2022’de açılacak en ilginç müzeler

2022 yılı içerisinde dünyanın farklı yerlerinde birbirinden iddialı müzeler açılacak. Bunlardan biri Güney Kore’de Türkiye merkezli bir mimarlık ofisi tarafından geliştirilen ve kısmen robotlar tarafından inşa edilen Robot Müzesi…
31.01.2022 13:06 GÜNCELLEME : 31.01.2022 13:06

BURCU ALDİNÇ Robotların inşa ettiği bir müze duymuş muydunuz? Peki ya her katında gelecekten haberlerin sergilendiği Geleceğin Müzesi'ni... Miami'de açılacak olan su altı heykel müzesine ne dersiniz? 2022 yılı içerisinde dünyanın dört bir tarafında yapımı yıllardır süren pek çok müze projesi tamamlanacak. İşte aralarında en çok dikkat çekenler...

Geleceğin Müzesi, Dubai: Dubai'de açılması planlanan Geleceğin Müzesi (Museum of the Future), yerel mimarlık ofisi Killa Design tarafından inşa edilmiş. Binanın dış cephesinde Dubai'nin hükümdarı Şeyh Muhammed Bin Rashid Al Maktoum tarafından yazılmış şiirler yer alacak. İçeride ise her katta iklim değişikliği, uzay yolculuğu, sağlık, maneviyat ve ekoloji üzerine interaktif sergiler düzenlenecek.

Robot Müzesi, Güney Kore: 2022'nin sonlarında açılması planlanan, Seul'ün robotik ile ilgili her şeye adanmış en yeni müzesinin inşaatı, aslında ilk sergisi olacak. Bununla ne demek istiyoruz? Türkiye merkezli Melike Altınışık Architects (MAA) tarafından tasarlanan fütüristik küre benzeri yapı, son iki yıldır betonu 3D olarak basan ve aynı zamanda kalıp, kaynak ve montaj yapan robotlar tarafından kısmen inşa edildi. Müze açıldığında ziyaretçiler müzenin yapılım aşaması dışında yapay zeka, hologram teknolojisi, sanal gerçeklik ve robotik alanındaki en son gelişmeleri deneyimleyecek.

Reefline Miami, ABD: Bildiğimiz müze tanımına çok uymasa da Miami'nin Reefline'ı sanat ve dalış meraklılarını bir araya getirecek. Burası ünlü mimarlık stüdyosu OMA tarafından inşa edilmiş yaklaşık 12 kilometrelik bir su altı heykel müzesi. Mercan ve nesli tükenmekte olan deniz yaşamının arasında sanat enstalasyonlarının sergileneceği yapay bir resif görevi görecek. Su altı heykel parkının ilk etabı 2022 yazında açılacak.

Büyük Mısır Müzesi, Mısır: Mısır temeli 20 yıl önce atılan Büyük Mısır Müzesi'ne nihayet 2022 yılı içerisinde kavuşuyor. Kahire'nin hemen dışında, Giza'da bulunan modern bina piramitlere sadece iki kilometre mesafede. Bu yönüyle ülkeye daha fazla turist çekmesi planlanıyor. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan müzede, Kral Tutankhamun'un mezarından binlerce nesne ve 3 bin 200 yıllık devasa bir II. Ramses heykeli de dahil olmak üzere 100 bin antik esere ev sahipliği yapacak. New York'taki MET yaklaşık iki buçuk katı büyüklüğünde olacak GEM Müzesi'nin kasım ayında açılması bekleniyor.

Musee de Cluny, Fransa: Fransa'nın Orta Çağ Ulusal müzesi kapsamlı yenileme çalışmalarının başlamasından bu yana tam yedi yıl geçti. Sonunda ziyaretçiler, Cluny başrahiplerinin 15. yüzyıldan kalma evlerinin salonlarına bir kez daha girebilecek ve Notre-dame Katedrali ve Sainte-Chapelle'den de nesnelerin sergilendiği bin 800 eseri yakından görme imkanı elde edecekler.

Sydney Modern, Avustralya: Teknik olarak yepyeni bir müze olmasa da New South Wales Sanat Galerisi'nin uzantısı, hem koleksiyonu hem de şık yeni binası sayesinde kesinlikle başlı başına bir destinasyon olacak. Japon Pritzker Ödüllü stüdyo SANAA tarafından tasarlanan Sydney Modern, Sydney Limanı'na bakan birbirine bağlı birkaç dikdörtgen pavyondan oluşacak. Yeni yapıya, yılda 2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamak için 172.223 metrekarelik sergi alanı eklenecek. Yeni bina ayrıca halka açık bir sanat bahçesine ve geniş açık alanlara sahip olacak.

BİZE ULAŞIN