Gaziantep ile Kilis arasına yeni organize sanayi bölgesi

Güneydoğu, ihracatını yeni organize sanayi bölgesi ile büyütmeye hazırlanıyor. Gaziantep–Kilis arasına yeni organize sanayi bölgesi planlanıyor.
08.04.2022 12:53 GÜNCELLEME : 08.04.2022 12:53

Gelişmiş sanayisi, verimli tarım alanları ve güçlü iletişim kanalları ile bugün 184 ülkeye ihracat yapar duruma geldiklerini belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep-Kilis arasında yapılması planlanan organize sanayi bölgesi hakkında da bilgi verdi. Söz konusu yatırımın üretimi ve ihracatı büyüteceğini dile getiren Kileci, önce pandemi şimdi ise savaş nedeniyle tedarik ağında yaşanan değişimi kendi lehlerine olacak şekilde değiştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39,7 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 18 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 17,2 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Ocak-Mart döneminde GAİB ve Gaziantep'ten 184 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Kileci, "Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, Libya, İsrail, Cibuti ve İran lider ihracat pazarlarımızı oluşturuyor. Makine halıları, iplikler ve kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, bakliyat ve diğer gıda müstahzarları ise ihracatını en çok yaptığımız ürün gruplarını oluşturuyor" dedi.

Pandemide ihracatı arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarih boyunca ticarette önemli bir lokasyon ve güvenlikli geçiş rotası olduğunu hatırlatan Ahmet Fikret Kileci, "Sonraki yıllarda bu etkisini kısmen yitirse de pandemiye rağmen güçlü ve güvenilir bir tedarikçi olduğunu gösterdi. Ortadoğu'da pazar payımız yüzde yetmişten kırk seviyelerine kadar düştü; ama Avrupa, Amerika, Afrika ihracat ağımıza katıldı. Bu durum daha fazla pazarda büyüme potansiyelini de beraberinde getirdi. 2021 yılında ihracatımızdaki büyüme yüzde 26,4 olarak kayıtlara geçti ve 11,7 milyar dolarlık ihracatla yılı kapattık. Aynı başarıyı yakalamak üzere azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Gaziantep-Kilis arasına organize sanayi bölgesi kurulacak

Pandemi temelli iktisadi zorluklar tam manasıyla bitmeden yaşanan Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Ahmet Fikret Kileci, şunları kaydetti: "Küresel çapta içinde bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Bölgemiz istikrarını sürdürerek ihracat potansiyelini artırıyor. Şubat ayında olduğu gibi Mart ayında da bir önceki yıla göre ihracat rakamlarımızı kayda değer oranda yukarı taşıdık. Mart ayında bölge ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,8 oranında artarak 1,18 milyar dolar olarak gerçekleşti."

Kileci, bölgenin üretim ve ihracat gücünü arttırmak için yürütülen çalışmalara da değindi ve Gaziantep–Kilis lokasyonunda bir organize sanayi bölgesi kurulmasının planladığını kaydetti. Güneydoğu'nun başta Ortadoğu olmak üzere komşu coğrafyalar için bir lojistik merkezi haline gelmesinin önemine de değinen Ahmet Fikret Kileci, "Lojistik uluslararası ticarette son derece önemli bir husus. Karayolu ve havayolu lojistik yatırımları noktasında sorunumuz bulunmuyor, başarılı işlere imza atıldı; ama şimdi bunun denizyoluna bağlanan demiryolu yatırımlarıyla bütüncül bir hale getirilmesi gerekiyor. Bu noktada da güzel gelişmeler söz konusu. Güneydoğu, güvenilir yapısı, üretim ve dağıtım gücü ile dünya ticaretinden lojistik üst olarak daha fazla pay alabilir. Rusya -Ukrayna savaşı tedarikte yeni alternatiflere yönelimi arttırdı, biz bölge olarak bunu kendi lehimize kullanmaya çalışacağız." diye konuştu.

BİZE ULAŞIN