Kalyon PV'den 100 milyon dolar değerinde yatırım

Enerji krizinin dünyayı derinden etkilediği bugünlerde, yerli ve yenilenebilir üretimin önemi büyük. Ülke kaynaklarını maksimum verimde kullanmak ve katma değer oluşturmak için çalıştıklarını kaydeden Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi, 2024 yatırımlarının 100 milyon dolar değerinde olduğunu belirtiyor.
25.02.2024 11:01 GÜNCELLEME : 27.02.2024 00:01

PARA ENERJİ/ MERVE YILMAZ GERGİN Kalyon Holding, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda (Kalyon PV) silisyum kristal teknolojisine dayalı güneş paneli ve güneş enerjisi teknolojileri çalışmalarını 19 Ağustos 2020 tarihinden bu yana gerçekleştirmeye devam ediyor. Yerli ve yenilenebilir enerji üretimi hedefiyle kurulan Kalyon PV, bugün 500 milyon doları aşan yatırım hacmine ve 2 bini aşkın istihdama sahip bir güneş teknolojileri üretim merkezi. Yıllık 2 GW'lik üretim kapasitesi bulunan fabrikalarında yüzde 90'ın üstünde yerlilik oranına sahip güneş panellerini ingot, wafer, hücre ve modül fabrikalarında üreterek Ar-Ge çalışmalarıyla destekliyor.

Tesis yatırımlarından bahseden Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi, "Faz 1 üretim tesisimizi 19 Ağustos 2020'de 500 MW kapasite ile kurduk. Faz 2 üretim tesisi ile 1 Mayıs 2021'de kapasitemizi 1.200 MW'a çıkarttık. Faz 3 üretim tesisinin yatırım kararı ise 2022 Eylül ayında alındı ve Şubat 2023 itibarıyla sonuca ulaştı. Faz 3 üretim tesisiyle birlikte kapasitemiz 2 GW'a çıktı ve yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık değer yaratır duruma geldik. Bu değer yurtiçi talebin karşılanmasının yanı sıra Türkiye'nin ihracattaki gücünü de artırmaktadır. Kalyon PV'nin kararını aldığı ve çalışmalarına başladığı 2024 yatırımları toplam değeri ise 100 milyon dolar değerindedir" diyor.

HEDEF, ENERJİ İTHALATININ ÖNÜNE GEÇMEK

Hedeflerinin üretim kapasitesini daha da artırarak enerji ithalatının önüne geçebilmek olduğunu belirten Kalyon PV CEO'su Tüfekçi, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında da satış yapmayı amaçladıklarının altını çiziyor. Holding, ilk yüksek tonajlı ihracatlarını geçtiğimiz yıl ABD'ye yaptı. 2024 yılında Faz 4 yatırımlarını gerçekleştirmelerinin ardından ise 2025'te ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye toplamda 500 MW güneş paneli satışı hedefliyor. Ayrıca kurdukları Solar Akademi ile de çalışanların mesleki ve kişisel gelişim eğitimlerini sürdürüyorlar.

Panel üretimlerinden bahseden Kalyon PV CEO'su Tüfekçi, "Silisyum kristal teknolojisine dayalı güneş paneli ve güneş enerjisi teknolojileri üretimi yapıyoruz. Kütük (ingot), dilim (wafer), hücre ve panel adlı dört farklı fabrikamızda tüm güneş paneli üretim süreçlerini tek çatı altında gerçekleştiriyoruz" diyor. Tüfekçi, panel üretim aşamalarının detayları hakkında ise şunları anlatıyor:

"Üretimimiz silisyumun, bin 500 derecede eritilerek ingot denilen kütük haline dönüştürülmesiyle başlıyor. Ingot'u kırpma ve kareleme yöntemi ile önce brick sonra da yarı iletken özellikteki wafer haline getiriyoruz. Bu wafer'lar fiziksel ve kimyasal bazı proseslerden geçirildikten sonra elektrik iletkenliği yükseltilmiş solar hücrelere dönüştürülüyor. Ürettiğimiz hücrelerin levhaya belirli standartlarla takılmasıyla son aşama olan panel üretimini gerçekleştiriyoruz."

