HÜLYA GENÇ SERTKAYA/ Özelleştirme gelirlerinde hedef büyüdü. 2026-2028 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2025'te 21 milyar lira olarak öngörülen özelleştirme gelirleri, 2026'da 185 milyar liraya çıkarıldı. OVP'de yer alan "genel devlet tablosuna" göre, özelleştirme uygulamalarından 2024 yılında 18.1 milyar lira gelir elde edildi. 2026 için 185 milyar lira olan özelleştirme gelir hedefi, 2027 için 70 milyar lira, 2028 için 30 milyar lira olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), önümüzdeki dönemde özelleştirme uygulamalarına uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde ve belirlenmiş bir program kapsamında halka arz dahil olmak üzere yeni ve alternatif modeller uygulayarak devam edecek. Özelleştirme portföyünde bulunan şirket ve varlıkların özelleştirme işlemlerine devam edilecek. Özelleştirme kapsam veya programında yer almayan şirket, varlık ve hizmetlerin kapsam ve programa alınmasına yönelik hazırlık çalışmaları yapılacak.
Öncelikle, Doğusan Boru Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin sermaye yapısında yer alan yüzde 56.09 oranındaki kamu hissesi, "blok satış" yöntemi ve "pazarlık usulü" uygulanmak suretiyle özelleştirilecek. Son teklif verme tarihi 24 Kasım 2025. Elektrik üretiminde de özelleştirmeler devam edecek. Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait toplam kurulu gücü 956 MW olan Tekirdağ A ve B Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri, 115 MW kurulu güce sahip Akköprü HES ile 10.2 MW kurulu güce sahip Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali'nin (RES) özelleştirme hazırlıkları devam ediyor. Tekirdağ Çeşmeli (Eski NATO Kabul) Liman Sahası'nın "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle yapılacak özelleştirme ihalesine ilişkin ilanın 2025 yılı bitmeden yayınlanması ve 2026 yılında limanın devir sözleşmesinin imzalanarak özelleştirme işlemlerinin tamamlanması planlanıyor. ÖİB, ayrıca Hazine'ye ait taşınmazları değerlendirmek üzere özelleştirme uygulamalarını sürdürüyor. ÖİB'nin portföyünde 2 bin 770'in üzerinde taşınmaz bulunurken, halihazırda İdare tarafından ilana çıkarılan taşınmazlar da var.
DOĞUSAN BORU SANAYİ ÖZELLEŞTİRMESİ
Önce Doğusan ihalesine ilişkin detayları paylaşalım. ÖİB tarafından, Doğusan Boru Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin sermaye yapısında yer alan yüzde 56.09 oranındaki kamu hisseleri, "blok satış" yöntemi ve "pazarlık usulü" uygulanmak suretiyle özelleştirilecek. İhale şartname bedeli 75 bin lira, geçici teminat bedeli 75 milyon lira olarak belirlenirken, son teklif verme tarihi 24 Kasım 2025 olarak belirlendi.
İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık" usulü ile gerçekleştirilecek. İhale, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak. İhaleye gerçek ve tüzel kişiler, Ortak Girişim Grupları (OGG) katılabilecek. Özel yatırım fonları ise OGG'de üye olarak yer alabilecek. OGG üyelerinin tamamı özel yatırım fonu olamayacak.
Özelleştirmeye konu Doğusan'daki İller Bankası A.Ş.ye ait yüzde 56.09 oranındaki hissenin dışındaki hisseler Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem görüyor. Doğusan'daki ÖİB'ye ait yüzde 56.09 oranındaki hissenin özelleştirilmesine ilişkin 5 defa ihale ilanına çıkılmıştı.
