Döşer: “2024 global resesyonun başlangıç yılı olabilir!”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Para Dergisi okurları için özel bir çalışma yapan astrolog Öner Döşer, 2024 yılına ilişkin resesyon işaretlerini yorumladı. 2024’ün ikinci yarısından itibaren resesyonun derinleşeceği ve küresel ticarette daralmalar yaşanacağını belirten Döşer, bunun sonraki yılları da kapsayan bir süreç olduğunu belirtti.
08.01.2024 11:40 GÜNCELLEME : 08.01.2024 11:49

NİLGÜN KARATAŞ Astroloji dünyasının hocası olarak bilinen Öner Döşer'in her yeni yıl öncesi olduğu gibi kapısını çaldık ve gökyüzündeki hareketlere bakarak bizleri nelerin beklediğini sorduk. Özel günler, şanslı sektörler, bizi bekleyen fırsatların yanı sıra tüm dünya ekonomisini de Para Dergisi okurları için değerlendiren Döşer, resesyon konusundaki uyarılarını yineledi. Bu durumun uzunca bir dönemi kapsayacağına işaret eden Döşer, ekonomik değişimlerden, insanı merkezine alan sistemlerden de söz etti.

-Uyarılara geçmeden önce 2024 yılına yumuşak geçiş yapmamızı sağlayacak öngörülerinizi paylaşır mısınız bizimle? 2024 yılına hazırlıklı girmek için tavsiyeleriniz neler olur?

Yılın ilk yarısında başarı sağlamak için şu tavsiyeleri aklımızda tutabiliriz: Sağlamcı ve temkinli olun. Büyük riskler almaktan kaçının. Uygun fiyatlı arsa, arazi satın alma şansı bulursanız değerlendirin. Toprak ve tahıl ürünlerine yönelik yatırımlar yapılabilir. Fiziksel ve maddi güvencenize önem verin.

Yılın ikinci yarısında başarı sağlamak için şunlar dikkate alınabilir: Kararlarınızda esnek olun, şartlara göre davranmayı prensip edinin; değişikliklere ve alternatif iş birliklerine açık kapı bırakın. Bir işveren iseniz, çalışanınızla birlikte çözüm üretme konusunda istekli ve iş birlikçi olun. Araştırmacı olun, öğrenme merakınızı ve şevkinizi yüksek tutun, yeni bilginin ve gelişmelerin peşinden gitmekten çekinmeyin. Çok yönlü olun, birkaç şeyle birden başa çıkabilme kabiliyetinizi geliştirin. Ama bunu yaparken dağılmayın ve odak noktanızı kaybetmeyin. Sabit bir konumda çalışmaktansa, ortam değiştirebilmenize imkân tanıyan işleri tercih etmek, sizi daha verimli kılacaktır.

-2024'ün ikinci yarısına ilişkin uyarılarınız var. İş dünyası bu dönemde ne gibi önlemlere öncelik verebilir?

Evet, 2024'ün ikinci yarısı zorlu olacak. Resesyon, ekonomik kriz gibi kavramlar daha yoğun konuşulacak. Kriz yönetme becerisi gelişmiş, çabuk koordine olan ve hızlı kararlar alanlar, kısa vadeli ve günün getirdiklerine göre karar değiştirmeleri iyi yapabilenler, kısa dönemli bütçeleri yapıp, esnek gelişmelere göre esnek davranan şirketler, firmalar ayakta kalacak. Alt birimlere çabuk ulaşmak çok önemli olacak. Halka ulaşmak ve sıkı iletişim içinde olmak önemli. Tabii ki bilişim teknolojilerine hâkim olmak da çok önemli. Veriye çabuk erişmek ve sürekli bilgi alışverişi içerisinde olmak başarı için en mühim şartlar. Bu dönemde işinizi elektronik platforma taşımanız isabetli olur. Öğrenmeye açık olun, çözüm odaklı olun, kısa ve sık toplantılar yapın, uzun vadeli bütçe yapmak yerine, mesela 2-4 haftalık bütçelerle ilerleyin. Şirketinizi çabuk ve çevik harekete geçirebilecek kısa vadede gerçekleştirilebilecek değişikliklere uyumlu hale getirin. Teknolojiye yatırım yapın. Hızlı satış ve çabuk alışveriş stratejileri geliştirmek gerekiyor. Proje bazlı çalışmalara açık olun.

-Neden 2024'ün ikinci yarısı daha zor görünüyor. Bunun işareti nedir?