"ÖNEM KAZANAN BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ"

Türkiye'de bu aşamaları gerçekleştirebilen tek fabrika olarak kalite süreçlerinin tüm aşamalarını kolaylıkla kontrol edebildiklerini vurgulayan Tüfekçi, "Dolayısıyla fabrikamıza giren silisyum madenini dört fabrikamızda adım adım güneş paneline dönüştürüyoruz. Güneş paneli üretimi Türkiye'de giderek önem kazanan bir sektör haline geldi. Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli ve enerji bağımsızlığı hedefleri, yerli güneş paneli üretimine olan talebi artırdı. Türkiye'deki güneş paneli üretimi, hükümetin enerji politikalarındaki güneş enerjisi teşvikleri ve yenilenebilir enerji hedefleri gibi faktörlerle birlikte önemli bir yükseliş kaydetti" açıklamasını yapıyor.

"Yerli tedarikçilerimize destek oluyoruz"

Güneş enerjisi teşviklerinin temelde beş farklı kurum tarafından verildiğini belirten Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi, şu bilgileri veriyor:

"KOSGEB, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın (TTGV) teşvikleri bulunuyor. Kalyon PV olarak sektörün ülkemizde büyümesi ve gelişmesi bağlamında çalışmalar yürütürken, panellerimizde ulaştığımız yaklaşık yüzde 90 olan yerlilik oranımız ile de yerli tedarikçilerimize destek oluyoruz. Öte yandan Kalyon PV yalnızca bir güneş teknolojileri üretim merkezi değil, sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün de inşası için çeşitli çalışmalar yürütüyor."

"Ürünleri ticarileştireceğiz"

Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi, karbon ayak izinin azaltılması, yenilikçi ve yüksek verimli fotovoltaik teknolojileri temel araştırmaları, maliyet düşürme, performans artırma, geri dönüşüm, döngüsel ekonomi, yerlileştirme, tedarikçi ve yan sanayi geliştirme, güç elektroniği, enerji depolama, ileri test ve ölçüm teknikleri ve ticarileştirme çalışmaları yaptıklarını belirtiyor. Tüfekçi, yeni projelerini şöyle açıklıyor:

"Tarım alanlarında güneş enerjisi kullanımını artıran agrivoltaik GES uygulamaları çalışmamız ile uluslararası 14 paydaşın yer aldığı PV4Plants adlı projenin koordinatörlüğünü yürütüyoruz. Yine bu alanda Ayaş Tarım ve Orman İlçe müdürlüğünün yürütücülüğünde, ODTÜ-GÜNAM'ın ortaklığı ve koordinatörlüğünde Ayaş'ta bulunan Tarım GES'e Kalyon PV panellerimizi hibe ettik. Hayata geçirilen bu proje, elde edilen verileri ve yetiştirilen ürünleriyle kırsal alanların sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak ve ülkemizin tarımını bilim ve teknolojiyle destekleyecek. Yine, dünyanın önde gelen araştırma enstitülerinden Fraunhofer Instutite ile yapmış olduğumuz anlaşma kapsamında yenilikçi teknolojiler üretiyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri otoyol entegreli güneş panellerinin geliştirilmesi. Bir diğer önemli alan ise BIPV'ler. Building-Integrated Photovoltaics (BIPV), yani Bina Entegreli Güneş Panelleri. BIPV, güneş enerjisi üretimi için kullanılan güneş panellerinin, bina tasarımına entegre edilerek çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği sağlayan bir yaklaşımı temsil ediyor. Panelin verimliliğini düşürmeyecek şekilde; bina çatıları, cephe kaplamaları, pencere panelleri, güneşlikler, çitler ve diğer pek çok yapısal özellikler çerçevesinde kullanılabilen bu GES'ler, özellikle cam uygulamalarında desen olarak da kullanılarak mimarinin şıklığını artıran bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Kalyon PV Ar-Ge Merkezimizde de BIPV alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar neticesinde elde edilen ürünler de ticarileştirilerek kullanıcıların ve proje sahiplerinin kullanımına sunulacak."

BİZE ULAŞIN