AKKÖPRÜ HES VE BOZCAADA RES
Elektrik üretiminde özelleştirmeler devam edecek. 2026 Yılı Bütçe Gerekçesi'ne göre, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait toplam kurulu gücü 956 MW olan Tekirdağ A ve B Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri'nin özelleştirme hazırlık çalışmaları devam ediyor. Tekirdağ Doğal Gaz Kombine A ve B Çevrim Santralleri 8 Mart 2022'de Cumhurbaşkanı kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış ve 31 Aralık 2025'e kadar tamamlanması öngörülmüştü. Edinilen bilgiye göre, ihale sürecinin önümüzdeki günlerde başlatılması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde ihale sürecinin başlaması beklenen özelleştirmelerden bir diğeri 115 MW kurulu güce sahip Akköprü HES. Bir diğeri özelleştirme ihalesi hazırlıkları devam eden 10.2 MW kurulu güce sahip Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali (RES).
TEİAŞ'IN HALKA ARZ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
2 Temmuz 2021'de Cumhurbaşkanı Kararı ile özelleştirme kapsamına alınan TEİAŞ'ın halka arz edilerek özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından koordineli biçimde hazırlık çalışmaları yürütülüyor. TEİAŞ'ın halka arzına yönelik çalışmalar kapsamında öncelikle hukuk, teknik ve halka arza hazırlık danışmanları görevlendirildi ve danışmanlardan iş tanımları gereği talep edilen raporlar teslim alındı. TEİAŞ'ın sabit kıymetlerinin gerçek değerini belirlemek amacıyla değerleme çalışmaları tamamlandı.
TEKİRDAĞ ÇEŞMELİ LİMANI İÇİN BU YIL İLANA ÇIKILACAK
Tekirdağ Çeşmeli (Eski NATO Kabul) Liman Sahası'nın "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle yapılacak özelleştirme ihalesine ilişkin ilanın 2025 yılı bitmeden yayınlanması ve 2026 yılında limanın devir sözleşmesinin imzalanarak özelleştirme işlemlerinin tamamlanması planlanıyor. Limanın, özelleştirme sonrası dökme yük, sıvı yük, konteyner ve Ro-Ro hizmetleri verecek şekilde inşa edilmesi ve işletilmesi öngörülüyor.
Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı'nın 2026 yılı içerisinde özelleştirme ihalesine çıkarılması planlanıyor. Limanın, "yolcu ve yat limanı olarak" yeniden düzenlenmesine yönelik ÖİB tarafından yürütülen imar planı süreçleri tamamlandı. Mevcutta atıl durumda bulunan liman alanı 550 yat kapasiteli 4 çıpalı yat limanı ve yolcu limanı olarak hizmet verecek şekilde projelendirildi.
ÖYK'nın 15 Ekim 2010 tarihli kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınan ve alınacak olan otoyollar, köprüler, çevre otoyolları ve bağlantı yolları üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri ve yük aktarma merkezi gibi diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkların işletme haklarının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine yönelik ihale hazırlık çalışmalarına devam ediliyor.
İŞTİRAK ÖZELLEŞTİRMELERİ
Milli Reasürans T.A.Ş'nin sermayesinde bulunan Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye (ADÜAŞ) ait yüzde 3.37 oranındaki iştirak hissesinin özelleştirilmesine ilişkin çalışmalar sürüyor. ÖYK kararıyla "satış" yöntemiyle özelleştirilmesine karar verilen Milli Reasürans T.A.Ş.'nin sermayesinde bulunan ADÜAŞ'a ait iştirak hissesinin özelleştirilmesine yönelik 19 Temmuz 2017 ve 12 Aralık 2017 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlayan ilanlarla ihaleye çıkılmış olup teklif alınamamıştı.
Compagnie Financiere Ottomane S.A.'nın sermayesinde bulunan ADÜAŞ'a ait yüzde 3.81 oranındaki iştirak hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor. Bilindiği üzere; Compagnie Financiere Ottomane S.A.'nın sermayesinde bulunan ADÜAŞ'a ait iştirak hissesinin özelleştirilmesine yönelik 12 Ağustos 2017'den itibaren yayınlanmaya başlayan ilanlarla ihaleye çıkılmış olup yeterli teklif alınamadığından ihale iptal edilmişti.
