"Çindistan" Türkiye'den toplu konut alıyor

Çin ve Hindistan, Türkiye’den konut alan ülkeler sıralamasında son 2 ay içinde öne geçti. Çindistan toplu alımlarla dikkat çekiyor.
03.05.2021 11:10 GÜNCELLEME : 03.05.2021 11:10

Türkiye'den konut alan ülkeler arasında son dönemde, Asya ekonomisinin iki büyük ülkesi Çin ve Hindistan başı çekiyor. Toplu alım yapan Çinli ve Hintli yatırımcılar, yüzde 150'lere varan değer artışıyla Türkiye'deki fırsatları değerlendiriyor.

Pandemiye rağmen 2020'de 40 bin 812 yabancıya konut satışı gerçekleştiren Türkiye, dünyanın dört bir yanından yatırımcıların ilgi odağı. Ülkemizden konut alanlar arasında İran, Irak, Rusya ve Afganistan vatandaşları başı çekiyordu. Ancak son 2 aydır Çin ve Hindistan Türkiye'den toplu gayrimenkul alımlarıyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Super Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Gökçiler, "Pandemiye rağmen ülkemiz yabancıya gayrimenkul satışında cazibesini yitirmedi aksine daha çok ilgi çekti" dedi. Son dönemde açıklanan raporlara da değinen Gökçiler, adet olarak en çok konut satışı İran'a yapılsa da, metrekare bazında yapılan satışta İngilizler, Filistinliler ve Rusların önde olduğunu ifade etti.

İstanbul, Ankara ve Antalya'yı tercih ediyorlar

Küresel ekonominin yeni gözdesi olan ve hızlı büyüme grafikleri ile adından "Çindistan" olarak bahsettiren Çin ve Hindistan, toplu konut alımında dikkat çeken ülkeler olarak öne çıkıyor. Çin ve Hindistan'ı, Afrika'nın enerji zengini Nijerya takip ediyor. TÜİK verilerine göre Çin, 2020 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye'den 659 konut alarak Türkiye'nin pazar alanının genişleyeceğinin sinyallerini vermiş oldu. 2021'in Mart ayında İran 663 satışla birinci sıradayken, Çin 100 adet konut satışıyla dokuzuncu sırada yerini alarak listenin üst sıralarına çıkmaya başladı. Çinliler en çok İstanbul, Ankara ve Antalya'yı tercih ederken, bunun yanında Hindistan ve Güney Afrika ülkelerinden de bu kentlere talepler geldi. Bu bölgelerin büyük potansiyel taşıdığını belirten Gökçiler, "Satış konusunda da Nijerya'ya sattığımızda çok heyecanlanmıştık. Sonra bir gördük ki dünyada Hindistan, Pakistan, Brezilya ve Güney Afrika gerçeği var. Buralarda inanılmaz fonlar, inanılmaz yatırımcılar var. Şunu söyleyebilirim ki yaptığımız birçok toplu ve büyük satış Güney Afrika, Çin ve Hindistan'a gerçekleşti" dedi.

Dünyanın en fazla kazandıran ilk 3 şehri Türkiye'den

Türkiye'nin 2020 senesinde, dünya satış fiyatı olarak en çok kar ettiren ülkelerden olduğunu söyleyen Gökçiler, markalı konut projelerinin bunakatkı sağladığını ifade etti. TÜİK verilerine göre dünyada en çok kazandıran ilk 3 şehrin Türkiye'den olduğunu da kaydeden Gökçiler, "Bu şehirler İzmir, İstanbul ve Ankara. TL bazında yüzde 30-35'lerde, dolar bazında yani markalı konut projeleri bazında baktığımız zaman ise yüzde 45-50'lerde getiri sağlıyor. 2020'de dünyada satış fiyatı anlamında en çok kar ettiren konutlar ülkemizdeydi" dedi.

Kripto para kadar kazandırıyor

Konut alımlarının yatırım aracı olarak kullanılmasının Türkiye'de çok avantajlı olduğunu belirten Gökçiler, ""Coin dediğimiz kripto paralar için şu anda bir merkezi yapı, regülasyon yok. Türkiye'de gayrimenkulde hem müthiş bir kazanç var hem de aynı zamanda merkezi bir yapı var. Tapuyu elinize alıyorsunuz. Gayrimenkulün uzun vadede kazandıracakları, kripto paradan daha garanti ve yüksek meblağlara çıkabilir" diye konuştu.

BİZE ULAŞIN