2024 yılında Plüton Kova burcuna bir müddet geçip, Oğlak burcuna dönüş yapacak. Tarihler şöyle olacak: 21 Ocak 2024; Kova burcuna geçiş. 2 Eylül 2024 Oğlak burcuna geri dönüş. 19 Kasım 2024; Kova burcuna geçiş ve yaklaşık 20 yıl Kova'da seyir. Jüpiter ve Uranüs'ün Boğa burcundaki kavuşumunun ardından, 2024 yılı yaz aylarında Jüpiter'in İkizler burcuna geçişini ve Balık burcundaki Satürn ile dik açıya ilerleyişini deneyimleyeceğiz. 2024 yılının ikinci yarısı, özellikle de sonbahar ayları, resesyon derinleşeceği, küresel ticarette daralma yaşanacağı zamanlar olabilir. 2025 yılında global çapta resesyondan çokça bahsedeceğiz sanırım. Dip noktası 2026-2028 yılları arasında olacak.

-Bu dönemde ekonomileri neler bekliyor?

Gezegen döngülerinin yanı sıra güneş döngülerinin de ticaret döngüleriyle ve piyasalardaki değişimlerle ilişkili olduğu bilinmektedir. Başlamak üzere olan 25. güneş döngüsünün, halihazırda başlayan ekonomik değişimleri tetiklemesini, değişimi hızlandırmasını bekleyebiliriz. Bu sürecin en önemli dönemi, 2024 yılında Jüpiter-Uranüs'ün Boğa burcundaki kavuşumunun en etkili olduğu ilkbahar aylarında, 2024 yılı sonunda güneş maksimum dönemine girmemizle paralel bir şekilde Plüton'un artık nihai olarak Kova burcuna geçmesiyle başlayacak. 2024 dünya ekonomisinin zorlu bir yılı olacak. İşsizlik oranları daha da artabilir. Bankalarla ilgili büyük sıkıntılara, bazı şirketlerin çöküşüne ve para piyasalarında çalkantılara şahit olabiliriz.

-Ülkemiz de bu sürecin içinde tabi değil mi?

Ekonomik anlamda zorlu koşulların dünya genelinde daha da kritik noktaya varacağı 2024 yılı, ülkemiz açısından da kolay bir yıl olmayacağa benzer. Plüton'un Kova burcuna geçişiyle beraber dış ödemeler, borçlar, krediler, vergiler alanlarında hayli stresli zamanlar bizi bekliyor olacak! Bu bağlamda Güneş ve Plüton'un Kova burcunda yakın seyrettiği Ocak sonundan başlayan, Mars-Plüton kavuşumuyla 14 Şubat civarında daha zorlu bir noktaya varan vergiler ve ödemelerle ilgili konular 8 Nisan'da gerçekleşecek güneş tutulmasının ardından daha da stresli bir noktaya varacak gibi gözüküyor. 8 Mayıs'ta gerçekleşecek Yeni Ay, Jüpiter ve Uranüs ile de hizalanıyor. Ekonomistler yerel seçimler sonrasında faizlerin çok yüksek seyredeceğini söylüyor. Astroloji de buna katılıyor! Bu arada 2024 yılı Aralık ayında Türkiye astroloji haritasının ikinci evinde gerileyecek olan Mars, halkımızın ekonomik koşullarında gerilemeye ve zorlanmaya işaret etmekte. Gerileme esnasında ülkemiz astrolojik haritasının beşinci evindeki gezegenlere sert açılar yapacağından, gerilemeden biraz öncesinden, Kasım ayından başlayarak, borsa ve benzeri risk içeren spekülatif yatırım araçlarında beklenmedik iniş-çıkışlar yaşanabilir.

-Tüm bunların aynı zamanda bir dönüşümün habercisi olduğunu vurguluyorsunuz. Bu dönüşümün ekonomik yansımalarını nasıl olacak?

Bilgi ekonomisinin de ötesine, merkezinde insanın yer aldığı ekonomiye geçiş dönemindeyiz. Bunun sağlanması birkaç yılı alacak. Muhtemelen 2026 yılından itibaren iyice belirginleşmiş olacak. İnsanların çalıştığı ortamlarda emeklerinin karşılığını sadece maddi olarak değil, insani değer görme olarak da alacağı bir döneme geçilecek. Etik ilkelere ve kültür birikimine sahip olmak ve deneyimli olmak önemli hale gelecek. Kaynağın, kazanımların nasıl dağıtılacağına daha demokratik bir şekilde yaklaşan ve daha fazla kişinin karar verdiği sistemler oluşacak.

-Bu arada yıllardır dijital dönüşüme de vurgu yapıyorsunuz. Önümüzdeki dönem için dijitalleşmeyle ilgili yorumlarınız nelerdir?

