Yeni ofis alanımız çalışma kapsülleri

Başta AVM’ler olmak üzere toplu yaşam alanlarında artık karşımıza kapsül ofisler çıkmaya başladı. Acil işi çıkanlar için kısa süreli çalışma mekânı sunan bu kapsüller, PODA firması tarafından üretiliyor. Özellikle sıkça online toplantı yapmak zorunda olan beyaz yakalar ve freelancer’lar tarafından tercih ediliyor.
26.05.2022 13:43 GÜNCELLEME : 26.05.2022 13:45

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER 'PODA Esnek Çalışma Modeli Platformu', esnek çalışma hayatı hareketini desteklemek ve hızlandırmak için yeni nesil çözümler üretiyor. Platformun ilk ürünü, PODA Kapsül Ofis kabinleri, şimdi alışveriş merkezlerinden kafelere, lounge'lardan otellere pek çok alanda teknoloji destekli donanımıyla kuruluyor. Kabinler, PODA uygulaması ile kolayca rezerve ediliyor. Uygulama içindeki barkod ile kullanılan izole ve steril kabinler, bulunduğu yerden toplantılara, online görüşmelere katılma ihtiyacındaki yeni nesil çalışanların ihtiyaçlarını kolayca karşılayan teknolojik bir çözüm olarak öne çıkıyor. Kapsül ofislerin PODA Esnek Çalışma Modeli Platformu'nun bir ilk adımı olduğunu söyleyen PODA Platformu Kurucu Ortağı ve CEO'su Oğuz Önel ile kapsülde çalışma sisteminin detaylarını konuştuk.

PODA Kapsül nedir? Ne işe yarıyor ve nasıl kullanılıyor?

PODA bir platform ve günümüzün esnek çalışma ihtiyaçlarına yaratıcı çözümler üretmek üzere yola çıktık. PODA'nın ilk ürünü ise PODA Kapsül Ofisler… Modern iş hayatında, günün her saatinde bir şekilde aktif olmanız gerekiyor. Dışarıdasınız ve acil bir görüşme yapmanız gerekti ya da planlanmış bir toplantınız var ve yarım saatinizi vereceğiniz konsantre, size özel bir ortama ihtiyaç duyuyorsunuz. İşte PODA'lar tam da böyle durumlar için geliştirildi. PODA'ların tümünde, güvenli ve hızlı internet var. Online toplantı yapmanız için bugün genellikle kullanılan kafelerin gürültülü ve kalabalık ortamından tamamen izole şekilde tasarlandı. PODA'ların kullanım fiyatlarına geldiğimizde, özellikle evden çalışan beyaz yakalıların maaş skalasına baktığımızda dışarıda fiziksel olarak bir toplantıya katıldı, yemek yedi, oradan eve dönmesi gerekiyor. Hem zaman kaybı yaşıyor hem de yol ücreti ödüyor. Oysa PODA Kapsül Ofis ile saati 29 TL'ye online toplantısını gerçekleştirebilir. Diyelim ki, avukatsınız ve özel bir görüşme yapmanız gerekiyor. Karşı taraftaki kişiyle ses tonunu yükselterek konuşacak ama bir kafe buna müsait değil. Ya da bir Excell tablosu üzerinde çalışmanız gerekiyor, belki tablo üzerinde oynamak. Bunun için de yine kısa süreliğine de olsa işinize konsantre olabileceğiniz, sessiz bir ortama ihtiyaç duyabilirsiniz. PODA Kapsül Ofisler, işinizi hallettikten sonra hızlıca gündelik hayata dönebilmenizi sağlıyor.

Çay kahve de var mı kapsüllerde?

