Decentraland’de Abdi İbrahim ofisinde röportaj

En popüler ‘Metaverse’ler arasında yer alan blok zincir alt yapılı Decentraland’de, 120 -4 parselinde kendi yapısını oluşturan Abdi İbrahim, yapının bir katında kolaj sanatçısı Selman Hoşgör’ün eserlerinden oluşan ‘The Journey of Healing’ NFT koleksiyonunu sergiliyor. Abdi İbrahim’in Metaverse’teki yapısı İstanbul Maslak’taki Genel Müdürlüğü’nün mimari görünümünden ilham alınarak özel bir teknikle tasarlandı.
10.12.2022 16:36 GÜNCELLEME : 12.12.2022 00:01

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Türk ilaç firması Abdi İbrahim, dünya ilaç sektöründe ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Abdi İbrahim, oluşturduğu NFT koleksiyonunun ardından dünya ilaç sektöründe bir ilke daha imza atarak, blok zincir üzerine inşa edilmiş binasıyla Metaverse'te yer alıyor. En popüler 'Metaverse'ler arasında yer alan blok zincir alt yapılı Decentraland'de, 120 -4 parselinde kendi yapısını oluşturan Abdi İbrahim, yapının bir katında kolaj sanatçısı Selman Hoşgör'ün eserlerinden oluşan 'The Journey of Healing' NFT koleksiyonunu sergiliyor. Abdi İbrahim'in Metaverse'teki yapısı İstanbul Maslak'taki Genel Müdürlüğü'nün mimari görünümünden ilham alınarak özel bir teknikle tasarlandı.

"HEAL2030" sürdürülebilirlik stratejisinin dijitalleşme başlığı altındaki ilk önemli projesini 'The Journey of Healing' NFT koleksiyonuyla gerçekleştiren Abdi İbrahim, Web 3.0 ve blok zincir üzerine inşa edilen merkeziyetsiz meta evrenlerin şekillendireceği gelecek için hazırlıklarına devam ediyor.

Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü Oğuzcan Bülbül ile Decentraland macerasını Decentraland içerisinde avatarlarımız ile konuştuk.

Neden Decentraland'da yer aldınız?

Biz Abdi İbrahim olarak dijital dönüşüm dünyasını yakından takip eden bir şirketiz. Bir internet tarayıcısını kullanarak statik web sayfalarında yer verilen içeriklere ulaştığımız Web 1.0'ın ardından, kullanıcılara web sayfalarında yer alan içeriklerle interaktif bir şekilde etkileşimlerine izin veren ve onların e-ticaret ve sunulan hizmetlere erişimini sağlayan Web 2.0'dan sonra şimdi hayatımıza Web 3.0 girmiş bulunuyor. Web 2.0'ın özellikle kullanılan altyapı ve büyük veri yönetimi tarafında çok daha gelişmiş bir versiyonu olan Web 3.0, bize gerçek dünya ile sanal dünyanın iç içe geçtiği ve sosyal medya, e-ticaret, bilgiye erişim, oyun ve bilginin saklanması gibi alanları yeni deneyimler yaşatan heyecan verici bir dünya.

Metaverse ve NFT'ler Web 3.0 dünyasının yapı taşlarını oluşturuyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da Abdi İbrahim olarak öncü vizyonumuzu gösterdik. Metaverse dünyası, çok kısaca dijital ikizimiz olan avatarımızın, artırılmış ve sanal gerçeklik yoluyla ortaya çıkan sanal dünyada alışveriş, spor, oyun ve sosyalleşme gibi konu başlıklarında bize yaşattığı üç boyutlu bir sanal deneyim dünyası olarak tanımlanabilir.

En popüler Metaverseler arasında yer alan blok zincir alt yapılı Decentraland'de yer alan dünyadaki ilk ilaç firması olduk. Önümüzdeki dönemde bu yapıyı; kurum içi etkinliklere, akılcı ilaç kullanımının artırılması gibi sağlık okur yazarlığını artıracak eğitici faaliyetlerine, tüketici sağlığı ürünlerimizin regülasyonlara uygun olarak reklam ve tanıtımına ve kurum içi ve dışı paydaşlarımızla gerçekleştireceğimiz kurumsal organizasyonlara ev sahipliği yapacak şekilde de kullanıyor olacağız. Ayrıca Abdi İbrahim olarak dünyaca ünlü pek çok markanın Web 3.0 dünyasına giriş yaptığını, ortaya koydukları projeleri yakından takip ediyoruz. Yapacağımız projelerle ve iletişim çalışmaları ile de bu konumumuzu sürekli kılmayı hedefliyoruz.

Decentraland'de neler yapıyorsunuz?

Decentraland (120, -4) parselinde İstanbul Maslak'ta bulunan Genel Müdürlüğümüzün mimari yapısından ilham alarak kendi binamızı inşa ettik. Binamızın bir katında dünyaca ünlü kolaj sanatçısı Selman Hoşgör'ün eserlerinden oluşan 'The Journey of Healing' başlıklı NFT koleksiyonumuzu sergiliyoruz. Ayrıca ziyaretçiler binamızı gezdiğinde şirketimizle ilgili bilgi sahibi olabileceği materyallerle buluşmuş oluyor. Bahsettiğim gibi, burayı çeşitli organizasyonlarımızda ev sahipliği yapması için değerlendireceğiz.