-2018 yılından beri Boğa burcunda seyreden Uranüs yeni çağ akımlarını, teknolojiyi, dijitalleşmeyi temsil eder. Dijital dönüşüme uyum sağlamak çok çok önemli, dijital dönüşümün zirve yapacağı yıl 2025 olacak, dolayısıyla 2024 yılı bir nevi dönüşüme hazırlık yılı olacak. Bilgisayar işlemcilerinin mevcut gelişim hızına bakılırsa, 2025'te ortalama bir bilgisayarın işlem kapasitesi insan beynininkine denk hale gelebilir. Dijital dönüşüm koçluğu, dijital pazarlama alanı ve dijital ile ilgili her şey gelişiyor. İş analisti, veri uzmanı, dijital ve teknolojik ağırlıklı işlerle uğraşanlar, dijital dönüşüm danışmanlığı yapanlar bu dönem de avantaj yakalayacak.

Kova Burcu Zamanı:

Yapay zekanın parlak yılları

2024 yılından itibaren Plüton'un Kova burcunda seyredeceği 20 yıllık yeni bir sürece girilmesi "big data – büyük veri" ve "artificial intelligence – yapay zeka" açısından da önemli. Yapay zekâ için en sık kullanılan yöntemlerden biri olan makine öğrenmesinin etkili olabilmesi için veriye, hatta çok daha fazla veriye ihtiyaç var. Yeni dönemin en değerli kaynağının "veri" olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda daha çok verinin ve fikrin test edilmesi zamanı, yani deneyimlenmiş bilgiye ulaşma dönemi. İşte bunlar Kova burcuyla alakalı gelişmeler. Çünkü Kova; deneyimlenmiş, tecrübe edilmiş bilgiyi ifade eder. Ve bu tam da yapay zekâ çağı dediğimiz, bu çağın içerisindeki büyük gelişmelerin oluşacak olmasını bize gösteriyor.

'Güneşle Randevu' neler getirecek?

Güneş sisteminin en uzak gezegeni Plüton'un Kasım 2024 itibarıyla Kova burcunda 20 yıl sürecek bir devri başlatmasının yanı sıra 2024 denilince en çok konuşulanların başında Güneş geliyor. Bazı bilim insanlarının yaptığı uyarıları, astrologlar da destekliyor. Bu konuda "Güneşle Randevu" adında bir de kitap yazan Öner Döşer, beklenen manyetik fırtınalar, patlamalar gibi riskler konusunda şunları söyledi:

-'Güneşle Randevu' kitabımda detaylı bir şekilde paylaştığım üzere, yoğun güneş aktivitesinin sadece uydu ve iletişim sistemleri, teknolojik sistemler ya da navigasyon üzerinde etkileri yok; aynı zamanda insan beyin aktivitesi, hormon sistemi, sinir sistemi üzerinde de kanıtlanmış etkileri var. Pek çok araştırmacıya göre güneş aktivitesi psikolojimizi ve bilincimizi de etkilemekte.

Elektrik ve internet kesintilerine sebep olabilecek güneş fırtınaları açısından en risk içeren aylar Mart, Nisan, Mayıs olarak görülüyor. Güneş merkezli gezegen açılarını dikkate alırsak şu tarihler dikkat çekiyor: 23-30 Ocak arası, 12-13 Mart civarı, 21-24 Nisan arası ve 18 Mayıs civarı.

Maksimum döneminde dünyadaki insan aktivitesinde hızlanma görülüyor. Buna bağlı olarak finans dünyasında, siyaset arenasında, uluslararası ilişkilerde de önemli gelişmeler oluyor. İnsan yaratıcı aktivitesi de tetikleniyor, bilim ve teknoloji alanında ya da diğer alanlarda keşifler ve icatlar, sanatsal alanda gelişmeler görülüyor. Yani güneş aktivitelerinin insan bilinci ve tekamülü üzerinde de etkisi var.

Hangi sektörler zorlanabilir?

Satürn'ün Balık burcundan geçişi Türkiye astroloji haritasının dokuzuncu evine denk düştüğü için, ihracat sektöründe büyümenin yavaşlaması söz konusu olabilir. Avrupa'da resesyon baskısı devam edeceğinden, ihracatını ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine yapan ülkemiz için dış ticarette düşüş olasıdır. Türkiye ihracatçısının alternatif aramasını gerektirecek gelişmeler beklenebilir.

Balık burcunda Mars-Satürn kavuşumunun etkili olduğu Mart sonu ve Nisan ayı genelinde deniz ticareti, nakliye, dış ticaret, turizm alanlarında dikkatli olmakta fayda var. Olumsuz hava koşulları sebebiyle denizlerle ilgili sıkıntılar olasıdır.

