Oyun sektörünün yol arkadaşı: Sinema

Oyundan beyaz perdeye, beyaz perdeden oyuna uzanan yolculukta pek çok eser, onlarca yıldır üretim sahasında birbirine yol arkadaşlığı yapıyor. Bu yıl da gelenek bozulmuyor ve stratejiden maceraya pek çok farklı dalın önemli isimleri, endüstrinin olanaklarından ve potansiyelinden farklı biçimde faydalanmaya devam ediyor.
26.05.2023 13:10 GÜNCELLEME : 26.05.2023 13:10

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Sinema ve oyun endüstrisi, çift yönlü olacak biçimde birbirlerinden uzun yıllardır beslenen bir süreç sunuyor. Bilgisayar grafiklerindeki gelişmeler doğrultusunda hem oyuna hem de sinema üretimine yansıyan ilerlemenin de etkisiyle bu yol arkadaşlığı, her geçen yıl bir adım daha büyümeye devam ediyor. Bu yıl aslında sinemaya oyunun yansıması veya oyunun sinemaya yansıması anlamında ilgili büyüklüğü ölçebilmemiz açısından önemli bir aşama gösteriyor denilebilir. Bu çift yönlü örnek, şu ana kadar hiç olmamış biçimde büyük bir ekonomi oluşturma yolunda hızla ilerlemesini sürdürüyor.

GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK HASILAT

Dünyanın en büyük ve en başarılı konsol ve oyun üreticilerinden, dev isim Nintendo'nun yine bir o kadar önemli markası haline gelmiş olan The Super Mario Bros. gişede rekor kırdı. The Super Mario Bros. Movie (Süper Mario Kardeşler Filmi), Variety'den Brent Lang ve Engadget'tan Kris Holt'un haberlerinde belirttikleri üzere 500 milyon dolarlık hasılat duvarı yıkılmış ve tarihin en yüksek hasılatına ulaşan oyun uyarlaması olarak not edilmiş. Belirtilene göre, bir önceki takip eden rekor 439 milyon dolarla Warcraft'a aitmiş. The Super Mario Bros. Movie'nin seslendirme kadrosu ise çıtayı oldukça yukarıya taşıyan cinsten olmuş. Jack Black, Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Seth Rogen, Charles Martinet ve Key & Peele Show'dan tanıyacağınız komedi üstadı Keegan Michael Key'in seslendirme kadrosunda yer aldığı filmin yönetmenliğini Aaron Horvath, Michael Jelenic ve Pierre Leduc üstlenmiş. Matthew Fogel'ın senaryosunu yazdığı film IMDB'de de animasyon filmleri için oldukça iyi bir seviyede diyebileceğimiz 7.3/10 puanı elde etmiş. Tabii böylesine büyüklükteki bir lisanslı ürün uygulamasının adaptasyon süreci için oldukça merak edilen noktalar olmuş olsa da film geneli itibarıyla başarıyla kotarılmış görünüyor. Ayrıca bu elde edilen başarı anlamında diğer uyarlamalara da bir ışık yaktığını söylemek lazım. Tabii her zaman oyunun bir ürün olarak değerlendirilmediği, bir sinema paydaşının da oyun içerisine adapte edildiği onlarca örnek mevcut. Yani bu çift yönlü bağlamı tekdüze biçimde formüle etmek olanaksız. Çok yönlü olarak gösterebileceğimiz 2023'ün bir diğer önemli konusu da Nicolas Cage'den geldi. Oyunculuğuyla pek çok sosyal medya platformunda fenomen konumunu koruyan ünlü aktör, Dead by Daylight isimli çok oyunculu korku oyununa bir özellik olarak ekleniyormuş. The Economic Times'ın haberine göre, Behaviour Interactive isimli Kanadalı yapımcı şirketin yedinci yılını kutlayacağı oyun için sekizinci yıla dair bir hazırlığı olarak yorumlanıyor ve Cage'in oyunda doğrudan kendini oynayacağı aktarılıyor. Yine çift yönlü pazarlama faaliyetinin en önemli örneklerinden birini sunması adına dikkate değer gelişme. Çünkü her ne kadar sektörün büyüklüğünü sayısal verilerle ya da endüstrinin diğer fiziki ürün bazındaki süreçleriyle izah etmeye çalışırsak çalışalım, sonuçta yatırımcılar bu tür daha çarpıcı unsurları da görmek istiyorlar. Böylesine dikkatlerin yoğunlaştığı bir endüstrinin farklı alanlardan beslenmesi ve kendisine bir alan yaratması kadar doğal bir şey yok. Ayrıca, bu oluşturulan alan da ne denli bir yayılma çizgisi gösteriyor hep birlikte izliyoruz.

SIRADA FIVE NIGHTS AT FREDDY'S VAR

Oyun ve sinemanın kesiştiği noktada bir diğer önemli yapımın da bu yılın Ekim ayında bizlerle buluşması bekleniyor. Bir korku serisi olarak hayatına başlayan Scott Cawthon'ın yaratıcısı olduğu Five Nights at Freddy's, bir lokantada yaşanan korku ve gerilim dolu olayları konu alan bir oyun. Universal Pictures tarafından sinemaya aktarılıyor gibi görünen filmin ilk fragmanı, geride bıraktığımız hafta yayınlandı ve milyonlarca kişi sosyal medyada filmin fragmanlarına beğeni yağdırdı. NationalWorld'ten Alex Nelson'ın haberine göre film, oyunda bir güvenlik görevlisi olan Mike Schmidt'in başından geçenleri anlatıyor. Karakter, Hunger Games'ten tanıyacağımız Josh Hutcherson tarafından canlandırılacakmış. Görünen o ki, 2023 oyunda kimi noktalarda bir duraksamaya girmiş olsa da sinema ile kesişen noktasında tam tersi ileri yönlü bir hareketlenme gösteriyor gibi duruyor.

BİZE ULAŞIN