YEDİEMİNLİK FAALİYETLERİ ÖZELLEŞTİRİLECEK
Yedieminlik faaliyetlerine ilişkin özelleştirme çalışmaları sürdürülmekte olup Stratejik Danışmanlık Hizmet Alımı gerçekleştirilmiş, Yedieminlik faaliyetlerinin özelleştirilme stratejisi ve bu strateji doğrultusunda yapılması gerekli mevzuat düzenlemelerinin Adalet Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. ÖİB'nin paylaşımlarına göre, işletme hakkının verilmesi veya gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuka tasarruf yöntemlerinin ayrı ayrı veya birlikte uygulanarak gerçekleştirilecek.
Yedieminlik hizmetlerinin özelleştirmesinin hazırlık çalışmaları kapsamında, sektörel analiz ve değer tespit çalışmalarına yönelik danışmanlık faaliyeti alınacak.
Bu arada 2026'da araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesine yönelik imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak.
Öte yandan, periyodik muayene hizmetlerinin işletme hakkının verilmesi veya gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemlerinin ayrı ayrı veya birlikte uygulanarak özelleştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ÖİB tarafından yürütülüyor.
PORTFÖYÜNDE 2 BİN 770'TEN FAZLA TAŞINMAZ VAR
"Hazine'ye ait taşınmazları değerlendirmek suretiyle kamuya gelir elde etmek" ilkesi kapsamında, özelleştiriliyor. ÖİB'nin portföyünde 2 bin 770'in üzerinde taşınmaz bulunuyor. ÖİB'nin 1. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde başta İstanbul, Ankara olmak üzere, Aydın, İzmir, Kayseri, Afyonkarahisar, Çorum, Erzincan, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Malatya, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde ve Tokat'ta, Maliye hazinesi, ÖİB ve ADÜAŞ'a ait toplam 329 taşınmaz yer alıyor. 2. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Hatay, İstanbul, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Niğde, Tokat, Trabzon ve Yozgat illerinde Maliye hazinesi, Sümer Holding, ADÜAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ gibi kurumlara ait 187 taşınmaz bulunuyor. 3. Proje Grup Başkanlığı'nın özelleştirme kapsam programında olan ve ihale hazırlık çalışmaları devam eden Manisa, Zonguldak ve İzmir'de toplam 6 taşınmaz yer alıyor. Bu taşınmazların 5'i EÜAŞ'in, Zonguldak Kilimli'deki taşınmaz ise Maliye, TEİAŞ, Çatalağzı Belediyesi ve EÜAŞ'a ait görünüyor. 4. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bitlis, Gaziantep, Giresun, Kars ve Osmaniye illerindeki Maliye hazinesi, Sümer Holding ve TEDAŞ'a ait 180 taşınmaz bulunuyor. 5. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde Çanakkale, İstanbul, Mersin ve Muğla illerinde olmak üzere, Maliye hazinesi, ADÜAŞ ve Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 21 taşınmaz yer alıyor.
SİVAS REKORTMEN
6. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Muğla, Muş, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Yozgat illerinde olmak üzere, Maliye hazinesi, ADÜAŞ, Türkiye Şeker Fabrikaları, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait toplam 476 taşınmaz bulunuyor. 7. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde, çeşitli kamu kurumlarına ait olmak üzere Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Samsun, Şanlıurfa ve Van illerinde 237 taşınmaz yer alıyor.
8. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde aralarında maliye hazinesinin de bulunduğu çeşitli kurumlara ait toplam bin 77 taşınmaz bulunuyor. Taşınmazlardan 893'ünün Sivas'ta olduğuna hatırlatalım. Listede, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Tunceli, Kırşehir ve Muğla'dan taşınmazlar yer alıyor.
9. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde 222, 10. Proje Grup Başkanlığı'nın portföyünde ise 37 taşınmaz bulunuyor.
16 TAŞINMAZ İLANDA
ÖİB'nin "satış" yöntemiyle özelleştirmek üzere Bursa, Amasya, Ankara, Iğdır, Mersin, Antalya, Erzurum ve İstanbul'da ihaleye çıkardığı 16 taşınmaz bulunuyor. Söz konusu taşınmazların geçici teminat bedelleri 600 binden başlayıp 15 milyon liraya çıkıyor. Bursa Yenişehir Kurtuluş'taki 43 bin 60,35 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ve üzerinde bulunan 3 yapının bir bütün halinde satışı için son teklif verme tarihi 11 Kasım 2025 olacak. Söz konusu yapıların kira sözleşmesi 25 Mart 2026'da sona erecek. İlana çıkarılan taşınmaz, 1/5000 ölçekli nazım imar planında "sanayi alanı" lejantında kalıyor.