İlaç sanayiinde ilkbahar aylarından başlayarak sıkıntı, daralma, tedarik zorluğu yaşanabilir. Tedarikli olunmasında fayda görüyorum. Bazı ilaçların satışının yanı sıra, alkol satışı konusunda da bazı kısıtlamalara gidilebilir, yükümlülük ve prosedürler arttırılabilir.

Uluslararası banka krizleri yaşanabilir!

Ocak 2024'te Kova burcuna yeniden girişini yapacak Plüton'un Oğlak burcunu tamamlayacağı 2024 yılı Kasım ayına kadarki dönem, bankacılık sektörünün yapılanması dönemi olacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası arenada bazı büyük bankaların batışına, kapanmasına şahit olabiliriz.

Zira, bankacılık sisteminde büyük revizelerle birlikte ciddi sıkışıklıklar öngörüyorum. Plüton'un tamamen Kova burcunda ilerleyeceği 2024-2044 yılları arasında bankacılık için kooperatif çözümler ortaya atılabilir, kooperatif bankacılığı gelişebilir. Tarımsal kooperatiflerin gelişimine de tanıklık edebiliriz.

Jüpiter-Uranüs kavuşumunun etkili olduğu ilkbahar aylarında dijital paralar, dijital bankacılık alanlarında önemli gelişmeler bekleyebiliriz. Bankalar dijital paraları destekleyecektir. Dijital bankacılığa geçişle birlikte fiziksel banka şubesi sayısında azalma görülebilir.

2024 ve 2025'in hareketli alanları

DİJİTAL PARALAR - Jüpiter ve Uranüs'ün Boğa burcundaki kavuşumunu deneyimleyeceğimiz 2024 ilkbahar ayları "Dijital Para" alanında önemli gelişmeler bekleyebiliriz. Mart-Mayıs arasındaki dönem Kripto paralar, özellikle de Bitcoin açısından şanslı bir dönem olarak görülebilir. 8 Mayıs'taki Yeni Ay civarından itibaren enteresan yükselişler görebiliriz. Kurumlar, birlikler, ülkeler kendi dijital para birimlerini çıkarabilirler.

DİJİTAL PAZARLAMA - Jüpiter-Uranüs kavuşumunun ardından, Mayıs sonunda Jüpiter'in İkizler burcuna geçişiyle birlikte dijital pazarlama alanında genişleme görebiliriz. 2025 yılı yaz aylarında Uranüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte pazarlama alanında genişleme hızlanacaktır muhtemelen.

KÜRESEL REKLAM - Jüpiter'in İkizler burcuna geçeceği Mayıs sonundan itibaren küresel reklam gelirlerinde de artış bekleyebiliriz. Medya devleri için destekleyici bir dönem olacak. 2025 yılı yaz aylarında ve daha sonra 2026 yılı Nisan sonunda Uranüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte medya alanında çok önemli gelişmeler bekleyebiliriz.

E-TİCARET&ONLINE SATIŞ - 2024 yılının ikinci yarısında Jüpiter İkizler burcuna geçiyor. Bu geçişle e-ticaret iyice hız kazanacaktır. Uranüs'ün İkizler burcuna geçeceği Temmuz 2025'ten itibaren bu alanda da önemli gelişmeler bekleyebiliriz.

HAVA YOLLARI VE TURİZM - Jüpiter'in İkizler burcuna geçişinin ardından Mayıs sonundan itibaren turizm çok hareketlenecektir. Havayolları ve uçuşlar tipik bir hava elementi olan İkizler ile alakalıdır. Jüpiter ise turizm ile ilgili ana göstergelerden biridir, özellikle dış turizm. Doğal ürünlerin tüketildiği, doğal beslenmeye özen gösteren mekanlara yönelik turlar öne çıkabilir.

SAĞLIKLI BESLENME - 2025 yılından tutulmaların Başak/Balık eksenine kayması, özellikle de Başak burcu sağlıklı yaşam ile alakalı olduğu için, sağlıklı beslenmenin öneminin artacağı bir döneme işaret ediyor. Boğa burcunda Jüpiter-Uranüs kavuşumu da 2024 ilkbahar aylarından itibaren sağlıklı gıda satışının, sağlıklı beslenmeye yönelik teknolojinin yatırım alanı olarak da dikkat çekeceğini gösteriyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİ - 2024 yılı ilkbahar aylarında maksimum fazına ulaşacak Jüpiter ve Uranüs kavuşumu uyanış, aydınlanma, keşifler ve icatlar, sanatsal ve entelektüel alanda yaratıcılık gibi faktörleri tetikleyici bir işlev görür. Bilimsel konular, genetik, biyoteknoloji, mekanizasyon, uzay teknolojisi, nükleer enerjide reform ve yeni keşifler bu döngülerle çakışmaktadır. Havacılık ve uzay bilimleri, bilgisayar teknolojileri alanında en önemli gelişmelerle de paralellik göstermektedir.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ - 2024 ilkbahar aylarında etkili olacak Boğa burcunda Jüpiter-Uranüs kavuşumuyla birlikte hisse senedi piyasasında teknoloji hisseleri yükselebilir.

