Influencer olmak isteyenler ne yapmalı?

Türkiye’nin ilk erkek moda influencerlarından Onur Erol, namı diğer onurollstyle, influencer olmak isteyen gençlere altın değerinde tavsiyelerde bulundu.
21.11.2021 21:25 GÜNCELLEME : 22.11.2021 09:46

PARA RÖPORTAJ Türkiye'nin ilk erkek moda influencerlarından Onur Erol, namı diğer onurollstyle, influencer olmak isteyen gençlere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Kendi çizimlerinden oluşan NFT serisi Arto NFT'yi de kısa süre önce NFT platformlarına sunan Erol, "Sadece kamera karşısında oynayarak, hiçbir şey yapmayarak para toplamak gerçekçi değil. Gençlere tavsiyem, fenomen olmak için her şey olmaya çalışmasınlar" dedi.

Oldukça tanınan bir erkek moda influencerısınız. Ne zaman çıktınız yola? Nasıl başladınız? Biraz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

2010 yılında, hayatımızda henüz Instagram bile yokken günlük kombinlerimi blog sayfamda paylaşıyordum. O zamanlar tabii ki influencer olarak adlandırılmıyor, blogger olarak biliniyorduk. Kendimi bildim bileli modaya her zaman ilgim vardı ve bir arkadaşın önerisiyle de blog sayfam onurollstyle'ı açıp oradan günlük giydiğim kombinleri paylaşmaya başladım. Sonrasında blog sayfam ilgi görmeye başladığında daha profesyonel çekimler yapma kararı aldım. Yıllar geçtikçe ve sosyal mecralar hayatımızda daha fazla yer edindikçe, biz de şekillenip yeni akımlara ayak uydurduk.

Şu an birçok gencin hayali bir influencer olmak, eğlenceli bir hayat yaşayarak para kazanmak. Bunu gerçekçi buluyor musunuz? Influencerlık müessesesi göründüğü gibi mi değil mi?

Evet özellikle günümüz neredeyse herkes influencer olmak istiyor. Sadece Instagram değil diğer platformlar da buna göre şekillendiği ve kendi fenomenlerini yarattıkları için, influencer olmak da daha kolay oldu. Bizim dönemimizde çok fazla seçenek yoktu, ya moda ya edebiyat ya da gezi üzerine yazılar yazıp işin edebi yönü ile pekiştirerek sunuyorduk. Artık daha kolay. Hiçbir şey yapmayarak bile influencer/fenomen olunabiliyor. Bu durumun açıkçası can sıkıcı bir hale geldiğini düşünüyorum. Özellikle para kazanma hırsı ile açılan hesaplar, Tiktok gibi mecralarda sadece kamera karşısında oynayarak ya da hiçbir şey yapmayarak para toplamak bana çok gerçekçi gelmiyor. Yıllardır biriktirmiş olduğum deneyimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki, bunlar çok da gerçekçi işler değil. Zaman içinde hepsinin gelip geçtiğini, geçici olduklarını görüyoruz ve görmeye devam edeceğiz.

Profesyonel olarak başka bir işle de meşgul müsünüz?

Yıllardır profesyonel olarak yeme içme sektöründeyim. 2006 yılında İtalyan mutfağında başladım yola. Şimdiye dek yeme içme sektörünün her departmanında yer aldım diyebilirim. Şimdilerde ise kafe ve restoranların sosyal medya hesaplarını yönetiyorum.

Gününüzün ne kadarını fotoğraf çekimlerine ayırıyorsunuz?

Günümün hemen hemen her anını fotoğraf çekimlerine harcıyorum dersem çok doğru olur. Özellikle gelişen teknoloji ile beraber artık omuzumuzda fotoğraf makineleri taşımasak bile kullandığımız telefonlar fotoğraf veya video içerikleri üretmek için yeterli. Bu yüzden hem anı daha iyi yakalıyor hem de gün içerinde sürekli kameralarımız açık kalıyor.

Dünyadan takip tavsiyesinde bulunabileceğiniz erkek moda influencerları var mıdır?

Tabii ki, global olarak tavsiye edebileceğim bir çok erkek moda influencerları var bunlardan bir çoğu ile geçen yıllar içinde arkadaş bile olduk. Severek takip ettiklerim ve ilham aldıklarım arasında Roberto De Rosa, Lorenzo Liverani, Andrea Faccio gibi isimler var.

Bir influencer ne kadar zamandan sonra ve hangi şartlar olgunlaştıktan sonra para kazanmaya başlayabiliyor? Aylık kazanç kaç lira aralığında değişiyor?

Ne yazık ki üzülerek şunu söyleyebilirim ki bu takipçi sayısıyla bağlantılı. Ne kadar takipçiniz varsa o kadar para kazanma şansınız oluyor. Ayrıca markalara ve PR ajanslarına göre de değişiyor rakamlar. İşte bu yüzden doğru içerik ne kadar para kazandırır orası meçhul. Çok yetenekli olup sanatın her dalında kendini yetiştirmiş birçok influencer olmasına rağmen fazla takipçileri olmadığı için işbirliği fırsatı bulamıyorlar. Eskiden takipçi kazanmak çok kolayken şu anda herkesin influencer gibi olduğu bir ortamda bu biraz zorlaştı. Bu nedenle sahte takipçi veya like alanların sayısı arttı. Bu durum işi daha da çıkmaza soktu zira değişen algoritmalar yetenekli kişilerin keşfedilmesine engel oluyor.

Influencer olmak isteyen hevesli gençlere neler tavsiye edersiniz?

Bu işi yapmak isteyen tüm arkadaşlara tek önerim önce kendileri olsunlar. Influencerlık yani adı üstünde kanaat önderi olmak istiyorlarsa bildikleri şeyi yapmaları gerek. Fenomen olmak için her şey olmaya çalışmamalılar.

Influencerlığı kısa yoldan kolay para kazanmak olarak gören gençlere vermek isteyeceğiniz mesajlar var mı?

Yukarıda da bolca bahsettiğim gibi bu bir iş. Arka tarafta şirket açtığımız, fatura kestiğimiz ve vergi ödediğimiz bir iş. Dışarıdan görüldüğü gibi kısa yoldan para kazanılan bir yer değil. Her işin zorluğu olduğu gibi bizim de yaşadığımız zorluklar var. Her an proje gelir diye bir durum olmuyor, bazen aylarca işbirliği yapılmadığı da olabiliyor. Bu yüzden planlı olarak çalışmak, bir kanal üzerinden ilerlemek çok çok önemli.

Sosyal medya üzerinden para kazanmak için tavsiye edebileceğiniz yol ve yöntemler nelerdir?

Artık günümüzde sosyal medya eşittir para kazanmak diyebilirim. Bunun için illaki işbirliği yapmaya gerek yok. Canlı yayın yaparak (Tiktok & Instagram ), sohbet ederek (Twitter & Clubhouse) bile para kazanılabiliyor. Bana soracak olursanız şu aralar NFT'ye meraklıyım ve kendi NFT serimi (Arto NFT) üretip Opensea gibi marketlerde satışa çıkardım. Arto NFT benim hayatımın karikatür hali diyebilirim ve inanıyorum ki, ileride birçok yetenekli kişi çizimlerini, seslerini ve diğer kıymetli şeylerini dijital para olarak satışa çıkarabilecek.

BİZE ULAŞIN