Sanlab 100. yılda her ile 4 laboratuvar kuracak

Yerli teknoloji şirketi Sanlab, Türkiye genelinde kurduğu simülasyon ve robotik laboratuvarlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Hedef, Cumhuriyet’in 100. yılında her ilde dört eğitim laboratuvarı kurmak.
02.03.2022 14:54 GÜNCELLEME : 03.03.2022 00:00

Yerli teknoloji şirketi Sanlab, Türkiye genelinde kurduğu simülasyon ve robotik laboratuvarlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Şirket, Antalya'da iki, Burdur'da beş ve Isparta'da beş olmak üzere bölgede toplam 12 laboratuvar kurdu. Batı Akdeniz illerindeki deneyimi tüm ülkeye yaymaya çalışan Sanlab, Cumhuriyet'in 100. yılında her ilde en az dört laboratuvar kurmayı hedefliyor.

Öğrencilerin yaratıcılık, iş birliği, eleştirel düşünme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim yaklaşımının uygulandığı laboratuvarlarda kaynak, CNC, yazılım gibi alanlarda mesleki eğitim veriliyor. Bu laboratuvarlarda gelişmiş teknolojilerle tanışan öğrenciler dünya standartlarında eğitim alıyor. Kaynakçılık gibi tüm zamanların en çok aranan mesleklerini yapmaya hazır hale getiriliyorlar. Sanal gerçeklik simülasyonları ile gerçekçi ve ölçülebilir eğitimler alarak kısa sürede meslek sahibi olup sanayide istihdam ediliyorlar. Laboratuvarlarda geleceğin mesleklerine yönelik 3D yazıcı, iha, elektrik/elektronik, robotik, yazılım eğitimleri de veriliyor. Öğrenciler tasarladıkları robotları kendi geliştirdikleri yazılımlarla çalıştırıyor.

Öğretmen eğitimlerini uzman mühendisler veriyor

Öğretmenlere yönelik eğitici eğitimlerini alanında uzman mühendislerin verdiğini aktaran Sanlab Kurucu Ortağı Salih Kükrek, "Eğitici eğitimlerinde bilgisayar, mekatronik, elektronik gibi alanlardan, yerli ve milli teknolojileri geliştiren deneyimli mühendislerimiz görev alıyor. Böylece öğrencilerin, onlara ilham kaynağı olabilecek meslekleri icra eden kişiler ile tanışmalarını sağlıyoruz. Şu ana dek yüzden fazla öğretmene eğitici eğitimi verildi. Bu eğitimlerle teknolojik yetkinlikleri artan öğretmenlerimiz 10 binden fazla öğrenci ve yetişkine eğitim verecek" ifadelerini kullandı.

Laboratuvarlar için 2 milyon TL'yi aşan yatırım yapıldı

Genç istihdamını destekleyen projeler geliştirdiklerini söyleyen Salih Kükrek, "Pandemi döneminde bölgede robotik ve simülasyon merkezlerine yönelik yatırımlar devam etti. Antalya, Burdur, Isparta illerinde toplam kurulan 12 laboratuvara toplamda 2 milyon TL'yi aşan bir yatırım gerçekleşti. Bu yatırımla binlerce öğrencileri hem çağın aranan meslekleri hem de geleceğin meslekleri ile tanıştırıyor" diye konuştu.

Ülkenin teknolojik gelişimine sağladığı katkılar için Sanlab'a teşekkür eden Burdur Tefenni İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yasin ARSLAN, "Çağın gerekliliklerinden hiçbir öğrencimiz mahrum kalmamalı. Laboratuvarlar öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için büyük bir fırsat sağladı. Bir anlamda Milli Teknoloji Hamlesi'nin temeli bu laboratuvarlarda atılıyor" dedi.

Geleceğin mühendislerini yetiştirmede Sanlab'ın teknik rehberliğinde eğitimlerini sürdürdüklerini belirten Isparta Gelendost İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Durgut, "Bugün robotik teknolojisinde öncü uluslar, dünyada söz sahibi haline gelmiştir. Ülkemizin söz sahibi olması için biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İlçemizde üç yıldır verdiğimiz robotik eğitimler ile geleceğin mühendislerini yetiştirme hedefine doğru ilerliyoruz." diye konuştu.

Kalkınma Ajanslarının ve vizyoner hayırseverlerin katkısı oldukça fazla

Bölgedeki kurum ve kuruluşların vizyoner yaklaşımlarının laboratuvar yatırımlarında oldukça etkili olduğunu da sözlerine ekleyen Kükrek, "Bölgedeki laboratuvarların büyük bir kısmı kamu kaynağı ile kuruldu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) projelere inandı ve önemli miktarda mali destek ayırdı. Kaymakamlıklar birçok okula kaynak tahsis etti. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri özellikle küçük ilçeler için eğitim kurumlarını destekliyor. Organize sanayi bölgeleri ile TOBB'a bağlı sanayi ve ticaret odaları okullara hamilik yapıyor. Belediyeler ve iştirakleri bu tür eğitim laboratuvarları kurulumunu destekliyor. Eğitim gönüllüsü vizyoner hayırseverler ve okul aile birlikleri eğitime önemli bağışlarda bulunuyor" dedi.

Rol model olarak bölgenin bilim insanlarını tanıtıyoruz

Bugüne kadar 51 ilde 200'den fazla robotik laboratuvarı ve simülasyon merkezi kurduklarının altını çizen Salih Kükrek, "Bir bölgeye robotik laboratuvarı veya simülasyon merkezi kuracağımız zaman öncelikle bölgenin bilim tarihindeki yerini inceliyoruz. Gençlere rol model olarak o bölgenin bilim insanlarını tanıtıyoruz. Böylece çocukların ben de yapabilirim duygusuna erişmesini istiyoruz. Mesela Türk havacılık sanayinin öncü ismi ve ülkemizin ilk uçak mühendisi Mehmet Kum, Burdur'un Tefenni ilçesinden çıkmış bir büyük bir değerdir. Bu bilgiyi öğrenen Tefennili çocukların dünyaya bakışı ve vizyonları değişiyor. Bu bilgiye vakıf olan öğretmenler, yeni Mehmet Kum'ları ben yetiştirebilirim diye düşünmeye başlıyor" açıklamalarında bulundu.

BİZE ULAŞIN