MODA VE SANAT - Hem Merkür hem de Venüs'ün sınır dışına taştığı, yani doğalarına has özelliklerin ekstrem bir şekilde ortaya çıkacağı Haziran ayında artistik ve sanatsal konular, moda ve tasarım gibi alanlarda ilginç ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını bekleyebiliriz.

ALTIN, GÜMÜŞ VE METALLER - 2024 yılı altının uzun süreli yükselişinin kendini belli edeceği bir yıl olacak diyebiliriz. Bağlı olarak gümüş fiyatlarında da yükseliş bekleyebiliriz. Gümüşte zirvenin asıl 2025'in ikinci yarısından itibaren geleceğini tahmin ediyorum. Boğa burcunda Jüpiter-Uranüs kavuşumunun ardından gelecek önemli gelişmelerden biri de bu metal fiyatlarının yükselmesi olabilir. Bakır, platin, alüminyum, çelik fiyatları yükselebilir.

Sistem değişiklikleri gündeme gelebilir

REJİM VE YÖNETİMLERDE DEĞİŞİM - Totaliter yönetim sistemlerinin değişmesi yönünde baskıların artacağı 2024 yılından itibaren büyük hükümet krizleri olasıdır. Baskıcı güçler ancak bir müddet için gücü ellerinde tutabilecekler. Kontrolcü ve baskıcı liderlere karşı toplumsal ayaklanmalar, hatta devrimler, rejim ve yönetim değişiklikleri görülebilir.

İRAN, ÇİN, İNGİLTERE SİSTEMLERİ - Kasım 2024'ten itibaren bunun değişmesi dönemine daha belirgin bir şekilde gireceğiz. 2024 yılından başlayarak, 2025 yılında da devam etmek üzere İran, Çin, ABD, İngiltere gibi ülkelerde sistem değişiklikleri görebiliriz.

İSYANLARI DESTEKLEYEN DÖNGÜ - Manifestolar, bağımsızlık hareketleri ve isyanlar da 2024 yılının ilk yarısına damga vuracak olan Jüpiter-Uranüs döngüsüyle ilişkilidir. Tarihte Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Bastil İsyanı, Fransız Devrimi, Avrupa'daki pek çok yerde gerçekleşen devrimler, Batı Hindistan'da köle isyanı, İngiltere ve Almanya'da radikal düşünce akımları, son olarak yaşadığımız 2010-2011 yıllarındaki Arap Baharı yine Jüpiter-Uranüs kavuşumuyla ilişkili gözükmektedir.

AFRİKA'DA HAREKETLİ GÜNLER - 2024 yılı bahar aylarındaki kavuşum da benzeri bağımsızlık hareketlerini, isyan ve protestoları beraberinde getirebilir. Merkezinde bu kez Afrika olabilir. Zira 2024 yılının güneş ve ay tutulmaları esnasında Afrika üzerinden stresli gezegen hatları geçiyor. O bölgede kargaşalı ve çalkantılı bir atmosfer görebiliriz.

Enerji krizi ve yeni enerji sistemleri

Dünya 2024 yılında da enerji kriziyle yüzleşmeye devam edecek. Bunu Mars'ın Aslan burcunda geri harekete geçeceği Aralık 2024'ten sonra çok daha belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız. Bazı ülkelerin enerji tasarrufuna gitmesi beklenebilir.

2024 yılının ilk yarısına damgasını vuracak olan Jüpiter-Uranüs kavuşumu bilimsel konular, genetik, biyoteknoloji, mekanizasyon, uzay teknolojisi, nükleer enerjide reform ve yeni keşifler bu döngülerle çakışmakta.

Elektromanyetik indüksiyonun Faraday tarafından keşfedildiği 1831 yılında Jüpiter-Uranüs Kova burcunda kavuşumdaydı. 14 Aralık 1900 tarihinde Max Planck, kuantum teorisini Berlin Fizik Birliği'ne sunduğunda Jüpiter-Uranüs Yay burcunda kavuşumdaydı. Ekim 1927'de Niels Bohr, Werner Heisenberg ve meslektaşları, Max Planck tarafından ortaya atılan kuantum fizik devrimini zirveye taşıdıklarında Jüpiter-Uranüs yine kavuşumdaydılar.