Decentraland'deki binanızı gezmek için kripto para cüzdanım mı olması gerekiyor?

Decentraland'e kripto para cüzdanınız olmadan da misafir olarak giriş yapabiliyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra bugün yaptığımız gibi, (120, -4) parseline gelmek yeterli.

'The Journey of Healing' NFT koleksiyonu ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Türk ilaç firması Abdi İbrahim olarak dünya ilaç sektöründe bir ilk olan "The Journey of Healing" NFT koleksiyonunu 2022 yılının Ocak ayında OpenSea platformunda satışa çıkardık. Abdi İbrahim'in 110 yıllık tarihinin bilim ve sanat ile kombinasyonundan oluşan ve kolaj sanatçısı Selman Hoşgör tarafından eserleştirilen bu NFT koleksiyonu, bilimin iyileştirici gücünden inovasyona, Abdi İbrahim'in tarihinde çok önemli yer tutan "iyileştiren kadınlardan" sürdürülebilirliğe kadar farklı konularda eserlerden oluşuyor.

"The Journey of Healing" NFT koleksiyonu, Abdi İbrahim'in "HEAL2030" adını verdiği sürdürülebilirlik stratejisi çatısı altındaki sosyal sorumluluk projelerine ilave kaynak sağlama amacıyla kullanılması yönüyle de dünya ilaç sektöründe bir ilk olma özelliğine sahip.

Abdi İbrahim, bu NFT koleksiyonundan elde edeceği geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin "Anadolu'da Bir Kızım Var" projesine aktararak kız çocuklarının eğitimlerine destek olacak.

Abdi İbrahim olarak bu projemizle geleceğin güçlü kadınlarının yetişmesine katkı sağlayarak eğitim hakkından eşit şekilde yararlanma ve ayrım yapılmaksızın tüm öğrencilerin çağdaş eğitime ulaşması konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.

Kaç kişi bu NFT'leri satın alarak kız çocuklarının eğitimine destek oldu?

Çok yakın zamanda dünyaca ünlü şef Maksut Aşkar "The Healing Power of Biotechnology" NFT'mizi, ünlü iş adamı Hacı Sabancı ise "The Healing Power of Changing The World" NFT'mizi satın aldı. Şu an kalan 6 adet NFT'miz satışta.

NFT sahipleri ne haklar kazanacak?

Bu özel NFT'leri satın alan kişiler, dışarıdan ziyarete kapalı olan Abdi İbrahim'in İstanbul Esenyurt'ta bulunan Üretim Kompleksi'ni uzmanlarla birlikte gezme fırsatı ve çok özel bir deneyim yaşama şansı bulacak.

Önümüzdeki günlerde NFT ve Metaverse alanında gelecek projeleriniz neler?

NFT dünyasına katılarak bir ilki gerçekleştiren Abdi İbrahim olarak, önümüzdeki dönemde, Metaverse'lere giriş yapacak ziyaretçi sayısının hem internet altyapısının gelişimi hem de sanal gerçeklik gözlüklerinin da yaygınlaşmasıyla birlikte önemli ölçüde artacağını düşünüyoruz.

İlaç sektörü tabi ki çok özel ve kendine has kuralları olan bir sektör. Bu sınırlar altında, gerçek dünyamızdan bu üç boyutlu sanal dünyaya neleri aktarabiliriz konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Bu sayede hem kendi çalışanlarımız hem de şirketimizin çok önemli dış paydaşı olan doktorlar, eczacılar ve tüketici sağlığı ürünlerimizi kullanan tüketicilerimiz için nasıl ilave değer ve konfor alanları yaratabiliriz ve bu sayede kendimizi ülkemizdeki ve dünyadaki rakiplerimizden farklılaştırabiliriz sorusuna odaklanmaya devam edeceğiz.

Bunun dışında, Metaverse'lerin en önemli unsurlarından birisi olan NFT'leri kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz için ilave kaynak yaratma konusunda kullanmaya devam edeceğiz. Bu şekilde bir mekanizmayı neredeyse bir sene önce hayata geçirmeyi başarmış dünyadaki ilk beş, belki on şirketten birisi olmak da bizi ayrıca gururlandırıyor. Çok yakında, yine bir kurumsal sosyal sorumluluk projemizle bağlantılı olan, yeni ve çok özel bir NFT koleksiyonumuzu da kamuoyu ile paylaşacağız.

Bu alanda çalışmalar yapan başka ilaç firması yok mu?

Dünyaca ünlü pek çok markanın Web 3.0 dünyasına giriş yaptığını, farklı projeler ürettiğini takip ediyoruz. Moda ve teknoloji firmaları ön plana çıkarken ilaç firmaları özelinde hala öncü konumundayız. Yapacağımız projelerle ve iletişim çalışmaları ile de bu konumumuzu sürekli kılmayı hedefliyoruz. Son dönemde yapay zekanın daha çok kullanılmaya başladığı projeleri de duyuyoruz. Bu alanda da gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz ve potansiyel projelerimiz arasında değerlendiriyoruz.

BİZE ULAŞIN