Yapay zeka çağı başladı

“Yatırımcıların Gözünden” panelinde girişimlerde ve yatırımlarda yapay zekanın önemi ve gelecekte nasıl konumlandırılacağı gibi konular konuşuldu. Panelde Arz Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Onuk, Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, Logo Ventures Kurucu ve Yönetici Ortağı Merve Zabcı, KWORKS Müdürü Beril Boyacıoğlu Bakır ve Boğaziçi Portföy BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer konuşmacı olarak yer aldı.
08.03.2024 11:29 GÜNCELLEME : 14.03.2024 11:50

MERVE YILMAZ GERGİN/ Moderatörlüğünü Sentez Medya Kurucusu Musa Savaş'ın yaptığı "Yatırımcıların Gözünden" temalı panelde konuşan Logo Ventures Kurucu ve Yönetici Ortağı Merve Zabcı, Türkiye'de kadın yatırımcı sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu ise bu yıl 10 yatırım hedeflediklerini, özellikle Simya 2 den de yatırımlar yapacaklarının altını çizdi. Boğaziçi Portföy BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer, erken aşama yatırımları oldukça önemsediklerini ve stratejileri arasında çok daha hızlı ölçeklenebilir işlere odaklandıklarını ifade ederken KWORKS Müdürü Beril Boyacıoğlu Bakır, yapay zeka, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler gibi teknolojik girişimlerin kendilerini oldukça heyecanlandırdığı belirtti. Arz Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Onuk'da Önümüzdeki 5-10 yıl arasında dünyada tüm işlerin tamamının yapay zeka üzerinden şekilleneceğinin altını çizdi.

"YAPAY ZEKA ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ"

Logo Ventures, Orta ve Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde erken aşama girişimlere yatırım yapan bağımsız bir yatırım fonu. Şirketin amacı, geleceğin sorunlarına çözüm üreten teknoloji girişimlerine yatırım yapmak. Logo Ventures Kurucu ve Yönetici Ortağı Merve Zabcı, 2024'ün başından beri yapay zeka üzerinde çalıştıklarını belirtti. Zabcı, kadın girişimci sayısının ve fonlara yatırım yapan kadın sayısının biraz daha fazla olduğu görüşünü de konuşmasında savundu. Ancak geçtiğimiz 10 yıl içinde durumun daha olumlu yönde ilerlediğini söyleyen Zabcı, Türkiye'de kadın yatırımcı sayısının her geçen gün arttığı bilgisini paylaştı. Logo Ventures geçtiğimiz yıl ekip olarak iki önemli karar almış. Zabcı bu konuda da ilk olarak 'büyüyeceksek hangi alanda büyüyelim' sorusuyla başladıklarını ifade etti ve konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Yeni oluşturacağımız stratejiler hangi bölgeleri kapsamalı, ne tür girişimlere yatırım yapmalıyız. Aldığımız en önemli karar Türkiye pazarının yanında hedef pazar olarak Macaristan ile Türkiye arasında kalan coğrafyayı seçmek oldu. Bu coğrafyaya baktığınız zaman girişimci profili olarak Türkiye ile benzer özellikleri var. Potansiyeli de yüksek bir coğrafya. Hem ülke hem de dil olarak ayrık ayrık derebeylikler gibi coğrafyalardan oluşuyor. Biz buraya giderken en iyi nasıl gideriz dedik. Önümüzde böyle bir problem vardı. Teknolojiye yatırım yaparken ve hayatımız böyle hızlı gelişirken daha farklı bir platform oluşturalım istedik."

10 YATIRIM HEDEFİ

Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu da geçen seneki başvurulara bakıldığında yüzde 38'lik girişimlerin yapay zeka için olduğunu gördüklerini ve bu sayının giderek arttığına işaret etti. Dünyada da böyle bir artışın yaşandığını konuşmasına ekleyen Bahçıvanoğlu, yatırımlarına geçen sene aktif olarak başladıklarını belirtti. Simya VC 212'nin Alchemist Accelerator ile ortaklaşa yürüttüğü ve erken aşamadaki B2B teknolojisi girişimlerine odaklandığı bir Uluslararası Hızlandırıcı Fon olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de erken aşama B2B girişimlerine yatırım yaptıklarının altını çizen Bahçıvanoğlu, "Türkiye'de girişimleri seçtikten sonra global partnerimizle tanıştırıyor ve yatırım yapıyoruz" dedi. Şeffaf bir şekilde altı girişimciye hızlıca yatırım yaptıklarını da konuşmasında belirten Bahçıvanoğlu, "Değerlendirdiğimiz girişimlere portföy olarak baktığımızda yapay zeka olsun olmasın birçok kriteri göze alıyoruz. Bunun yanında yapay zekada da portföy mantığıyla bakıldığında farklı dikeyler önem kazanıyor. 2024 yılında 10 yatırım hedefliyoruz. Simya 2'den de yatırımlar yapacağız" dedi. Panelin ikinci turunda ekosistemde kalmanın ve büyük yatırımcıyı çekmenin zorluğuna değinen Bahçıvanoğlu, burada stratejilerin önceden belirlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, bir pazarın nasıl iş modeliyle hareket edeceğinin tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

"REKABET AVANTAJI SUNMALARI GEREKİYOR"