Dolayısıyla 2024 yılında elektromanyetik, kuantum fiziği alanlarında hızlı gelişmeler bizi bekliyor olabilir. Manyetik rezonans sistemlerinde sıçrama zaten bilim camiasında konuşuluyor. 2024 yılı ilkbahar aylarında bu alanda da önemli gelişmeler görebiliriz.

Elektrik, elektronik sistemler, elektrostatik, elektromanyetik alanlar da Kova burcuyla ilişkilidir. Bunların da enerji üretmekle ilişkili olabileceğini düşünüyorum. Plüton yeni bir burca giriyor ve bu da yeni nesil demek. Yeni nesil enerjinin popülerlik kazanacağı bir zaman dilimine giriyoruz.

Sınavımız suyla ilgili olacak

Satürn'ün Balık burcunda seyredeceği 2024 yılları arasında imtihanımız sular, denizler ve okyanuslarla olacak. Su konusunda tasarruflu davranmamız çok önemli. Çünkü bir kuraklık döneminden geçmekteyiz. Denizlerimizi, okyanusu temiz tutmamız da çok önemli, bu konularda karşılaşacağımız bazı kritik durumlarla bunu daha iyi anlayabiliriz. Barajlarımız, suyun saklanması, tarımda sulama sistemleri, suyu az tüketerek sulama sağlayan sistemler çok önemli olacak. İklim değişikliğinin kendini daha belirgin göstereceği süreçte, Neptün ve Satürn'ün bir müddet için Koç burcunda seyredeceği 2025 yılı ilkbahar aylarından itibaren kuraklık konusunda alarm zilleri çalmaya başlayacak. 2026 yılında bu durum daha da belirginleşecek.

Toprak, tarım, ziraat alanında reformlar

Jüpiter-Uranüs kavuşumunun çok etkili olacağı 2024 yılı ilkbahar ayları teknolojik imkânların tarım ziraat alanında daha etkili kullanımı konusunda ümit veriyor. Akıllı tarım teknolojilerinin, yapay zekanın tarım süreçlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilecek bir sürece ilerliyoruz. Bahçecilik ve çiftçilik alanında reformlar, özellikle tarım ziraat alanında çok önemli gelişmeler olasıdır. Organik tarımın çok gelişeceğini ve tarım alanında reform yapanların çok ileriye sıçrayacağını düşünüyorum. Önümüzde kuraklık ve gıda krizi var. Bu temalara karşı mutlaka bir tarım-toprak reformuna girmemiz gerekiyor! Tarım alanları ve arsalara yönelim artacak. Tarım sektörünün farklı kollarına yatırım yapılacak. Buna ilaveten gurme sektörü alanında yeni tatlar devreye girecek.

Restleşmeler ve savaş potansiyeli artıyor

  • Orta Doğu'daki savaş devam edecek mi?

Orta Doğu'ya yönelik coğrafi haritalara, ülkelerin ve liderlerin astroloji haritalarına bakarak, İsrail-Hamas arasındaki savaşın 2024 yılında da devam edeceğini öngörüyorum. Coğrafi haritalarda İran üzerine iz düşen stresli hatlar var. ABD üzerine iz düşen hatlar da var. Özellikle 8 Nisan'daki önemli güneş tutulması Amerika'yı gösteriyor. Balık burcunda kavuşum yapacak Mars-Satürn ikilisi, ilkbahar aylarında denizlerde savaş gemilerini daha sık göreceğimizi düşündürüyor. Eski alimlere göre bu kavuşum deniz savaşlarını, gemilerin batışını işaret eder. Ebu Ma'şer'e göre Balık burcundaki Mars-Satürn kavuşumu "denizlerin insanları" olan Çinliler ile Araplar arasında savaşa işaret eder.

  • Savaş riskinde artış mı öngörüyorsunuz?

Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların kullanılması konusunda karşılıklı restleşmelerin ve savaş potansiyelinin artacağı bir yıla giriyoruz. Jüpiter-Uranüs kavuşumunun etkili olduğu ilkbahar aylarında bu potansiyel daha yüksek gözüküyor. Jüpiter ve Uranüs'ün şimdilerde olduğu gibi Boğa burcunda kavuşum yaptığı 1941 yılında II. Dünya Savaşı bütün hızıyla devam ediyordu. 1941 yılında üç devin mücadelesi vardı: SSCB, ABD ve Japonya. Tam kavuşumun gerçekleştiği tarih olan 8 Mayıs 1941 civarına baktığımızda, Almanya'nın Atina'ya, İngiltere'ye çok aktif saldırıları olduğunu görüyoruz. İlginç bir şekilde 2024 yılı 8 Mayıs'ında tam da 1941'deki kavuşum derecesinde Jüpiter ve Uranüs ile hizalanan bir yeniay var. Umarım bu yıl 8 Mayıs Yeni Ayı kötü şeylere değil, iyi şeylere kapı açar!

