Kadın ustalar iş başında

Erkek mesleği olarak görülen oto lastik tamiri, kaportacılık ve seramik döşeme gibi birçok işi artık kadın ustalar da yapıyor.
16.08.2021 13:12 GÜNCELLEME : 16.08.2021 13:12

PARA RÖPORTAJ/ Kadın Ustalar projesi, neredeyse tamamı 'erkek mesleği' sanılan onlarca iş kolunda, mesleki eğitimden istihdama kadar geniş bir alanda kadınlara destek veriyor. Kadınların gerçek gücünü ortaya koymak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında şimdiye dek 78 ilde 32 bin kadına ulaşıldı. Kadınlara oto lastik tamiri, kaportacılık, telefon tamir teknisyenliği, seramik döşeme, laminant parke, beyaz eşya teknik servis bakım, bina cam filmi montajı, motokuryelik ve motosiklet tamir teknisyenliği gibi 44 mesleğin eğitimi verildi. Kadın Ustalar programının Genel Müdür Yardımcısı Hale Kuyucu ile projenin detaylarını konuştuk.

Kadın ustalar programı nasıl hayata geçti? Nasıl başladı? Biraz geçmişini anlatabilir misiniz?

Her şey yaklaşık 4 buçuk yıl önce sosyal medyada gördüğümüz bir ilanla başladı. Çocuklarıyla birlikte maruz kaldığı şiddet sonucunda yaşadıklarını anlatan bir annenin ilanıydı. Anne, üç çocuğuna bakmak için iş aradığını ama küçük bebeği nedeniyle kapıların yüzüne kapandığını, diğer iki çocuğuna bakabilmek için bebeğini iyi bir aileye evlatlık vermek istediğini belirterek yardım arıyordu. Bu ilanı gördüğümüzde yaşadığımız travma, bize bu projenin temellerini attırdı. Elbette, birçok insanın yaptığı gibi Twitter'da paylaşarak hayatımıza devam edebilirdik. Her akşam haberlerde, kadınların yaşadıklarını görüp üzülen ne kadar çok insanız. Ama harekete geçmek lazım artık dedik. Sadece üzülmekle dünyayı güzelleştirmek mümkün değil.

Hale Kuyucu

Şimdiye dek ne tür projeler geliştirdiniz, neler yaptınız aktarabilir misiniz?

Eğitimlerde en yüksek hassasiyeti gösterdiğimiz gibi kadınların kişisel gelişimlerine, toplum içinde meslekleri ile hak ettikleri statüye nasıl kavuşabileceklerine yönelik de eğitimler düzenliyoruz. Bu aşamada birçok iş insanı ve tanınmış eğitmen gönüllü olarak eğitimlerimize katkı sağlıyor. Bir diğer projmiz, evinde üretim yapan, dışarıda çalışmak istemeyen ya da engelleri yüzünden çıkamayan kadınlar için geliştirilen ekadinlar.com uygulaması. Platform, evlerinde online olarak aldıkları eğitim sayesinde kadınları kadın girişimcilere dönüştürecek operasyonel destekler sunuyor. Bugüne dek 21 ilde kadın üreticiler ve kadın kooperatiflerine ücretsiz eğitimler düzenlendi. Şu anda ekadinlar.com üzerinde 6 bin mağaza var ve 16 bin ürün satışta. Aayrıca Türkiye'deki en büyük kadın istihdam projelerinden biri olan Cargo Plus'ı hayata geçirdik. Bu projede de kadın kuryeler eğittik. 1200'den fazla kuryemiz oldu. HepsiExpress'in Türkiye'deki en büyük tedarikçisi olarak hizmet veriyor.

Hangi meslek veya iş kollarında kadın usta yetiştiriyorsunuz?

Seramik döşeme, laminant parke, cep telefonu teknisyenliği, evde yemek üretimi, doğum fotoğrafçılığı, beyaz eşya teknik servisi, bina cam filmi montajı, asansör bakımı, motokuryelik, servis şoförlüğü gibi mesleklerin eğitimlerini veriyoruz. Eğitimler 3 ile 4 ay arasında sürüyor. Eğitimlerin sponsorluğunu da Türkiye'nin ve dünyanın öncü şirketleri üstleniyor. Eğitimler için Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında Mesleki ve Teknik Liseleri kullanıyoruz. Kadın Usta adaylarımız kadinustalar.com web sitemiz üzerinden başvurularını yapabiliyor. Tüm süreç ücretsiz ve oldukça basit.

Şimdiye dek kaç kadın usta yetişti ?

Çok şükür ki, şu ana kadar 32 bin kadının hayatına dokunabilmeyi başardık. Başvuran sayımız şu an 240 bini aşmış durumda.

Kadın usta olmak için bir şart var mıdır yoksa eli iş tutsun isteyen her kadına kapınız açık mıdır?

Başvuru sırasında Kadın Usta adaylarımıza sadece üç şey soruyoruz; başvuru sahiplerinin ismi, yaşadığı şehir ve telefon numarası. Başka hiçbir teferruat bizi ilgilendirmiyor. Ne okudukları okul ne varsa sabıkaları ne sahip oldukları çocuk sayısı ne de engelli olup olmamaları. Hiçbir detay bizi ilgilendirmiyor. Tek önemsediğimiz şey çalışmaya ve iş hayatına katılmaya kararlı olmaları.

BİZE ULAŞIN