İlana çıkarılan Amasya Merzifon Mehmet Akif Ersoy'da 4 bin 195,84 metrekarelik taşınmaz ve üzerinde yer alan yapılar da bir bütün halinde ilana çıkarıldı. İmar planında konut+ticaret alanı lejantında kalan söz konusu taşınmaz için son teklifler 11 Kasım'da alınacak.
Ankara Polatlı'da (4 bin 554,61 metrekare), Haymana'da (13 bin 135,12 metrekare) ve Beypazarı'nda (bin 344 metrekare) ilana çıkarılan toplam 3 taşınmaz için de son teklif verme tarihi 11 Kasım olacak.
Iğdır Merkez'deki "arsa" vasıflı 8 bin 763,28 arazi ile Mersin Silifke'deki 998.32 metrekarelik arsa vasıflı arazi için de son teklif 11 Kasım.
Antalya Alanya'da 4 bin 13,97 metrekare ve 8 bin 995,25 metrekare, Erzurum Palandöken'de 10 bin 848,65 metrekare, Ankara Yenimahalle'de 2 bin 467 metrekare yüzölçümlü taşınmazlar için son teklif verme tarihi 12 Kasım olarak belirlendi.
Ankara Çankaya'daki 3 bin 778,57 metrekare yüzölçümlü konut alanı olarak belirlenen taşınmaz ile İstanbul Sancaktepe'de bin 35,32 metrekare, bin 185,49 metrekare ve 794,47 metrekare yüzölçümlü toplam 3 taşınmaz için son teklif verme tarihi ise 13 Kasım olacak. İhaleler, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık" usulü ile gerçekleştirilecek. İhaleler, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak. Teklif sahipleri ayrı ayrı olmak koşuluyla birden fazla taşınmaz için teklif verebilecek. Birden fazla taşınmaz için teklif verilmesi halinde bu teklifler birbirleri ile ilişkilendirilemeyecek. İhalelere gerçek ve tüzel kişiler, OGG, kooperatifler, vakıflar, gayrimenkul yatırım fonları ile belgelerinde taşınmaz edinebileceklerine dair hüküm bulunan dernekler katılabilecek.
Feribot da satacak
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamında kamunun taşıt ve iş makinelerinin satış işlemlerine devam edecek. Kamu sosyal tesislerinin özelleştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları sürecek.
Öte yandan ÖİB, Kıbrıs Türk Denizcilik Ltd. Şirketine ait Türk Bayraklı M/V ada 74 feribotu satışa çıkardı. İhale, kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık" usulü ile gerçekleştirilecek. İhale, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak. İhale 4 Kasım'da 11.00'de gerçekleştirilecek.
Özelleştirmeden genel bütçeye 139.1 milyar lira gelir kaydedildi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 277 kuruluşta hisse satışı veya varlık satış/devri yoluyla özelleştirme işlemi yaptı ve bu kuruluşlardan 272'sinde özelleştirme kapsamında olan kamu payı kalmadı. 2 Temmuz 1986-31 Temmuz 2025 dönemi satış/devir uygulamaları tutarı 171.4 milyar lira (72.6 milyar dolar). Bu uygulamalardan tahsil edilen toplam tutar 174.2 milyar lira (71.7 milyar dolar) düzeyine ulaştı. Bu tutardan, iş kaybı tazminatı ödemeleri ile özelleştirme kapsamındaki kuruluşların özelleştirmeye hazırlanması amacıyla idari, mali ve hukuki yönden yapılan düzenlemelerin gerektiği diğer zorunlu harcamalar düşüldükten sonra kalan 139.1 milyar lira (52.8 milyar dolar), genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine hesabına aktarıldı.