  • Büyük bir savaştan mı söz ediyorsunuz?

Mars'ın hayli aktif olacağı 2024 yılı, ama özellikle de Mars'ın sınır dışına taşacağı 2025 yılı dünya genelinde savunma sistemlerine ve askerî konulara yatırım artacak gibi gözüküyor. Büyük savaş veya mevcut savaşların büyümesi ihtimali, 2025 yılı için daha fazla. 2025 yılının ilk yarısında Mars gezegeni uzun dönem sınır dışında olacak ki, bu da askeri konularda ekstrem gelişmelere işaret ediyor. Plüton'un da sınır dışında olacağı 2025 yılının Eylül-Aralık ayları arasında dünyamız kritik gelişmelere gebe olabilir!

2024'te yaşanacak tutulmalar ve etkileşimleri

2024 yılında Koç, Terazi ve Balık burçlarında güneş ve ay tutulmaları meydana gelecek. Yılın ilk ay tutulması 25 Mart 2024 tarihinde Terazi burcunda gerçekleşecek. Bu ilk tutulmanın Mars/Tepe Noktası hattı Rusya üzerinden başlayarak Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, İran, Irak üzerinden geçerek Suudi Arabistan ve Yemen üzerine iniyor. Türkiye'nin güneydoğu bölgesi de etki alıyor. Saydığımız bu yerlerde agresyon yaşanabilir, askerî konular vurgu kazanabilir.

Yılın en önemli tutulması diyebileceğimiz 8 Nisan 2024 tarihindeki tam güneş tutulması "Büyük Kuzey Amerika" tutulması olarak tanımlanıyor. Tutulma hattı ve pek çok gezegenin Tepe Noktasıyla kesişimi Kanada, Amerika ve Meksika üzerine iz düşüyor. Haliyle o bölgede önemli gelişmeler beklenir. Bu tutulma civarındaki tarihlerde özellikle San Francisco, Los Angeles'ın yer aldığı kıyı şeridi üzerinde depremler, doğal afetler ihtimali yüksek. Diğer dikkat çeken bölge ise Boston, Philadelphia'nın yer aldığı kıyı şeridi. Tutulma hattı ise Orta Amerika bölgesine iz düşüyor. Aynı zamanda Koç burcu askerî temalarla, savaş ve mücadeleyle ilişkilendirilir. 8 Nisan'da Koç burcunda gerçekleşecek tutulma bu konuları vurguluyor.

18 Eylül 2024'te Balık burcunda meydana gelecek ay tutulması bizim bulunduğumuz bölgeden de izlenebilecek. Bu tutulma esnasında Balık burcunda önemli göstergelerin yer alması, aşırı yağış, sel, su baskınları konusuna dikkat çekiyor. Askerî konuları temsil eden Mars/Tepe Noktası hattı Rusya, Kazakistan, İran, Suudi Arabistan'ın bulunduğu bölgeden geçiyor. İsyanların, baş kaldırının genel göstergesi Uranüs/Tepe Noktası hattı ise Afrika üzerine iz düşüyor.

Terazi burcu, diplomasi, politik konular ve müzakerelerle ilişkilendirilir. 2 Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek güneş tutulması da bu konuları ziyadesiyle vurguluyor. Bu tutulmanın bazı önemli hatları Afrika üzerine iz düşüyor ve o bölgede hükümet krizlerini, insan hareketlerinin keskinleşmesini, isyan dalgasını, darbeleri, devrimleri tetikleyecek gibi gözüküyor. Tabii bunun kökeninde Terazi burcu ile temsil edilen eşit haklar yönündeki talepler de olacaktır. Fransa ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinde de politik çalkantıları ve hükümet krizlerini, halk protestolarını görebiliriz.

Gayrimenkul fiyatlarında gerileme bekleniyor

2023'te en çok konuşulan konulardan biri gayrimenkul fiyatlarıydı. Gayrimenkul fiyatlarında, diğer yatırım araçlarına nazaran, bir gerileme veya artışın yavaşlamasını görebiliriz. Bunu, özellikle 2024 yılı sonlarından itibaren bekleyebiliriz. Buna mukabil, depreme dayanıklı gayrimenkuller muhtemelen değerini koruyacaktır. Zira sismik aktivite açısından dikkat çekici bir 2024 bizi bekliyor. Gayrimenkul sektörünün ilgi alanı, deprem ve salgın hastalıklar açısından güvenli bölgeler olacak. Doğal olan ile teknolojinin bir araya geldiği her tür girişim avantaj sağlayacak.

