Elon Musk’ın en sevdiği 9 kitap

Milyarder işadamı ve mucit Elon Musk, roket inşa etmediği, Los Angeles’ın altından tünel açmadığı veya uzaya araba göndermediği zamanlarda ne mi yapar? Okur... İşte okuma listesinde en sevdiği dokuz kitap...
28.12.2022 17:07 GÜNCELLEME : 29.12.2022 00:43

BURCU ALDİNÇ Verdiği birçok röportajında gençlik yıllarından itibaren kitap okumaya önem verdiğini anlatan Musk, başarısının ardında okuduğu kitapların olduğuna inan bir isim. Klasik bilim kurgu eserlerden yapay zeka üzerine karmaşık çalışmalara kadar farklı alanlarda kitaplara itibar ediyor. Hatta, roket yapmayı nasıl öğrendiği sorulduğunda bile "Okuduğum kitaplardan" diye yanıtlıyor. Ve hayatını etkileyen dokuz, kurgusal olmayan kitabı, takipçileriyle paylaşmaktan da geri kalmıyor. İşte Elon Musk'ın hayatında çok önemli yer tutan dokuz kitap...

Steve Jobs-Walter Isaacson: Tıpkı Musk gibi, Steve Jobs da teknoloji endüstrisinde kendi yolunu çizdi. Walter Isaac tarafından kaleme alınan bu kitap, Apple'ın girişimcisi ve eksantrik kurucusunun cüretkar, maceralı yaşamını anlatıyor. Kitapta Jobs'un sadece başarılı girişimleri yer almıyor, maneviyatla ilgili fikirlerine de yer veriliyor. Teknoloji devinin bilinmeyen yönlerini anlatan kitabı yazmak için yazar Isaacson'un üç yıl Jobs'la yaşadığı bilgisini de paylaşalım.

İnsanlık İçin Yapay Zeka-Stuart Russell: Yapay zeka konusunda düşünceleri oldukça değerli kabul edilen otoritelerden biri olan Stuart Russell, yapay zeka konusunu herkesin anlayabileceği bir dilde ele alıyor ve yapay zekanın yaratılmasının neden insanlığın son eylemi olabileceğini açıklıyor. Kitap aynı zamanda, toplumun yöneldiği potansiyel felakete de dikkat çekiyor.

Sıfırdan Bire-Peter Thiel: PayPal'in kurucu ortaklarından ve Facebook'un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel, bu kitapta yaşadığımız çağa dair çok fazla önermede bulunuyor. Musk, Sıfırdan Bire kitabını övmek için şu şekilde tweet bile atmıştı: "Bu kitap, şirketlerin geleceklerini nasıl daha iyi tahin edebileceklerini ve başlangıçlarının başarılı olmasını sağlamak için nasıl harekete geçebileceklerini anlatıyor."

Şüphe Tacirleri-Naomi Oreskes ve Erik M. Conway: Bu kitap, çevre, sigara ve nükleer silahlarla ilgili dünyanın önde gelen bilimsel tartışmalarından bazılarını inceliyor. Bir avuç yüksek sesli bilim insanının, genellikle şirket ve endüstri çıkarlarına yardımcı olmak için ana akım medya aracılığıyla bu sorunları nasıl yanlış tanıttığını gözler önüne seriyor.

Yaşam 3.0-Max Tegmark: Yaşam 3.0: Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak kitabı, İsveçli-ABD'li kozmolog Max Tegmark tarafından kaleme alınmış. Şimdiye kadar listedeki kitaplara baktığınızda ortak bir tema görmek zor değil. Musk, yapay zekanın geleceğini keşfetmeye yönelik kitaplara yönelmiş. Bu kitapta ise Tegmark, yapay zekayı insan yaşamı için faydalı kılmak hakkında yazıyor.

Büyük Resim-Sean M. Carroll: Yaşamın, bilincin ve evrenin kökenlerine dair derin bir inceleme olan bu kitap, okuyuculara felsefe, fizik ve biyolojinin sunduğu en zorlu soruları dengeli bir şekilde ele alma yolu sunuyor.

Yalan-Sam Harris: Kitap, yalan söyleme eyleminin ne kadar tehlikeli olabildiğini ele alıyor. İnsanların her gün söylediği küçük yalanların aslında sevdiğimiz insanların özgürlüğünü ihlal etmekte olduğunu çarpıcı örneklerle sunuyor.

Süper Zeka-Nick Bostrom: Elon Musk, yapay zekanın tehlikelerine karşı defalarca uyarmıştı. Hatta 2014 yılında "Nükleer silahlardan daha tehlikeli" diye tweet atmıştı. İşte bu kitap da tam olarak yapa zekanın risklerini anlatıyor ve insan zekasını geçerse ne olacağına dair cüretkar bir araştırma yapıyor.

Ulusların Zenginliği-Adam Smith: Ekonomi çalışmalarında son derece etkili olan bu kitap, ulusların zenginliğini inceliyor. Yazarı Adam Smith, bireylerin hükümet düzenlemesi olmadan, serbest bir piyasada kişisel çıkarlarını özgürce sürdürmelerine izin vererek ulusların zenginleşeceğini savunuyor.

BİZE ULAŞIN