Aynen öyle… Baktığınız zaman küçücük, 1,4 metrekare bir alanımız var. Biz kullanıcılarımıza PODA Kapsül Ofis'te geçirdikleri zaman süresince kahve ikramında da bulunuyoruz. Şu anda aklınıza gelen tüm kahve markalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Rezervasyonunuzu zaten PODA App'lerden önceden yapmış oluyorsunuz. 5-10 dakika öncesinde gelirseniz, bulunduğunuz lokasyonda hangi markalarla çalışıyorsak size kahve ikramımız oluyor. Biz uzaktan, esnek çalışmaya inanan bir firma olarak çalışanları her şekilde desteklemeye öncelik veriyoruz. Bugün için kahve, belki yarın; iki kabinin arasında bir yerde print alabileceğiniz, faks çekebileceğiniz bir imkan sağlayabiliriz. Geleceğe dönük olarak planladığımız pek çok projemiz var.

Herhangi bir etkinlik sırasında acil işi çıkanlar için iyi düşünülmüş bence…

Evet, bazı kültür sanat etkinliklerinde, gezici modellerimizle yer almak istiyoruz. Acil işinin görülmesinin yanı sıra PODA Kapsül Ofis'in orada olduğunu bilirse kendini de zaten ona göre ayarlayabilir. Ekipman mı götürecek, erken mi gidecek, geç çıkarsa sorun yaşar mı sorularına maruz kalmamış olacak. Metro istasyonları, bizim için aynı şekilde önem taşıyor. Ben bilsem ki, tüm metro istasyonlarında PODA var, bir yere koşturma, yetişemiyorum kaygısı yaşamadan orada çalışabilirim.

Yurt dışında bir rakibiniz, benzeriniz ya da muadiliniz var mı?

Yurt dışında ses kesici özellikli kabinler var ama bizimki gibi giydirilmiş, teknoloji ile donatılmış, steril hizmet eden kabinler henüz yok. Tabii bu bizim için bir avantaj. Bir start-up olarak hedefimiz, kendimizi Almanya, Hollanda ve İspanya başta olmak üzere Avrupa'da hızlıca konumlandırmak.

Kabinlerde ses kesici özelliği nasıl sağlıyorsunuz?

Özellikle üç tarafını duvar yaptığımızda o yalıtımı çok net sağlayabiliyoruz. Kapı tarafında cam olmasından kaynaklı minik bir kaybımız, var ancak oturduğunuzda konsantre çalışmanızı sağlayacak kadar ses desibelini aşağıya indirebiliyoruz. Tabii ki bir diskoya PODA'yı yerleştirmek biraz iddialı olabilir, ancak günlük gürültülü dış ortamlarda ihtiyaç olan konforu sağlıyoruz.

Siz bu kapsülleri kullanıyor musunuz?

Konuyla ilgili bir deneyimimi anlatmak istiyorum, kızımın piyano dersi vardı, benim da aynı saatlerde çok önemli bir yatırımcıyla toplantım vardı. Ben evden toplantıya girmeyi planlıyorum. Bana en yakın lokasyon İstinyepark, rezervasyonumu yaptım. Toplantımı oradaki PODA'dan yaptım.

Mobil çalışanları olan şirketlerle iş birlikleri yapmayı düşünür müsünüz?

Beyaz yaka çalışanların bulunduğu şirketlerin insan kaynakları departmanlarından çok fazla geri bildirimler alıyoruz, beraber neler yapabiliriz diye. Çünkü uzaktan çalışmaktan insanlar çok sıkıldı. Evden çalışmanın türlü türlü zorlukları var. Kalabalık ev ortamında kendinize sakin bir yer bulamayabiliyorsunuz, bazen ev ortamında işinizle ilgili saygı görmüyorsunuz. Ama ofiste olsanız tüm bu kargaşadan uzak olacaksınız. Birçok büyük kurumla, insan kaynakları uzaktan çalışanlarını nasıl destekleyebilirim bakışıyla PODA'yı yaygınlaştırdığımızda kullanmak üzere şu anda iş birliği yapıyoruz.

Nasıl olacak bu iş birliği?