Salgın hastalıklara dikkat!

Pandemi dönemini geride bıraktık. Ancak zihnimizin bir kenarında böyle bir risk olasılığı duruyor. Bu konudaki sorumuza Öner Döşer'in uyarı niteliğindeki yanıtı şöyle:

"2024 yılı ilkbahar aylarında etkili olacak Jüpiter-Uranüs kavuşumu salgın hastalıklarla da ilişkili. Bu kavuşum 21 Nisan'da kesinleşiyor. Dolayısıyla Nisan ve Mayıs aylarına özellikle dikkatimizi çekiyor. Kavuşum Boğa burcunda gerçekleşeceğinden, salgın hastalıklar bu burcun kapsamına giren boğaz ve boyunla ilgili ya da gıda maddeleri, toprak-tahıl ürünleri ve bitkilerle ilgili konularla ilgili olabilir. Mars ve Satürn'ün kavuşumu da Mart sonu ve Nisan ayını işaret ediyor. Balık burcundaki bu kavuşum ayaklar bölgesiyle ilgili sorunların artmasının, sulardan bulaşan salgın hastalıkların risk oluşturmasının işaretçisi olabilir. Bu nedenle dikkatli olmakta, önlem almakta fayda var.

2024'ün riskli tarihleri

  • 24-25 OCAK CİVARI: 28 Ekim 2023 ay tutulmasını tetikliyor. Deprem riski, askerî konularda agresyon.
  • 10 ŞUBAT CİVARI: Deprem riski, kriptoda türbülans.
  • 14-17 ŞUBAT ARASI: Sert etkiler var, olumsuz hava koşulları, doğal afetler riski.
  • 24 ŞUBAT CİVARI: Ekonomi açısından stresli.
  • 10 MART CİVARI: Olumsuz hava koşulları, aşırı yağış, sel, su baskını riski.
  • 25 MART CİVARI: Olumsuz hava koşulları, aşırı yağış, sel, su baskını riski.
  • 8 NİSAN CİVARI: Liderler açısından dikkat çekici, sert etkiler.
  • 21 NİSAN CİVARI: Doğal afetler, olumsuz hava koşulları, fırtına riski.
  • 24 NİSAN CİVARI: Salgın hastalıklar, olumsuz hava koşulları, kazalar, liderler arası güç çekişmeleri.
  • 15 TEMMUZ CİVARI: Askerî temalar, patlayıcı sert etkiler, çok riskli bir zaman.
  • 19 AĞUSTOS CİVARI: Doğal afetler, deprem, kripto paralar, nükleerle ilgili riskler.
  • 3 EYLÜL CİVARI: Ekonomi açısından riskli, Türkiye için yöneticilerle ilgili sorunlar,
  • 17-18 EYLÜL CİVARI: Uluslararası ilişkiler, askerî konular açısından riskli, ekonomik sıkıntılar olasıdır.
  • 2 EKİM CİVARI: Askerî temalar vurgu kazanıyor, politik türbülans, kazalara açık bir zaman.
  • 17 EKİM CİVARI: Deprem riski, diplomatik sorunlar, savaş enerjisi.
  • 1-3 KASIM CİVARI: Askerî stresler, enerji sorunları, kripto paralar, bankalar ve ekonomi sıkıntılı.
  • 16 KASIM CİVARI: Deprem riski, kripto para, bankalar ve ekonomi sıkıntılı.
  • 30 ARALIK-1 OCAK ARASI: Agresyon, askerî konular, kargaşa riski.

2024'ün fırsat tarihleri

  • 21 NİSAN CİVARI: Kripto paralarda yükseliş potansiyeli.
  • 8 MAYIS CİVARI: Yatırım için uygun zaman, gayrimenkul, toprağa yatırım.
  • 4 HAZİRAN CİVARI: Eğitim, yayıncılık, medya açısından çok şanslı.
  • 6 TEMMUZ CİVARI: Ruhsal çalışmalar, maneviyat açısından verimli.
  • 15 EYLÜL CİVARI: Pek çok bakımdan şanslı, finans, ilişkiler, eğitimde avantajlı.
  • 14 EKİM CİVARI: Pek çok bakımdan şanslı, eğitim, medya, ticari girişimler iyi.
  • 1 ARALIK CİVARI: Girişim açısından çok uygun.
BİZE ULAŞIN