Boğaziçi Portföy BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer ise aktif bir şekilde yatırım yaptıklarını,, yatırımcılardan gelen taleplerle fon büyüklüklerinin 600 milyon TL'ye ulaştığını söyledi. Geçtiğimiz hafta da 30'uncu yatırımlarını yaptıklarına vurgu yapan Sezer, şu anda 33 tane portföy şirketlerinin olduğunu ifade etti. Şirketin özellikle erken aşama yatırım fonları, halka arz öncesi yatırım fonları ve hisse senedi fonları bulunuyor. Bunların ortak özelliği ise teknolojiye yatırım yapan fonlar olması. Growth fonun SPK'ya tabii bir fon olduğunu belirten Sezer, tüm fonların arasında son üç yıldır en aktif olanının bu olduğunu söyledi. Oyun, finansal teknolojiler, eğitim teknolojileri, perakende sağlık gibi alanlara yatırım yaptıklarını da sözlerine ekleyen Sezer, "33 portföy şirketimiz var. Stratejimizde erken aşama yatırımlar yapmayı hedefledik. Baktığımız kriterlerde teknolojiyi oldukça önemsiyoruz. Ama asıl önem verdiğimiz konu erken aşamadaki şirketleri yönetecek kuruluşların arka planı ve ürünü hazırsa göstermiş olduğu performansı" dedi. Bir diğer stratejilerinin çok daha hızlı ölçeklenebilir işlere odaklanmak olduğuna da vurgu yapan Sezer, diğer önem verdikleri konunun ise B2B'den ziyade son tüketiciye ulaşan iş modellerine sahip girişimler olduğunu kaydetti. Sezer, yapay zeka gibi alanlarda çok hızlı gelişmeler olduğuna da dikkat çekerken, "Şirketlerin bunları takip etmesi önemli bir konu. Rekabet avantajı sunmaları gerekiyor. Sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri lazım" dedi.

"YOL ARKADAŞLIĞI YAPIYORUZ"

Bu yıl 10'uncu yıllarını kutladıklarını söyleyerek konuşmasına başlayan KWORKS Müdürü Beril Boyacıoğlu Bakır, KWORKS'ün Koç Üniversitesi'nin Girişimcilik Merkezi olarak 2013 yılında Üniversite bünyesinde kurulduğunu söyledi. KWORKS'ün kuruluşundaki amacı Koç Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve akademisyenleri arasında girişimcilikle ilgili farkındalığı artırmak ve bu gruplar arasından girişimci olmak isteyenleri desteklemek. Ancak 2014 yılından itibaren sadece Koç Üniversiteli girişimcileri değil diğer girişimcileri de desteklemek ve yol arkadaşlığı yapmak amacıyla yoluna devam ediyor. 2014'ten günümüze teknoloji girişimlerine yönelik hızlandırma programları hazırladıklarını söyleyen Bakır, her yıl 4-5 farklı program yürüttüklerini belirtti. Her yıl ana hızlandırma programlarına toplamda yaklaşık 20 girişim seçtiklerini de konuşmasına ekleyen Bakır, "Programlara kabul ettiğimiz girişimleri butik bir yaklaşımla destekliyoruz. Birebir birlikte çalışarak yol arkadaşlığı yapıyoruz" dedi. Yapay zeka, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler gibi teknoloji tabanlı girişimlerin kendilerini oldukça heyecanlandırdığını da sözlerine ekleyen Bakır, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Teknolojik yenilik boyutu bizim için önemli bir konu. Programa dahil ettiğimiz girişimlere kapsamlı destekler sunuyoruz. Bir yıllık program boyunca girişimlerimizin kendi ofis alanları oluyor. Bunun dışında bir eğitim içeriğimiz var. Girişimler program kapsamında 20nin üzerinde eğitim alıyor. Ayrıca bulut servisler, ödeme sistemleri gibi araç faydaları sunuyoruz. Girişimin ilk yıllarında önemli olabilecek maliyetleri kısan destekler sunuyoruz. Devlet teşvik destekleri hakkında da yönlendiriyoruz. Hukuk ve mali müşavirlik desteği de sunuyoruz."

Murat ONUK / Arz Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü

"İşlerin tamamı yapay zeka üzerinden olacak"

Önümüzdeki 5-10 yıl içinde dünyadaki tüm işlerin tamamı yapay zeka üzerinden şekillenecek. Bundan kaçış mümkün değil. Öyle bir dalga geliyor ki dünyayı içine alacak. 2015 yılında kurulan Arz Portföy, Türkiye'nin önde gelen portföy yönetimi şirketlerinden biri olup yatırımcılarına yüksek getiri ve Türk ekonomisine ciddi katma değer sağlamayı hedefliyor. SPK lisanslıyız ve ana alanımız girişim sermayesi. Yatırımcılarımız ağırlıklı olarak Türkiye'nin en büyük emeklilik fonları, üniversiteler, vakıflar, yerli ve yabancı şirketler, bireysel yatırımcılar. Bu anlamda 100 binlerce yatırımcının bizde fonları var. 2023 sonu itibariyle 250 milyon dolar gibi Şubat 2024 sonu itibariyle de 325 milyon dolar civarında toplamda 9 milyardan fazla bir yatırım aktif büyüklüğümüz var. Dokuz fonun bir kısmı özel sermaye fonu. Startuplara yatırım yaptığımız ise altı fon var. İçinde yapay zeka olmayan tek bir alan yok. Eğitim, bilişim, lojistik, enerji, oyun, fintech, pazarlama alanında teknoloji üreten firmalar, sağlık alanında ve siber güvenlik üzerine yatırımlar yaptık. Gelen şirketler yapay zeka ile ilişkilendiriliyor. Öngörülemeyecek bir alana doğru gidiyoruz ama olumlu etkiler olacak. Ortaklık yaptığımız işlerde dürüstlük arıyoruz. Yatırım yaptığımız firmalara yatırım süreciyle birlikte destekler başlıyor. Yatırımcı sunumlarını mümkün olduğu kadar serbest bırakıyorduk ama zamanla gördük ki bir miktar onları yönlendirmemiz, onların hayrına oluyor. Bunu dikkate almaya başladık.

BİZE ULAŞIN