Öncelikle büyük firmaların ağırlıklı olarak bize nerelerde ihtiyaç duyduklarını soruyoruz. Lokasyon öğreniyoruz, mesela Kadıköy'ün belirli bölgelerine PODA Kapsül Ofis yerleştiriyoruz. İstiyorlarsa kendi genel merkezlerine ya da merkezlerine koyacağız. Tüm çalışanlar, kurumla yapılan anlaşma sonrasında PODA'ları kullanabiliyor olacak. Kadıköy'ü özellikle belirttim, çünkü o bölgede çok fazla yazılımcı, freelancer, influencer, beyaz yakalı var. Orada bütünleşik, üç-dört kabinin yan yana durduğu, hatta bazılarının entegre olduğu bir planlama üzerinde çalışıyoruz. O bölgede bazı imkanlar da planlıyoruz, mesela kahveyi biz kendimiz de sunabiliriz kullanıcılarımıza, PODA Cafe gibi düşünebilirsiniz. Yine desteklemek adına faks, kurye hizmeti, asistan gibi imkanlar da sunabiliriz. Mesela bir evrak imzaladınız, kuryeye gitmesi lazım ama öyle bir zamanınız yok. Evrakı orada bıraktığınızda sizin adınıza gönderimi asistan sağlayabilir. Sonrasında da aplikasyon üzerinden de size, gönderildi bilgisi gelir. Ya da laptop'unuzu taşımak istemiyorsunuz, size en çok kullandığınız PODA Kapsül Ofis içinde bir dolap alanı da tanımlayabiliriz. Tüm bu rezervasyonlar, ihtiyaç belirlenmesi, kullanılacak hizmetler, hep platformumuz üzerinden yapılsın istiyoruz. Bunu da biz PODA olarak tek başımıza değil iş birliği içinde olduğumuz çalışma ortaklarımızla birlikte yapalım istiyoruz. Kısacası, hem platformu hem de kabinleri; bulunduğu coğrafi konumlara ve orada kümeleşen insanların tipine göre kullanım amaçları süreç içinde farklı nitelikler de kazansın istiyoruz.

Yurt dışına açıldığınızda kabinler buradan nakliye mi edilecek yoksa oralarda mı üretilir?

Farklı üretim opsiyonları da araştırıyoruz aslında. Belki bazı ülkelere buradan gider, bazılarında da üretim olabilir. Görüştüğümüz firmalar var, biri Litvanya'da üretim yapıyor, diğeri Polonya'da… Ben isterim ki o girdi Türkiye'ye olsun… Ama bazen hem standartlar hem de gideceğimiz coğrafya açısından durum farklılaşabilir. Bu durumda belki bir değil birkaç üreticiyle çalışmak gerekebilir.

ÖNCELİKLİ HEDEF, İSTANBUL'A BİN 400 KABİN YERLEŞTİRMEK

PODA Platformu Kurucu Ortağı ve CEO'su Oğuz Önel, ilk hedeflerinin sene sonuna kadar İstanbul'da bin 400 adet kabine çıkmak olduğunu söylüyor. Bu bin 400 kabinle öncelikle İstanbul sonrasında İzmir, Ankara gibi diğer 14-15 büyük ilin yanı sıra eş zamanlı olarak yurt dışına çıkmak istiyorlar. Şu ana dek 14 ilçe belirlenmiş. Oğuz Önel, "Bir ölçüme göre İstanbul'da 980 bin, başka bir ölçüme göre de 921 bin beyaz yakalı çalışan bulunuyor" diyor. Ağırlıklı olarak oturdukları ilçe, muhit ve mahalleleri belirlemişler. Önel, "İstanbul çok büyük bir bölge olduğu için önceliğimiz, beyaz yakalıların yoğun olarak bulunduğu Beyoğlu, Moda, Kadıköy, Ataşehir ve Levent gibi semtler. Yaz aylarında Çeşme ve Bodrum'da PODA Kapsül Ofis noktaları belirlemek üzere görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda Bodrum'da dört yerde olmayı hedefliyoruz" diyor.

BİZE ULAŞIN