçekleştirildiğini belirterek "Bakteri kitinde bakteriyi antibiyotiğe dirençli hale getirerek agar ortamında büyümeleri sağlanmaktadır. İnsan kitinde ise hedef dokunun seçilmesinin ardından dokuya kit aracılığıyla gen silinmesi, gen aktivasyonu veya gen baskılaması uygulanabilmektedir. Üsküdar Üniversitesi TRGENMER aracılığıyla ilk CRISPR hedefli tek nokta modifikasyonu (Homolgy Directed Repair) yaptığımız deneylerimizi bakterilerde gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz deneylerde CRISPR Valley Platformu olarak sistem ve uygulamalarımızı insan ve bakteride genişletmeye devam edeceğiz" dedi.

SMA hastalığının tanısına yönelik yeni proje için çalışıyorlar

Taştan, gündemde en çok konuşulan sağlık problemleri arasında yer alan SMA'nın önlenmesine yönelik, verimliliği yüksek ve uluslararası standartlara uygun erken tanı ve tarama teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu amaçla ekip olarak TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından yapılan çağrı doğrultusunda önemli bir projeye başvurduklarını kaydeden Taştan şunları aktardı:

"Ülkemizin yerli ve milli üretim hedefinden hareketle, gelecek nesillerin sağlığını korumak, sağlık bilimi ve teknolojilerine katkı sağlamak amacı ile SMA ile mücadelede AR-GE ve validasyon çalışmalarına özel proje çağrısına RAREASY RT-PCR SMA Tanı Kiti ile proje başvurusu yapıldı. Ekibimiz, SMA hastalarının tanı ve teşhisini standart özellikte geliştirmek için yoğun çaba göstermekte ve gerek etkinlik gerekse güvenlik yönünden çalışmalara devam etmeyi hedeflemektedir." dedi.

BİZE ULAŞIN